TEMA 3

KEMAKMURAN DAN KEKAYAAN NEGARA KITA MENARIK BRITISH UNTUK MENJAJAH
3.1 Penapakan dan peluasan pengaruh British a. Negeri-Negeri Selat i. OBJEKTIF PEMBELAJARAN Pulau Pinang - Masalah Kedah dan hubungan dengan kuasa luar - Perbincangan Sultan Kedah dengan Francis Light - Pulau Pinang diambil British - Percubaan Kedah mengambil semula Pulau Pinang - Pengambilan Seberang Perai (hal: 3 – 12)

PENGETAHUAN

PENGUKUHAN
MASTER

OBJEKTIF PEMBELAJARAN

1. Menceritakan pertapakan SHTI di Pulau Pinang 2. Memperihalkan tipu helah Francis Light bagi mendapatkan Pulau Pinang. 3. Menjelaskan cara SHTI mengambil Seberang Perai 4. Menerangkan pertapakan SHTI di Singapura 5. Menganalisis perpecahan Kepulauan Melayu. 6. Membincangkan penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat

PENGETAHUAN

1.1 1.2 1.3

1.1 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang Tipu helah Francis Light bagi mendapatkan Pulau Pinang. SHTI mengambil Seberang Perai

1.3.1 Garismasa pertapakan SHTI di Pulau Pinang 1.4 1.5 1.6 Pertapakan SHTI di Singapura Perpecahan Kepulauan Melayu Penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat

Ancaman Bugis

Ancaman Siam

PERTAPAKAN SHTI DI PULAU PINANG

Pulau Pinang menjadi pangkalan SHTI

Kedaulatan Kedah tercabar

Perak. Timah dan Lada Hitam dari Kepulauan Melayu Pelabuhan Tentera Pertahankan petempatan mereka di India dari serangan Perancis TIGA Sebab Pulau Pinang menjadi pangkalan SHTI Pelabuhan Singgah Pertahankan petempatan mereka di India dari serangan Perancis .Memerlukan teh dari China kerana mendapat pasaran baik di Eropah Pusat Pengumpulan Barang Pusat mengumpul Emas.

Kedaulatan Kedah tercabar Kedah menjadi pelabuhan entrepot Kuala Kedah muncul sebagai Pelabuhan Antarabangsa Kedah menghadapi ancaman Bugis . Burma dan Siam .

ANCAMAN BUGIS Tunku lantik Abdullah (Bukan anak gahara) Sultan Muhammad Jiwa Raja Muda Ditentang pembesar Sultan minta bantuan British Tawan Kuala Kedah & Alor Star Berpakat dengan Bugis Francis Light bantu serang Bugis Sebagai balasan British dibenarkan berdagang di Kuala Kedah .

Kedah dipaksa hantar • Bunga emas • Wang • Tenaga manusia Kedah meminta bantuan SHTI Ancaman Siam Sebagai balasan British dapat membuka logi di Pulau Pinang .

Kedah Apabila S Abdullah membenarkan British menduduki P Pinang Petempatan British Dikenali Georgetown Pulau Pinang dikenali Prince of Wales Island .1.2 Tipu Helah Francis Light Bagi Mendapatkan Pulau Pinang Francis Light telah menipu Sultan Muhammad Pribahasa: Bagai pucuk dicita ulam mendatang Janji memberi bantuan tentera kepada sultan Perjanjian Inggeris .

Siam 2. SHTI • ditubuhkan di England (1600) • tujuan ditubuhkan :perdagangan • antarabangsa meluaskan tanah jajahan RUMUSAN 3.1. Abdulah bukan anak gahara. Perjanjian-Perjanjian Yang Terlibat • Inggeris-Kedah 5.Pinang • kedudukan yang strategik i sesuai untuk pusat pengumpulan barang ii pelabuhan persinggahan iii pangkalan tentera PERTAPAKAN SHTI DI PULAU PINANG 4. Bagaimana SHTI bertapak di P. Kesan Daripada Perjanjian • British menduduki •P. • ancaman dari Siam • Kedah berhenti menghantar bunga emas semasa perang Burma . Muda sedangkan R.Pinang • Wujudnya pertikaian dan perebutan takhta Sul Muhammad Jiwa melantik Raja Abdullah menjadi R.Pinang 1786 • Persahabatan dan Keamanan Inggeris-Kedah (1 Mei 1791) • Persahabatan dan Perikatan (1800) • Burney (1826) m/s 4-12 . Kenapa SHTI berminat mendapatkan P.

Berbaik dengan Siam iv.3 : SHTI Mengambil Seberang Perai i. Dziauddin George Leith Sebab Kedah British 1. S Perai dinamakan Province Wellesly Kedah Kesan British iii. Kehilangan S Perai iii. Ditipu British (tidak bantu ketika diserang Siam ii. Perjanjian Burney antara British dan Siam Antara Perjanjian Persahabatan dan Perikatan S.1. Dijajah Siam iv Dipaksa hantar ufti bunga emas kepada Siam i. Mendapat Seberang Perai ii.Benteng untuk Ancaman Siam halangan serangan terhadap Pulau Pinang .

Dziauddin dan George Leith Diperoleh melalui perjanjian Persahabatan dan Perikatan antara S.1.3 : SHTI Mengambil Seberang Perai Diperoleh melalui Perjanjian Persahabatan dan Perikatan antara S.Benteng untuk halangan serangan terhadap Pulau Pinang Sebab SHTI memerlukan Seberang Perai (Province Wellesly) . Dziauddin dan George Leith 3.Subur 2.Sumber makanan 1.

Muhammad Jiwa dan Francis Light dan pembukaan firma perdagangan British 1786 Perjanjian Inggeris-Kedah . Abdullah membenarkan British menduduki P. Pinang secara rasmi. Pinang dengan syarat memberi bantuan tentera 1791 Perjanjian Persahabatan dan Keamanan InggerisKedah.Garismasa Pertapakan SHTI di Pulau Pinang 1771 Perjanjian S. British menduduki Seberang Perai secara rasmi. S. 1880 Perjanjian Persahabatan dan Perikatan. British menduduki P. .

British dan Siam Perjanjian Persahabatan dan Perikatan 1800 .Perjanjian Inggeris-Kedah 1786 Perjanjian Burney 1826 Perjanjian Kedah .

3 TAKTIK RAFFLES MENGAMBIL SINGAPURA 1.5 SHTI MENCENGKAM SINGAPURA .4.1 1.4.4.4 PENAPAKAN DAN PELUASAN PENGARUH BRITISH Penapakan dan peluasan pengaruh British 1.1 SEBAB-SEBAB PERTAPAKAN 1.4.2 SINGAPURA PANGKALAN PERDAGANGAN YANG STRATEGIK 1.3.4.4 USAHA RAFFLES UNTUK MENDAPATKAN SINGAPURA 1.

1 Sebab Pertapakan Perdagangan dengan China semakin penting Berkesempatan menguasai Melaka dan Betawi semasa Perang Napoleon Belanda kenakan cukai yang tinggi dan layanan buruk kepada British .Pinang Singapura lebih strategik Raffles ditugaskan mencarikawasan baru. Banyak kapal berdagang di Betawi. Riau & Lingga 1.4.Gagal memajukan P.

4.SINGAPURA SEBAHAGIAN DARIPADA WILAYAH KEKUASAAN KERAJAAN JOHOR TERLETAK DI KAWASAN YANG STRATEGIK 2 DAPAT MENYAINGI PELABUHAN BELANDA DI BETAWI SESUAI SEBAGAI PELABUHAN BEBAS DAN PANGKALAN 1 3 4 Tapi Sultan berada di bawah pengaruh Belanda! 1.2 SINGAPURA PANGKALAN PERDAGANGAN YANG STRATEGIK .

SHT IN M EM YANG LA NGGUNG ARAT TE M E EGARA B N DE NG AN .SHTI B MELINDU AR TUJU TI BERSE N DALAM DAN LU TAHUN 2.1.SH MA O L AR S E CA 000 D DARI AN BAYAR 3 MEM HTI AKAN ENGGUNG 3.S AN M BENARK PADA TE KE ME M N AK AKAN BUAT HUBUNGA I TI D 4.4.3 TAKTIK RAFFLES MENGAMBIL SINGAPURA MEMAKSA TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN MENANDATANGANI PERJANJIAN YANG MEMBENARKAN BRITISH MEMBINA LOJI DI SINGAPURA IALAH APURA JANJIAN P ER I DI SING I SI N L OJ UNG ANTARA NDIRIKA ME EMENGG NG I T O L EH 1.

1.4 USAHA RAFFLES UNTUK MENDAPATKAN SINGAPURA MEMPERALATKAN TENGKU HUSSEIN MEMUJUK TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN MENJEMPUT TENGKU HUSSEIN KE SINGAPURA UNTUK DITABALKAN SEBAGAI SULTAN PERTABALAN SULTAN HUSSEIN MENYEBABKAN JOHOR MEMPUNYAI DUA ORANG SULTAN SULTAN HUSSEIN BERKUASA DI SINGAPURA DAN SULTAN ABDUL RAHMAN BERKUASA DI LINGGA .4.

