Anda di halaman 1dari 7

COMPETEEXAM.

COM
Saidai Sa. Duraisamy’s
Manidha Naeyam Free IAS Academy

COMPUTER AWARENESS
1. What menu is selected to print?
(A) Edit (B) Special (C) File (D) Tools (E) None of these

2. The name a user assigns to a document is called a(n)—


(A) File name (B) Program (C) Record (D) Data (E) None of these

3. A.........is an electronic device that process data, converting it into information.


(A) Processor (B) Computer (C) Case (D) Stylus (E) None of these

4. ......... are words that a programming language has set aside for its own use.

M
(A) Control Words (B) Reserved words (C) Reserved keys

O
(D) Control structures (E) None of these

.C
M
5. What are the two types of output devices?
A
(A) Monitor and printer (B) Storage disks (floppy, CD)
EX

(C) Keyboard and mouse (D) Windows 2000, Windows NT (E) None of these
TE

6. To access properties of an object, the mouse technique to use is—


(A) Dragging (B) Dropping (C) Right-clicking
PE

(D) Shift-clicking (E) None of these


M
CO

7. A (n) ......... is a program that makes the computer easier to use.


(A) Operating system (B) Application
(C) Utility (D) Network (E) None of these
8. Connections to the Internet using a phone line and a modem are called.........connections.
(A) Digital (B) Dial-up (C) Broadband
(D) Dish (E) None of these
9. To access a mainframe or supercomputer, users often use a—
(A) Terminal (B) Node (C) Desktop
(D) Handheld (E) None of these
10. A flaw in a program that causes it to produce incorrect or inappropriate results is called a—
(A) Bug (B) Byte (C) Attribute (D) Unit problem (E) None of these

11. A Website address is a unique name that identifies a specific......... on the Web.
(A) Web browser (B) PDA (C) Website
(D) Link (E) None of these
12. Every component of your computer is either—
(A) Hardware or software (B) Software or CPU/RAM
(C) Application software or system software
(D) Input devices or output devices (E) None of these

13. To make the number pad act as directional arrows, you press the.........key.
(A) Numlock (B) Caps lock (C) Arrow lock (D) Shift (E) None of these

14. When creating a word-processed document, this step involves the user changing how words on
the page appear, both on the screen and in printed form?
(A) Editing text (B) Inserting tables and indexes
(C) Formatting text (D) Proofing documents
(E) None of these

15. The.........performs simple mathematics for the CPU.


(A) ALU (B) DIMM (C) BUS (D) Register (E) None of these

16. Reusable optical storage will typically have the acronym—


(A) CD (B) RW (C) DVD (D) ROM (E) None of these

M
O
17. ......... is processed by the computer into information.
(A) Numbers (B) Processor (C) Input
.C
(D) Data (E) None
M
A
18. Personal computers can be connected together to form a—
EX

(A) Server (B) Supercomputer (C) Enterprise (D) Network (E) None
TE

19. A word in a web page that, when clicked, opens another document is called—
(A) Anchor (B) Hyperlink (C) Reference
PE

(D) URL (E) None of these


M

20. The ......... of software contains lists of commands and options.


CO

(A) Title bar (B) Menu bar (C) Formula bar


(D) Toolbar (E) None of these

21. What menu is selected to cut, copy, and paste?


(A) File (B) Tools (C) Special (D) Edit (E) None of these

22. The most important or powerful computer in a typical network—


(A) desktop (B) network client C) network server
(D) network station (E) None of these

23. The primary purpose of software is to turn data into—


(A) web sites (B) information (C) programs
(D) objects (E) None of these
24. The ability to find an individual item in a file immediately ... is used.
(A) file allocation table (B) directory
(C) sequential access (D) direct access (E) None of these

25. To make a notebook act as a desktop model, the notebook can be connected to a ... which
is connected to a monitor and other devices.
(A) bay (B) docking station (C) port
(D) network (E) None of these

26. You can use the tab key to—


(A) Move a cursor across the screen (B) Indent a paragraph
(C) Move the cursor down the screen (D) Only (A) and (B)
(E) None of these

27. A collection of related files is called a—


(A) character (B) field (C) database
(D) record (E) None of these

M
28. Storage that retains its data after the power is turned off is referred to as—

O
.C
(A) volatile storage (B) non-volatile storage
(C) sequential storage (D) direct storage
M
(E) None of these
A
EX

29. Which of the following is an example of connectivity?


TE

(A) Internet (B) Floppy disk (C) Power cord


(D) Data (E) None of these
PE
M

30. ... is the process of finding errors in software code.


CO

(A) Compiling (B) Testing (C) Running


(D) Debugging (E) None of these

31. A ... contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm.
(A) syntax (B) programming structure
(C) programming language (D) logic chart (E) None of these

32. Changing an existing document is called ... the document.


(A) creating (B) editing (C) modifying
(D) adjusting (E) None of these

33. Virtual memory is—


(A) memory on the hard disk that the CPU uses as extended RAM
(B) in RAM
(C) only necessary if you do not have any RAM in your computer
(D) a backup device for floppy disks
(E) None of these

34. Computers use in ... number system to store data and perform calculations.
(A) decimal (B) hexadecimal (C) octal (D) binary (E) None

35. The ... key will launch the Start button.


(A) esc (B) shift (C) windows (D) shortcut (E) None of these

36. To move to the beginning of a line of text, press the ... key.
(A) home (B) a (C) pageup
(D) enter (E) None of these

37. When sending an e-mail, the ... line describes the contents of the message?
(A) to (B) subject (C) contents (D) CC (E) None of these

38. Which groupings do you work with when formatting text in Word ?

M
(A) Tables, paragraphs and indexes (B) Paragraphs, indexes and sections
(C) Characters, sections and paragraphs

O
.C
(D) Indexes, characters and tables
(E) None of these
M
A

39. Which of the following is the largest unit of storage?


EX

(A) GB (B) KB (C) MB (D) TB (E) None of these


TE

40. The ... tells the computer how to use its components.
PE

(A) utility (B) network


M

(C) operating system (D) application program


CO

(E) None of these

41................is when the more power-hungry components, such as the monitor and the
hard drive, are put in idle.
(A) Hibernation (B) Power down
(C) Standby mode (D) The shutdown procedure
(E) None of these

42.Hard disk drives are considered.......storage.


(A) flash (B) nonvolatile (C) temporary
(D) nonpermanent (E) None of these
43.The...............key and the.........key can be used in combination with other keys to
perform shortcuts and special tasks.
(A) Control, Alt (B) Function, toggle
(C) Delete, Insert (D) Caps Lock, Num Lock
(E) None of these

44.The most common input devices are the....... and the.........


(A) microphone, printer (B) scanner, monitor
(C) digital camera, speakers (D) keyboard, mouse
(E) None of these

45.To save an existing file with a new name or to a new location, you should use
the............ command.
(A) Save (B) Save and Replace (C) Save As
(D) New File (E) None of these

46.Which type of software manages the computer's processes functioning as an

M
interface, connecting the user, the application software, and the hardware?

O
(A) System software (B) Utility program
(C) Translator program
.C
(D) Operating system
M
(E) None of these
A
EX

47.The portion of the CPU that coordinates the activities of all the other computer
TE

components is the—
(A) motherboard (B) coordination board
PE

(C) control unit (D) arithmetic logic unit


M

(E) None of these


CO

48.Something which has easily-understood instructions is said to be................


(A) user friendly (B) information (C) word processing
(D) icon (E) None of these

49.In a database............fields store numbers used to perform calculations.


(A) next (B) key
(C) alphanumeric (D) numeric (E) None of these

50.A (n)............is a combination of hardware and software that facilitates the sharing
of information between computing devices.
(A) network (B) peripheral
(C) expansion board (D) digital device (E) None of these
51.Which of the following statements is true concerning?
(A) Virtual memory is the space on the hard drive where the operating system
begins to store data when it becomes memory-bound
(B) Accessing data from RAM is a slower than accessing data from virtual
memory
(C) When it is using virtual memory, the operating system builds a file called the
RAM file
(D) If a computer is memory-bound, adding more RAM will not solve the
problem
(E) None of these

52.The term bit is short for—


(A) megabyte (B) binary language (C) binary digit
(D) binary number (E) None of these

53.All of the following terms are associated with spreadsheet software except—

M
(A) worksheet (B) cell (C) formula

O
(D) virus detection (E) None of these
.C
M
54............. are devices used to transmit data over telecommunications lines. (A)
A

Drives (B) Drive bays


EX

(C) Modems (D) Platforms (E) None of these


TE

55.A.........is approximately one billion bytes.


PE

(A) kilobyte (B) bit


M

(C) gigabyte (D) megabyte (E) None of these


CO

56.A repair for a known software bug, usually available at no charge on the Internet,
is called a(n)—
(A) version (B) patch
(C) tutorial (D) FAQ (E) None of these

57.Computers gather data, which means that they allow users to..................data.
(A) present (B) input (C) output (D) store (E) None of these

58.Which of the following terms is just the connection of networks that can be joined
together ?
(A) virtual private network (B) internet
(C) intranet (D) extranet (E) None of these
59............. is a form of permanent memory that holds all the instructions the computer
needs to start up and does not get erased when the power is turned off.
(A) The Network Interface Card (NIC) (B) The CPU
(C) RAM (D) ROM
(E) None of these

60.Servers are computers that provide resources to other computers connected to a—


(A) network (B) mainframe
(C) Supercomputer (D) client (E) none of these

ANSWERS
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
C A B D A C C B A A E A A C A
16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
E D D B B D C C C D C C B A B
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

M
C B A D C A B E D C C B A D C

O
46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

.C
D C A D A A C D C
M C B D B C A
A
EX
TE
PE
M
CO