Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09

Rancangan Pengajaran Harian
Kelas Matapelajaran Tarikh Masa Bilangan murid disleksia) Tajuk Kemahiran Hasil Pembelajaran : Pendidikan Khas Kasih : Pendidikan Jasmani : 29 Oktober 2010 : 7.30 – 8.30 pagi : 7 orang (4 orang slow learner, 1 autisme, 1 hyperaktif, 1 : Permainan Hoki : Menggelecek : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat :
1. Menggelecek dengan jarak dekat dan lurus 2 daripada 3 percubaan 2. Menggelecek dengan jarak jauh dan lurus 2 daripada 3 percubaan. 3. Menggelecek “Indian” 2 daripada 3 percubaan.

Pengetahuan Sedia Ada : teori

1.

Murid telah didedahkan dengan permaianan hoki secara

2. Murid telah mempelajari pemanasan badan

Nilai murni

:

1. Mengajar murid-murid supaya tidak putus asa mencuba sehingga melakukannya dengan betul. 2. Menerapkan nilai kerjasama dan saling membantu di kalangan

murid. 3. Meningkat keyakinan diri para murid. Unsur Terapi : Psikomotor Halus dan kasar : Kayu hoki (6 batang), Bola hoki (6 biji), Kon (5 buah), Pita ukur

Bahan Bantu Mengajar

1

3. lari lompat selang seli ke kiri dan kanan. B) Kalistenik untuk melonggarkan otot dan sendi. 2.Regang tengkuk (tangan bawah dagu tolak ke atas. LANGKAH / MASA STRATEGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN ISI KANDUNGAN Memanaskan badan AKTIVITI PEMBELAJARAN a) Berjogging dari garisan 25 ela ke garisan 50 ela dan ulangi latihan ini sebanyak tiga kali. Murid-murid diwajibkan memakai ‘shin guard’ semasa bermain. - BBM DAN CATATAN Set induksi (5 minit) Teknik : Praktikal Unsur terapi : Psikomotor Nilai : bekerjasama Berlari anak dengan dan yakin diri menggunakan kelajuan yang sama tetapi bergerak mengikut arahan. Lari angkat kaki . Tangan atas kepala - 2 . .lari angkat kaki ke belakang.lari sisi . dan diulangi sebanyak tiga kali.Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 Aspek keselamatan: 1. Murid-murid tidak dibenarkan bergurau senda menggunakan kayu hoki dan bola hoki. Murid-murid tidak dibenarkan mengangkat kayu hoki melebihi paras pinggang.

.Regangan tangan .Regangan badan ( bongkokkan dan luruskan badan ) .Regangan pinggang ( memutarkan pinggang) . Guru menerangkan tentang teknik menggelecek kepada murid.Memutarkan pergelangan kaki.Angkat tumit bertubi-tubi. Guru membuat ansur maju menggelecek kepada murid.Melonggarkan ototquaderi ceps danhamstri ng. . 2.) . Langkah 1 10 minit Memberi penerangan tentang teknik gelecek 1.Regangan bahu ( Tarik siku ke belakang) . Tangan di kanan dagu tolak ke kiri dan tangan di kiri dagu tolak ke kanan untuk kelembutan sendi tengkuk. Teknik : Sumbangsaran dan ansur maju Unsur terapi : pendengaran Nilai : Yakin diri Alatan : 3 .Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 tekan ke bawah.

kon. kon. pita ukur Langkah 2 10 minit Menggelecek dengan a. Kayu dengan hoki dipegang Teknik : ansur maju jarak dekat dan lurus. bola hoki. bola hoki. tangan direnggangkan badan. Berlari dekat. arah hadapan. c.Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 Kayu hoki. dan hadapan. yakin diri tegak ke tanah dan Alatan : pandangan mata ke Kayu hoki. pergelangan terus ke Badan sedikit tanganpula dari belakang Pergerakan tangan hadapan dengan jarak tangan kiri maju ke yang mudah digunakan. Tangan digunakan menolak kanan untuk sementara tangan kiri digunakan untuk menarik apabila bola sedikit ke hadapan dan 4 di kanan kaki . pita ukur b. kedua-dua Unsur terapi : belah tangan dan kayu psikomotor hoki dibawa di hadapan Nilai : kerjasama dan dan di kanan badan. dicondongkan ke hadapan.

Bola digerakkan dengan pukulan pendek kira-kira Langkah 3 15 minit Menggelecek dengan enam inci dalam keadaan lurus. a. pergelangan terus ke Badan sedikit tanganpula dari belakang Pergerakan tangan jarak jauh dan lurus hadapan dengan jarak tangan kiri maju ke yang mudah digunakan. mendengar arahan tegak ke tanah dan Alatan : pandangan mata ke Kayu hoki. pita ukur b. Kayu hoki dipegang Teknik : Praktikal dengan kedua-dua Unsur terapi : belah tangan dan kayu psikomotor hoki dibawa di hadapan Nilai : kerjasama. arah hadapan. Berlari jauh. Tangan digunakan menolak kanan untuk sementara tangan kiri digunakan untuk menarik apabila 5 . bola hoki. dicondongkan ke hadapan.Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 kanan. kon. dan di kanan badan. dan hadapan. tangan direnggangkan badan. c.

menghala ke hadapan. c. bola hoki. Mata: memandang pada bola semasa membuat tolakan. b. Langkah 4 15 minit Menggelecek “Indian” a. Bola: berada di sebelah kanan dan di hadapan kaki kanan. Bola digerakkan dengan pukulan pendek kira-kira enam inci dalam keadaan lurus. mendengar arahan dan sabar Tangan kanan memegang tengah kayu Alatan : dan longgarkan sedikit Kayu hoki. Pastikan kedudukan kayu hoki adalah lebih kurang 45° 6 lutut . Badan: bongkok sedikit dan dibengkokkan. kon. Pegangan : tangan kiri Teknik : praktikal dan di hujung kayu dengan ansur maju belakang tangan Unsur terapi : menghala ke luar.Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 bola sedikit ke hadapan dan di kanan kaki kanan. pita ukur pergelangan tangan. d. siku psikomotor dan pergelangan tangan Nilai : kerjasama.

7 . 2 . Kedudukan bahu yang tidak ke arah sasaran Murid tidak mampu menguasai kemahiran baru dengan cepat. Guru meminta murid membuat bulatan.Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 Penutup 5 minit Menyejukkan badan dari tanah. Kemahiran perlu di ajar dengan ulangan yang berterusan. 3. Murid membuat regangan untuk menyejukkan badan bermula dari kepala hingga ke kaki. murid menarik nafas dalam dan melepaskannya Nilai : Menjaga kesihatan REFLEKSI: Antara kesilapan yang kerap dilakukan ialah: - Pegangan kayu hoki tidak sempurna. Ini menyebabkan pukulan yang dilakukan tidak sempurna. Bukaan kaki yang rapat semasa pukulan menyebabkan pukulan tersasar. 1.

Rancangan Pengajaran Harian – PJK KPLI KDC AMBILAN NOV 09 INSTITUT PERGURUAN KAMPUS PEREMPUAN MELAYU PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN ( RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN) KPLI – KDC AMBILAN NOVEMBER 2009 NAMA : MOHAMAD HELMI BIN BACHOK @ NONG CHIK UNIT: PK 3 NO.KP : 851029-01-5317 NAMA PENSYARAH : EN KHAIRUL ANUAR BIN ISMAIL 8 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful