Anda di halaman 1dari 4

Part B.

16. The city of Kalamazoo, Michigan, derives its name from a Native American word means “ bubbling springs.”
A B C D

Jawaban : D. means -> which means


Karena diantara dua kata benda perlu kata penghubung. Kata penghubung yang tepat adalah”which”
maka kata yang tepat adalah “which means”

17. Indonesian government’s decision to release inmates were contrary to the researchers’ suggestion to close prison
A B C
doors for outside visitors to slow the virus’ spread.
D

Jawaban: B. were contrary to -> was contrary to


Karena keputusan ditulis “decision” maka keputusan yang diambil Cuma satu. Maka kata yang tepat adalah “was”
untuk bentuk tunggal

18. People usually wear clothing why two basic purposes -warmth and decoration.
A B C D

Jawaban : C. why -> for


Karena kata hubung yang tepat adalah “untuk” yaitu “to”

19. Weather is the transitory expression of climate that can change great from day to day or season to season.
A B C D

Jawaban : C. great -> greatly


Karena sebelumnya adalah “verb”, maka bentuk selanjutnya adalah “adverb”. Sehingga kata yang tepat adalah
“greatly”

20. As experts from the medical field rushing against the clock to find a cure for COVID-19, one New
A B
York doctor claims to have successfully healed around 500 patients using a cocktail of
C D
hydroxychloroquine, azithromycin (Z-Pak), and zinc sulfate.

Jawaban : A. experts from the medical field -> expert from the medical field
Karena hanya menceritakan satu orang, maka tidak perlu dalam bentuk jamak seperti “esperts”. Sehingga kata yang
tepat adalah “expert”

21. Medical research indicates but large amounts of histamines can be responsible for colds, hay fever, and other
A B C D
respiratory reactions.

Jawaban : A but -> that


Kata hubung yang tepat untuk kalimat tersebut adalah “that” karena “but” digunakan untuk menghubungkan kalimat
positif dan negatif

22. Ytrium is a silvery, metallic element used in the made of red phosphors for television picture tubes.
A B C D

Jawaban : D. made -> making


Karena setelah kata the harus kata benda. Maka yagn tepat adalh “making”
23. Tropical forests exist close to the equator, when both high temperatures and abundant rainfall occur year-round.
A B C D

Jawaban : B. when -> where


Karena dari awal menggambarkan lokasi, maka kata hubung yang tepat adalah “where”

24. Paintings of religious, ceremonial, or history character tend to elevate their subjects above level of ordinary
A B C D
existence.

Jawaban : A. History -> Historical


Karena kata sebelumnya menggunakan akhiran “al” maka kata yang tepat adalah “historical”

25. Since the 1950’s the city of Baltimore has financed several major programs of urban renew, including rebuilding
A B C D
the Inner Harbor.

Jawaban : C. renew -> renewal


Karena kata sebelumnya adalah kata benda, maka diperlukan kata keterangan. Yaitu “renewal”

26. Caregivers at the Sheldrick Wildlife Trust in Kenya recent found a peculiar-looking foal, a zebra-donkey hybrid.
A B C D

Jawaban : B. recent -> recently


Karena kata recent harus diikuti kata benda. Maka kata yang tepat adalah “recently”

27. For at least 4,000 years, Native American artists adorned rocks, cliff walls, and caves in the American Southwest
A B
with an amazing variety of symbolic figure.
C D

Jawaban : D. figure -> figures


Karena berbentuk jamak (rocks, cliff walls and caves) maka kata yang tepat adalah “figures”

28. The government has banned civil servants, soldiers and police officer as well as employees of state-owned
A B C
enterprises from going on the Idul Fitri exodus or mudik this year.
D

Jawaban : B. police officer -> police officers


Karena yang lain jamak (civil servants, soldiers, employees) maka harus dalam bentuk jamak juga yaitu “police
officers”

29. Experts have warned the exodus might pushes the pandemic into cataclysmic proportion in Indonesia, leading to a
A B C D
tsunami- level of deaths.
Jawaban : D. leading to a -> which leading to a
Karena setelah tanda koma perlu kata penghubung seperti “which”
30. Animal researchers have identified many behavioural patterns associated with selection a place to live, avoiding
A B C
predators, and finding food.
D

Jawaban : C. selection a place to live -> selecting a place to live


Karena yang lain dalam bentuk “v+ing” (avoiding, finding) maka kata yang tepat adalah “selecting”\

31. Why certain plants contain alkaloids remains mystery, although botanists have formulated a number of theory to
A B C D
explain it.

Jawaban : D. theory -> theories


Karena “a number of” + “jamak”, “the number of” + “tunggal”. Maka kata yang tepat adalah “theories”

32. The duties of the secretary are to take the minutes, mailing the correspondence, and calling the members before
A B C
meetings.
D

Jawaban : A. to take -> taking


Karena yang lain dalam bentuk “v+ing” (mailing. Calling), maka kata yang tepat adalah dalam bentuk “v+ing” yaitu
“taking”

33. The ice of valley glaciers, bound by terrain, flows down valley, curve around their corners, and falls over cliffs.
A B C D

Jawaban : C. curve around their corners -> curves around their corner
Karena bentuk kata kerja yang dilakuin oleh subject adalah “verb+s”, maka untuk kata kerja lain yang dilakukan
juga dalam bentuk “verb+s” yaitu “curves”

34. If durians are planted this year, they will likely to bloom in the next five years.
A B C D

Jawaban : C.to -> dihilangkan


Karena tidak perlu kata hubung setelah kata likely

35. Psychology Today is interesting, informative, and it is easy to read.


A B C D

Jawaban : B. it is -> dihilangkan


Karena kata sebelumnya (interesting, informative) tidak pakai “it is”, maka di kata “easy” tidak memerlukan “it is”

36. Research now promotes that eating fish and chips is healthier than eat hamburgers.
A B C D

Jawaban : D. eat hamburger -> eating hamburger


Karena di kalimat pembanding menggunakan “v+ing” (eating) maka di kalimat pembanding lain menggunakan
“v+ing” juga yaitu “eating”
37. The name “Raja Ampat” is believed to derive from a legend who a woman found seven eggs, with four
A B
of them hatched and became the kings of the four main islands.
C D

Jawaban : B. who a woman found -> from a woman who found


Karena setelah “who” harus dilanjutkan “verb”

38. As it raining again we will have to cancel going to Pasir Panjang beach .
A B C D

Jawaban : A. As it -> because it is


Karena kata hubung yang tepat adalah “karena” yaitu “because” dan sebelum “v+ing” perlu “to be” maka ditambah
juga “is”

39. The government's top infectious disease expert, Anthony Fauci, on Sunday said that the coronavirus
A B C
outbreak getting worse.
D

Jawaban : D. outbreak getting -> outbreak is getting


Karena diantara kata benda dan “v+ing” harus disisipi “to be” yaitu “is”

40. Both European Commission President Ursula von der Leyen or French President Emmanuel Macron have
A
warned people to refrain from making summer holiday plans amid the Chinese COVID-19 virus pandemic.B
C D

Jawaban : A. or French President -> and French President


Karena kata di awal adalah “keduanya” maka kata penghubung kedua orang tersebut yang tepat adalah “and”

Anda mungkin juga menyukai