Anda di halaman 1dari 74

• Free and Easy English Speaking Course

Allahabad Bank (Clerk) Exam, 2009 : English Language


Friday, April 17, 2009 at 8:23 AM Posted by Today

Allahabad Bank (Clerk) Exam., 2009


English Language : Solved Paper
(Held on 15-3-2009)

Directions—(Q. 1–12) Read the following passage carefully and answer the questions given
below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of
the questions.

One day Nandu rode his horse to the village fair. On his way back he met Somendra, the merchant.
The merchant was a crafty man, ready to do anything to earn some money. The villagers knew this. In
fact no one knew what trick he would be up to next. Now, Nandu was poor and had no one in the
world to call his own except a beautfiul, white horse. He loved it more than anything else in the world.
The merchant had his eye on the horse for a long time and tried to think of a way to get it for himself.
Seeing Nandu, the merchant thought, “Nandu is a simpleton. Let me see if I can trick him out of
his horse. “So he said to Nandu, “You live all alone. How do you manage ? What does a
young boy like you need with a horse ? Sell it to me and I shall make you rich in return.” Nandu
replied, “No I don’t want to sell my horse.”

But the merchant refused to give up so easily. He offered Nandu more money. Finally, when the offer
reached five hundred gold coins, Nandu paused and said, “Five hundred gold coins seems like a
good price. But I have a condition. If you agree to it, I shall give you my horse.” What is it ?” The
merchant asked impatiently. “Give me the money right now and I shall give you my horse when I
have given you ten lashes,” said Nandu. “Is that all ?” asked the merchant. He could easily
bear ten lashes. After all he would resell the horse for over a thousand gold coins in the market. He
would take twenty lashes for such a gain. He agreed instantly. He ran home and got the money for
Nandu and brought along his whip as well. Nandu counted the money carefully. He then took the whip
and the lashes fell on the merchant’s back in quick succession. By the eighth lash the merchant
was almost in tears but he told himself that there were only two lashes to go and the horse would be
his ! The merchant held his breath waiting for the final lash. But Nandu had mounted his horse and
was riding off. “Wait !” shouted the merchant in anger. “What about the tenth lash ? Where
are you going with the horse ? We had a deal.”

Nandu stopped and said, “I agreed to give you the horse only after I had given you ten lashes. But
it is upsetting my horse. I’ll give you the last lash later. Till then goodbye !” “Come back you
cheat !” the merchant shouted. But the crowd that had gathered around agreed with Nandu. A deal
was a deal. Till the last lash was given the horse could not belong to the merchant. Nandu rode away
richer by five hundred gold coins and Somendra waited in vain for several days for the final lash which
never came !
1. Why did the merchant offer to buy Nandu’s horse ?
(A) He was very fond of horses and Nandu’s horse was rare breed
(B) It was his way of helping Nandu who was poor
(C) The horse would be useful for carrying goods to the market
(D) He hated Nandu and wanted to deprive him of something he loved
(E) None of these

2. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?


(1) Nandu was an orphan
(2) The marchant was very persevering
(3) The merchant was fonder of Nandu’s horse than Nandu was
(A) None
(B) Only (1)
(C) Both (1) & (2)
(D) All (1), (2) & (3)
(E) None of these

3. Why did Nandu set the condition of giving the merchant ten lashes ?
(A) To discourage the merchant from buying his horse
(B) To demonstrate how painful a whipping was so that the merchant would never hit the horse
(C) To bargain with the merchant to offer more money
(D) To outwit the merchant who was trying to cheat him
(E) None of these

4. Why did the bystanders take Nandu’s side in the argument ?


(1) They hoped that Nandu would give them a reward from the five hundred gold coins he had earned.
(2) They were sure that the merchant would ill treat the horse and wanted to prevent that from
happening.
(3) They knew that Nandu would be miserable without his horse of whom he was very fond.
(A) None
(B) Only (1)
(C) Both (1) & (3)
(D) Only (3)
(E) None of these

5. What reason did Nandu cite for not giving the merchant the final lash ?
(A) He was tired and not in the mood
(B) He realised that the merchant was in great pain and took pity on him
(C) He was following the advice of the people around
(D) His horse was distressed by the whipping
(E) He had changed his mind about selling his horse

6. Which of the following can be said about Nandu ?


(1) He was very cunning.
(2) He needed moeny.
(3) He was cruel to people but loved animals.
(A) Only (1)
(B) Both (1) & (2)
(C) Both (2) & (3)
(D) All (1), (2) & (3)
(E) None of these
7. What made the merchant agree to Nandu’s strange condition for buying the horse ?
(A) He wanted to show Nandu how brave he was
(B) The thought of the profit he would make on selling the horse
(C) The fear that Nandu would raise the price of his horse otherwise
(D) He did not think that Nandu would actually whip him
(E) None of these

8. Why did Nandu consider selling his horse to the merchant ?


(A) He had no real use for the horse
(B) The merchant’s offer was more than what the horse was worth
(C) He had not managed to sell it at the village fair
(D) He could no longer afford to feed his horse
(E) None of these

9. Which of the following best describes the merchant’s reputation in the village ?
(A) He was enterprising and had made a lot of money
(B) He was dishonest and would do anyting to get what he wanted
(C) He would squander his money on things he liked
(D) He was generous and helped the less fortunate
(E) He was successful because he was courageous and stubborn

Directions—(Q. 10–11) Choose the word which is MOST SIMILAR in MEANING to the word
printed in bold as used in the passage.

10. return
(A) reject
(B) profit
(C) settle
(D) replace
(E) exchange

11. paused
(A) halted
(B) relaxed
(C) ended
(D) stuck
(E) interval

Directions—Choose the word which is MOST OPPOSITE in MEANING to the word printed in bold
as used in the passage.

12. gathered
(A) dissolved
(B) collected
(C) dispersed
(D) melted
(E) distributed

Directions—(Q. 13–17) In each question below a sentence with four words printed in bold type is
given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be
either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is
wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in
bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All
correct’ as your answer.

13. We are now facing stiff (A) competing (B) from foreign companies manufacturing (C) similar
(D) products. All correct (E)

14. I have mentioned (A) this case to indicate (B) how deliberate (C) it will be to achieve our goal.
(D) All correct (E)

15. Today, thank (A) to our support (B) she has managed (C) to purchase (D) her own house. All
correct (E)

16. As per your request (A) this is a detail (B) list of our basic (C) requirements. (D) All correct (E)

17. The final decision (A) of whether (B) to go ahead (C) or not does not rest (D) with the manager.
All correct (E)

Directions—(Q. 18–25) In the following passage there are blanks, each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are
suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Initially, the Grameen Bank did not …(18)… to get involved with the education of its borrowers. But
as time went by, they began to feel the …(19)… for it. Most of the borrowers had no formal
education …(20)… the ability to read and write. The borrowers had difficulty in expanding their
business. They …(21)… to be able to keep accounts, read …(22)… about business, health, new
ways of farming etc. They …(23)… their children to school and their children in turn helped their
parents to keep accounts, read instructions and …(24)… else needed to be read.

But this is not enough for the future. So the bank has set out to make sure that their borrowers
…(25)… a hundred per cent literacy rate with five years.

18. (A) meant


(B) deserve
(C) plan
(D) intent
(E) realise

19. (A) concern


(B) need
(C) duty
(D) relevance
(E) value

20. (A) except


(B) having
(C) besides
(D) unless
(E) without
21. (A) tried
(B) must
(C) knew
(D) wanted
(E) discovered

22. (A) knowledge


(B) awareness
(C) information
(D) fact
(E) circular

23. (A) sent


(B) enrolled
(C) insisted
(D) urge
(E) encourage

24. (A) above


(B) nothing
(C) anything
(D) whatever
(E) something

25. (A) acquire


(B) qualify
(C) collect
(D) reaching
(E) fulfilling

Directions—(Q. 26–30) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence
should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the
sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, mark (E) as the answer.

26. He has visited many places all over the city looked at the perfect location to set up his factory.
(A) looking out
(B) looking for
(C) looking after
(D) looked forward to
(E) No correction required

27. No traffic will be allowed in this area since the minister visit scheduled today.
(A) minister’s visit
(B) minister is visiting
(C) minister’s visit is
(D) visit of the Minister
(E) No correction required

28. Medical treatment here is very expensive that they had to sell off their land to pay for it.
(A) quite expensive and
(B) too expensive for
(C) so expensive but
(D) more expensive
(E) No correction required

29. To be successful it is important to know why your failure in the past and ensure that it
doesn’t happen again.
(A) why you had failed
(B) because you have failed
(C) that your failure
(D) where you were failed
(E) No correction required

30. These hand woven shawls are much in demand in many European countries.
(A) were much demand
(B) are lots of demand
(C) demanded much
(D) will be lot to demand
(E) No correction required

Directions—(Q. 31–35) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or
idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the
answer. If there is not error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

31. Some of our staff is worried (A) / that as soon as (B) / the project is over they (C) / will lose their
jobs. (D) No error (E)

32. If you decide to hold (A) / the function in Kolkata (B) / not much of us (C) / will be able to attend.
(D) No error (E)

33. In case you need five people (A) / to run a branch you (B) / should be selected (C) / ten since
some may leave. (D) No error (E)

34. Although he approached (A) / many private businessess to invest (B) / in his printing business
(C) / nobody of them was interested. (D) No error (E)

35. How can you give up (A) / this job when you are (B) / just about to be (C) / appointed for General
Manager ? (D) No error (E)

Directions—(Q. 36-40) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the
proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
1. Such was his down to earth nature.
2. He placed the album before the President saying, “Sir, please do us the honour of attending the
prize distribution ceremony of our Institute.
3. Hearing this, the man asked the photographer to take a photo of him placing a shawl around the
President’s shoulders as a momento.
4. He entered the room with a photographer, holding an album and a shawl.
5. The President glanced through it and said, “I shall not be able to make it but may God bless the
children.”
6. The man then left and I angrily pointed out that he had taken the shawl with him, to which the
President replied, “I do not need it. Perhaps he does.”
36. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5

37. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5

38. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6

39. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6

40. Which of the following should be the LAST (SIXTH) Sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5

Answers:
1. (E) 2. (C) 3. (D) 4. (A) 5. (D) 6. (A) 7. (B) 8. (E) 9. (B) 10. (E)
11. (A) 12. (C) 13. (B) 14. (C) 15. (A) 16. (B) 17. (E) 18. (D) 19. (B) 20. (A)
21. (D) 22. (C) 23. (A) 24. (D) 25. (A) 26. (B) 27. (C) 28. (A) 29. (A) 30. (E)
31. (A) 32. (C) 33. (C) 34. (D) 35. (E) 36. (D) 37. (B) 38. (D) 39. (E) 40. (A)

Labels: Allahabad Bank Clerk Exams, English Language Solved Papers, Solved Papers 0 comments

Dena Bank (Clerk) Exam, 2009 : English Language


Tuesday, April 14, 2009 at 10:00 AM Posted by Today
Dena Bank (Clerk) Exam., 2009
(Held on 8-3-2009)
English Language : Solved Paper

Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given
below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of
the questions.

Bhaskar was a wealthy, wordly wise merchant. On his deathbed, he called his only son, Nakul, and
gave him some advice. “When you do business and travel to an unknown land, make sure you
know the local culture well. Try to gain as much information as you can. This and presence of mind
will come to your rescue.” Bhaskar died a few days later and Nakul began looking after the
business. Once, he travelled by ship to a distant country where he stayed at an inn. He began talking
to the owner and ended up telling him all about his life and the business had come to conduct.

The following day, Nakul was heading to the bustling market when a one armed man rushed up to him
and said, “Your father took one of my arms as a loan. You must return it to me.” Not knowing
what to do, Nakul asked the man to meet him the next day. A little later, a woman came upto Nakul
and said, “Your father married me and would send me money every month. This responsibility is
now yours.” Again Nakul asked for a day’s respite and walked on. On the way he stopped at a
tavern and ate breakfast. While paying for his meal the owner said, “The only payment I want is
for you to make me happy.” Though he had to pay only two coins, Nakul gave the man five, but the
man still maintained that he was unhappy. That evening Nakul met a man who invited him to a game
of dice. Unaware they were playing with a trick dice, he lost every game. The winner set him an
unusual condition, “Drink all the water in the sea or give me all the goods on your ship.” Nakul
said he would give him his decision the next day. That night as Nakul lay on his bed, he remembered
his father’s words, “In a foreign land only your wits will come to your aid.”

