Anda di halaman 1dari 17

ME-

EE

ANALYSIS OF GATE 2019


Memory Based

Electrical and Electronics Engineering

Engineering
General Aptitude Mathematics
15% 12%
Network Theory
7%
Power Systems Signals and Systems
15% 6%

Control Systems
9%

Electrical Machines
Analog Circuits
11%
5%
Measurement Digital Circuits
2% 4%
Electromagnetic Power Electronics
Theory 10%
4%

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

1
ME-

EE

EE ANALYSIS-2019_Feb-9_Afternoon

SUBJECT No. of Ques. Level of Total


Topics Asked in Paper(Memory Based)
Ques. Marks
1 Marks: 4
Engineering Z-transform, Complex variables, Vector
Medium 12
Mathematics 2 Marks: 4 Calculus
1 Marks: 3
Network Theory KVL, KCL Easy 7
2 Marks: 2
1 Marks: 4
Signals and
Laplace transform, Z-transform Medium 6
Systems 2 Marks: 1
1 Marks: 3
Control Systems Bode plot, Nyquist plot, Error analysis Medium 9
2 Marks: 3
1 Marks: 1
Analog Circuits NMOS, Differential Amplifier Medium 5
2 Marks: 2
1 Marks: 0
Digital Circuits Logic gates, K- map Easy 4
2 Marks: 2
1 Marks:2
Power
Rectifier, Inverter, Chopper Medium 10
Electronics 2 Marks: 4
1 Marks: 2
Electromagnetic
Divergence Medium 4
Theory 2 Marks: 1
1 Marks: 0
Measurement PMMC Medium 2
2 Marks: 1
1 Marks: 3
Electrical
Transformer, Synchronous, Induction Tough 11
Machines 2 Marks: 4
1 Marks: 3
Power Systems Transmission line, fault Tough 15
2 Marks:6
1 Marks: 5
Percentage, Number system, Set theory,
General Aptitude Medium 15
2 Marks: 5 Grammar

Total 65 100
Overall paper was of moderate level difficulty. Compare to 2017 and 2018
Faculty Feedback
papers, 2019 EE paper is easy.

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

2
ME-

EE

GATE 2019 Examination* (Memory Based)

Electrical and Electronics Engineering

Test Date: 9-FEB-2019


Test Time: 2.30 PM to 5:30 PM
Subject Name: Electrical and Electronics Engineering

General Aptitude
Q.1 - Q.5 Carry One Mark each.
1. Find the missing terms 343, 1331, _______, 4913….
(A) 4096
(B) 2197
(C) 3375
(D) 2744
[Ans. B]
343 7
1331 11 cubes of consecutive prime numbers
197 13
4913 17

2. Newspapers are constant source of delight and recreation for me. The _______ trouble is
that I read________
(A) only, quite
(B) even, too
(C) only, too
(D) even, quite
[Ans. C]
‘quite’ is used in case of few i.e. “quite a few of them”
‘too’ is used in many numbers i.e. “too many of them”

3. I am not sure if the bus that has been booked will be able to ________all students.
(A) deteriorate
(B) full
(C) accommodate
(D) sit
[Ans. C]

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

3
ME-

EE

Accommodate means to provide sufficient space.

4. Passengers were angry__________ the airline staff.


(A) with
(B) on
(C) towards
(D) about
[Ans. A]
“angry with” is used in case of person
“angry on” is used in case of person’s behavior.

5. If person X can alone move the lawn in two hours and person Y can move in 4 hours. Then
find how many minutes will it take to move when both work together.
(A) 60
(B) 80
(C) 120
(D) 90
[Ans. B]
Time taken by X to mow the lawn= 2 hours
Means in 1 hour, part of lawn mowed =1/2
Time taken by Y to mow the lawn = 4 hours
Means in 1 hour, part of lawn mowed =1/4
If both X and Y work simultaneously at their respective constant rates; part of work
1 1 3
ompleted in 1 hour
4 4
4 4
o, the l wn will e mowed in hours 6 8 minutes
3 3

Q.6 - Q.10 Carry Two Mark each.

6. The ratio of number of boys and girls who participated in exam is . The candidate who
passed in examination is 80% and girls passed are 90%. Calculate the number of boys
passed in %.
(A) 80.50

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

4
ME-

EE

(B) 90.00
(C) 55.50
(D) 72.50
[Ans. D]
Ratio of number of boys and girls 4:3
Let the total number of students who participated in exam= 700
So, number of boys=400 and number of girls=300
90% of girls passed 9 of 3 7 girls
Total 80% students passed 8 of 7 56 students p ssed.
So, number of boys passed =56 7 9
9
of oys p ssed 1 7 .5
4

7. Given two sets [1, , 3], [ , 3, 4], we construct a set Z of all possible fraction, where
number is X and denominator belongs to Y. the product of element having minimum and
maximum value in set Z is
1
( )
1
1
( )
8
3
( )
8
[Ans. D]
[Ans. C]
Set [1, , 3]
Set [ , 3, 4]

To make Z as minimum, we have to choose least value from set X (i.e. 1) and greatest value
1
from set (i. e. 4)
4
Similarly, to make Z as maximum, we have to choose greatest value from set X (i.e. 3) and
least
3
v lue from set (i. e. )
So, the product of element having minimum and maximum value in set Z is
1 3 3
4 8

8. How many integers are there in between 100 and 1000, all of whose digits are even.
(A) 60
(B) 90

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

5
ME-

EE

(C) 80
(D) 100
[Ans. D]
We have to choose numbers between 101 and 999.
So, we have to choose three digit numbers. _____ _____ _____
First place can be filled by 4 ways (2, 4, 6, 8) because 0 can’t be accepted because it will
make two digit numbers.
Second place can be filled by 5 ways (2, 4, 6, 8, 0)
Similarly, third place can be filled by 5 ways (2, 4, 6, 8, 0)
So total number of integers between 100 and 1000, all of whose digits are even =
4 5 5 1

9. Consider 5 people Mita, Ganga, Rekha, Lakshmi and Sana.


Ganga is taller than Rekha and Lakshmi.
Lakshmi is taller than Sana.
Mita is taller than Ganga
Which of the following statements are correct?
1. Lakshmi is taller than Rekha.
2. Rekha is smaller than Mita.
3. Rekha is taller than Sana.
4. Sana is smaller than Ganga
(A) Only (1)
(B) (2) & (4)
(C) (1) & (3)
(D) Only (3)
[Ans. B]
M> G> R
L >S
Height of Rekha and Lakshmi cannot be commented.

10. An award winning study by a group of researchers suggest that men were proved to be
more impulsive in buying as women, but women feel more guilty about shopping.
(A) All men are indulge in buying impulsively
(B) Few men are indulge in buying impulsively
(C) Many men are indulge in buying impulsively
(D) Some men are indulge in buying impulsively
[Ans. B]

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

6
ME-

EE

Technical
Q.1 - Q.25 Carry One Mark each.
.
1. If the OLTF of the system is . Then Nyquist plot cut the real axis at
[Ans. *]Range: 0.5 to 0.5
3e .
(s)
s
18
9 . 5
NP cut real axis if 18
18
9 . 5 18
18
. 5 9

6. 8 r d se
. 5 .5
| (j )| | 6. 8 r d se
1
| (j )| .5
( .5, jo)

2. If the Eigen values of matrix M are 4 and 9, then the Eigen values of matrix will be
_____________
(A) 16, 81
(B) 20, 81
(C) 4, 16
(D) 81, 16

3. Find the range of ’k’ stability of . s 3s 3s s k


(A) k 8 9
(B) k 4 9
(C) k ⁄9
(D) ⁄9 k 8 9
[Ans. A]
From sufficient condition
. 3
s 1 3 K
s 3 1 0
s 8 3 k

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

7
ME-

EE

s 3k 0
8 3
s k

k
8
3k
3
3k 8 3
k 8 9
k 8 9

4. The Inverse Laplace transform of (s) t is __________


[Ans. *] ( )
s 3 3
(s) s
s s 1 (s 1)
1
(s) s 1
(s 1) s 1 (s 1)
(t) e te

5. A current controlled current source has input impedance of 1 and output impedance of
1 k . When it is used in a ve feed back closed loop system with a loop gain of 9.The
closed loop output impedance is
(A) 1
(B) 1 k
(C) 1
(D) 1 k
[Ans. D]
Current controlled current source
output urrent(series) input urrent(shunt)
series shunt Amplifiere

(1 )
Feed k is unity 1
o g in 9
1 k (1 1 9) 1 k
6. Find the rank of matrix
1 1
[1 1]
1 1

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

8
ME-

EE

7. A moving coil Instrument m 1 , 1 m . Find the v lue of for 1 olt


Voltmeter.
(A) 9990
(B) 9
(C) 990
(D) 99
[Ans. A]
Meter resistance 1
1 m

m* 1+ [ 1 ]
1 m 1
.1
1
1 [ 1]
.1
1 [1 1] 999

8. Consider a state –space model

1
x [ ]x * +u
y [1 ]x
Find the damping ratio and natural frequency
( ) ,√

( ) ,√

( ) √
√ ,

( ) ,
[Ans. A]
1
[ ] * + [1 ]
s 1 s 1
* + [ ] [ ]
s s
1 s 1
( ) * +
(s(s ) ) s
1
( ) [1 ] *s 1
+* +
s s s

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

9
ME-

EE

1
[s 1] * +
s s

s s
√ √


, √

9. Consider the following circuit diagram

Which of the following logic gate represents the given circuit?


(A) EX-NOR
(B) NOR
(C) EX-OR
(D) NAND

10. Find the current (I) through load resistance

5 4 5 i ( )
Ω
i ( ) i ( ) i ( ) i ( )
16 1 8
i ( )
[Ans.*]Range:0
i ( ) to 0
i ( ) i ( ) i ( )

5 4 5i ( ) i ( )

i ( ) i ( ) i ( ) i ( )
16 1 8 i ( )

i ( ) i ( ) i ( )
i ( )

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

10
ME-

EE

16 1 8
5 4 5
4 8 5 8 8 8 1 8 1

mp

11. The scalar function f(x, y, z) x 3y 4z ∫ gr df. dr⃗ over C formed by segments
( 3, 3, ) ( , 3, ) ( ,6, ) ( ,6, 1)is __________

12. Five alternators each 5MVA, 13.2kV with 25% of reactance on its own base are connected
in parallel to a bus bar. The short circuit level in MVA at the bus bar is__________

13. A 3 synchronous motor draws 200A from the line at UPF at rated load. Considering same
and load, at a PF=0.5 lead, How much line current it will draw.

[Ans. *]Range: 400 to 400


PF=5
6
os 6
4

14. The parameter of equivalent circuit of a 3 induction motor affected by reducing RMS
volt ge t r ted ‘f’ is ___________
(A) Rotor resistance
(B) Magnetizing reactance
(C) Rotor leakage reactance
(D) Stator resistance

15. A 5kVA, 50/100V, 1 transformer has a secondary voltage 95V loaded. The regulation of
transformer is _________
(A) 5%
(B) 9%

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

11
ME-

EE

(C) 4.5%
(D) 1%

16. 1 transformer rated, 25kVA supplies 12kw at 0.6 power factor lag . Additional load at
UPF that can be added before transformer exceeds its kVA is __________

17. (s) . If and all the other co-efficient are positive the T.F is
(A) BPF
(B) HPF
(C) Notch filterer
(D) LPF
[Ans. D]
s s
(s)
s s

(s)
s s
t , ( )

t , ( )
F( )

18. A and T are ve then which of the following is NOT the impulse of a caused LTI system
( ) e ( ) u(t)
( ) e u(t)
( ) e ( ) u(t)
( ) 1 e u(t)

19. f f(t) sin t t


t
then
f(t) [ os n t sin n t]
The values of ,
( ) ,
( ) ,
( ) ,

( ) ,

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

12
ME-

EE

[Ans. B]

20. A coaxial capacitor as shown in figure (1) is filled with a dielectric of dielectric constant 2.
When the dielectric with constant r is inserted as shown in figure (2) occupying quarter
cross section, the capacitance is doubled.
The value of r ___________
𝐑

𝐅𝐢𝐠 (𝟏)

𝐅𝐢𝐠 (𝟐)

Q.26 - Q.55 Carry Two Mark each.

26. f x ̅ 3y ̅ 4zk̅
x y z then
div( ) t (1, 1, 1) is _____________

27. The closed loop integral,


z z 8
∮ dz, if it is ev lu ted in ounter lo kwise is
| | z
(A) 4j
(B) 8j
(C) 8j
(D) 4j

28. Statment1: It is having 3-poles and 1-zero


Statment2: it is having phase of t

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

13
ME-

EE

d de

4 d de
30μF (t)

30μF (t)1

30μF (t)
6 d de
30μF 30μF
(t) (t)

30μFcorrect?
Which of the following statements is/are (t)

29. Capacitor C has been initially charged to 100V and connected across the resister 1k .
Value of capacitance is .1 F. Find the time in m/sec when capacitor voltage reach to 1V
[Ans. *]Range: 0.46 to 0.46
Capacitor is discharging so, in case of discharging of capacitor
(t) (o)e
where 1 1 .1 1 1 se
(t) 1 1 e
. 1 e
t 1 ln( . 1)
1 4.6 51
.46m se

30. [ , ], where is m trix nd nd re olumn ve tors. Now


u
[ ], where u nd u re row ve tors.
u
Consider the following 2 statements.
u 1 nd u 1
u nd u
Choose the correct answer.
(A) Only is true
(B) Only is true
(C) Both nd re true
(D) Neither nor is true

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

14
ME-

EE

31. In the circuit shown below. The op-amp is ideal. If 1 m nd 5 m . The output
( ) is _________
1 K

1 K

1 K
1 K

32. Find the output expression for the K-Map shown below is

1 11 1
1 1
1 1 1 1 1
11 1 1 1 1
1

(A) ̅ ̅
(B) ̅
(C) ̅
(D)

33. (t) 17 sin (3 t )


i(t) 8 os(3 t ⁄6)
Find the average power___________

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

15
ME-

EE

34. Find the value of I

2Ω 3Ω
i ( )
5
i ( ) i ( )

i ( )
i ( ) i ( )
[Ans. *]Range: 1.4 t0 1.4

2Ω 3Ω

i ( ) i ( ) 5
i ( ) i ( )

i ( )
i ( ) 5 i ( )
3
3 6 1 1
5 6 1 1

1 1 5
5 6 1 5 1
1 1 16 17
17.
17.

.8
1.4

35. When the dielectric is inserted as shown in figure (2), the capacitance doubles. Find

(1)

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

16
ME-

EE

( )
(A) 2
(B) 4
(C) 1

36. A 220V (line) Y-connected, synchronous motor has a synchronous impedance of


( . 5 j .5) . The motor draws a rated current of 10A at 0.8pF lead. The RMS value of
internal voltage in volts is ___________

37. A moving coil instrument with internal resistance of 1 With a maximum deflection of 10
mA has to be converted to a voltmeter which can read 100 volts. The resistance in series
needed to be added is
(A) 9990
(B) 9
(C) 990
(D) 99

38. The total impedance of the secondary winding leads and burden of a 5A current
transformer of . 1 , if the fault current is 20 times the rated primary, current of CT, the
volt-ampere output of CT is____________

Will update soon

Don’t Wait! Know Your GATE Rank with GATE Rank Predictor. Predict Now, http://bit.ly/grp2019
: 080-4061 1000,  info@thegateacademy.com ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com

17