Anda di halaman 1dari 10

SILABUS

Satuan Pendidikan : SMP Negeri 1 Bangli


Mata Pelajaran : IPA/Fisika
Kelas/semester : VII/1
Waktu : 2 jam pel.

Standar Kompetensi 3. Memahami konsep kelistrikan dan penerapannya dalam kehidupan sehari-hari
Penilaian
Materi Kegiatan Alokasi Sumber
Kompetensi Dasar Indikator Bentuk
Pembelajaran Pembelajaran Teknik Contoh Instrumen waktu Belajar
Instrumen
3.1 Mendeskripsikan - Muatan listrik; - Eksperimen di Lab. - Menyebutkan contoh - Tes tulis; - PG Sebuah benda akan 6 jam - BSE (2008)
muatan listrik - Jenis muatan tentang muatan listrik cara memuati benda - Unjuk - Rubrik bermuatan positif pel. - Ilmu
untuk memahami listrik; - Eksperimen di Lab. menjadi bermuatan kerja. penilaian. bila . . . . Pengetahuan
gejala-gejala - Sifat muatan tentang elektroskop listrik; a. kelebihan Alam untuk
listrik statis serta listrik; - Diskusi tentang teori - Menyebutkan jenis elektron SMP Kelas
kaitannya dalam - Eletroskop; elektron; muatan listrik; b. kekurangan IX; (Pusat
kehidupan - Hukum Coulomb; - Menyebutkan sifat- elektron Perbukuan
sehari-hari. - Potensial listrik. sifat muatan listrik; c. kekurangan Depdiknas
- Menjelaskan fungsi proton 2008)
elektroskop; d. jumlah proton - IPA Fisika
- Menjelaskan hukum sama dengan Bilingual
coulomb; jumlah elektron (Yrama
- Menjelaskan tentang Widya.
potensial listrik. 2008).
SYLLABUS

Satuan Pendidikan : SMP Negeri 1 Bangli


Mata Pelajaran : IPA/Fisika
Kelas/semester : VII/1
Waktu : 2 jam pel.

Competence Standard: 3. Understanding the electrical concept and its implementation in daily life;
Evaluation
Time Learning
Basic Competence Learning Materials Learning activities Indicator
Techniq Instrument Examples alocation source

3.1 Discraibing the - The electric - Laboratory - Mantion the example - Paper and - Multiple A substance 3 meeting - BSE
electric charge to charge; Experiment obaut of the way to charge pencil choice positive electric (2008)
understand the - The type of electric charge the body; test; - Rubric charged if . . . . - Ilmu
fenomena of the electric charge; - Laboratory - Mantion type of - Performa evaluation. a. has more Pengetahu
static electric and - The nature of Experiment obaut electric charge; nce test electrons an Alam
its relation to the electric charge; electroscope - Mantion the nature of b. less electrons untuk
daily life. - Electroscope; - Discuss about electric charge; c. less protons SMP
- Coulomb law; electron theory; - Explain the function d. the number of Kelas IX;
- Electric Potential. of the electroscope; protons equal to (Pusat
- Explain the coulomb the number of Perbukuan
law; electrons Depdiknas
- Explain the electric 2008)
potential. - IPA Fisika
Bilingual
(Yrama
Widya.
2008).
BAB I

A. Basic Competence
3.1 Discraibing the electric charge to understand the fenomena of the static electric and its
relation to the daily life.
B. Indicator
- Mantion the example of the way to charge the body;
- Mantion type of electric charge;
- Mantion the nature of electric charge;
- Explain the function of the eelctroscope;
- Explain the coulomb law;
- Explain the electric potential.