The next morning, as soon as he reached the marketplace, the one armed man appeared. Nakul
smiled when he saw him and said, “My father took many such loans and our house is full of
hands. I shall take your other arm, find the matching one and repay you.” The man ran away
petrified. He then approached the woman who claimed to have been married to his father. “My
father was wrong not to tell us about you. Come home with me and help my mother in the fields.”
The woman left without a word. Next, Nakul went to the tavern and standing outside shouted,
“Hail the King ! Your king is great !” “I am happy to hear you say that”, was the only
response the tavern owner could give.“ If you are happy,” continued Nakul, “I have paid for
my meal.” Nakul then sought out the man who had won at dice the previous night. “I shall
gladly drink all the water in the sea provided you bring me the water in jugs.” The man made a
quick getaway when he heard this. Nakul returned home after conducting much business. He was far
richer in wisdom too.

1. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?


(1) Nakul preferred sailing to working in the fields with his mother.
(2) Bhaskar’s second wife was a greedy woman.
(3) Bhaskar did not have faith in Nakul’s ability to successfully run the business.
(A) None
(B) Only (1)
(C) Both (1) & (3)
(D) Both (2) & (3)
(E) Only (2)

2. Why did Nakul visit a far-away country ?


(A) It was his father’s final request
(B) To acquire knowledge about a different culture
(C) To mee some of his father’s acquaintances
(D) To trade and do business
(E) None of these

3. How did Nakul manage to deal with the people who tried to swindle him ?
(1) His father provided him with the solution in a dream.
(2) He threatened them with dire punishment.
(3) He gave into their demands and paid them off.
(A) None
(B) Only (2)
(C) Only (3)
(D) Both (1) & (2)
(E) None of these

4. Why wasn’t Nakul able to win any of the games while gambling ?
(A) He was not a skilful player
(B) He was distracted while playing
(C) The other players were cheating with a trick dice
(D) He was not well versed with local rules
(E) None of these

5. Which of the following best describes the one armed man’s reaction when he met Nakul for the
second time ?
(A) He was upset because Nakul refused to honour the debt his father owed him
(B) He was angry at Nakul for laughing at his plight
(C) He was frightened since Nakul had threatened to cut-off his remaining arm
(D) He was worried about what action Nakul would take against him for trying to cheat him
(E) He admired Nakul for outwitting him.

6. Why did Nakul confide in the innkeeper ?


(A) The innkeeper was an old friend of his father
(B) He was drunk and unaware he was confiding in a stranger
(C) He was still upset by his father’s death and wanted to talk to someone
(D) By confiding in the innkeeper he hoped to get information about the local customs
(E) None of these

7. Why did Nakul pay the tavern owner five coins instead of two ?
(A) Not being familiar with the foreign currency he made a mistake
(B) Nakul did not have the exact change
(C) He left a tip to show his appreciation for a good meal
(D) He thought the extra money would make the innkeeper happy
(E) He wanted to create a favourable impression

8. Which of the following can be said about Nakul’s father ?


(A) He was adventurous and had travelled all over the world
(B) He was rich and experienced in the ways of the world
(C) He was prosperous because he had duped a lot of people
(D) He favoured Nakul among all his children
(E) He was poor and knew about various cultures

9. Why did Nakul have a good opinion of the King of the faraway country ?
(1) He encouraged trade and his subjects were prosperous.
(2) He ensured that visitors were treated with hospitality.
(3) There were many facilities for entertainment there.
(A) Only (1)
(B) Only (2)
(C) Both (1) & (3)
(D) Only (3)
(E) None of these

10. What was Nakul’s overall experience in the far-away country ?


(A) It was an unpleasant one and he decided it would be his last trip
(B) It was a profitable one and he learnt a lot
(C) It was stressful and he was glad to return home
(D) It was sad since people kept recounting memories of his father
(E) None of these

Directions—(Q. 11–13) Choose the word which is MOST SIMILAR in EANING to the word
printed in bold as used in the passage.

11. conduct
(A) behaviour
(B) handle
(C) action
(D) habits
(E) guide

12. respite
(A) stop
(B) part
(C) delay
(D) rest
(E) relax

13. unknown
(A) undecided
(B) anonymous
(C) renowned
(D) unidentified
(E) unfamiliar

Directions—(Q. 14–15) Choose the word which is MOST OPPOSITE in MEANING to the word
printed in bold as used in the passage.

14. appeared
(A) evaporated
(B) died
(C) invisible
(D) vanished
(E) faded

15. matching
(A) duplicate
(B) dissimilar
(C) original
(D) identical
(E) single

Directions—(Q. 16–20) In each sentence below four words have been printed in bold which are
lettered (A), (B), (C) and (D). One of these words may be wrongly spelt or inappropriate in the
context of the sentence. Find out the wrongly spelt or inappropriate word. The letter of that word is
the answer. If all the words are correctly spelt and are appropriate the answer is (E), i.e., ‘All
Correct.’

16. To find a solution (A) to the problem, we met (B) daily after work and contributed (C) our ideals.
(D) All Correct (E)

17. After the presentation (A) it was clearly (B) that they were not interested (C) in financing (D)
the project. All Correct (E)

18. In my opinion it will be difficult (A) to persuade (B) the employees to accept (C) these changes
(D) in the rules. All Correct (E)

19. This is the first time that he has been selected (A) to give a speech (B) at the anual (C)
conference. (D) All Correct (E)

20. Inspite of my attempts (A) to encourage (B) him to continue (C) studying (D) he decided to take
up a job All Correct (E)

Directions—(Q. 21–25) Rearrange the following Six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the
proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(1) At seventy-eight her fingers became too stiff to hold a needle so she began painting.
(2) I decided to tell this boy the story of Ann Moses.
(3) “She began a career at eighty, so if you believe in yourself anything is possible.” I ended.
(4) At the age of twenty-seven, a boy was discouraged about his career.
(5) She struggled hard to raise five children by doing embroidery and working on a farm.
(6) She went on to paint over 2,000 pictures which became famous.

21. Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) (2)
(B) (3)
(C) (4)
(D) (5)
(E) (6)

22. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)

23. Which of the following will be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)

24. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) (2)
(B) (3)
(C) (4)
(D) (5)
(E) (6)

25. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (5)
(E) (6)

Directions—(Q. 26–30) Which of the phrases (A), (B) (C) and (D) given below should replace the
phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and
correct. If the sentence is correct as it is and No Correction is Required, mark (E) as the answer.

26. During the meeting he discussed each of the suggestions and how they are could be
implemented.
(A) that they are
(B) why they could
(C) how it could
(D) when there can
(E) No Correction Required

27. When he finished his studies, there was a lot of pressure by him joining our family business.
(A) on him joining
(B) in his joining
(C) on him to join
(D) joining
(E) No Correction Required

28. It is disappointment that the majority of farmers who took loans last year have failed to repay
them.
(A) is disappointment in
(B) is disappointing that
(C) is to disappoint
(D) has disappointed to
(E) No Correction Required

29. When I studied engineering thirty years ago, there was less as ten female students in my class.
(A) were smaller than
(B) was little as
(C) was lower than
(D) were less than
(E) No Correction Required

30. Once the manager approves the plans, it was easy convinced the rest of the team.
(A) was easily convinced
(B) will be easy to convince
(C) has easily convinced
(D) being easy to convince
(E) No Correction Required

Directions—(Q. 31–40) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in
it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is
no error, the answer is (E) i.e. ‘No Error’. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

31. It is sad that in (A) / our country education is (B) / available only to those (C) / whom can afford it.
(D) No Error (E)

32. I was determined (A) / to learn everything (B) / I could from the people (C) / off the village. (D) No
Error (E)

33. During the holidays (A) / I am often worked (B) / in my uncle’s shop to (C) / earn some pocket
money. (D) No Error (E)

34. Most banks did not taken (A) / her plan to set up (B) / a factory in (C) / the area seriously. (D) No
Error (E)

35. Every year we have (A) / a function where (B) / the children of our staff (C) / is awarded
scholarships. (D) No Error (E)

36. Many of the funds (A) / I needed to buy (B) / my own house were (C) / given by my father. (D) No
Error (E)

37. Since he was from (A) / the district and able to (B) / speak the language locally, (C) / they trusted
him. (D) No Error (E)

38. Every month he would (A) / meet the employees to (B) / discuss their problems (C) / and answer
their questions. (D) No Error (E)

39. I had to work full time (A) / so I could not devote (B) / as much time as (C) / I wanted to playing
cricket. (D) No Error (E)

40. He did not even (A) / have no property (B) / to sell to (C) / cover his losses. (D) No Error (E)

Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are
suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

I was born and …(41)… up in a village by my grandparents. We had two granaries to …(42)… the
rice that
we grew. …(43)… the better quality ‘white’ rice was kept in the granary in the front of the
house, the …(44)… quality ‘red’ rice was kept in the granary at the back. We never had
…(45)… money in the house, so those who came to ask for alms were given rice. My grandmother
would send me to the front granary to bring rice for them, but when she cooked for …(46)… of us
she would use the red rice. I was …(47)… by her behaviour.

One day, I asked her why she did this ? She …(48)… and said something I will never forget.
“…(49)… whenever you give something to somebody, give the best in you, never the second
best.” …(50)… director of a foundation, if I help people today, it is because of this lesson she
taught me.

41. (A) raised


(B) adopted
(C) grown
(D) brought
(E) grew

42. (A) pick


(B) save
(C) supply
(D) cultivate
(E) store

43. (A) Instead


(B) While
(C) Yet
(D) Therefore
(E) For

44. (A) less


(B) worse
(C) defective
(D) inferior
(E) best

45. (A) plenty


(B) vast
(C) lots
(D) sufficiently
(E) much

46. (A) all


(B) remaining
(C) gathering
(D) none
(E) those
47. (A) puzzled
(B) confusing
(C) worrying
(D) frightened
(E) angry

48. (A) pleased


(B) shouted
(C) smiled
(D) advised
(E) hugged

49. (A) remember


(B) pray
(C) memorise
(D) think
(E) appeal

50. (A) when


(B) since
(C) only
(D) perhaps
(E) as

Answers with Explanations


1. (E) 2. (D) 3. (E) 4. (C) 5. (C) 6. (D) 7. (D) 8. (B) 9. (B) 10. (B)
11. (B) 12. (E) 13. (E) 14. (D) 15. (B) 16. (D) Change ‘ideals’ to ‘ideas’.
17. (B) Change ‘clearly’ to ‘clear’.
18. (E)
19. (C) Change ‘anual’ to ‘annual’.
20. (D) Change ‘studying’ to ‘study’.
21. (E) 22. (D) 23. (C) 24. (A) 25. (D)
26. (C) Change ‘how they are could ‘to’ how it ‘could’.
27. (C) Change ‘by him joining’ to ‘on him to join’.
28. (B) Change ‘is disappointment that’ to ‘is disappointing that’.
29. (D) Change ‘was less as’ to ‘were less then’
30. (B) Change ‘was easy convinced’ to ‘will be easy to convince’.
31. (D) Change ‘whom’ to ‘who’
32. (D) Change ‘off’ to ‘of’.
33. (B) Change ‘am often worked’ to ‘often work’.
34. (A) Change ‘did not taken’ to ‘did not take’.
35. (D) Change ‘is’ to ‘are’.
36. (A) Change ‘Many’ to ‘Most’.
37. (C) Change ‘the language locally’ to ‘the local language’.
38. (E)
39. (D) Change ‘playing’ to ‘to play’.
40. (A) Delete ‘did not’ It is redundant.
41. (D) 42. (E) 43. (B) 44. (D) 45. (E) 46. (A) 47. (A) 48. (C) 49. (A) 50. (E)

Labels: Dena Bank Clerk Exams, English Language Solved Papers, Solved Papers 0 comments
OBC Probationary Officers Exam, 2008 : General Awareness
(Solved)
Wednesday, April 8, 2009 at 7:39 PM Posted by Today

Oriental Bank of Commerce


Probationary Officers Exam., 2008
(Held on 21-12-2008)
General Awareness : Solved Paper
1. Which of the following crops cannot be called a Plantation Crop ?
(A) Wheat
(B) Oil Palm
(C) Rubber
(D) Coffee
(E) Coconut

2. Which of the following is the name of the spacecraft launched by India as a part of Mission to Moon
?
(A) Moon-1
(B) Chandrayaan-1
(C) Kalpana
(D) RADOM
(E) None of these

3. As per the reports published by the World Bank what percentage of Indian population lives below
the new International Poverty Line ?
(A) 30%
(B) 62%
(C) 52%
(D) 42%
(E) 68%

4. Which of the following is not a ‘Social Sector Programme’ run by the Govt. of India ?
(A) National Rural Health Mission
(B) Sarva Shiksha Abhiyan
(C) Mid-Day Meal Scheme
(D) Integrated Child Development Services
(E) Bharat Nirman

5. In order to augment Credit flow to small and poor borrowers, commercial banks are required to
provide how much percentage of their priority sector advances to weaker sections of the society ?
(A) 15%
(B) 20%
(C) 30%
(D) 25%
(E) 35%
6. As reported in some newspapers/magazines a large number of children/infants are falling sick
because of the use of melamine contaminated dairy products in the world. Due to this many countries
like Africa, Japan, Singapore, etc. have stopped import of these products. Which of the following
countries was the main exporter of such products ?
(A) China
(B) Bangladesh
(C) Pakistan
(D) Iran
(E) None of these

7. Which of the following is the abbreviated name of the programme launched in India for the
economic empowerment of persons with severe to profound disabilities ?
(A) ARUNIM
(B) NREGA
(C) GCMMF
(D) UNCTAD
(E) SCOPE

8. As per the recommendations of the 12th Finance Commission, what will be the share of the State
Govts. in total shareable proceeds of Central taxes ?
(A) 15%
(B) 20·5%
(C) 22%
(D) 30·5%
(E) 35·5%

9. Which of the following is/are objective(s) of the ‘Rural Drinking water supply Programme’
launched by the Govt. of India ?
1. Supply safe drinking water to all villages.
2. Assisting local communities to maintain sources of safe drinking water in good condition.
3. Giving special attention for water supply to Scheduled Caste and Scheduled Tribes.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

10. Which of the following is not a Source of Tax Revenue collected by the Govt. of India ?
(A) Custom Duty
(B) Excise Duty
(C) Income Tax
(D) Service Tax
(E) Dividends and Profits

11. Asif Ali Zardari who has taken over as the new President of Pakistan is from which of the following
political Parties ?
(A) Pakistan Muslim League
(B) Awami League
(C) Pakistan People’s Party
(D) Pakistan National Congress
(E) None of these
12. India is now out of the nuclear sanction imposed on it about 16 years back. This sanction was
imposed by which of the following organisations ?
(A) Nuclear Suppliers Group (NSG)
(B) Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC)
(C) INTERPOL
(D) UN Security Council
(E) None of these

13. Very often we read in newspapers about the Foreign Direct Investment (FDI) Through Automatic
Route. What is meant by Automatic Route ?
1. It is a process which allows foreign investors to trade shares of any Indian Company on day-to-day
basis openly in stock markets.
2. It is a process by which Indian Companies are allowed to issue shares to any foreign investor as a
part of their paid up Capital in the project in which they have made an investment.
3. It is a process in which all foreign investors are asked to make all their investments in Indian
projects in rupee currency only and that too in cash only. Technical knowhow or any other type of
participation is not allowed as a part of investment.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3

14. The Govt. of India is planning to introduce a ‘National Security Exception Act’ in the
Parliament, which will work on the lines of Exxon-Florio provision prevalent in the USA. What is the
purpose of the proposed Act ?
1. The Act is a part of Indo-US Nuclear Pact as this only will allow India to start building nuclear
facilities in the country.
2. The Act will empower the Govt. of India to stall any foreign Company from acquiring any local asset
(FDI) if it is found to be compromising with national security.
3. The Act will empower the Govt. of India to control terrorism in a better way as all e-services will be
under thorough scrutiny by security agencies.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3

15. Which of the following is not included in the list of UN Millennium Goals ?
(A) Eradicate extreme poverty and hunger
(B) Develop a global partnership for development
(C) Promote Gender equality
(D) Reduce Child Mortality
(E) Make World Nuclear free

16. Which of the following agencies/bodies has asked all foreign funds to come forward and register
itself as Foreign Institutional Investments (FIIs) prior to any investment in India ?
(A) RBI
(B) SEBI
(C) IBA
(D) Registrar of Companies
(E) None of these

17. Who amongst the following Indian players could not win any medal in Beijing Olympic 2008 ?
(A) Sushil Kumar
(B) Abhinav Bindra
(C) Anjali Bhagwat
(D) Jitendra Kumar
(E) Saina Nehwal

18. India recently signed an agreement in the field of hydrocarbon with which of the following
countries for which Hernan Martinez Torres, Minister of Energy of that country was in India ?
(A) Zambia
(B) Ukraine
(C) Colombia
(D) Turkey
(E) None of these

19. Which of the following countries has asked India to scrap Kosi River Pact, the river which created
a havoc in Bihar recently ?
(A) Bangladesh
(B) Pakistan
(C) China
(D) Nepal
(E) Bhutan

20. Which of the following is the amount of the relief package announced by the Prime Minister of
India for Flood-hit Bihar ?
(A) Rs. 1000 crore
(B) Rs. 1010 crore
(C) Rs. 1050 crore
(D) Rs. 1100 crore
(E) Rs. 1120 crore

21. As reported in the newspapers some people are of the opinion that India may not be able to
achieve its export targets set for the year 2008-09. Which of the following is/are the reason(s) of their
worry ?
1. There was a major flood in some parts of Bihar, Orissa, Gujarat and some other States recently,
owing to which fruit/horticultural crop has not reached export markets in sufficient quantity.
2. Rupee is frequently getting depreciated against US dollar.
3. Some major economies of the world are passing through the phase of economic recession. Hence
many export orders are cancelled.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3 only
(E) None of these

22. While talking to the Press/Media/Group of experts in Singapore the former Governor of RBI, Dr. Y.
V. Reddy, said that the impact of global financial turmoil will be less on Asia. What in opinion of the
people like Dr. Reddy are the strengths of Asian Financial System which will help it to sustain the
turmoil ? (Pick-up correct statement(s) as your answer.)
1. Banks in Asia are better capitalized and are not much exposed to sophisticated derivatives.
2. Asian economies were in a high growth mode and hence they have better ability to withstand the
crisis.
3. Most of the Asian countries used to enjoy a strong fiscal position and current account surpluses in
the past. This has given them an ability to bail out a failing financial institution in case it appeared.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

23. Subsequent to the RBI’s move of reducing the CRR, the industry Chambers in India are
demanding for softened interest rates. How will this demand of softened interest rates help the
industry ?
1. It will give a push-up to new investments and augment the demand of new proposals for more
credits.
2. The move will help in creation of many new employment opportunities.
3. It will strengthen the position of the Stock Markets in India.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

24. The recent decision of the RBI to cut Cash Reserve Ratio (CRR) by 150 basis points (October
2008) will be able to infuse how much liquidity into the market ?
(A) Rs. 10,000 crore
(B) Rs. 30,000 crore
(C) Rs. 40,000 crore
(D) Rs. 50,000 crore
(E) None of these

25. As per the reports published in the newspapers recently Indian Rupee was on depreciation and
there was a time when the depreciation was about 17% in six months. Which of the following
was/were the main cause(s) of this continuous fall ?
1. Foreign fund flow was very low.
2. There was heavy demand for the US dollar in the local forex market.
3. RBI all of a sudden decided to lower the CRR.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2 only
(D) Only 3
(E) All 1, 2 and 3

26. The issues related to the Land Acquisition for setting-up ‘Special Economic Zones (SEZs)’
is frequently seen in the newspapers these days. As per existing laws maximum how much area is
allowed to be acquired for a SEZ ?
(A) 1000 hectares
(B) 2000 hectares
(C) 3000 hectares
(D) 5000 hectares
(E) None of these

27. Shibu Soren took over as the new Chief Minister of—
(A) Bihar
(B) Chhattisgarh
(C) Jharkhand
(D) Uttarakhand
(E) None of these

28. Which of the following was one of the major point of disagreement between various countries over
which the talks at World Trade Organisation (WTO) got collapsed recently ?
(A) Subsidy to farmers
(B) Providing special status to India
(C) Drafting a new constitution for WTO
(D) Drafting a common Trade Policy for next 5 years
(E) None of these

29. Who amongst the following is the recipient of the Lifetime Achievement Award at the 54th National
Film Award Ceremony ?
(A) Dilip Kumar
(B) Shashi Kapoor
(C) Rekha
(D) Hema Malini
(E) Mrinal Sen

30. The support price of which of the following commodities was raised by 33%-40% recently to make
it Rs. 2,500 per quintal ?
(A) Cotton
(B) Sugarcane
(C) Wheat
(D) Palm Oil
(E) None of these

31. Who amongst the following cricketers made a World Record of 12 Sixes in a One Day
International Match recently ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Xavier Marshall
(C) Muttiah Muralitharan
(D) Mike Hussey
(E) None of these

32. Which of the following cities became the first 100% e-literate city of India ?
(A) Pune
(B) Hyderabad
(C) Kozhikode
(D) Jaipur
(E) Bangalore

33. As we all know India will continue to be a net importer of steel as the demand of the same is likely
to increase by about 11% in days to come. What is the percentage growth in inland production of steel
?
(A) 3%
(B) 5%
(C) 7%
(D) 8%
(E) 10%

34. International Literacy Day is observed on which of the following days ?


(A) September 18
(B) September 8
(C) October 18
(D) October 8
(E) None of these

35. Which of the following teams won the Durand Cup Football played in New Delhi in September
2008 ?
(A) Tata Motors
(B) Indian Railways
(C) Churchill Brothers
(D) Mahindra United
(E) None of these

36. Which of the following is/are part of New National Biofuel Policy 2008 launched by the Govt. of
India ?
1. Minimum Support Price with a provision of periodic revision.
2. No duties or taxes would be levied on Biodiesel.
3. Biodiesel production to be taken up from non-edible oil seeds in waste/marginal lands.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

37. Who amongst the following was given the Mahatma Gandhi Award for Reconciliation and Peace
2008 ?
(A) Akio Ishii
(B) Bill Gates
(C) Nelson Mandela
(D) Prince Charles
(E) None of these

38. Which of the following is/are some of the recommendations of the Raghurajan Committee on
financial sector reforms ?
1. Target inflation control rather than controlling money supply.
2. Open Corporate and Govt. Bond markets.
3. Provide liberal regulations for mergers and acquisitions.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
39. Which of the following countries is passing through a crisis called as ‘Darfur Humanitarian
Crisis’ ?
(A) `Uganda
(B) Somalia
(C) Sudan
(D) Sierra Leone
(E) None of these

40. Who amongst the following is the author of the book ‘Inside Third World’ ?
(A) Amit Choudhury
(B) William Goldings
(C) V. Harrison
(D) Nana Palkiwala
(E) None of these

41. The ‘18th Safety Olympics’ was organised in—


(A) Seoul
(B) Berlin
(C) London
(D) Moscow
(E) New York

42. Mahendra Kapoor who died recently was a famous—


(A) Politician
(B) Social Worker
(C) Journalist
(D) Sportsman
(E) Playback Singer

43. The Prime Minister of India recently released the Economic Outlook for 2008-09. According to the
document Indian economy will grow at what rate during the period of the review ?
(A) 7·7%
(B) 8%
(C) 8·33%
(D) 9·7%
(E) None of these

44. The 48th National Open Athletics Championship was held at—
(A) Kochi
(B) Delhi
(C) Jaipur
(D) Lucknow
(E) Panaji

45. Which of the following countries refused to ratify the ‘Lisbon Treaty’, a very crucial
agreement for reforms in the constitution of the European Union ?
(A) Russia
(B) Poland
(C) Germany
(D) France
(E) Italy

46. Which of the following is not an Employment Generating Programme of the Govt. of India ?
(A) NREGA
(B) SGRY
(C) SGSY
(D) TRYSEM
(E) CAMELS

47. Who amongst the following is the author of the book ‘The Other Side of Midnight’ ?
(A) Salman Rushdie
(B) Katherine Mayo
(C) Ernest Hamingway
(D) H. G. Wells
(E) Sydney Sheldon

48. China recently resolved its border dispute with which of the following countries ?
(As per agreement Yinlong island will be handed over to China.)
(A) Mongolia
(B) Japan
(C) India
(D) Taiwan
(E) Russia

49. Agha Khan Trophy is associated with the game of—


(A) Cricket
(B) Football
(C) Badminton
(D) Golf
(E) Hockey

50. Two new countries recently signed the protocols to become the member of the North Atlantic
Treaty Organisation (NATO).
These countries are—
(A) Ukraine–Croatia
(B) Croatia–Albania
(C) Georgia–Russia
(D) Georgia–Croatia
(E) None of these

Answers :
1. (A) 2. (B) 3. (D) 4. (A) 5. (D) 6. (A) 7. (B) 8. (D) 9. (D) 10. (E)
11. (C) 12. (A) 13. (A) 14. (C) 15. (E) 16. (B) 17. (C) 18. (C) 19. (D) 20. (B)
21. (C) 22. (D) 23. (C) 24. (E) 25. (C) 26. (D) 27. (C) 28. (A) 29. (A) 30. (A)
31. (B) 32. (C) 33. (C) 34. (B) 35. (D) 36. (D) 37. (C) 38. (D) 39. (C) 40. (E)
41. (A) 42. (E) 43. (A) 44. (A) 45. (E) 46. (E) 47. (E) 48. (E) 49. (E) 50. (E)

Labels: General Awareness, Oriental Bank of Commerce Probationary Officers Exams, Solved
Papers 0 comments
PNB Agriculture Officers Exam, 2009 : Professional Knowledge
(Agriculture)
Friday, April 3, 2009 at 8:33 PM Posted by Today

Punjab National Bank Agriculture Officers Exam., 2009


Professional Knowledge (Agriculture) : Solved Paper
(Held on 4-1-2009)

1. This ‘Biofertilizer’ is a nitrogen fixing micro-organism, beneficial for non-leguminous as well


as for vegetable crops—
(A) Rhizobium (RHZ)
(B) Azotobacter (AZT)
(C) Azospirillum (AZS)
(D) Blue Green Algae (BGA)
(E) Phosphate Solubilising (PSB) mobilizing bacteria

2. What percentage of total area under Banana cultivation in India presently, is cultivated by using
Tissue-cultured (GMO) plantlets ?
(A) 10 per cent
(B) 15 per cent
(C) 20 per cent
(D) 25 per cent
(E) 30 per cent

3. As per the recent ‘Micro-credit Summit (2007)’, what percentage of total Micro Finance
Institutions (MFls) in India serves less than, 10,000 clients (number of clients per MFI) ?
(A) 70 per cent
(B) 75 per cent
(C) 80 per cent
(D) 85 per cent
(E) 90 per cent

4. Fisheries Sector in India contributes what percentage of Agricultural—‘Gross Domestic


Product’ (GDP), as on March 2007 ?
(A) 2·5 per cent
(B) 3·5 per cent
(C) 4·5 per cent
(D) 5·5 per cent
(E) 6·5 per cent

5. This agricultural product/horticultural crop requires 2 degree Celsius temperature and 90 per cent
humidity for storing in the cold storage—
(A) Mango pulp
(B) Roses
(C) Mushroom
(D) Milk Products
(E) Fish Products

6. The plan outlay for Irrigation Sector to total plan outlay in India was highest (12·5 per cent) in this
Five Year Plan (FYP)—
(A) VIth Five Year Plan
(B) VIIth Five Year Plan
(C) VIIIth Five Year Plan
(D) IXth Five Year Plan
(E) Xth Five Year Plan

7. The recommended ratio of use of NPK, the chemical fertilizer by farmers in India is—
(A) 2 : 2 : 2
(B) 3 : 2 : 1
(C) 4 : 2 : 1
(D) 5 : 2 : 1
(E) 6 : 2 : 1

8. This state is a leader in production and export of the Gherkins (Hybrid Cucumber) under the
Contract Farming—
(A) Tamil Nadu
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Kerala
(E) Maharashtra

9. What should be the optimum spacing (in meters) for planting ‘Pusa Nanha’ variety of
Papaya under the High Density Planting ?
(A) 1·25 m × 1·25 m
(B) 1·50 m × 1·50 m
(C) 1·75 m × 1·75 m
(D) 2·00 m × 2·00 m
(E) 2·50 m × 2·50 m

10. Dramatic increase in food prices world over had severe consequences for third world countries
(FAO, 2008). How many countries in the world are now facing food crisis, because of this
phenomenon ?
(A) 35 countries
(B) 36 countries
(C) 37 countries
(D) 38 countries
(E) 39 countries

11. How many outbreaks of ‘Avian Influenza (H5N1)’ were recorded in West Bengal and
Tripura during January 2008 and May 2008 ?
(A) 37
(B) 39
(C) 40
(D) 41
(E) 42
12. According to Dr. C. Rangarajan ‘Committee on Financial Inclusion (2007)’, what
percentage of Rural Population in India holds Bank Account ?
(A) 18 per cent
(B) 24 per cent
(C) 31 per cent
(D) 35 per cent
(E) 40 per cent

13. Which one of the following Indian States is the largest beneficiary or gainer of the SGSY–credit
extended by Banks
during 2006–07 ?
(A) Tamil Nadu
(B) Bihar
(C) Orissa
(D) Uttar Pradesh
(E) None of these

14. This variety of Tomato is highyielding with good quality fruits and suitable for Jharkhand State for
cultivation—
(A) Swarna Lalima
(B) Swarna Shyamali
(C) Swarna Pratibha
(D) Swarna Shree
(E) Swarna Manohar

15. How many plants/trees of Amrapali variety of mango could be profitably accommodated, when
planted at 5·0 m × 5·0 m (square method) per hectare ?
(A) 1,400 plants
(B) 1,500 plants
(C) 1,600 plants
(D) 1,700 plants
(E) None of these

16. Which one of the following Brinjal hybrid varieties recently released suitable for U.P. Punjab, Bihar
and Jharkhand—
(A) Kashi Sandesh
(B) Swarna Shakti
(C) Kashi Ganesh
(D) HA BH-17
(E) HA BH-3

17. ‘Sweta Seedless’ grape variety recently released by IIHRBangalore, is suitable for growing
in—
(A) North India
(B) South India
(C) Western India
(D) Eastern India
(E) All over the country

18. Which one of the following rice/paddy hybrid varieties having superfine grain, aromatic, matured
within 120-125 days and recently released for cultivation in Haryana, Delhi and Uttarakhand ?
(A) PA 6201
(B) Pusa RH 10
(C) KRH2
(D) RH 204
(E) Pant Sankar Dhan 3

19. Rabi Sorghum is an important crop suitable for ‘Rainfed Ecosystem’ of this State—
(A) Maharashtra
(B) Karnataka
(C) Gujarat
(D) Bihar
(E) Tamilnadu

20. This ‘Agro-Ecosystem’ is characterized by low, erratic rainfall with high coefficient of
variation and frequent droughts in India—
(A) Irrigated agro-ecosystem
(B) Arid agro-ecosystem
(C) Coastal agro-ecosystem
(D) Rainfed agro-ecosystem
(E) Hill and Mountain agroecosystem

21. ‘Leaf Rust’ is a serious disease of this crop and till date, there is no effective and
ecologically safe fungicide for controlling this disease—
(A) Sweet Potato
(B) Grape
(C) Rice
(D) Wheat
(E) Sorghum

22. What is botanical (Scientific) name of Safed Musli–a medicinal plant grown almost all over
India ?
(A) Chlorophytum borivilianum
(B) Curculigo orchioides
(C) Piper longum
(D) Solanum surattense
(E) None of these

23. Central Institute of Post-Harvest Engineering and Technology is located at—


(A) Abohar (Punjab)
(B) Ludhiana (Punjab)
(C) Bangalore (Karnataka)
(D) Bhopal (Madhya Pradesh)
(E) Hyderabad (Andhra Pradesh)

24. Which one of the following Castor hybrids, you will suggest for getting good yields for rainfed and
irrigated areas of Rajasthan State ?
(A) RHC 1 (VP-1 × TMV5-1)
(B) DCH 6 (JP 65 × JI 96)
(C) DCH 519 (M574 × DCS 78)
(D) DCH 177 (DCP 9 × DCS 9)
(E) None of these
25. Which one of the following ‘mixed cropping’ pattern you would suggest to the farmers for
getting higher economic benefits ?
(A) Bhindi + Spongegourd
(B) Mango + Turmeric
(C) Mango + Colocasia
(D) Mango + Groundnut
(E) Colocasia + Turmeric

26. Which one of the following States has created ‘Organic Commodities Board’ to promote
and restore value of foodcrops, which are mostly grown on marginal lands ?
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Jharkhand
(D) Madhya Pradesh
(E) Uttarakhand

27. The Central Frozen Semen Production and Training Institute is one of the premier Institute of
Animal Husbandry, is located at (HQ)—
(A) Hessarghatta (Karnataka)
(B) Sunabada (Orissa)
(C) Dhamrod (Gujarat)
(D) Suratgarh (Rajasthan)
(E) Andeshnagar (Uttarakhand)

28. What percentage of total cultivable area in India is under ‘Horticultural Crops’ ?
(A) 10 per cent
(B) 11 per cent
(C) 12 per cent
(D) 13 per cent
(E) 14 per cent

29. ‘National Agricultural Insurance Scheme’ (NAIS) was in operation in India since—
(A) Rabi season 1999–2000
(B) Kharif season 1998–1999
(C) Rabi season 2000–2001
(D) Kharif season 2000–2001
(E) None of these

30. ‘Pusa Arunima’ is an improved hybrid variety of this crop relased by IARI, New Delhi—
(A) Mango
(B) Guava
(C) Grape
(D) Citrus
(E) Pomegranate
31. As on 2007, how many Indian States/Union Territories (UTs) have partially modified their
respective Acts under the ‘Agricultural Marketing Reforms’ ?
(A) 12 States/UTs
(B) 13 States/UTs
(C) 14 States/UTs
(D) 15 States/UTs
(E) 16 States/UTs

32. What is the total ‘Export Earnings’ (Rs. crore) in 2004-05 from livestock, poultry and related
products in India ?
(A) Rs. 2200 crore
(B) Rs. 2250 crore
(C) Rs. 2300 crore
(D) Rs. 2350 crore
(E) Rs. 5150 crore

33. Which one of the following States is leading one (Ranked first) in production of ‘Cut
Flowers’ in India ?
(A) Maharashtra
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Uttar Pradesh
(E) West Bengal

34. To accommodate 277 plants of ‘Acid Lime’ in one hectare area, what should be the
spacing between two plants ?
(A) 5·5 m × 5·5 m
(B) 6·0 m × 6·0 m
(C) 6·5 m × 6·5 m
(D) 7·0 m × 7·0 m
(E) None of these

35. Which one of the following ‘Maize Hybrids’, you will suggest to the farmers of Punjab State
for growing in ‘Rabi season’ for Higher Yields ?
(A) Vivek Hybrid
(B) Vivek Hybrid 15
(C) Hybrid Sheetal
(D) Deccan 115
(E) Pratap Hybrid Makka 1

36. According to ‘National Sample Survey Organisation’ (NSSO 2006), which one of the
following
Information Sources is most availed by the Indian farmers in getting farm information ?
(A) Radio/TV
(B) Fram Input Dealers
(C) Progressive Farmers
(D) Krishi Vigyan Kendras
(E) Agricultural University Specialist

37. More than 40 per cent of the 197 Private Sugar Mills in India are located in this State—
(A) Uttar Pradesh
(B) Tamilnadu
(C) Chhattisgarh
(D) Andhra Pradesh
(E) Karnataka
38. What is the subsidy component to the total loan amount/total investment available to SC, ST,
woman and other disadvantaged sections candidates under the scheme of ‘Establishing Agriclinic
and Agribusiness Centres’ by the Agri/Vet/Horticultural graduates ?
(A) 25 per cent
(B) 33·33 per cent
(C) 50 per cent
(D) 60 per cent
(E) 80 per cent

39. In which one of the following years, the NABARD was established in India—as an Apex Financial
Institution for Rural and Agricultural Development ?
(A) 1980
(B) 1981
(C) 1982
(D) 1983
(E) 1984
40. As per the RBI’s directives, Banks should not insist upon the margin/collateral security for the
loans to borrowers upto the limits of—
(A) Rs. 50,000
(B) Rs. 75,000
(C) Rs. 1,00,000
(D) Rs. 1,25,000
(E) Rs. 1,50,000

Answers :
1. (B) 2. (B) 3. (E) 4. (B) 5. (D) 6. (B) 7. (C) 8. (B) 9. (A) 10. (E)
11. (B) 12. (A) 13. (E) 14. (A) 15. (E) 16. (D) 17. (B) 18. (B) 19. (A) 20. (B)
21. (D) 22. (A) 23. (B) 24. (D) 25. (A) 26. (E) 27. (A) 28. (A) 29. (A) 30. (A)
31. (C) 32. (E) 33. (B) 34. (B) 35. (B) 36. (A) 37. (A) 38. (A) 39. (C) 40. (B)

Labels: Punjab National Bank Agriculture Officers Exams, Solved Papers 0 comments

OBC Clerk Exam, 2009 : English Language (Solved)


Wednesday, March 18, 2009 at 11:10 AM Posted by Today

Oriental Bank of Commerce Clerk


Exam., 2009
(Held on 18-1-2009)
English Language : Solved Paper
Directions—(Q. 1 to 15) Read the following passage carefully and answer the questions given
below it. Certain words have been printed in bold to help you to locate them while answering some of
the questions.

The Emperor's brother-in-law was also his Prime Minister and his avourite courtier. He was not liked
by the other courtiers as a result. Jealous of the Emperor's brother-inlaw the courtiers once said,
“Your Majesty, why don't you appoint one of us as Prime Minister ? Subject us to a test to see
who is truly the right person to be Prime Minister.” At the time the Prime Minister was out hunting
with another courtier. In pursuit of their prey they mistakenly rode into the neighbouring kingdom. As
they were strangers and had weapons they were arrested as spies by the soldiers there and were
certain to be sentenced to death by the ruler, King Amir.

The courtier was petrified and bowed his head in prayer. The Prime Minister pretending to be praying
whispered something in his ear. The two of them then began arguing. “I should be the one to die
first !” each of them said. Those present were astonished to hear their argument. The soldiers
brought the two before King Amir. He was astonished to hear of their strange behaviour. “Tell me
why you are so eager to die ?” Pretending to be reluctant to reveal the reason the Prime Minister
bowed respectfully and said, “Sir, our Emperor has a secret wish of annexing your kingdom. If you
kill us the Emperor can attack your kingdom on the pretext of avenging our deaths. The Emperor has
also promised us a great reward for our sacrifice. We felt that in case you changed your mind and set
one of us free to return home he would not get the reward.” King Amir was worried when he heard
this. Concerned that the lives of his subjects would be lost in war, King Amir refused to kill either of
the two and sent them home. When they heard about the incident the Emperor's courtiers bowed their
heads. They were ashamed. They realised the Emperor had made a wise choice in selecting his
Prime Minister.

1. Why were the courtiers not on good terms with the Emperor's brother-in-law ?
(A) The Emperor used to only heed his brother-in-law's advice
(B) He was cleverer than they were and he would remind them of it
(C) He was empowered to take decisions on behalf of the Emperor
(D) He had more power and prestige and earned more than they did
(E) None of these

2. Why did the Emperor's two courtiers enter the neighbouring kingdom ?
(A) The Emperor had asked them to deliver a message to its king
(B) They wanted to spy on the neighbouring kingdom
(C) They had accidentally wandered into neighbouring territory
(D) The other courtiers had set a trap for them
(E) Their curiosity about the kingdom led them to enter it

3. Why was the Emperor's brotherin-law not afraid when faced with death ?
1. He felt that if he told King Amir the truth his life would be spared.
2. He was confident that he would be rescued.
3. He had prayed fervently asking God to save them.
(A) None
(B) Only 1
(C) Only 2
(D) Both 2 and 3
(E) Only 3

4. Which of the following can be said about the Emperor ?


(A) He reserved important posts for his family members
(B) He had chosen a worthy Prime Minister
(C) He was ruthless and wanted to conquer the neighbouring kingdom
(D) He treated all his courtiers shabbily except his brother-inlaw
(E) He deliberately endangered the lives of his courtiers in order to test them
5. Why did the two courtiers begin to argue with each other ?
(A) They wanted to distract the soldiers so they could escape
(B) It was a delaying tactics till they were rescued
(C) They blamed each other for the predicament they were in
(D) The Prime Minister wanted to stop the other courtier from divulging the Emperor's plan to the
enemy
(E) None of these

6. What surprised King Amir about the courtiers' behaviour ?


1. They were very respectful to him although he had condemned them to death.
2. Each was volunteering to be killed first.
3. They had managed to convince the soldiers to set them free.
(A) Only 1
(B) Both 1 and 2
(C) Only 3
(D) Only 2
(E) None of these

7. Why did King Amir set the two courtiers free ?


(A) He believed their story that the Emperor was planning to attack
(B) He had great respect for their courage
(C) He had ascertained they were not spies so he set them free
(D) He was impressed by the wisdom of the Emperor's courtiers
(E) None of these

8. Which of the following does not describe the Emperor's reaction to the courtiers' request to appoint
one of them as Prime Minister ?
1. He thought about asking his brother-in-law to resign.
2. He tested his brother-in-law to prove he was best suited for the post of Prime Minister.
3. He disregarded it completely and punished the courtiers.
(A) Only 1
(B) Only 3
(C) Both 1 and 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

9. Which of the following is NOT true in the context of the passage ?


(A) King Amir was concerned about the welfare of his people
(B) The Emperor's brother-inlaw had enemies at court
(C) King Amir set the Emperor's brother-in-law free on account of his bravery
(D) The Emperor's brother-inlaw was deserving of the post of Prime Minister
(E) The Prime Minister was a quick thinker

10. What was the courtiers’ reaction when they heard about the Prime Minister's safe return ?
(A) They were disappointed because their plan had failed
(B) They were ashamed of their plot to kill him
(C) They were upset to hear about his bad experience
(D) They bowed in respect and praised his wisdom
(E) None of these
Directions–(Q. 11 to 13) Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in
bold as used in the passage.

11. subject
(A) topic
(B) undergo
(C) expose
(D) citizen
(E) accountable

12. pretext
(A) excuse
(B) guess
(C) crime
(D) example
(E) fraud

13. petrified
(A) panic
(B) scared
(C) feared
(D) alarming
(E) terror

Directions—(Q. 14 and 15) Choose the word which is most opposite in meaning to the word
printed in bold as used in the passage.

14. right
(A) immoral
(B) unsuitable
(C) inaccurate
(D) inconvenient
(E) error

15. reveal
(A) secret
(B) darken
(C) disclose
(D) hide
(E) invisible

Directions—(Q. 16 to 20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the
phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and
correct. If the sentence is correct as it is and ‘No correction is required’, mark (E) as the
answer.

16. In these circumstances, they will not be able to meet the assign target to them.
(A) targeted assignment
(B) assigned target
(C) assigning of target
(D) target assigned
(E) No correction required

17. Banks must be ensured that 18 per cent of their loans is given to the agricultural sector.
(A) are ensured
(B) have to ensure
(C) being ensured
(D) should be ensured
(E) No correction required

18. The government has announced several initiatives benefiting to factory workers.
(A) beneficial
(B) for benefiting to
(C) which will benefit
(D) benefited to
(E) No correction required

19. A date for the committee meeting to discuss the details of the proposal has yet to be decided.
(A) will be yet decided
(B) is been decided yet
(C) have not been still decided
(D) is not yet been decided
(E) No correction required

20. With the raining heavily the multi-storey office building was badly damaged and collapsed.
(A) Owing to the heavy rains
(B) Because of raining heavily
(C) Since heavily it rained
(D) In raining heavily
(E) No correction required

Directions—(Q. 21 to 25) In each question below a sentence with four words printed in bold type is
given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be
either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is
wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in
bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e. ‘All
correct’ as your answer.

21. Since petroleum products are taxed (A) heavily they are a majar (B) source (C) of revenue (D)
for the government. All correct (E)

22. Even though the proposal appearrs (A) practical (B) the committee should discuss (C) it at
length. (D) All correct (E)

23. The Indian stock market has been one of the well (A) performing (B) markets globally (C) during
the current (D) year. All correct (E)

24. Had the scheme been allowed (A) to continue (B) it would have generated (C) attracted (D)
returns. All correct (E)

25. People should constantly (A) upgrade their skills (B) in order to be effective (C) and efficient.
(D) All correct (E)
Directions—(Q. 26 to 30) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the
proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
1. With all this experimentation he incurred an expenditure of over a million dollars before success
smiled on him.
2. Edison invented the long lasting electric light bulb.
3. To find a fibre to burn inside a bulb he experimented with over two thousand items.
4. We thus owe the miracle of light as much to his perseverance as to his genius.
5. However he did not invent it overnight.
6. His friends too travelled all over the world from South America to India in search of a suitable fibre.

26. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5

27. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6

28. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5

29. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6

30. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6

Directions—(Q. 31 to 40) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or
idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the
answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

31. Senior citizens prefer (A) / banks which (B) / branches are located (C) / near their homes. (D) No
error (E)

32. In the latest statistics (A) / China supplies more than (B) / ninety per cent of the (C) / steel
imported by India. (D) No error (E)

33. We shall be calling a meeting (A) / next week to assess (B) / the causes of frequently (C) / delays
in infrastructure projects. (D) No error (E)

34. Although it has received (A) / clearance from RBI the bank (B) / has decided not to open (C) / their
office in Hongkong. (D) No error (E)

35. Most of the tribals (A) / in the region (B) / are depended on the forest (C) / to earn their livelihoods.
(D) No error (E)

36. After graduating from college (A) / having an engineering degree (B) / he received a job offer (C) /
from a reputed American firm. (D) No error (E)

37. In order for (A) / the scheme to be (B) / successful we require as (C) / much as twenty investors.
(D) No error (E)

38. The insurance company has plans (A) / to hire 30,000 agents (B) / at a time when (C) / most
companies are cutting jobs. (D) No error (E)

39. One of the important lesson (A) / he taught me was to save (B) / at least thirty per cent (C) / of my
gross income. (D) No error (E)

40. Due to the financial crisis (A) / the price of foodgrains (B) / has risen sharply (C) / over the past
few months. (D) No error (E)

Directions—(Q. 41 to 50) In the following passage there are blanks, each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are
suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

One day an expert in time management was …(41)… to a group of business management students
and to drive home a point he used and …(42)… they will never forget. As he stood in front of a
group of brilliant students he said, “Okay it's …(43)… for a quiz.” He then pulled out a one
gallon jar and set it on the table in front of him. He also …(44)… a dozen fist sized rocks and
carefully placed them one at a time into the jar. When the jar was filled to the top and …(45)… more
rocks would fit inside, he asked, “Is the jar full ?” Everyone in the class …(46)… said ‘Yes!
’

The professor said nothing. He then …(47)… under the table and pulled out a bucket of gravel. He
dumped some gravel into the jar and shook it …(48)… pieces of gravel to work themselves down
into the spaces between the big rocks. He asked the group once more, “Is the jar full ?”
‘Probably not.’ some answered. ‘Good !’ he said and began …(49)… sand to the
contents in the jar. The sand fitted into the spaces between the rocks and gravel. He also poured
water into the jar. “What was the point of this exercise ?” he asked. “The point is that no
matter how busy your schedule is you can always manage to fit something in.” replied one student.
‘No’ said the professor, “The truth is if you don't fit in the rocks which symbolize the
…(50)… things in your life like your family and your dreams first, you'll never have time for them.”
41. (A) addressing
(B) conveying
(C) speaking
(D) discussing
(E) expressing

42. (A) imagination


(B) impression
(C) expression
(D) emblem
(E) illustration

43. (A) ready


(B) usual
(C) opportunity
(D) time
(E) scheduled

44. (A) made


(B) produced
(C) dug
(D) constructed
(E) ploughed

45. (A) any


(B) no
(C) few
(D) some
(E) much

46. (A) definite


(B) forcibly
(C) convince
(D) positive
(E) emphatically

47. (A) reached


(B) hid
(C) gone
(D) searching
(E) found

48. (A) making


(B) until
(C) causing
(D) while
(E) resulting

49. (A) filling


(B) pushing
(C) substituting
(D) adding
(E) stuffing

50. (A) important


(B) necessarily
(C) vitally
(D) ideal
(E) expensive

Answers :
1. (E) 2. (C) 3. (A) 4. (B) 5. (E) 6. (B) 7. (A) 8. (E) 9. (C) 10. (D)
11. (B) 12. (A) 13. (B) 14. (B) 15. (D) 16. (B) 17. (B) 18. (A) 19. (E) 20. (A)
21. (B) 22. (A) 23. (E) 24. (D) 25. (E) 26. (B) 27. (D) 28. (C) 29. (E) 30. (C)
31. (B) 32. (A) 33. (C) 34. (D) 35. (C) 36. (B) 37. (D) 38. (D) 39. (A) 40. (A)
41. (C) 42. (E) 43. (D) 44. (B) 45. (B) 46. (E) 47. (A) 48. (C) 49. (D) 50. (A)

Labels: English Language Solved Papers, Oriental Bank of Commerce Clerk Exams, Solved Papers 0
comments

Bank of Baroda Agriculture Officers Exam, 2008 : General


Socio-Economic and Banking Awareness
Thursday, March 12, 2009 at 4:49 AM Posted by Today

Bank of Baroda Agriculture Officers Exam., 2008


(Held on 14-12-2008)
General Socio-Economic and Banking Awareness : Solved Paper

1. As per the news published in various newspapers/magazines the UN Secretary General has asked
nations to take special steps to reduce global food crisis. What suggestions he has given to overcome
the problem of food crisis ?
1. Increase productivity limit of small holdings.
2. Invest more in agricultural development research and technology transfer.
3. Increase private sector investment and public funding in the field.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

2. As per the news published in various financial newspapers/magazines the Govt. of India is planning
to release inflation figures based on revised Wholesale Price Index (WPI). The base year for the same
will be—
(A) 2000-01
(B) 2002-03
(C) 2004-05
(D) 2005-06
(E) None of these

3. J. P. Morgan has taken over the major stake of the banking operations business of which of the
following US based banks recently ?
(A) Bank of America
(B) Washington Mutual Inc.
(C) Lehman Brothers
(D) Wachovia Corporation
(E) None of these

4. “India to depend on edible oil imports for 3-4 years”–was the news in a leading financial
newspaper recently. What at present is the total demand of edible oil through import in India per
annum approximately ?
(A) 4 mts.
(B) 8 mts.
(C) 10 mts.
(D) 13 mts.
(E) 20 mts.

5. The Govt. of India has decided to hike the support price of Agri. Crops particularly food crops.
Why has Govt. taken this decision ?
1. To help farmers in getting good value of their products.
2. To encourage cultivation of food crops in place of sugarcane etc. which needs more water input.
3. Govt. wishes that farmers should not export their products as it will create a shortage in local
markets.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) None of these

6. As per the news published in various newspapers the Govt. of India has asked various banks to
give their support to the implementation of the “National Rural Employment Guarantee Act
(NREGA)”. How can banks give their support for the same ?
1. By opening hassle-free savings bank account of the beneficiaries.
2. By providing job opportunities to the residents of rural areas who are willing to work in banks.
3. By providing financial support to various schemes/projects taken up under the NREGA.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these

7. As per the news published in all major financial newspapers/magazines the US Govt. had proposed
a bailout package, which they thought, was able to stabilize the faltering US financial system. What
was the volume of the bailout package ?
(A) $ 100 billion
(B) $ 250 billion
(C) $ 500 billion
(D) $ 700 billion
(E) None of these

8. Govt. of India is paying much attention on sustainable growth these days. Which of the following
projects/schemes can be called as step(s) towards sustainable growth ?
1. e-choupal initiative designed to enhance farm productivity and provide market linkages to the
farmers.
2. Social forestry which provide cumulative employment to various people across forestry based
industries.
3. Renewable energy.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) Both 2 and 3 only

9. Which of the following is grown in the cold climate of Kashmir ?


(A) Coconut
(B) Palm
(C) Saffron
(D) Jute
(E) All of these

10. Which of the following was India’s rank in ‘Global Hunger Index for 2007’ ?
(A) 118th
(B) 101st
(C) 96th
(D) 90th
(E) 50th

11. Which of the following banks has taken over the Centurion Bank of Punjab recently ?
(A) IDBI Bank
(B) ICICI Bank
(C) HDFC Bank
(D) Axis Bank
(E) None of these

12. Which of the following organizations conduct programmes for educational vocational and
occupational development of socio-economically backward and disadvantaged people in rural and
urban areas in India ?
(A) Navodaya Vidyalayas
(B) Jan Shikshan Sansthan (JSS)
(C) Kasturba Gandhi Balika Vidyalayas
(D) Kendriya Vidyalayas (KVs)
(E) None of these

13. Very often we hear about Financial Inclusion these days. What is financial inclusion ?
[Pick up the correct statement(s)]
1. Providing access to financial services (banking/insurance) etc. to the weaker sections of the
society.
2. Adequate and timely credit to vulnerable groups at an affordable cost.
3. To ensure that atleast 33% of the general budget of each department/ministry goes of the
schemes/plans weaker sections of the society.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) All 1, 2 and 3 only

14. Which of the following is not a social sector programme ?


(A) Mid Day Meal Scheme
(B) Look East Policy
(C) Sarva Shiksha Abhiyan
(D) Kutir Jyoti
(E) Development of Women and Children in Rural Area

15. India recently signed four agreements for economic cooperation, which will enhance the border
trade between the two nations (which is almost nil at present).
The name of this country is—
(A) Myanmar
(B) China
(C) Sri Lanka
(D) Bangladesh
(E) Nepal

16. The 11th Five Year plan aims at a growth rate at which of the following levels ?
(A) 8%
(B) 9%
(C) 9•5%
(D) 10%
(E) 11%

17. Who amongst the following is the author of the book ‘A Golden Age’ which was in news
recently ?
(A) Taslima Nasrin
(B) Anita Desai
(C) Salman Rushdie
(D) Kiran Desai
(E) Tahmina Anam

18. As reported in some of the newspapers/magazines the Minister talk in Geneva (WTO) held in July,
2008 was not successful. One of the reasons for the same was that India did not reach on an
agreement on several issues with—
(A) China
(B) Brazil
(C) Pakistan
(D) USA
(E) Italy

19. Which of the following is not an employment generating programme of the Govt. of India ?
(A) NREGA
(B) SGRY
(C) SGSY
(D) TRYSEM
(E) DPAP

20. Which of the following groups represents the two types of Inflation ?
(A) Cost push Inflation-Demand pull Inflation
(B) Real Inflation-Artificial Inflation
(C) Total Inflation-Partial Inflation
(D) Wholesale price Inflation-Purchasing power parity Inflation
(E) None of these

21. Many surveys done in the last few years by various Govt. agencies have reported an increase in
the Rural Unemployment. What are the major causes of increase in rural unemployment ?
1. Old methods of agriculture
2. Dependence on monsoon for agricultural activities
3. Sharp increase in rural population
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2 only
(D) Only 3
(E) All 1, 2 and 3 only

22. Which of the following is not a plantation crop ?


(A) Coconut
(B) Potato
(C) Oil Palm
(D) Cashew
(E) Rubber

23. Which of the following terms is used in Rifle Shooting ?


(A) Bull’s eye
(B) Smash
(C) Stroke
(D) Trump
(E) Punch

24. In our rural areas people are engaged in many allied agricultural activities. Which of the following
cannot be considered one such activity ?
(A) Fisheries
(B) Dairy farming
(C) Sheep Breeding
(D) Poultry farming
(E) Carpet Weaving

25. Ram Baran Yadav has taken over as the—


(A) President of Nepal
(B) Prime Minister of Nepal
(C) Governor of Assam
(D) Governor of Manipur
(E) Governor of Kerala

26. Which programme was launched to provide housing to rural people ?


(A) Indira Awas Yojana
(B) Slum Development Yojana
(C) Adarsh Basti Programme
(D) Valmiki Ambedkar Awas Yojana
(E) None of these

27. Which of the following is not a part of Bulk Imports in our country ?
(A) Fertilizers
(B) Iron & steel
(C) Handicrafts
(D) Edible Oil
(E) Non-ferrous metals

28. Which of the following will be considered as an advance to Priority Sector by the banks ?
(A) Credit to farmers for agricultural purposes
(B) Loan to a group of doctors to establish a hospital in city
(C) Loan to a sick mill owner
(D) Loans given to purchase houses in posh colonies
(E) None of these

29. Which of the following is not a part of the 20 Point Programme adopted by the Govt. of India in
2006 ?
(A) Garibi Hatao
(B) Sabke Liye Apna Ghar/Apni car
(C) Janshakti
(D) Jan-Jan Ka Swasthya
(E) None of these

30. India recently decided to hike the ‘Development Assistance’ to which of the following war
torn countries by US $ 450 million ?
(A) Nepal
(B) Myanmar
(C) Afghanistan
(D) Pakistan
(E) None of these

31. The 15th SAARC Summit was organized in August, 2008 in—
(A) India
(B) Pakistan
(C) Nepal
(D) Sri Lanka
(E) Bangladesh

32. Which of the following schemes is NOT launched to provide any type of employment to
beneficiaries ?
(A) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
(B) Mid Day Meal Scheme
(C) National Food for Work Programme
(D) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(E) All are employment generating schemes
33. The theme of which of the following Summit was Meeting Global Challenges Through Innovative
Cooperation” ?
(A) G-8 Summit
(B) SAARC
(C) NATO
(D) European Union
(E) Summit of Eight Islamic Developing Countries

34. The beneficiaries of which of the folllowing schemes are now covered under ‘Janshree Bima
Yojana’ ?
(A) NREGA
(B) Old Age Pension Scheme
(C) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(D) Swarna Jayanti Gram Rozgar Yojana
(E) All of the above

35. Service Sector in India is about what percentage of the total Gross Domestic Product (GDP) ?
(A) 30%
(B) 40%
(C) 54%
(D) 48%
(E) 64%

36. Who amongst the following won the “India Open Grand Prix Badminton Championship”
held in April, 2008 ?
(A) Thailand
(B) India
(C) England
(D) China
(E) None of these

37. Who was given “Rajiv Gandhi Khel Ratna Award” for 2007 recently ?
(A) Abhinav Bindra
(B) Sania Mirza
(C) Sachin Tendulkar
(D) M. S. Dhoni
(E) Vishwanathan Anand

38. Right to Education Bill envisages to provide free education to the children of the age group of—
(A) Upto 2½ years
(B) Upto 3 years
(C) Upto 5 years
(D) Upto 6 years
(E) Upto 6-14 years

39. The 34th National Game (in 2009) will be organized in—
(A) Goa
(B) Maharashtra
(C) West Bengal
(D) Punjab
(E) Jharkhand
40. The “Global Tobacco Epidemic 2008” report was prepared by World Health Organization
recently. Which of the following countries, as given in the report, has maximum number of smokers in
the world ?
(A) India
(B) China
(C) United Kingdom
(D) USA
(E) None of these

41. Silvio Berlusconi whose name was in news recently is the—


(A) President of Italy
(B) Prime Minister of Italy
(C) President of Germany
(D) Prime Minister of France
(E) None of these

42. Who amongst the following crossed 5000 runs milestone in test cricket recently ?
(A) Irfaan Pathan
(B) Harbhajan Singh
(C) Anil Kumble
(D) M. S. Dhoni
(E) Virendra Sehwag

43. National Judicial Council is headed by whom amongst the following ?


(A) Chief Justice of India
(B) President of India
(C) Vice President of India
(D) Speaker of the Lok Sabha
(E) Union Law Minister

44. Who amongst the following won the ‘Best Booker Prize’ given away recently ?
(A) Anita Desai
(B) Shobha De
(C) Kiran Desai
(D) Vikram Seth
(E) Salman Rushdie

45. The Association of China, Brazil, India, Mexico and South Africa is knows as—
(A) G-8
(B) G-15
(C) G-4
(D) O-5
(E) BRIC

46. Who amongst the following has taken over as the Chairman of the National Film Development
Corporation (NFDC) ?
(A) Anupam Kher
(B) Om Puri
(C) Amir Khan
(D) Javed Akhtar
(E) None of these

47. The US Open Mixed Doubles 2008 was won by the pair of—
(A) Roger Federer-Serena Williams
(B) Leander Paes-Serena Williams
(C) Sania Mirza-Leander Paes
(D) Cara Black-Leander Paes
(E) Cara Black-Mahesh Bhupati

48. Dayana Mendoza who was adjudged Miss Universe 2008 is a citizen of—
(A) Britain
(B) China
(C) Russia
(D) Venezuela
(E) India

49. Who amongst the following was honoured by “Best Parliamentarian of the Year Award” ?
(A) Sushma Swaraj
(B) Rahul Gandhi
(C) Priyaranjan Dasmunsi
(D) Kamal Nath
(E) None of these

50. Who amongst the following was given Mahatma Gandhi International Award for Reconciliation and
Peace 2008 ?
(A) Amartya Sen
(B) Pushpakamal Dahal Prachanda
(C) Sonia Gandhi
(D) L. K. Advani
(E) Nelson Mandela

Answers :
1. (D) 2. (E) 3. (B) 4. (A) 5. (D) 6. (B) 7. (D) 8. (D) 9. (C) 10. (C)
11. (C) 12. (B) 13. (D) 14. (A) 15. (A) 16. (B) 17. (E) 18. (D) 19. (E) 20. (A)
21. (D) 22. (B) 23. (A) 24. (E) 25. (A) 26. (A) 27. (C) 28. (A) 29. (B) 30. (C)
31. (D) 32. (B) 33. (A) 34. (B) 35. (C) 36. (B) 37. (D) 38. (E) 39. (E) 40. (B)
41. (B) 42. (E) 43. (A) 44. (E) 45. (D) 46. (B) 47. (D) 48. (D) 49. (C) 50. (E)

Labels: Bank of Baroda Agriculture Officers Exams, Banking Awareness, Solved Papers 0 comments

Vijaya Bank Probationary Officers Exam, 2008 : Reasoning


Ability
Wednesday, February 11, 2009 at 7:14 PM Posted by Today
Vijaya Bank Probationary Officers Exam., 2008
(Held on 2-3-2008)
Reasoning Ability : Solved Paper

1. ‘34’ is related ‘12’ in the same way as


‘59’ is related to—
(A) 45
(B) 14
(C) 42
(D) 38
(E) 47

2. What should come next in the following number


sequence ?
2232342345
2345623456
(A) 2
(B) 7
(C) 8
(D) 3
(E) None of these

3. Among P, Q, R, S, T and U, R is taller than only P


and U. S is shorter than only T and Q. If each of them
has a different height, who among them will be the third
from top when they are arranged in descending order of
their height ?
(A) R
(B) P
(C) S
(D) Q
(E) None of these
4. Vikas walked 10 metres towards North, took a left turn
and walked 15 metres and again took a left turn and
walked 10 metres and stopped walking. Towards which
direction was he facing when he stopped walking ?
(A) South
(B) South-West
(C) South-East
(D) Cannot be determined
(E) None of these

5. Four of the following five are alike in a certain way


and so form a group. Which is the one that does not
belong to that group ?
(A) B D
(B) C E
(C) G I
(D) F H
(E) NL

6. How many such 7s are there in the following number


sequence each of which is immediately preceded by 5
and not immediately followed by 8 ?
23578934576193
5748325788925
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

7. If it is possible to form a number with the first, the


fourth and the seventh digits of the number 4671358,
which is the perfect sequare of a two-digit odd number,
which of the following will be the digit in the tenth place
of that two-digit odd number ? If no such number can be
formed, give ‘O’ as the answer and if more than
one such number can be made, give ‘X’ as the
answer—
(A) 2
(B) 9
(C) 3
(D) O
(E) X

8. Among P, Q, R, S and T, Q is younger than only S


and R and older than T. Who among them is the
oldest ?
(A) S
(B) R
(C) P
(D) Data inadequate
(E) None of these

9. In a certain code ‘59346’ is written as ‘$AD


%F’ and ‘8173’ is written as ‘HB#D’.
How is ‘9865’ written in that code ?
(A) H A F $
(B) A F H $
(C) A D F $
(D) B H F $
(E) None of these

10. If ‘M’ denotes ‘÷’, ‘K, denotes


‘–’, ‘T’ denotes ‘×’ and
‘R’ denotes ‘+’, then—
20 K 16 T 8 M 4 R 6 = ?
(A) 18
(B) – 6
(C) – 12
(D) – 18
(E) None of these

11. Pointing to a boy, Meena said “He is the only


grandson of my grandfather”. How is the boy related
to Meena ?
(A) Brother
(B) Cousin
(C) Uncle
(D) Data inadequate
(E) None of these

12. B is sister of D. M is father of D. N. is sister of M.


How is B related to N ?
(A) Sister
(B) Aunt
(C) Niece
(D) Data inadequate
(E) None of these

13. Four of the following five are alike in a certain way


and so form a group. Which is the one that does not
belong to that group ?
(A) Fruit
(B) Flower
(C) Leaf
(D) Petal
(E) Tree
14. Four of the following five are alike in a certain way
and so form a group. Which is the one that does not
belong to that group ?
(A) 26
(B) 34
(C) 72
(D) 46
(E) 38

15. Four of the following five are alike in a certain way


and so form a group. Which is the one that does not
belong to that group ?
(A) Cuckoo
(B) Crow
(C) Bat
(D) Parrot
(E) Sparrow

16. How many such pairs of letters are there in the word
TERMINATE each of which has as many letters
between them in the word as in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

17. If it is possible to make only one meaningful English


word with the second, the fifth, the sixth and the tenth
letters of the word STREAMLINE, which of the following
will be the third letter of that word ? If no such word can
be made, give ‘X’ as the answer and if more than
one such word can be made, give ‘Y’ as the
answer—
(A) E
(B) A
(C) M
(D) X
(E) Y

Directions (Q. 18 to 24)—In each of the questions


below are given three statements followed by three
conclusions numbered I, II and III. You have to take the
given statements to be true even if they seem to be at
variance from commonly known facts. Read all the
conclusions and then decide which of the given
conclusions logically follows from the given statements
disregarding commonly known facts.

18. Statements : Some blades are papers. Some


papers are books. Some books are pens.
Conclusions :I. Some pens are papers.
II. Some books are blades.
III. Some pens are blades.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Only III follows
(D) None follows
(E) Only II and III follow

19. Statements : Some pencils are marbles. All marbles


are buses. Some buses are trucks.
Conclusions :I. Some trucks are pencils.
II. Some buses are pencils.
III. No truck is pencil.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Only either I or III and II follow
(D) Only either I or III follows
(E) None of these

20. Statements : Some trees are jungles. Some jungles


are flowers. All flowers are streets.
Conclusions :I. Some streets are jungles.
II. Some streets are trees.
III. Some flowers are trees.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Only III follows
(D) Only I and II follow
(E) None of these

21. Statements : All desks are tables. All tables are


chairs. Some chairs are sofas.
Conclusions :
I. Some sofas are desks.
II. Some chairs are desks.
III. Some tables are desks.
(A) Only I and II follow
(B) Only II and III follow
(C) Only I and III follow
(D) All follow
(E) None of these

22. Statements : Some cycles are bikes. No bike is


flower. All flowers are goats.
Conclusions :I. No goat is cycle.
II. Some flowers are cycles.
III. Some goats are bikes.
(A) None follows
(B) Only I follows
(C) Only II follows
(D) Only III follows
(E) Only II and III follow

23. Statements : All rivers are hills. All hills are rocks.
Some rocks are sticks.
Conclusions :I. Some sticks are hills.
II. Some sticks are rivers.
III. Some rocks are rivers.
(A) None follows
(B) Only I follows
(C) Only II follows
(D) Only III follows
(E) Only II and III follow

24. Statements : All tyres are cars. All wheels are cars.
All cars are trains.
Conclusions :I. All tyres are trains.
II. Some trains are wheels.
III. Some trains are cars.
(A) Only I follows
(B) Only I and II follow
(C) Only I and III follow
(D) Only II and III follow
(E) All follow

Directions (Q. 25 to 32)—In each questions below is


given a group of letters followed by four combinations of
symbols and digits lettered (A), (B), (C) and (D). You
have to find out which of the combinations correctly
represents the group of letters based on the following
codes and conditions and mark the letter of that
combination as the answer. If none of the four
combinations correctly represents the group of letters,
mark (E) i.e. ‘None of these’ as the answer.
Letter :
B M K A T R E U N H F I WD P
Digit/Symbol Code :
7 % 5 Â©ï€ 6 9 8 2 @ 1 # $ 3 ♦ 4
Conditions :(i) If the first letter is a vowel and the last
letter is a consonant, both are to be coded as the code
for the vowel.
(ii) If the first letter is a consonant and the last letter is a
vowel, codes for these two are to be interchanged.
(iii) If both the first and the last letters are consonants,
both are to be coded as the code for the last letter.
Now based on the above, find out coded form of the
letter groups given in each question.

25. RNWDEF
(A) 9 @ 3 ♦ 8 #
(B) # @ 3 ♦ 8 #
(C) # @ 3 ♦ 8 9
(D) # 3 ♦ @ 8 #
(E) None of these

26. MATRBW
(A) % © 6 9 7 3
(B) 3 © 6 9 7 3
(C) % © 6 9 7 %
(D) 3 © 6 9 7 %
(E) None of these

27. EDPKTA
(A) 8 ♦ 4 5 6 ©
(B) © ♦ 4 5 6 8
(C) 8 ♦ 4 5 6 8
(D) 8 ♦ 5 4 6 ©
(E) None of these

28. ABUHFI
(A) © 2 1 7 # $
(B) © 7 2 1 # ©
(C) $ 7 2 1 # $
(D) © 7 2 # 1 $
(E) None of these

29. WPTMBI
(A) $ 4 6 % 7 3
(B) 3 4 6 % 7 $
(C) 3 4 6 % 7 3
(D) $ 4 6 % 7 $
(E) None of these

30. FHITWU
(A) # 1 $ 6 3 #
(B) 2 1 $ 6 3 2
(C) # 1 # 6 3 2
(D) 2 1 $ 6 3 #
(E) None of these

31. HUDBRE
(A) 1 2 7 ♦ 9 8
(B) 1 2 ♦ 7 9 8
(C) 8 2 ♦ 7 9 1
(D) 8 ♦ 2 7 9 1
(E) None of these
32. IMPNWK
(A) 5 % 4 @ 3 $
(B) $ % 4 @ 3 5
(C) $ % 4 @ 3 $
(D) 5 % 4 @ 3 5
(E) None of these

Directions (Q. 33 to 40)—Study the following


information carefully and answer the given questions :
A word and number arrangement machine when given
an input line of words and numbers rearranges them
following a particular rule in each step. The following is
an illustration of input and rearrangement.
Input : 51 pour 32 start now 23 46 house
Step I : 23 51 pour 32 start now 46 house
Step II : 23 start 51 pour 32 now 46 house
Step III : 23 start 32 51 pour now 46 house
Step IV : 23 start 32 pour 51 now 46 house
Step V : 23 start 32 pour 46 51 now house
Step VI : 23 start 32 pour 46 now 51 house
and step VI is the last step of the rearrangement.
As per the rules followed in the above steps, find out in
each of the following questions the appropriate step for
the given input.

33. Step II of an input is :18 task bear cold dish 81 63


31 How many more steps will be required to complete
the rearrangement ?
(A) Three
(B) Four
(C) Five
(D) Six
(E) None of these

34. Input :
72 59 37 go for picnic 24 journey How many steps will
take to complete the rearrangement ?
(A) Three
(B) Four
(C) Five
(D) Six
(E) None of these

35. Input :
nice flower 34 12 costly height 41 56
Which of the following will be step III ?
(A) 12 nice 34 height flower costly 41 56
(B) 12 nice 34 height 41 flower costly 56
(C) 12 nice 34 flower costly height 41 56
(D) 12 nice flower 34 costly height 41 56
(E) None of these

36. Step II of an input is :


16 victory 19 36 53 store lake town
Which of the following will be step V ?
(A) 16 victory 19 town store 36 53 lake
(B) 16 victory 19 town 36 store 53 lake
(C) 16 victory 19 town 36 53 store lake
(D) There will be no such step
(E) None of these

37. Step III of an input is


15 yes 29 ask for soap 42 37
Which of the following is definitely the input ?
(A) ask yes 29 15 for soap 42 37
(B) yes ask 15 29 for soap 42 37
(C) 29 15 yes ask for soap 42 37
(D) Cannot be determined
(E) None of these

38. Input :
milk pot 18 24 over goal 36 53
Which of the following steps will
be the last but one ?
(A) VI
(B) V
(C) VII
(D) VIII
(E) None of these

39. Step III of an input is :


36 win 44 95 86 ultra box queen How many more steps
will required to complete the rearrangement ?
(A) Three
(B) Four
(C) Five
(D) Six
(E) None of these

40. Input :
new 22 model 27 pump 38 11 join
How many steps will be required to complete the
rearrangement ?
(A) Four
(B) Five
(C) Six
(D) Seven
(E) None of these
Directions (Q. 41 to 45)—Study the following
information carefully and answer the questions given
below :

P, Q, R, S, T, V and W are seven friends working in a


call center. Each of them has different day offs in a week
from Monday to Sunday not necessarily in the same
order. They work in three different shifts I, II and III with
at least two of them in each shift.

R works in shift II and his day off is not Sunday. P’s


day off is Tuesday and he does not work in the same
shift with either Q or W. None of those who work in shift
I has day off either on Wednesday or on Friday. V works
with only T in shift III. S’s day off is Sunday. V’s
day off is immediate next day of that of R’s day off.
T’s day off is not on Wednesday. W’s day off is
not on the previous day of P’s day off. S works in
shift I. Q does not work in the same shift with R and his
day off is not on Thursday.

41. Which of the following is W’s day off ?


(A) Tuesday
(B) Monday
(C) Saturday
(D) Data inadequate
(E) None of these

42. Which of the following is R’s day off ?


(A) Friday
(B) Thursday
(C) Tuesday
(D) Wednesday
(E) None of these

43. Which of the following groups of friends work in shift


II ?
(A) RP
(B) RV
(C) QWS
(D) Data inadequate
(E) None of these

44. Which of the following is Q’s day off ?


(A) Friday
(B) Wednesday
(C) Thursday
(D) Monday
(E) None of these

45. Which of the following groups of friends work in shift


I?
(A) RV
(B) RP
(C) QWS
(D) Data inadequate
(E) None of these

Directions (Q. 46 to 50)—In each question below is


given a statement followed by two assumptions
numbered I and II. An assumption is something
supposed or taken for granted. You have to consider the
statement and the following assumptions and decide
which of the assumptions is implicit in the statement give
the answer—
(A) If only Assumption I is implicit.
(B) If only Assumption II is implicit.
(C) If either I or II is implicit.
(D) If neither I nor II is implicit.
(E) If both I and II are implicit.

46. Statement : A nationalized bank issued an


advertisement in the national dailies asking the eligible
candidates for applying for 100 posts of chartered
accountants.
Assumptions :
I. The eligible chartered accountants may respond to the
advertisement.
II. There may be adequate number of eligible chartered
accountants who may want to join a nationalized bank.

47. Statement : The municipal authority announced


before the onset of monsoon that the roads within the
city will be free of potholes during monsoon.
Assumptions :
I. The roads were repaired so well that potholes may not
reappear.
II. People may not complain even if the potholes
reappear.

48. Statement : “Our Europe Holiday Package costs


less than some of the holiday Packages within the
country”—An advertisement by an Indian travel
company.
Assumptions :
I. People may prefer to travel to foreign destinations
than to the places within the country at comparable cost.
II. People generally take their travel decisions after
getting information from such advertisements.

49. Statement : The retail vegetable vendors increased


the prices of vegetables by about 20 per cent due to
non-availability of vegetables at lower prices at the
wholesale market.
Assumptions :
I. The customers may totally stop buying vegetables at
higher prices.
II. The customers may still buy vegetables from the retail
vendors.

50. Statement : A large number of students and parents


stood in the queue to collect forms for admission to
various under-graduate courses in the college.
Assumptions :
I. The college authority may be able to admit all those
who stood in the queue.
II. The college authority may have adequate number of
forms for all those standing in the queue.

Directions (Q. 51 to 56)—Study the following


arrangement carefully and answer the questions given
below :
M 4 E T % J 9 I B @ U 8 © N # W F 1 V 7 ♦ 2 A H 3
Y5$6K

51. Which of the following is the ninth to the right of the


seventeenth fom the right end of the above arrangement
?
(A) A
(B) %
(C) I
(D) Y
(E) None of these

52. What should come in place of the question mark (?)


in the following series based on the above
arrangement ?
4T%9B@8N#FV7?
(A) 2 H 3
(B) 2 H Y
(C) ♦ A H
(D) ♦ A 3
(E) None of these

53. Four of the following five are alike in a certain way


based on their positions in the above arrangement and
so form a group. Which is the one that does not belong
to that group ?
(A) J I T
(B) 3 5 A
(C) $ K Y
(D) A 3 ♦
(E) 8 © @

54. How many such vowels are there in the above


arrangement, each of which is immediately preceded by
a number and immediately followed by a consonant ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four

55. How many such numbers are there in the above


arrangement, each of which is immediately followed by a
symbol and immediately preceded by a consonant ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

56. How many such symbols are there in the above


arrangement, each of which is immediately preceded by
a consonant but not immediately followed by a
consonant ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

Directions (Q. 57 to 63)—In the following questions,


the symbols $, @, ©, % and # are used with the
following meaning as illustrated below :

‘P $ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.


‘P @ Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P © Q’ means ‘P is neither greater than nor
equal to Q’.
‘P % Q’ means ‘P is neither smaller than nor
equal to Q’.
‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor
smaller than Q’.

Now in each of the following questions assuming the


given statements to be true, find which of the
conclusions I, II and III given below them is / are
definitely true and give your answer accordingly.

57. Statements : M © T, T @ J, J # D
Conclusions :
I. D # T
II. D % T
III. D % M
(A) All are true
(B) Only I is true
(C) Only II is true
(D) Only either I or II is true
(E) Only either I or II and III are true

58. Statements : H $ J, J © M, M @ T
Conclusions :
I. H % M
II. H $ T
III. T % J
(A) Only I is true
(B) Only III is true
(C) Only II is true
(D) Only I and II are true
(E) None of these

59. Statements : R @ N, N % E, E # K
Conclusions :
I. R © K
II. K % N
III. E % R
(A) None is true
(B) Only I is true
(C) Only II is true
(D) Only III is true
(E) Only II and III are true

60. Statements : M © K, K % T, T $ R
Conclusions :
I. R © K
II. R © M
III. T © M
(A) Only I is true
(B) Only II is true
(C) Only III is true
(D) Only I and II are true
(E) None of these

61. Statements : D # W, W $ Z, Z % M
Conclusions :
I. Z @ D
II. M © D
III. D $ M
(A) Only I and II are true
(B) Only II and III are true
(C) Only I and III are true
(D) All are true
(E) None of these

62. Statements : K % N, N $ B, B © D
Conclusions :
I. D % N
II. K % D
III. B © K
(A) None is true
(B) Only II is true
(C) Only III is true
(D) Only I is true
(E) Only II and III are true

63. Statements : T # A, A $ B, B @ D
Conclusions :
I. D # A
II. D # T
III. B @ T
(A) None is true
(B) Only I is true
(C) Only II is true
(D) Only III is true
(E) Only II and III are true

Directions (Q. 64 to 70)—Study the following


information carefully and answer the questions given
below.

Following are the conditions for selecting Manager-


Finance in an organisation. The candidate must—
(i) Be a graduate in any discipline with at least 50 per
cent marks.
(ii) Be a post-graduate in Management with
specialization in Finance.
(iii) Be at least 25 years and not more than 35 years as
on 1.2.2008.
(iv) Have post qualification work experience of at least
two years in the Accounts/Finance department of an
organization.
(v) Have secured at least 40 per cent marks in the
selection process.

In the case of a candidate who satisfies all other criteria


EXCEPT—
(a) At (ii) above, but has worked as Deputy
Manager—Finance in an organization for at least three
years, his/her case is to be referred to General
Manager-Finance.
(b) At (v) above, but has secured at least 70 per cent
marks in post graduation, his/her case is to be referred
to President-Finance.

In each question below, detailed information of one


candidate is provided. You have to take one of the
following courses of action based on the information
provided and the conditions and sub-conditions given
above and mark your answer accordingly. You are not to
assume anything other than the information provided in
case of each candidate.

All these cases are given to you as on 1.2.2008, mark


answer—
(A) If the candidate is not to be selected.
(B) If the data provided are not adequate to take a
decision.
(C) If the case is to be referred to General Manager-
Finance.
(D) If the case is to be referred to President-Finance.
(E) If the candidate is to be selected.

64. Neeta Kothari was born on 10th September 1975.


She has been working in the Finance Dept. of an
organization for the past four years after completing her
MBA with Finance specialization. She has secured 60
per cent marks in the selection process.
65. Gopal Sharma has secured 60 per cent marks in
graduation. He has been working in the Finance Dept. of
an organization for the past four years after completing
his MBA in Finance with 75 per cent marks. He was
born on 25th may 1978. He has secured 39 per cent
marks in the selection process.

66. Sikha Dwivedi was born on 8th March 1975. She


has secured 60 per cent marks in both graduation and
post graduation. She has been working in the Accounts
Dept. of an organization for the past three years after
completing her post graduation. She has secured 65 per
cent marks in the selection process.

67. Samir Malhotra has secured 55 per cent marks in


graduation and 65 per cent marks in MBAFinance. He
has been working as Deputy Manager. Finance in an
organization for the past four years after completing his
MBA. He was born on 24th February 1980. He has
secured 60 per cent marks in the selection process.

68. Somnath Banerjee was born on July 8, 1972. He has


secured 65 per cent marks in both graduation and MBA-
Finance. He has also secured 70 percent marks in the
selection process. He has been working in the Accounts
Dept. of an organization for the past three years after
completing his MBA.

69. Ashok Chandra has secured 70 per cent marks in


graduation and 65 per cent marks in MBAFinance. He
has been working for the past three years in the Finance
Dept. of an organization after completing his MBA. He
has secured 35 per cent marks in the selection process.
He was born on 16th December 1979.

70. Avinash Chopra has been working as Deputy


Manager. Finance in an organization for the past four
years after completing graduation with 65 per cent
marks. He has also done a diploma in Finance
Management. He has secured 55 per cent marks in the
selection process. He was born on 3rd April, 1978.

Answers :
1. (A) 2. (B) 3. (C) 4. (A) 5. (E) 6. (C)
7. (A) 1st, 4th and 7th digits of the number 4 6 7 1 3 5 8
and 4, 1 and 8 respectively. The number formed with
these digits is 841 which is the perfect square of two
digit odd number 29. The digit at 10th place it is 2.
8. (D) 9. (E) 10. (B) 11. (A) 12. (B)
13. (E) All the rest are the parts of a tree.
14. (C)
15. (C) All the rest birds can see.
16. (C)
17. (E) 2nd, 5th, 6th and 10th letters of the word
STREAMLINE are T, A, M and E respectively. The
meaningful words formed with these letters are : TEAM,
TAME, MEAT and MATE.
18. (D) 19. (C) 20. (A) 21. (B) 22. (A) 23. (D) 24. (E)
25. (B) 26. (B) 27. (A) 28. (E) 29. (A) 30. (D) 31. (C) 32.
(C)
33. (C) Step II : 18 task bear cold dish 81 63 31
Step III : 18 task 31 bear cold dish 81 63
Step IV : 18 task 31 dish bear cold 81 63
Step V : 18 task 31 dish 63 bear cold 81
Step VI : 18 task 31 dish 63 cold bear 81
Step VII : 18 task 31 dish 63 cold 81 bear
Hence, 5 more steps will be required to complete the
rearrangement.
34. (D) Input : 72 59 37 go for picnic 24 journey
Step I : 24 72 59 37 go for picnic journey
Step II : 24 picnic 72 59 37 go for journey
Step III : 24 picnic 37 72 59 go for journey
Step IV : 24 picnic 37 journey 72 59 go for
Step V : 24 picnic 37 journey 59 72 go for
Step VI : 24 picnic 37 journey 59 go 72 for
Hence, VI steps will be required to complete the
rearrangement.
35. (A) Input # nice flower 34 12 costly height 41 56.
Step I : 12 nice flower 34 costly height 41 56.
Step II : 12 nice 34 flower costly height 41 56.
Step III : 12 nice 34 height flower costly 41 56
36. (D) Step II : 16 victory 19 36 53 store lake town
Step III : 16 victory 19 town 36 53 store lake
Step IV : 16 victory 19 town 36 store 53 lake There is no
V step.
37. (D)
38. (B) Input : milk pot 18 24 over goal 36 53
Step I : 18 milk pot 24 over goal 36 53
Step II : 18 pot milk 24 over goal 36 53
Step III : 18 pot 24 milk over goal 36 53
Step IV : 18 pot 24 over milk goal 36 53
Step V : 18 pot 24 over 36 milk goal 53
Step VI : 18 pot 24 over 36 milk 53 goal
The last step is VI.
Hence, the prelast step is V.
39. (A) Step III : 36 win 44 95 86 ultra box queen
Step IV : 36 win 44 ultra 95 86 box queen
Step V : 36 win 44 ultra 86 95 box queen
Step VI : 36 win 44 ultra 86 queen 95 box.
Hence, 3 more steps will be required to complete the
rearrangement.
40. (A) Input : new 22 model 27 pump 38 11 join.
Step I : 11 new 22 model 27 pump 38 join.
Step II : 11 pump new 22 model 27 38 join.
Step III : 11 pump 22 new model 27 38 join.
Step IV : 11 pump 22 new 27 model 38 join.
Hence, four steps will be required to complete the
rearrangement.
41. (C) 42. (D) 43. (A) 44. (D) 45. (C) 46. (E) 47. (A) 48.
(E) 49. (D) 50. (B)
51. (A) 17th from the right end is N and 9th to the right
from N is A.
52. (A) 53. (E) 54. (D) 55. (C) 56. (B) 57. (E) 58. (B) 59.
(A) 60. (A) 61. (D) 62. (C) 63. (D)
64. (B) Nothing is said about the marks obtained by
Neeta Kothari in graduate examination.
65. (D) Gopal Sharma fulfils all the conditions excepts
(v) and accordingly to (b) he obtained marks in M.B.A.
more than 70%. So his case will be referred to
President-Finance.
66. (A) Sikha Dwivedi neither fulfils the condition (ii) nor
(a). Hence she is not to be selected.
67. (E) Samir Malhotra fulfils all the conditions. So he is
to be selected.
68. (A) The age of Somnath Banerjee is more than 35
years. So he is not to be selected.
69. (A) Ashok Chandra neither fulfils the condition (v)
nor (b). Hence, he is not to be selected.
70. (C) Nothing is said about the marks obtained by
Avinash Chopra, but according to condition (a), all are
fulfil except condition (ii). The case is to be referred to
General Manager Finance.