PELAN STRATEGIK

Kelab bola jaring Smk segambut jaya

DISEDIAKAN OLEH: CIK WAN HAWA DAMIA BT WAN RASNI PUAN NORAZIAH BT ZAKARIA

1

PELUANG Kemudahan peralatan yang disediakan oleh unit sukan KEKURANGAN Ketiadaan pelapis. MATLAMAT STRATEGIK Menggalakkan penyertaan pelajar-pelajar Tingkatan 1 & 2. PENCAPAIAN TAHUN 2010 DAN SASARAN 2011-2012 PENCAPAIAN TAHUN 2010 .2012 BIL 1 ISU STRATEGIK Tiada pelapis daripada pelajar-pelajar tingkatan 1 dan 2. INDIKATOR PRESTASI Terdapat pelajar-pelajar 1 & 2 yang mewakili sekolah dalam pasukan bawah 15 tahun. Kebanyakan ahli kelab yang mewakili sekolah merupakan pelajar tingkatan 3 dan 5. Pemain-pemain yang mewakili sekolah kebanyakannya hanya terdiri daripada pelajar-pelajar tingkatan 5 dan 3 yang berkemungkinan akan meninggalkan sekolah selepas PMR dan SPM. 2012 Menghantar pasukan bola jaring bawah 15 dan 18 tahun ke pertandingan peringkat negeri. 2 . Masalah pelapis untuk tahun hadapan akan wujud. SASARAN TAHUN 2011 ± 2012 2011 Pasukan bola jaring bawah 15 dan 18 tahun dapat mewakili zon dalam pertandingan bola jaring. KELEMAHAN Kekurangan ahli tingkatan dua. PELAN STRATEGIK 2011 . Terdapat juga ahli Tingkatan 1 hingga 5 yang rajin turun menjalani latihan. Ketiadaan tempat untuk bermain dan halangan cuaca kerana latihan biasa dilakukan pada waktu petang.ANALISIS SWOT (KELAB BOLA JARING) KEKUATAN Terdapat setiusaha dan pengurusi yang sudi menolong semasa guru suruh. Menghantar pasukan bola jaring bawah 18 dan 15 tahun menyertai pertandingan peringkat zon di Cochrane. Kesediaan pelajar untuk datang berlatih pada bila-bila masa. Menyertai pertandingan bola jaring anjuran Surau Segambut Dalam.

PEMBINAAN PELAN TEKTIKAL Isu Strategik Matlamat Strategik Indikator Prestasi Objektif Strategi Kehadiran semasa latihan tidak konsisten Menarik lebih ramai ahli(48orang) dan ahli yang aktif (24orang) Prestasi pelajar adalah tinggi Menambahkan ahli kelab kepada 24 orang Mengadakan latihan semasa dengan bantuan jurulatih PELAN TEKTIKAL B PROGRAM I L AKTIVITI TANGGUNGJAWAB TEMPOH KUMPULAN SASARAN KOS INDIKATOR PRESTASI 1 Latihan berterusan Latihan diadakan dua kali minggu Jurulatih Guru penasihat Sebelum Semua ahli pertanding kelab yang an berminat Mendapat ahli yang bagus dan berbakat Mengadak 2 Perlawanan persahabatan an latihan intensif dan perlawana n Jurulatih Guru penasihat Sebelum Pasukan pertanding wakil an sekolah dan simpanan Peningkatan kemahiran bermain dan kerjasama PELAN OPERASI LATIHAN BERTERUSAN LANGKAH PROSES KERJA 1 SEBELUM LATIHAN 1. latihan mengikut aras tersebut Jurulatih dan ahli 3 bulan Belum 3 . Mengadakan mesyuarat untuk menyusun jadual latihan TANGGUNGJAWAB Guru Penasihat dan AJK TEMPOH STATUS 1 minggu Sudah 2 SEMASA LATIHAN 1.BIL 1 OBJEKTIF Menambahkan ahli bola jaring .

Mengeluarkan surat kebenaran kepada ibubapa TANGGUNGJAWAB Guru Penasihat dan jurulatih TEMPOH STATUS 1 minggu Belum 2 SEMASA Pemain mengadakan latihan intensif dan perlawanan dalam masa 1 bulan. 6. Mengukuhkan kemahiran dan permainan 1 minggu Belum PERANCANGAN TAHUNAN. 7. Jurulatih dan ahli 1 bulan Belum 3 Jurulatih dan guru SELEPAS penasihat MENGADAKAN ANALISIS DAN LATIHAN LANJUTAN Memperbaiki kelemahan yang masih ada. Memilih 24 ahli yang terbaik 2.3 SELEPAS LATIHAN 1. Berbincang dengan jurulatih dan sekolah pilihan untuk memilih waktu yang sesuai 3. 1. Memilih 24 ahli yang terbaik Jurulatih dan AJK 1 minggu Belum PERLAWANAN PERSAHABATAN LANGKAH PROSES KERJA 1 SEBELUM 1. 2. Kempen tambah ahli dan Mesyuarat Agung Latihan Berterusan Perlawanan persahabatan Pertandingan peringkat sekolah Latihan Intensif Pertandingan peringkat zon dan negeri Majlis perpisahan 4 . 5. 4. ahli yang lama dan baru untuk pertandingan. 3. Menyediakan hadiah kenangan Menyediakan van .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful