Anda di halaman 1dari 5

BIOGRAFI PANGERAN DIPONEGORO

Pangeran Diponegoro (lahir di Yogyakarta, 11 Nopémber


1785 – maot di Makassar, Sulawesi Kidul, 8 Januari 1855
dina umur 69 warsih) nyaéta salah saurang pahlawan
nasional Republik Indonésia. Astanana aya di Makassar.
Diponegoro nyaéta putra cikal Hamengkubuwana III,
saurang raja Mataram di Yogyakarta. Lahir dina tanggal 11
Nopémber 1785 di Yogyakarta ti saurang garwa ampeyan
(selir) ngaranna R.A. Mangkarawati, nyaéta saurang garwa
ampeyan (pamajikan non permaisuri) anu asalna ti Pacitan.
Pangeran Diponegoro ngaranna leutik Raden Mas
Ontowiryo.

Nyadar kalungguhanana minangka putra saurang selir,


Diponegoro nampik kahayang bapana, Sultan
Hamengkubuwana III, pikeun mengangkatnya jadi raja.
Manéhna nampik nginget indungna lain permaisuri.
Diponegoro miboga 3 jelema pamajikan, nyaéta: Bendara
Raden Ayu Antawirya, Raden Ayu Ratnaningsih, & Raden Ayu Ratnaningrum.

Diponegoro leuwih kabetot dina kahirupan kaagamaan sarta merakyat ku kituna manéhna
leuwih resep cicing di Tegalrejo tempat ancik eyang buyut putrinya, permaisuri ti HB I Ratu
Ageng Tegalrejo batan di keraton. Pemberontakannya ka keraton dimimitian saprak
kapamingpinan Hamengkubuwana V (1822) di mana Diponegoro jadi salah sahiji anggota
perwalian anu maturan Hamengkubuwana V anu anyar umurna 3 warsih, sedengkeun
pamaréntahan sapopoé dicekel ku Patih Danurejo babarengan Résiden Walanda. Cara
perwalian kawas éta henteu disatujuan Diponegoro.
Perang Diponegoro berawal sabot pihak Walanda masangkeun patok di taneuh milik
Diponegoro di désa Tegalrejo. Waktu éta, anjeunna memang geus muak jeung lampah
Walanda anu henteu ngahargaan adat istiadat satempat sarta pohara mengeksploitasi rahayat
kalayan pembebanan pajeg.

Dangong Diponegoro anu menentang Walanda sacara kabuka, meunang simpati sarta
pangrojong rahayat. Luhur bongbolongan Pangeran Mangkubumi, mamangna, Diponegoro
menyingkir ti Tegalrejo, sarta nyieun markas di hiji goa anu ngaranna Goa Selarong. Waktu
éta, Diponegoro nyatakeun yén lalawananana nyaéta perang sabil, lalawanan nyanghareupan
kaum kafir. Sumanget “perang sabil” anu dikobarkan Diponegoro mawa pangaruh lega nepi
ka ka wewengkon Pacitan sarta Kedu. Salah saurang inohong ageman di Surakarta, Kyai
Maja, milu ngagabung kalayan pasukan Diponegoro di Goa Selarong.

Salila perang ieu rugi pihak Walanda henteu kurang ti 15.000 soldadu sarta 20 juta gulden.

Sagala rupa cara terus ditarékahan Walanda pikeun néwak Diponegoro. Komo sayembara ogé
dipaké. Kado 50.000 Gulden dibikeun ka saha waé anu bisa néwak Diponegoro. Nepi ka
pamustunganana Diponegoro ditéwak dina 1830
BIOGRAFI BJ. HABIBIE

Prof. DR (HC). Ing. Dr. Sc. Mult. Bacharuddin


Jusuf Habibie atawa dipikawanoh minangka BJ
Habibie lahir di Paré-paré Sulawesi Selatan
(Sulawesi Kidul) tanggal 25 Juni 1936. Anjeunna
ngarupakeun putra ka opat tina dalapan
bersaudara pasangan Alwi Abdul Jalil Habibie
sareng RA. Tuti Marini Puspowardojo. Saatos
ngajabat jadi wakil presiden, anjeunna ngajabat
jadi presiden Indonesia katilu, saatos Soeharto
ngundurkeun jabatanna. Ti leuleutik Habibie tos
nunjukeun kapinterannana sareng samangatna
kana ilmu pengetahuan hususna fisika. Habibie
neraskeun pangajaranna ka SMAK Dago,
Bandung. Habibie jadi sosok paforit di sakolana.
Saatos lulus tina SMA, Anjeunna kuliah di
Universitas Indonesia di Bandung, (ayeuna ITB). Tuluy ngalanjutkeun kuliahna
ka Rhenisch Wesfalische Tehnische Hochscule – Jerman dina taun 1955. Dibiayaan ku
indungna, Habibie ngahabiskeun 10 taun keur nyeleusaikeun kuliah S-1 nepi S-3 di
Aachen-Jerman, jurusan disain jeung konstruksi pesawat terbang dina fakultas teknik
mesin.

Habibie nikah sareng babaturan SMA-na nyaeta Hasri Ainun Besari dina taun 1962,
sareng dikaruniaan dua urang anak. Sareng istrina, Habibie hirup di Jerman. Saatos lulus
kuliah S-3 jeung meunang predikat summa cum laude Habibie kerja di Messerschmitt-
Bölkow-Blohm atawa MBB Hamburg. Tina awalna ngajabat jadi kapala panilikan sareng
panegmbangan dina analisis kapal terbang, nepika jadi Vice President sakaligus Direktur
Teknologi di MBB periode 1973-1978. Di Jerman, Habibie nyumbang loba pisan ilmu
anu digunakeun dina ilmu pangaweruh kapal terbang. Salah sahijina nyaeta “Habibie
Factor“, “Habibie Theorem” sareng “Habibie Method“.

Dina taun 1974 Habibie uwih ka Indonesia. Di Indonesia Habibie loba pisan dibere
amanah ku alm presiden Soeharto sangkan jadi menteri jeung mimpin industri teknologi.
Salah sahijina nyaeta Habibie ngajabat jadi Menristek sakaligus ngarangkap jadi Katua
Badan Pengkajian sareng Penerapan Teknologi (BPPT).

Loba kontropersi dina kahirupan Habibie saatos aya di Indonesia. Loba anu ngadukung,
sareng teu saeutik oge anu teu ngadukung. Contona nyaeta Habibie visina, nyaeta
ngajieun Indonesia jadi negara industri teknologi tinggi. Strategi pembangunan anjeunna
nyaeta ngahontal tina nagara agraris kana nagara teknologi industri anu geus maju. Loba
nagara luar anu protes tina visi Habibie, atanapi, menurut anjeunna industri anu maju
bakalan ngamudahkeun system agraris (Partanian) Pikiran Habibie ieu di dukung ku
Presiden Soeharto. Saatos 20 tahun ngajabat jadi Menristek ahirna dina 11 Maret 1998,
Habibie kapilih jadi Wakil Presiden RI ka-7 anu mangrupa hasil Sidang Umum MPR.
Dina 21 Mei 1998 Presiden Soeharto ngundurkeun diri, tuluy digantikeun ku wakilna
nyaeta bapa Habibie.

Habibie mimpin nagara Indonesia dina masa krisis ekonomi. Atanapi, anjeunna tiasa
ngamajukeun bangsa Indonesia tina masa krisis ngagunakeun strategi ekonomina. Harga
tuker dollar anu awalna Rp15.000,- per dollar jadi Rp7.000,- per dollarna. Ku kituna
habibie dibere gelar Master of Economic. Loba pisan anu ngeritikan anjeunna pas
ngajabat jadi presiden. Atanapi anjeunna tiasa ngabuktikeun anjeunna teh tiasa mimpin
Indonesia. Habibie oge boga julukan lain nyaeta “bapa demokrasi Indonesia” kusabab
anjeunna teh tiasa ngabangun sistim demokrasi di Indonesia jadi leuwih alus. Anjeunna
ngajieun konsep anu leuwih jelas kana sistem demokrasi. Konsep ieu diimplementasikeun
lewat :

· Kebebasan multi partai dalam pemilu (UU 2 tahun 1999)


· Undang Undang anti monopoli (UU 5 tahun 1999)
· Kebijakan Independensi BI agar bebas dari pengaruh Presiden (UU 23 tahun 1999)
· Kebebasan berkumpul dan berbicara, (selanjutnya masyarakat lebih mengenal istilah
demonstrasi)
· Pengakuan Hak Asasi Manusia (UU 39 tahun 1999)
· Penghormatan terhadap badan badan hukum dan berbagai institusi lainnya yang
dibentuk atas prinsip demokrasi
· Jeung sajabana.
Kahirupan jadi saurang Presiden teu ngajieun Habibie jadi urang anu ninggalkeun ibadah.
Anjeunna taat ngajalankeun ibadah, teu wae anu wajib, anu sunah oge tara hilap
dalaksanakeun, supados shaum senen-kemis. Habibie boga jasa anu badag dina pendirian
ICMI (Ikatan Cendikiawan Muslim Indonesia) dina 7 Desember 1990. ICMI nyaeta
organisasi anu nampung cendikiawa-cendikiawan muslim sangkan tiasa ngabangun
sareng ngamajukeun bangsa Indonesia. ICMI boga bank sareng Koran sorangan anu
dinamian Republika. Habibie mimpin Indonesia teu lami, anjeunna mangrupa presiden
anu masa jabatanna paling gancang nyaeta 517 dinten. Saatos Habibie teu ngajabat jadi
presiden, Anjeunna leuwih loba hirup di Jerman. Atanapi, Habibie tetep aktip di
Indonesia. Habibie jadi panasehat presiden keur ngawal proses demokratisasi di Indonesia
lewat organisasi Habibie Center.
BIOGRAFI JENDRAL SUDIRMAN

Jenderal Badag TNI Anumerta Soedirman (Éjahan


Soewandi: Sudirman) (lahir di Bodas Karangjati,
Purbalingga, Jawa Tengah, 24 Januari 1916 – maot
di Magelang, Jawa Tengah, 29 Januari 1950 dina
umur 34 warsih) nyaéta saurang pahlawan nasional
Indonésia anu bajoang dina mangsa Revolusi
Nasional Indonésia. Dina sajarah perjuangan
Republik Indonésia, manéhna dicatet minangka
Panglima sarta Jenderal RI anu kahiji sarta
termuda. Waktu umur Soedirman 31 warsih
manéhna geus jadi saurang jenderal. Cacak
nalangsara gering tuberkulosis paru-paru anu
parna, manéhna tetep bergerilya dina perang
pembelaan kamerdikaan RI. Dina warsih 1950
manéhna wafat alatan panyakit tuberkulosis
kasebut sarta dimakamkan di Taman Astana
Pahlawan Kusuma Nagara di Semaki, Yogyakarta.
Sabot jaman pendudukan Jepang, manéhna asup
soldadu Pembela Taneuh Cai (PETA) di Bogor di
handapeun palatihan soldadu Jepang.[1] Sanggeus
ngabéréskeun atikan di PETA, manéhna jadi
Komandan Batalyon di Kroya, Jawa Tengah.
Saterusna manéhna jadi Panglima Divisi V/Banyumas sageus TKR kabentuk, sarta
pamustunganana terpilih jadi Panglima Angkatan Perang Republik Indonésia (Panglima
TKR).

Dina mangsa pendudukan Jepang ieu, Soedirman kungsi jadi anggota Awak Pangurus
Kadaharan Rahayat sarta anggota Déwan Wawakil Rahayat Karesidenan Banyumas. Dina
ayeuna manéhna ngadegkeun koperasi pikeun nulungan rahayat ti bahaya kalaparan.
Meunangna Pasukan Sekutu luhur Jepang dina Perang Dunya II mawa pasukan Walanda
pikeun datang balik ka kapuloan Hindia Walanda (Republik Indonésia ayeuna), urut jajahan
maranéhanana anu geus nyatakeun pikeun merdika. Sanggeus nyerahna pasukan Jepang,
Pasukan Sekutu datang ka Indonésia jeung ékol pikeun ngalucutan soldadu Jepang. Tétéla
pasukan sekutu datang babarengan jeung soldadu NICA ti Walanda anu rék nyokot balik
Indonésia minangka koloninya. Nyaho hal kasebut, TKR ogé kalibet dina loba perang jeung
soldadu sekutu.
Perang badag kahiji anu dipingpin Soedirman nyaéta perang Palagan Ambarawa ngalawan
pasukan Inggris sarta NICA Walanda anu lumangsung ti bulan Nopémber nepi ka Désémber
1945. [3] Dina Désémber 1945, pasukan TKR anu dipingpin ku Soedirman kalibet perang
ngalawan soldadu Inggris di Ambarawa. Sarta dina tanggal 12 Désémber 1945, Soedirman
melancarkan serangan serentak ka kabéh kalungguhan Inggris di Ambarawa. Perang kaceluk
anu lumangsung salila lima poé kasebut dipungkas jeung mundurna pasukan Inggris ka
Semarang. Perang kasebut lekasan tanggal 16 Désémber 1945.
Sanggeus kameunang Soedirman dina Palagan Ambarawa, dina tanggal 18 Désémber 1945
manéhna dilantik minangka Jenderal ku Présidén Soekarno. Soedirman nampa pangkat
Jenderal kasebut henteu ngaliwatan sistem Akademi Militer atawa atikan luhur séjénna, tapi
alatan prestasinya.
Waktu lumangsungna Agresi Militer II Walanda, Ibukota Republik Indonésia dipindahkan di
Yogyakarta, alatan Jakarta geus diduduki ku soldadu Walanda. Soedirman mingpin
pasukanana pikeun membela Yogyakarta ti serangan Walanda II tanggal 19 Désémber 1948
kasebut. Dina lalawanan kasebut, Soedirman geus dina kaayaan pohara lemah alatan panyakit
tuberkulosis anu dideritanya saprak lila. Sanajan kitu manéhna milu terjun ka medan perang
babarengan pasukanana dina kaayaan ditandu, mingpin para soldaduna pikeun tetep
ngalakonan lalawanan ka pasukan Walanda sacara gerilya.
Panyakit anu diderita Soedirman waktu aya di Yogyakarta beuki parna. Paru-parunya anu
boga fungsi ngan ancik hiji alatan panyakitna. Yogyakarta ogé saterusna dikawasa Walanda,
sanajan sempet dikawasa ku soldadu Indonésia sanggeus Serangan Umum 1 Maret 1949.
Waktu éta, Présidén Soekarno sarta Mohammad Hatta sarta sawatara anggota kabinét ogé
ditéwak ku soldadu Walanda. Alatan kaayaan genting kasebut, Soedirman kalayan ditandu
indit babarengan pasukanana sarta ngalakonan deui perang gerilya. Manéhna berpindah-
pindah salila tujuh bulan ti leuweung hiji ka leuweung séjén, sarta ti gunung ka gunung dina
kaayaan gering sarta lemah sarta dina kaayaan ampir tanpa pengobatan sarta perawatan
médis. Sanajan masih hayang mingpin lalawanan kasebut, pamustunganana Soedirman balik
ti kampanye gerilya kasebut alatan kaayaan kaséhatanana anu henteu matak bisana pikeun
mingpin Angkatan Perang sacara langsung. Sanggeus éta Soedirman ngan jadi inohong
perencana di balik layar dina kampanye gerilya ngalawan Walanda.
Sanggeus Walanda mikeun kapuloan nusantara minangka Republik Indonésia Sarikat dina
Konférénsi Méja Bundar warsih 1949 di Den Haag, Jenderal Soedirman balik ka Jakarta
babarengan Présidén Soekarno, sarta Wawakil Présidén Mohammad Hatta.
Dina tangal 29 Januari 1950, Jenderal Soedirman maot di Magelang, Jawa Tengah alatan
gering tuberkulosis parna anu dideritanya. Manéhna dimakamkan di Taman Astana Pahlawan
Kusuma Nagara di Semaki, Yogyakarta. Manéhna dinobatkan minangka Pahlawan Pembela
Kamerdikaan. Dina warsih 1997 manéhna meunang gelar minangka Jenderal Badag
Anumerta jeung béntang lima, pangkat anu ngan dipiboga ku sawatara jenderal di RI nepi ka
ayeuna.