C. Topic/Matrials

STATIC ELECTRIC

NATURE OF ELECTRIC ELECTRIC CHARGE COULOMB LAW

ATOMIC CONCEPT

ITS FLOWS ITS TYPE 𝑄1 . 𝑄2


F = 𝑘.
𝑟2
ATOM
THEORY
Electro- Electro Postive electric Negative
static dinamic charge electric charge

Dalam ilmu fisika, listrik dibedakan menjadi dua macam, yaitu listrik statis dan listrik dinamis.
Listrik statis mempelajari sifat kelistrikan suatu benda tanpa memperhatikan gerakan atau aliran
muatan listrik.
Dalam ilmu fisika disebut elektrostatika. Sebaliknya, jika memperhatikan adanya muatan listrik yang
bergerak atau mengalir, maka disebut elektrodinamika.
In physics the term of electric is classified in two types, that are static electric and dynamic electric.
The static electric learns about the nature of body electricity without mention the electric charge
motion or its flows. In physics it called the electrostatic. Inversly if is mentioned to its motion or
flows it called electrodynamic.
Benda-benda yang telah digosok dan dapat menarik benda kecil yang ada di sekitarnya ini disebut
benda yang telah bermuatan listrik. Dari kegiatan di atas yang telah kalian lakukan dapat
disimpulkan bahwa:
1. Plastik yang telah digosokkan pada rambut kering akan bermuatan listrik negatif.
2. Kaca yang telah digosok dengan bulu akan bermuatan listrik positif.
Objects which have been rubbed and it pull the small object exist around it is called an electric
charged object.
Jenis muatan listrik:
- Muatan listrik jenis positif;
- Muatan listrik jenis negatif;
Sifat muatan listrik:
Dua buah benda yang bermuatan listrik sejenis akan tolak-menolak dan jika muatan listriknya
berbeda akan tarik-menarik.

Type of electric charge:


- Positive electric charge
- Negative electric charge
The nature of electric charge are, between the same electric
charge type will repulls refuse to refuse, to its other

To give electric charge to an object, it can be done by 2 ways, i. e: friction, and induction.
a. Charging by friction:
When a plastic rule rubbing on a wool, there is a net transfer of electrons from the wool to the
riler, so the ruler will exceed its electrons and the wool will lack of electron. The ruler will be
negatively charged and teh wool will be positively charged. The example of object that is electric
charged by friction, it can be seen on the table.
Explanation Type of object charge
Rubbing a plastic with a wool Plastic (−) Wool (+)
Rubbing a comb with hair Comb (−) Hair (+)
Rubbing ebonite with a wool Ebonite (−) Wool (+)
Rubbing a glass with a silk Glass (+) Silk (−)

 Electric charge that is same will be repulsive and un-like charge will be attractive.

b. Charging by induction
Induction is a rearrangement of electric charges on a conductor because it is closed by a charge
object. If negatively charged object is used to conduct a negatively charged object, the electric
charge that is produced will be positive, conversely.
Electroscope
There are two function of electroscope, i.e:
1. To detect electric charge of substance
2. To test the type of electric charge in an object.

Electroscope neutral
Generator Vn de Graff
To get high electric charge, we use Van de Graff generator. This tool works based on friction that
causes electric induction.

The Coulomb’s Law


The unit of electric charge is coulomb (in SI).
The force of attraction or repulsion between two charged bodies are direcctly proportional to the
product of two charges and inversely proportional to the square of the distance between them.

𝑄1 . 𝑄2
F = 𝑘.
𝑟2
Electric Field
Electric field is an area around of an electric charge that is influenced by electric force or
coulomb force, or coulomb force. The direction of the field lines (as shown by the arrows) shows
the direction of the force, as shown on the figure:

Atom’s Theory

Conductor and Insulator

Electric Potential
In an object there are electricity which the same type, so that happened refuse, to its other.
A e - The potential of ball A is higher than ball B;
B - Electron flows from low to high potential;

e - The potential of ball C is higher than ball D;


C D

e
E F - The potential of ball F is higher than ball E;

The unit of electric potential is volt (V) in SI.

D. Formatif Test
1. When a plastic rod is charged negatively by friction,
A. it gains electrons only
B. it gains more electrons than protons
C. it loses protons only
D. it loses more protons than electrons
2. M, N, O, and P are pith balls which behaves as follows;
M repels N;
M attracts O;
O repels P.
If P is positively charged,
A. N must be positively charged
B. N must be negatively charged
C. N must be positively charge or neutral
D. N must be negatively charged or neutral
3. What will happen if a positive charge of static electricity is placed in an electric field?
A. A force is produced on the charge.
B. The charge will become negative.
C. The charge will remain positive but become smaller.
D. The charge will remain positive but become larger.
4. A positively charge pith ball attracts another suspended pith ball. Which of the following
statements about the second pith ball is correct?
A. It must have fewer positive charges
B. It does not need to be charge
C. It must be negatively charged
D. It must be earthed
5. An ebonite rod is rubbed with fur and the rod becomes negatively charged because: . . . .
A. the fur has some electrons to the rod
B. the rod has gained some electrons from the fur
C. the fur has gained some proton the rod
D. the rod has gained some protons to the fur
6. Why is a positively charged object made neutral (discharged) by someone touching it?
A. Protons flow from the object
B. Electrons flow from the object
C. Protons flow onto the object
D. Electrons flow onto the object
7. An electrically “earthed” or “ grounded” object is . . . .
A. Buried underground
B. Insulated from other electrical devices
C. Connected to zero potential
D. Touching the floor thrught an insulator
8. The two uncharged metal spheres, R and S shown in the figure below are separated while the
negatively charged polythene strips is held near R. The resulting charges on R and S are : . . .
R S
R S A. positive positive
B. negative negative
C. negative positive
D. positive negative

9. Consider the figure below! If A and B connected with conductor, so . . . . .


A. VA > VB so the electrons flow from A to B 3 electrons.
B. VA < VB so the electrons flow from A to B 3 electrons
A B C. VA > VB so the electrons flow from B to A 6 electrons
D. VA < VB so the electrons flow from B to A 6 electrons

10. Two objects with electrical charged each of them +2,5 coulomb and -4 coulomb separated
between distance 2 cm. How much is the force between the two objects?
A. 4,5 x 1012 N
B. 4,5 x 1011 N
C. 2,25 x 1014 N
D. 225 x 1014 N

E. Key Answer
1. B
2. B
3. A
4. C
5. B
6. D
7. A
8. D
9. B
10. C
BAB II
ELECTRODYNAMIC
A. Electric current
- Electric current is flow of electric charge from high potential to low potential, or from positive
pole to negative pole;
- The direction of electric current is opposite with the direction of electron flow;
- The electric current its cause by potential defference;
- Electric current flow in an closed circuit.

B. Electric current (I)


- Electric current is flow of electric charges in the circuit per one time unit (second);
𝑄
- By the formula : I = 𝑡 coulomb/second = ampere (A);
- The unit of electric current is ampere (A) in SI;
1A = 103 mA (1 mA = 10-3 A)
= 106 μA (1 μA = 10-6 A)
- The electric current its measured by using amperemeter and connected serially.

𝑠𝑐𝑎𝑙𝑒 𝑡ℎ𝑎𝑡 𝑠ℎ𝑜𝑤𝑠 𝑏𝑦 𝑛𝑒𝑒𝑑𝑙𝑒


1 I= x 𝑚𝑒𝑎𝑠𝑢𝑒 𝑙𝑖𝑚𝑖𝑡
𝑚𝑎𝑥𝑖𝑚𝑢𝑚 𝑠𝑐𝑎𝑙𝑒
5

C. Electric current source


1. Direct Current source (DC)
- Volta’s element;
- Battery (primary element);
- Accumulator (secondary element);
- Power supply;
2. Alternating Current source (AC)
- Electric socket;

D. Voltage
- Voltage is sometimes called electric potential (V);
- Voltage is the availabel energy to move electrons, it causes the electron freely to flow on a
conductor. The electrons will move if there is potential difference.
𝑊
By the formula : V = 𝑄
joule/coulomb = volt (V);
-

WORKSHOP PENYUSUNAN BAHAN AJAR BILINGUAL


1. Kata pengantar
2. Silabus
3. BAB I
- Kompetensi Dasar
- Indikator
- Materi/Topik
- Latihan
- Kunci/penyelesaian
4. Daftar Rujukan
5. BAB II
- Kompetensi Dasar
- Indikator
- Materi/Topik
- Latihan
- Kunci/penyelesaian
6. Daftar Rujukan