1.4. SATU PERJANJIAN DITANDATANGANI ANTARA JOHN CRAWFORD (RESIDEN SINGAPURA) DENGAN SULTAN HUSSEIN DAN TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN SULTAN HUSSEIN TERPAKSA MENYERAHKAN SINGAPURA SECARA RASMI KEPADA SHTI SHTI KEMUDIANNYA MENGARAHKAN TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN MEMINDAHKAN PUSAT PENTADBIRAN DARI KUALA SUNGAI SINGAPURA KE TELUK BELANGA ALASAN UNTUK MEMAJUKAN SINGAPURA .5 SHTI MENCENGKAM SINGAPURA PADA 2 OGOS 1824.

PERJANJIAN 2 OGOS 1824 SYARAT-SYARAT PERJANJIAN SULTAN HUSSEIN DAN TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN MENYERAHKAN SINGAPURA KEPADA SHTI BUAT SELAMA-LAMANYA SULTAN HUSSEIN DAN TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN HENDAKLAH MEMBENARKAN PEDAGANG-PEDAGANG BEBAS BERDAGANG DI JOHOR DAN WILAYAH TAKLUKNYA SULTAN HUSSEIN DAN TEMENGGUNG ABDUL RAHMAN ATAU WARISNYA BOLEH MENETAP DI TANAH MILIK BAGINDA DI SINGAPURA ATAU BERPINDAH DARI SINGAPURA .

.KESAN PERJANJIAN 2 OGOS 1824 Sultan Hussein berpindah ke Bandar Hilir Melaka kerana kecewa dengan syarat perjanjian tersebut Singapura menjadi milik British Pusat pentadbiran dari Teluk Belanga ke Johor Bahru. Temenggung Abdul Rahman diarah memindahkan pusat pentadbiran dari Kuala Sungai Singapura ke Teluk Belanga dengan alasan ingin memajukan Singapura. British merampas tanah di Kampung Gelam dan Teluk Belanga.

2 PERJANJIAN INGGERIS-BELANDA 1824 RUMUSAN 1.5 .5 Penapakan dan peluasan pengaruh British PERPECAHAN KEPULAUAN MELAYU 1.1 1.4 & 1.3.5.5.1 PERJANJIAN INGGERIS-BELANDA 1824 1.

1.5 PERPECAHAN KEPULAUAN MELAYU PIHAK BELANDA MEMPERTIKAI TINDAKAN RAFFLES MEMBUKA SINGAPURA BELANDA BIMBANG SINGAPURA AKAN MENYAINGI PELABUHAN BETAWI BERLAKU KETEGANGAN DISELESAIKAN MELALUI PERJANJIAN INGGERIS-BELANDA .

1 PERJANJIAN INGGERIS-BELANDA 1824 BELANDA MENGIKTIRAF PETEMPATAN BRITISH DI SINGAPURA BELANDA BERJANJI TIDAK AKAN MEMBUKA PETEMPATAN BARU DI TANAH MELAYU British Belanda BRITISH MENYERAHKAN BANGKAHULU KEPADA BELANDA DAN BELANDA MENYERAHKAN MELAKA KEPADA BRITISH BRITISH BERJANJI TIDAK AKAN MEMBUKA PETEMPATAN BARU KE SELATAN SINGAPURA .5.1.

Melayu di bawah British Belanda British mengawal laluan perdagangan di Selat Melaka British dapat petempatan baru .2 KESAN PERJANJIAN INGGERIS-BELANDA 1824 Empayar Johor pecah 2 Wujud 2 kawasan pengaruh British Riau dan Lingga di bawah Belanda T.5.1.

