Anda di halaman 1dari 4

6/10/2019 Tricky Linear Integrated Circuits Questions and Answers - Sanfoundry

• Differentiator (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-differentiator/)
• Active Filters - 1 (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-active-filters-1/)
• Active Filters - 2 (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-active-filters-2/)
• 1st Order Butterworth Filter (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-first-order-low-pass-butterworth-
filter/)
• 2nd Order Butterworth Filter (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-second-order-low-pass-
butterworth-filter/)
• Higher Order Filters (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-first-second-order-high-pass-butterworth-
filter-higher-order-filters/)
• Band Pass Filters (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-band-pass-filter/)
• All Pass Filters (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-band-reject-all-pass-filter/)
• Sine Wave Oscillator - 1 (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-basic-principles-sine-wave-1/)
• Sine Wave Oscillator - 2 (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-basic-principles-sine-wave-2/)
• Sine Wave Oscillator - 3 (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuits-interview-questions-answers/)
• Sine Wave Oscillator - 4 (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuits-questions-answers-entrance-exams/)
• Square Wave Generator (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-square-wave-generator/)
• Sawtooth Wave Generator (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-triangular-sawtooth-wave-
generator/)
• Comparator (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-comparator/)
• Schmitt Trigger (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-voltage-limiter-schmitt-trigger/)
• Precision Type Comparator (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-high-speed-precision-type-
comparator/)
• Basic DAC Techniques - 1 (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-basic-dac-techniques-1/)
• Basic DAC Techniques - 2 (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuits-advanced-questions-answers/)
• A to D Converter - 1 (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-a-d-converter-1/)
• A to D Converter - 2 (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-a-d-converter-2/)
• DAC / ADC Specification (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-dac-adc-specification/)
• Clippers & Clampers (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-clippers-clampers/)
• Peak Detector & Sampling (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-peak-detector-sampling-hold-
circuit-absolute-value-output-circuit/)
• Monostable Multivibrator (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-555-timer-monostable-multivibrator/)
• Astable Multivibrator (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-555-timer-astable-multivibrator/)
• Phase-Locked Loops (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-basic-principles-phase-locked-loops/)
• Phase Detector (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-phase-detector-comparator/)
• Controlled Oscillator (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-voltage-controlled-oscillator/)
• PLL Applications (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-pll-applications/)
• IC Voltage Regulator (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-ic-voltage-regulator/)
• Switching Regulator (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-switching-regulator/)
• Monolithic Phase Loop (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-monolithic-phase-locked-loop/)
• Power Amplifiers (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-power-amplifiers/)

Best Reference Books

Linear Integrated Circuits Books (https://www.sanfoundry.com/best-reference-books-application-of-integrated-circuits/)

« Prev Page (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-multiplier-divider-1/)


Next Page (https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-integrator-1/) »

Linear Integrated Circuit Questions and Answers – Multiplier and


Divider – 2

This set of Tricky Linear Integrated Circuit Questions and Answers focuses on “Multiplier and Divider – 2”.
https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuits-tricky-questions-answers/ 3/11
1. Determine
6/10/2019 the relationship between log-antilog
Tricky method.
Linear Integrated Circuits Questions and Answers - Sanfoundry

a) lnVx×lnVy = ln(Vx+Vy)
b) lnVx / lnVy = ln(Vx-Vy)
c) lnVx -lnVy = ln(Vx/Vy)
d) lnVx+ lnVy = ln(Vx×Vy)
View Answer

Answer: d
Explanation: The log-anilog method relies on the mathematical relationship that is the sum of the logarithm of
the product of those numbers.
=> lnVx+lnVy = ln(Vx×Vy).

advertisement

2. Which circuit allows to double the frequency?


a) Frequency doubler
b) Square doubler
c) Double multiplier
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The multiplication of two sine wave of same frequency with different amplitude and phase allows
in doubling a frequency.

