Anda di halaman 1dari 9

HIKMAH MODULE

SCIENCE SPM
MODULE 12
PAPER 1

1. Diagram 1 shows some fresh food.

Diagram 1

Which is the most suitable method of preserving this food?

A. Cooling
B. Dehydration
C. Pasteurization
D. Vacuum-packaging

2. Which of the following processed food will get spoilt the fastest?

A. Dehydrated fish
B. Pasteurized milk kept at room temperature
C. Irradiated spices kept at room temperature
D. Fresh milk which is frozen in the refrigerator

3. The following information are ingredients for making cookies.

• Wheat flour
• Sugar
• Margarine
• Ascorbic acid
• Vanilla essence
• Baking powder

Which of the following makes the cookies last longer?

A. Margarine
B. Ascorbic acid
C. Vanilla essence
D. Baking powder

122
HIKMAH MODULE

4. The following information shows the ingredients in a chilli sauce.

• Fresh chilli
• Salt
• Sugar
• Modified starch

What is the function of modified starch?

A. Stabilizer
B. Emulsifier
C. Antioxidant
D. Preservatives

5. Diagram shows a fresh food.

Diagram 2

Which is the most suitable method to make the food last longer?

A. Irradiation
B. Dehydration
C. Refrigeration
D. Vacuum-packaging

6. Diagram shows an activity of food production done by the farmers.

Which is the most suitable method to increase the production?


A. Crop rotation
B. Integrated system
C. Selective breeding
D. Genetic engineering

123
HIKMAH MODULE

7. Diagram shows a food label.

Which important information is left out?


A. Expiry date
B. Ingredients
C. Food additives used
D. Place of manufacturer

8. In this method of food processing, Y is heated up to 63oC for 30 minutes then


immediately cooled.
What is Y most likely to be?
A. Sausage
B. Dry squid
C. Coffee powder
D. Strawberry juice

9. Table 1 shows new breed of animals and plants.

Animal Plant
Selembu D188 Durian
Merlin-X sheep Masmadu maize

Which of the agencies is actively engaged in the research of the breed?

A. RRIM
B. FELDA
C. MARDI
D. BERNAS

10. Which is the correct match for the substances that are used in food processing?

Substance Function
A. Gelatine Antioxidant
B. Aspartame Sweetener
C. Boric acid Emulsifier
D. Sunset Yellow Preservative

124
HIKMAH MODULE

PAPER 2
SECTION A + B

1. Diagram 1 shows slices of meat kept in two different ways. The experiment is
carried out for three days.

Diagram 1

The result is shown in Table 1.

Meat Appearance after three days


A The meat turns bad and begins to
decompose
B The meat still fresh

a) State the aim of this experiment.

………………………………………………………………………………………

b) State one hypothesis for this experiment.

………………………………………………………………………………………

c) Identify the variables in this experiment.

(i) Manipulated variable:………………………………………………………

(ii) Responding variable:………………………………………………………

(iii)Fixed variable:………………………………………………………………

d) (i) Based on the observation in Table 1, suggest a best method to keep


the meat.

….……………………………………………………………………………….

(ii) Give a reason for your answer in (d)(i)

…………………………………………………………………………………….

125
HIKMAH MODULE

2. Diagram 1 shows a label which is found on a fresh milk box.

a) (i) Name a method of food processing for fresh milk.

………………………………………………………………………………

(ii) State one advantage of process (a)(i)

.……………………………………………………………………………..

b) The fresh milk that was opened must be kept refrigerated. Give your
reason.

……………………………………………………………………………………

c) (i) Based on the food regulation 1985, which item is missing from the
label?

…………………………………………………………………………………

(ii) How do consumers are affected without this information?

…………………………………………………………………………………

126
HIKMAH MODULE

d)Tick( / ) for the food which processed by the method same as the fresh
milk.

Meat Pineapple juice


Ice cream

SECTION C

1.a) Different types of food are processed using different types of food processing and
packaging technology.
State four reasons why food is processed.
[4 marks]

b) Diagram 1 shows a food processing

fresh fish dried fish

fresh squid dried squid


Diagram 1

127
HIKMAH MODULE

Study the information in Diagram 1 and explain the concept of processed food.
Your answer should include the following:

• Identifying the information


• Identifying the common characteristics
• Relating the common characteristics to construct the initial concept of
processed food
• Give an example and non-example of food processed by this method
• State the actual concept of processed food
[6 marks]

2. The population of Malaysia is increasing rapidly. It is necessary to increase the quality


and quantity of food so that everyone will have enough food.

a) State two methods that can be used to improve the quality and increase the
quantity of food. Explain the methods. [4 marks]

b) A farmer found that the yields of oil farm were decreasing year by year.

Explain how to increase the yields of his farm.

Your explanation should include the following:


• Identify the problem
• Solving methods
• Choose the best method and explain your choice
[6 marks]

128
HIKMAH MODULE

MODULE 8 - ANSWERS
PAPER 1
1. B 2. B 3. C 4. A 5. A 6. C 7. A 8. A 9. C 10. B

PAPER 2
SECTION A + B

1.a) To study the best method to preserve fresh meat


b) (i) Method used to keep the meat
(ii) Condition of the meat after three days
(iii) Size of the meat

c) (i) keep the meat in vacuum-packaging


(ii) vacuum packing is no air in it. So microorganisms cannot grow

2. a) (i) Pasteurization
(ii) Heat at 63oC for 30 minutes // heat at 72 oC for 15 seconds then
cooled rapidly
b) because pasteurization does not destroy/ kill the spores ob bacteria
c) (i) Expiry date
(ii) Endanger our health // can cause food poisoning
d) Strawberry juice

SECTION C
1. a) Able to state two methods with explanation
eg:

* Using Modern Technology


- introduce varieties of new machine to farmers to save time and budget// introduce
chemical fertilizers and pesticides to increase the quality and quantity of food
production
* Using quality breed
- produce the better characteristics
* Education and guidance for farmers
- Guidance on the use of machines/pesticides/ fertilizers
- Education on breeding quality seeds
* Research and development
- Discover better breeds
- Improve ways to control pests
- To produce better fertilizers/ more effective pesticides
* Efficient land management
- Crop rotation
- Use of compost/ fertilizers
- Cover crop
- Integrated farming

129
HIKMAH MODULE

b) Problem:
The yields of his oil palm decrease year by year
Solving method:
Add fertilizers
Use integrated farming. Eg: rearing cows
Cover crop planting system

Best method:
* Cover crop:
-prevent soil erosion
* Integrated farming
-to produce organic fertilizers
-save cost of buying fertilizers

2.a)
• To kill microorganisms that can cause food spoilage
• To make food look better and tastier
• To make digestion better
• To extend the shelf life of the food

b)
• Identifying the information:
The squids and fish are salted and dried
• Identifying the common characteristics:
- Both foods are processed by salting them
- Both foods are dried in the sun to dehydrate them
• Initial concept of processed food:
-The foods that processed by salting and drying in the sun do dehydrate
them are processed food.
• Example: Shrimps// Mussel
Non example: fresh milk
• Actual concept:
- Processed foods are the foods that processed by salting and drying in
the sun to dehydrate them.

130