Menandatangani perjanjian Temenggung Abdul Rahman 2.P Singapura lebih strategik Banyak kapal berdagang di Betawi. Hussein sebagai Sultan Johor 4. 3. Perjanjian antara Temenggung Abd Rahman dengan Stamford Raffles (membenarkan British membina logi di S’pura) Perjanjian & Jun 1823 (British berkuasa penuh di atas S’pura) Perjanjian 2 Ogos 1824 ( Sul Hussein menyerahkan Singapura secara rasmi kepada SHTI) Perjanjian Inggeris Belanda 17 Mac 1824 atau Persetiaan London (kepulauan Melayu terbahagi kepada 2 pengaruh : British dan Belanda) Tujuan Pertapakan * Menyekat kuasa monopoli Belanda di kepulauan Melayu * Menyaingi pelabuhan Betawi 2.) Taktik Raffles 1. Riau & Lingga. Berkesempatan menguasai Melaka dan Betawi semasa Perang Napoleon Belanda kenakan cukai yang tinggi dan layanan buruk kepada British Raffles ditugaskan mencari kawasan baru. 4. Menggunakan muslihat dengan membangkitkan semula masalah pewarisan takhta Johor 3.bab Pertapakan Gagal memajukan P.Mendapat pengiktirafan perjanjian menduduki Singapura pada Februari 1819. -Raja Belanda menandatangani Surat Kew dengan British (1795) (perjanjian menyerahkan sementara semua tanah jajahan di Timur kepada British sehingga perang tamat.Menabal Tg. -Perang Napoleon meletus di Eropah (1793-1814) -Belanda ditawan oleh Perancis -Perancis berhasrat menguasai wilayah Belanda di timur. Rumusan m/s 13-20 . PERTAPAKAN SHTI DI SINGAPURA Perjanjian yang terlibat : 1. Perdagangan dengan China semakin penting.

2 STRUKTUR PENTADBIRAN NEGERI-NEGERI SELAT PADA 1826 1.1.6.6.1 PENUBUHAN DAN PENTADBIRAN NEBERI-NEGERI SELAT 1.6 Penubuhan dan pentadbiran Neberi-Negeri Selat 1.6.3 FAKTOR PEMINDAHAN PENTADBIRAN NEGERI-NEGERI SELAT DARI INDIA KE LONDON TAHUN 1867 RUMUSAN .

1 PENUBUHAN DAN PENTADBIRAN NEGERI-NEGERI SELAT MENJELANG 1824 SHTI MEMPUNYAI TIGA PETEMPATAN PULAU PINANG MELAKA SINGAPURA Pada tahun 1826 disatukan sebagai NEGERI-NEGERI SELAT Tujuan Penubuhan Menyeragamkan Pentadbiran Menjimatkan Perbelanjaan .1.6.

2 STRUKTUR PENTADBIRAN NEGERINEGERI SELAT PADA TAHUN 1826 GABENOR JENERAL BRITISH DI INDIA GABENOR NEGERI-NEGERI SELAT RESIDEN KONSULER PULAU PINANG RESIDEN KONSULER SINGAPURA RESIDEN KONSULER MELAKA .6.1.

1. kongsi gelap dan melakukan kekacauan Pengenalan akta Mata Wang 1855 menyebabkan dolar Sepanyol digantikan dengan Rupee yang nilai rendah merugikan pedagang .3 FAKTOR PEMINDAHAN PENTADBIRAN NEGERINEGERI SELAT DARI INDIA KE LONDON TAHUN 1867 British menjadikan NNS sebagai tempat buangan banduan SHTI dI India abaikan kebajikan NNS Taraf pelabuhan bebas di Singapura dihapuskan Kedatangan Imigran Cina ke NNS tidak terkawal.6.

Pulau Pinang 2.Penubuhan Tiga petempatan di 1.disatukan di bawah satu Pentadbiran dikenali Negeri-Negeri Selat Bertujuan Menyeragamkan pentadbiran Menjimatkan perbelanjaan Rumusan m/s 21-22 . Singapura Pentadbiran Gabenor Jeneral British di India bertanggungjawab menggubal semua dasar dan undang-undang NNS 1 April 1867 pusat pentadbiran dipindahkan ke London atas desakan penduduk dan saudagar tempatan Struktur Pentadbiran Negeri-Negeri Selat ( NNS) Faktor pemindahan NNS dari India Ke London (1867) 1 SHTI abai kebajikan NNS 2 Taraf pelabuhan bebas di Singapura dihapuskan. 3 Ancaman kongsi gelap 4 Mata wang Sepanyol digantikan dengan Rupee India 5 Membantah penghantaran banduan ke NNS 1826. Melaka 3.

5 1.4 1.1 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang Tipu helah Francis Light bagi mendapatkan Pulau Pinang SHTI mengambil Seberang Perai Pertapakan SHTI di Singapura Perpecahan Kepulauan Melayu Penubuhan dan pentadbiran Negeri-Negeri Selat .1 1.3 1.2 1.6 1.PENGUKUHAN 1.