3. Compute the output of frequency doubler. If the inputs Vx = Vsinωt and Vy = Vsin(ωt+θ) are applied to a four
quadrant multiplier?
a) Vo= { Vx×Vy× [cosθ-(cosθ×cos2ωt)+(sinθ×sin2ωt)]}/ Vref
b) Vo= { Vx×Vy× [cosθ-(cosθ×cos2ωt)+(sinθ×sin2ωt)]}/ 2
c) Vo= { Vx×Vy× [cosθ-(cosθ×cos2ωt)+(sinθ×sin2ωt)]}/(2×Vref)
d) Vo= – { Vx×Vy× [cosθ-(cosθ×cos2ωt)+(sinθ×sin2ωt)]}/(2×Vref)
View Answer

Answer: c
Explanation: The output of frequency doubler, Vo= (Vx×Vy)/Vref = [(Vsinωt +Vsin(ωt+θ)]/ Vref
= {Vx×Vy×[(sin2ωt×cosθ)+(sinθ×sinωt×cosωt)]}/ Vref
=> Vo= { Vx×Vy× [cosθ-(cosθ×cos2ωt)+(sinθ×sin2ωt)]}/(2×Vref).

4. How to remove the dc term produced along with the output in frequency doubler?
a) Use a capacitor between load and output terminal
b) Use a resistor between load and output terminal
c) Use a Inductor between load and output terminal
d) Use a potentiometer between load and output terminal
View Answer

Answer: a
Explanation: The output of the frequency doubler contains a dc term and wave of double frequency. The dc
term can be easily removed by using a 1µF coupling capacitor between load and output terminal of the
doubler circuit.

https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuits-tricky-questions-answers/ 4/11
5. Find
6/10/2019 the voltage range at which theTricky
multiplier can be Circuits
Linear Integrated used as a squarer
Questions circuit?
and Answers - Sanfoundry

a) 0 – Vin
b) Vref – Vin
c) 0 – Vref
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The basic multiplier can be used to square any positive or negative number provided the number
can be represented by a voltage between 0 to Vref.

advertisement

6. Calculate the output voltage of a squarer circuit, if it input voltage is 3.5v. Assume Vref = 9.67v.
a) 2.86v
b) 1.27v
c) 10v
d) 4.3v
View Answer

Answer: b
Explanation: The output voltage of a squarer circuit, Vo = Vi2 / Vref = (3.5)2 / 9.67v = 1.27v.

7. Which circuit can be used to take square root of a signal?


a) Divider circuit
b) Multiplier circuit
c) Squarer circuit
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A divider circuit can be used to find square roots by connecting both the inputs of the multiplier
(in the divider) to the output of an op-amp.

8. Find the output voltage of squarer circuit?


a) Vo = √( Vref/|Vin|)
b) Vo = √( Vref×|Vin|)
c) Vo = √( Vref2×|Vin|)
d) Vo = √( Vref×|Vin|2)
View Answer

Answer: b
Explanation: The output of the square root circuit is proportional to the square root of the magnitude of the
input voltage.

9. Find the current, IL flowing in the circuit given below

https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuits-tricky-questions-answers/ 5/11
6/10/2019 Tricky Linear Integrated Circuits Questions and Answers - Sanfoundry

(https://www.sanfoundry.com/wp-content/uploads/2017/08/linear-integrated-circuits-tricky-questions-answers-
q9.png)
a) IL = 1.777mA
b) IL = 1.048mA
c) IL = 1.871mA
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Voltage, VL = Vo2/ Vref =132/10 = 16.9v.
∴ IL = VL/R = 16.9/12kΩ = 1.408mA.

10. A square root circuit build from multiplier is given an input voltage of 11.5v. Find its corresponding output
voltage?
a) 11v
b) 15v
c) 13v
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: d
Explanation: The input voltage must be negative or else the op-amp will saturate and lie between the ranges
of -1 to -10v.

advertisement

https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuits-tricky-questions-answers/ 6/11