Anda di halaman 1dari 10

Republic of the Philippines

Department of Education
National Capital Region
SCHOOLS DIVISION OFFICE
MAKATI CITY
Technology & Livelihood Education
HE-Fashion Design
Grade 10 Specialization
1st Quarter

Name: ___________________________ Grade & Section: ______________________


Direction: Read and analyze each item/ question carefully. In the scannable answer sheet,
shade the box that corresponds to the correct answer. Use No.2 pencil only. It is the
responsibility of the learner to have Scantron sheets correctly completed. Improperly completed
or incomplete scannable answer sheets can result in incorrectly graded exam/s. (50 points).

1. Style that comes into fashion and dies just as quickly.


a. Fad
b. Fashion
c. Hip style
d. Trend

2. The silhouette that was trendy during the 1920’s


a. Flapper
b. High waisted
c. Hippie
d. Hourglass

3. The silhouette that was trendy during the 1950’s


a. Flapper
b. High waisted
c. Hippie
d. Hourglass

4. The principle of design which defines the size of a part in relation to the size of the whole.
a. Emphasis
b. Harmony
c. Proportion
d. Rhythm

5. The principle of design which implies that the interest is concentrated in a particular part or
area of a design.
a. Emphasis
b. Harmony
c. Proportion
d. Rhythym

6. The element of design which refers to an elongated mark that connects two or more points.
a. Colour
b. Line

1|Page
c. Texture
d. Value

7. The element of design which refers to the surface quality of goods.


a. Colour
b. Line
c. Texture
d. Value

8. This fashion shape shows the bust and hip at approximately the same width, while the waist
is narrower.
a. A-line
b. Bell shape
c. Hourglass
d. Tubular

9. This fashion shape shows a garment that is narrow at the top which broadens out toward the
bottom.
a. A-line
b. Bell shape
c. Hourglass
d. Tubular

10. Colors such as beige, black, grey, brown, and white are also known as.
a. Cool tones
b. Hues
c. Neutrals
d. Warm tones

11. Orange, red, yellow and combinations of them all are considered
a. Cool tones
b. Hues
c. Neutrals
d. Warm tones

12. This involves the production of fashion designs and distribution of final products to the end
consumer.
a. Fashion Buying
b. Fashion Designing
c. Fashion Merchandising
d. Fashion Show

13. This is a type of collage that may consist of images, text, and samples
in a composition of choice.
a. Look Book
b. Mood Board
c. Fashion Illustration

2|Page
d. Sketch

14. The generic name of a fiber.


a. Tetron
b. Lycra
c. Coolmax
d. Acetate

15. The art of communicating fashion ideas in a visual form that originates
with illustration, drawing and painting.
a. Nine Head
b. Technical Drawing
c. Fashion Flats
d. Fashion Illustration

16. It is a flexible material consisting of a network of natural or artificial fibres (yarn or thread).
a. Hemp
b. Cotton
c. Textile
d. Yarn

17. This is a type of textile formed by weaving, made by interlacing two or more threads at right
angles to one another
a. Crochet
b. Knitted
c. Non-Woven
d. Woven

18. Which of the below weave can give best brightness?


a. Plain
b. Twill
c. Satin
d. Knit

19. The following are the purposes of a mood board except for one:
a. Allows us to explore and interpret
b. Helps us articulate our ideas to clients
c. Jumpstarts the creative process
d. Position us as great designers

20. The following are the methods used in fashion illustration except for one:
a. Artistic stylized
b. Technical drawing
c. Computer-aided design
d. Croquis

3|Page
21. The following are samples of trimmings except for one:
a. Thread
b. Button
c. Fabric
d. Hangtag

22. The following are the proper manners in handling client interview except for one:
a. Arrive on time, properly dressed and organized.
b. Greet properly
c. Listen and ask (thoughtful) questions.
d. Fret technological issues

23. Measurements taken around a part of the body.


a. Circumferential
b. Horizontal
c. Metric
d. Vertical

24. These are the properties of a knitted fabric except for one:
a. Extensible up to 200%
b. Non-elastic
c. Tight fit
d. Soft and warm touch

25. The following are properties of woven fabric except for one:
a. Firm
b. High strength
c. Loose
d. Tough

26. It is a is a flexible material consisting of a network of natural or artificial fibres


a. Fabric
b. Fiber
c. Textile
d. Yarn

27. Textiles are formed by the following methods except for one:
a. Crocheting
b. Knitting
c. Tying
d. Weaving

28. Other materials used in garment construction except for fabric is known as
a. Accessories
b. Notions
c. Closure

4|Page
d. Trimmings

29. The following are categories of garment accessories except for one:
a. Basic accessories
b. Decorative accessories
c. Finishing accessories
d. Packing accessories

30. The things that are attached to the garments after finishing are called
a. Accessories
b. Notions
c. Closure
d. Trimmings

31. This is a career that focuses on upcoming trends and predicting of colors, fabrics, textures,
materials, prints, graphics, beauty/grooming, accessories, footwear, street style, and other
styles that will be presented on the runway and in the stores for the upcoming seasons.
a. Forecasting
b. Planning
c. . Styling
d. . Predicting

32. It is a collection of photographs compiled to show off a model, photographer, style, stylist, or
clothing line.
a. Look Book
b. Mood Board
c. Fashion Illustration
d. Sketch

33. It is a rough outline sketch of a figure model in various fashion illustration poses that fashion
designers use as a fashion drawing template for sketching apparel design ideas and fashion
drawings.
a. Artistic stylized
b. Technical drawing
c. Computer-aided design
d. Croquis

34. Clothing that are made for the individual customer, look and fit take priority over the cost of
materials and the time it takes to make.
a. Designer Label
b. Haute Couture
c. Mass Market
d. Retail clothing

35. These clothes are made with high quality materials and mass produced only in small
quantities to guarantee exclusivity.
a. Designer Label

5|Page
b. Haute Couture
c. Mass Market
d. Retail clothing

36. Clothes to cater to a wide range of customers, producing ready-to-wear clothes in large
quantities and standard sizes.
a. Designer Label
b. Haute Couture
c. Mass Market
d. Retail clothing

37. The season where in the collection revolves around heavy and dark colored fabrics.
a. Autumn/Winter
b. Spring/Summer
c. Winter/Spring
d. Summer/Autumn

38. The currently accepted prevailing style.


a. Fad
b. Fashion
c. Style
d. Trend

39. A characteristic or distinctive form of dress that exists independent of fashion.


a. Fad
b. Fashion
c. Style
d. Classic

40. A fashion that retains general acceptance over a much extended period of time.
a. Fad
b. Fashion
c. Style
d. Classic

41. The Introduction, Rise, Culmination, Decline, and Obsolescence of a given style over a
period of time.
a. Fashion cycle
b. Fashion evolution
c. Fashion trend
d. Fashion history

42. Throughout fashion history, design details that usually come in cycles are the following
except one:

6|Page
a. Pant/Skirt Lengths and widths
b. Sleeve Lengths and widths
c. Topstitching
d. Fabric

43. The type of line in the garment that is created by the seams.
a. Decorative line
b. Jagged line
c. Curvy line
d. Structural line

44. The silhouette that is used to make shoulders appear broader.


a. A-line
b. Bell shape
c. Hourglass
d. Wedge

45. A fashion principle that invites the observer’s eye to move over a garment.
a. Emphasis
b. Harmony
c. Proportion
d. Rhythm

46. An area of two-dimensional space defined by edges or lines:


a. Line
b. Shape
c. Color
d. Value

47. The lightness or darkness of a color:


a. Line
b. Shape
c. Color
d. Value

48. This is also called eco fashion and is a part of the growing design philosophy, the goal of
which is to create a system which can be supported indefinitely in terms of human impact on the
environment and social responsibility.
a. Trashion
b. Slow Fashion
c. Garment Recycling
d. Sustainable Fashion

49. This is the method of reusing or reprocessing used clothing, fibrous material and clothing
scraps from the manufacturing process.
a. Trashion

7|Page
b. Slow Fashion
c. Textile Recycling
d. Sustainable Fashion

50. This is a the art, jewelry, fashion and objects for the home created from used, thrown-
out, found and repurposed elements.
a. Trashion
b. Slow Fashion
c. Garment Recycling
d. Sustainable Fashion

Prepared by:
Ms. Maria Lourdes T. Bolanio

8|Page
KEY TO CORRECTION:
1. A 26.C
2. A 27.C
3. D 28.A
4. C 29.D
5. A 30. D
6. B 31.A
7. C 32.A
8. C 33.D
9. A 34.B
10. C 35.A
11.D 36. C
12.C 37.A
13.B 38.B
14.B 39.C
15.D 40.D
16.C 41.A
17.D 42.D
18.C 43.D
19.D 44.D
20.B 45.D
21.D 46.B
22.D 47.D
23.A 48.D
24. B 49.C
25.C 50.A

9|Page
10 | P a g e