2. Lengkapkan jadual di bawah Dalaman Luaran .……………………………………………………………….. . Kedah menghadapi ancaman dari dalaman dan luaran.Soalan Pengukuhan 1. ………………………………………………………………… b. Tiga sebab British memerlukan sebuah pelabuhan di Timur? a. ………………………………………………………………… c.

5. Kedah dipaksa menghantar ____________ kepada Siam. S Abdullah meminta bantuan Riau. 2. SHTI memerlukan ________ dari negara China. . Tunku Abdullah bukan anak ________ . 4. 3. Siak dan _________ bagi menyerang British dan merampas semula Pulau Pinang.Bunga emas Bugis Gahara Selangor Teh 1. Kerabat diraja Kedah meminta bantuan ________ menyerang Kuala Kedah.

mengapakah Pulau Pinang begitu diperlukan? I II III IV A B C D Pangkalan tentera Penempatan banduan Pelabuhan perlancungan Pusat pengumpulan barang I. Berdasarkan dialog di atas . dan II II dan III III dan IV I dan IV D .Gabenor British: Kita perlu dapatkan Pulau Pinang. Kita perlu dapatkan Pulau Pinang walau dengan apa cara sekalipun. Francis Light: Ya. tuan.

Francis Light: British ingin mendapatkan Pulau Pinang Sultan Abdullah: Beta izinkan tetapi ada syaratnya Syarat yang dimaksudkan dalam dialog di atas ialah A B C D membantu Kedah menyerang Siam membantu pembangunan negeri Kedah membayar pampasan 20 000 dolar Sepanyol memberi bantuan ketenteraan kepada Kedah D .

C. Menjadi jajahan Siam Menjadi naugan British Menjadi pangkalan tentera Menjadi pusat perdagangan A . B. D.Perjanjian Burney 1826 Siam British Apakah kedudukan Kedah dalam perjanjian di atas? A.

B. Bagaimanakah Stamford Raffles memperolehi Singapura dari peristiwa tersebut ? I II III IV A. D. C.Rajah di atas menunjukkan masalah pewarisan takhta yang dihadapi oleh Kerajaan Johor. Muslihat Berperang Berbincang Memperdaya I dan II II dan III III dan IV I dan IV D .

Bagaimanakah mereka menyelesaikan perbalahan tersebut ? A B C D Negeri-Negeri Selat ditubuhkan Perjanjian Pangkor ditandatangani Perjanjian Inggeris-Belanda ditandatangani Negeri-Negeri Melayu Bersekutu ditubuhkan C .Dialog merujuk kepada perbalahan antara British dengan Belanda di Kepulauan Melayu.

Pulau ini dalam lingkungan pengaruh kami. Karikatur di atas mengambarkan perubutan penguasaan Singapura antara British dengan Belanda. Apakah pengajaran daripada situasi tersebut ? A B C D Bersatu padu mengekalkan kemerdekaan Bertolak ansur terhadap pendatang Berwaspada terhadap kuasa asing Bermuafakat membuat keputusan C . Ini sisahkan dalam perjanjian dengan Sultan Hussein. Pulau ini hak kami.Mana boleh.

ii. iii. ………………………………… 3. iv...Johor diperintah oleh ………………………………….1.. ……………………………. ii.. …………………………………. 4 pelabuhan yang dibuka oleh Raffles ialah i. Barangan dagangan dari China yang mendapat pasaran luas di Eropah ialah i.. ……………………………. ……………………………. dan berada dibawah pengaruh Belanda 4. ………………………………… 2. …………………………………. iii.. iv. ……………………………. Apakah masalah yang berlaku di antara putera Sultan Muhmad III? …………………………………………………………… .

British Belanda Lorekkan kesan perjanjian Inggeris-Belanda 1824 terhadap Empayar Johor -Riau .

……………………………………………….Pengukuhan Apakah kesan daripada pembukaan Terusan Suez? i.... Iii . .………………………………………………. Ii ……………………………………………….

1826 1832 Pulau Pinang Singpura Rajah di atas merujuk perubahan ibu negeri Negeri-Negeri Selat. Namakan Negeri-Negeri Selat. Iii . ……………………………………………….………………………………………………. 3. i. Mengapakah ibu negeri Negeri-Negeri Selat dipindahkan ke Singapura? A B C D Menyekat monopoli perdagangan Belanda di timur Menjadikan pusat meluaskan pengaruh British di Tanah Melayu. . D Pelabuhan Singapura berkembang maju. Singapura bebas daripada ancaman lanun. Ii ………………………………………………..2...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful