Anda di halaman 1dari 37

Computer General Awareness

(Bank PO, Bank Clerk)


1. Which of the following is a part of the Central Processing Unit?

a. Printer

b. Key board

c. Mouse

d. Arithmetic & Logic unit

e. None of these

2. CAD stands for

a. Computer aided design

b. Computer algorithm for design

c. Computer application in design

d. All of the above

e. None of these

3. Which of the following printer cannot print graphics?

a. Ink-jet

b. Daisy Wheel

c. Laser

d. Dot-matrix

e. None of these

4. A program written in machine language is called?

a. Assembler

b. Object

c. Computer
d. Machine

e. None of these

5. The father of Modern Computer is

a. Charles Babbage

b. Von-nuumann

c. Danies Ritchel

d. Blaise Pascal

e. None of these

6. The Word FTP stands for

a. File Translate Protocol

b. File Transit Protocol

c. File Transfer protocol

d. file typing protocol

e. None of these

7. The lowest form of Computer language is called

a. BASIC

b. FORTRAN

c. Machine Language

d. COBOL

e. None of these

8. Best Quality graphics is produced by

a. Dot Matix

b. Laser Printer

c. Inkjet Printer
d. Plotter

e. None of these

9. Memory which forgets every thing when you switch off the power is known as

a. Corrupted

b. Volatile

c. Non-Volatile

d. Non-Corrupted

e.None of these

10.The linking of computers with a communication system is called

a. Networking

b. Pairing

c. Interlocking

d. Assembling

e. Sharing

11.The 16 bit Microprocessor means that it has

a. 16 address lines

b. 16 Buses

c. 16 Data lines

d. 16 routes

e. None of these

12. Data going into the computer is called

a. Output

b. algorithm

c. Input
d. Calculations

e. flow chart

13. Which of the following refers to a small, single-site network?

a. LAN

b. DSL

c. RAM

d. USB

e. CPU

14. Microsoft Office is

a. Shareware

b.Public domain software

c. Open-sourse software

d. A vertical market application

e. An application suite

15. How many options does a BINARY choice offer

a. None of these

b. One

c. Two

d. it depends on the amount of memory on the computer

e. It depends on the speed of the computer’s processor

16. A collection of program that controls how your computer system runs and processes information is called

a. Operating System

b. Computer

c. Office
d. Compiler

e. Interpreter

17. Computer connected to a LAN (Local Area Network) can

a. run faster

b. go on line

c. share information and /or share peripheral equipment

d. E-mail

e. None of these

18. Information travels between components on the mother board through

a. Flash memory

b. CMOS

c. Bays

d. Buses

e. Peripherals

19. How are data organized in a spreadsheet?

a. Lines & spaces

b. Layers & Planes

c. Height & Width

d. Rows & Columns

e. None

20. The blinking symbol on the computer screen is called the

a. mouse

b. logo

c. hand
d. palm

e. cursor

21. A fault in a computer program which prevents it from working correctly is known as

a. Boot

b. Bug

c. Biff

d. Strap

e. None of these

22. A self replicating program, similar to a virus which was taken from a 1970s science fiction novel by John Bruner
entitled the Shockwave Rider is _________

a. Bug

b. Vice

c. Lice

d. Worm

e. None of these

23. A _______ is a bi-stable electronic circuit that has two stable states.

a. Multivibrator

b. Flip-flop

c. Logic gates

d. laten

e. None of these

24. Unwanted repetitious messages, such as unsolicited bulk e-mail is known as

a. Spam

b. Trash
c. Calibri

d. Courier

e. None of these

25.DOS stands for

a. Disk Operating System

b. Disk operating session

c. Digital Operating System

d. Digital Open system

e. None of these

26. Who is the chief of Miocrosoft

a. Babbage

b. Bill Gates

c. Bill Clinton

d. Bush

e. None of these

27. Which of the following are input devices.

a. Keyboard

b. Mouse

c. Card reader

d. Scanner

e. All of these

28. Examples of output devices are

a. Screen

b. Printer
c. Speaker

d. All of these

e. None of these

29. Which of the following is also known as brain of computer

a. Control unit

b. Central Processing unit

c. Arithmatic and language unit

d. Monitor

e. None of these

30. IBM stands for

a. Internal Business Management

b. International Business Management

c. International Business Machines

d. Internal Business Machines

e. None of these

31.___________ translates and executes program at run time line by line

a. Compiler

b. Interpreter

c. Linker

d. Loader

e. None of these

32. ___________ is an OOP principle

a. Structured programming

b. Procedural programming
c. Inheritance

d. Linking

e. None of these

33. COBOL is widely used in _________ applications

a. Commercial

b. Scientific

c. Space

d. Mathematical

e. None of these

34. RAM stands for

a. Random origin money

b. Random only memory

c. Read only memory

d. Random access memory

e. None of these

35. 1 Byte = ?

a. 8 bits

b. 4 bits

c. 2 bits

d. 9 bits

e. None of these

36. SMPS stands for

a. Switched mode Power Suply

b. Start mode power supply


c. Store mode power supply

d. Single mode power supply

e. None of these

37. The device used to carry digital data on analog lines is called as

a. Modem

b. Multiplexer

c. Modulator

d. Demodulator

e. None of these

38. VDU is also called

a. Screen

b. Monitor

c. Both 1 & 2

d. printer

e. None of these

39. BIOS stands for

a. Basic Input Output system

b. Binary Input output system

c. Basic Input Off system

d. all the above

e. None of these

40. Father of ‘C’ programming languagea. Dennis Ritchie

b. Prof Jhon Kemeny

c. Thomas Kurtz
d. Bill Gates

e. None of these

ANSWERS

1. (d) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (a)

6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (a)

11. (c) 12. (c) 13. (a) 14. (e) 15. (c)

16. (a) 17. (c) 18. (c) 19. (d) 20. (e)

21. (b) 22. (d) 23. (b) 24. (a) 25. (a)

26. (b) 27. (e) 28. (d) 29. (b) 30. (c)

31. (b) 32. (c) 33. (a) 34. (d) 35. (a)

36. (a) 37. (a) 38. (c) 39. (a) 40. (a)
Practice Test : Computer General Awareness
For : Bank PO's , Bank Clerk , MBA
1. A ____ is a named location on a disk where files are stored.
A folder
B pod
C version
D none of the above
Ans (A)
2. The ____ allows you to choose where to go and is located below the Standards Buttons toolbar.
A System menu
B Address bar
C Menu bar
D none of the above
Ans (B)
3. A ____ is a set of computer instructions that carry out a task on the computer.
A program
B database
C memory file
D none of the above
Ans (A)
4. An operating system version designed for home use is Microsoft Windows XP ____.
A Home Edition
B Media Center Edition
C Tablet PC Edition
D none of the above
Ans (A)
5. A user-interface that is easy to use is considered to be ____.
A user-happy
B user-simple
C user-friendly
D none of the above
Ans (C)
6. When you press and release the secondary mouse button you are ____.
A Right-clicking
B Left-clicking
C either a. or b.
D neither a. nor b.
Ans (A)
7. Another term for hyperlink is ____.
A link
B source
C bar
D none of the above
Ans (A)
8. A ____ is a flash memory storage device that plugs into a USB port.
A USB snap drive
B USB flash drive
C USB memory maker drive
D none of the above
Ans (B)
9. An operating system version designed for use with a Media Center PC is Microsoft Windows XP ____.
A Home Edition
B Media Center Edition
C Tablet PC Edition
D none of the above
Ans (B)
10. A graphical user interface displays ____.
A graphics
B text
C both (A) and (B).
D neither (A) nor (B).
Ans (C)
11. When you quickly press and release the left mouse button twice, you are ____.
A Primary-clicking
B Double-clicking
C pointing
D none of the above
12. Underlined text, such as text and folder names is referred to as a ____.
A hyperlink
B menu
C source drive
D none of the above
Ans (A)
13. The ____ program compresses larger files into a smaller file.
A WinZip
B WinShrink
C WinStyle
D none of the above
Ans (A)
14. An operating system version designed for use with a tablet PC is Microsoft Windows XP ____.
A Home Edition
B Media Center Edition
C Tablet PC Edition
D none of the above
Ans (C)
15. The ____ displays the name of every computer user on the computer.
A Wish list screen
B Command screen
C Welcome screen
D none of the above
Ans (C)
16. The ____ contains commands associated with the My computer window.
A Standards menu
B Start menu
C System menu
D none of the above
Ans (C)
17. Press the ____ button to have the window fill the entire screen.
A Close
B Maximize
C Minimize
D none of the above
Ans (B)
18. The ____ is the drive containing the files to be copied.
A source drive
B destination drive
C USB drive
D none of the above
Ans (A)
19. A ____ allows you to write on screen with a digital pen and convert that writing into characters that the PC can
process.
A monitor RS
B tablet PC
C database manager
D media center
Ans (B)
20. A ____ is a pointing device.
A monitor
B mouse
C keyboard
D none of the above
Ans (B)

Labels: Bank Clerk, Computer General Awareness For : Bank PO's, COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE FOR BANK
PROBATIONARY EXAM, COMPUTER KNOWLEDGE : OBJECTIVE TYPE, MBA0 commentsLinks to this post

Allahabad Bank Clerk 2008 Solved Paper (Held on 30-08-2008)


Tuesday, September 23, 2008 at 2:22 AM Posted by Free Exam Original Paper

Allahabad Bank Clerk 2008 Solved Paper


(Held on 30-08-2008)
Computer General Knowledge Test
1. If a word is typed that is not in Word’s dictionary, a ___ wavy underline appears below the word.
(A) red
(B) green
(C) blue
(D) black
(E) None of these
Ans (A)
2. The _____ button on the quick access Toolbar allows you to cancel your recent commands or actions.
(A) Search
(B) Cut
(C) Document
(D) Undo
(E) None of these
Ans (D)
3. In Excel, any set of characters containing a letter , hyphen, or space is considered ___
(A) a formula
(B) text
(C) a name
(D) a title
(E) None of these
Ans (B)
4. ________ Software allows users to perform calculations on rows and columns of data.
(A) Word processing
(B) Presentation graphics
(C) Database Management Systems
(D) Electronic Spreadsheet
(E) None of these
Ans (C)
5. A _________ represent approximately one billion memory locations.
(A) kilobyte
(B) megabyte
(C) gigabyte
(D) terabyte
(E) None of these
Ans (C)
6. ______ cells involves creating a single cell by combining two or more selected cells.
(A) Formatting
(B) Merging
(C) Embedding
(D) Splitting
(E) None of these
Ans (B)
7. The operating system is the most common type of ______________ software.
(A) communication
(B) application
(C) system
(D) word-processing
(E) None of these
Ans (C)
8. When you quickly press and releaes the left mouse button twice , you are ____
(A) Primary-clicking
(B) pointing
(C) Double-clicking
(D) Secondary-clicking
(E) None of these
Ans (C)
9. The horizontal and vertical lines on a worksheet are called ___
(A) cells
(B) sheets
(C) block lines
(D) gridlines
(E) None of these
Ans (D)
10. To delete an incorrect character in a document, __________ to erase to the right of the insertion point.
(A) press the left mouse key
(B) double-click the right mouse key
(C) press the BACKSPACE key
(D) press the delete key
(E) None of these
Ans (D)
11. The operating system does all of the following EXCEPT:
A provide a way for the user to interact with the computer.
B manage the central processing unit (CPU).
C manage memory and storage.
D enable users to perform a specific task such as document editing.
Ans (D)
12. During the boot process, the ____________ looks for the system files.
A CD
B. BIOS
C. CPU
D. DVD
AnS (B)
13. ____________ are lists of commands that appear on the screen.
A GUIs
B Icons
C Menus
D Windows
Answer: C
14. ____________ is the ability of an operating system to control the activities of multiple programs at the same time.
A Multitasking
B Streamlining
C Multiuser
D Simulcasting
Answer: A
15. The unique signal, generated by a device, that tells the operating system that it is in need of immediate attention
is called an:
A action.
B event.
C interrupt.
D activity.
Answer: C
16. The operating system controls access to the processor by assigning a(n) ____________ to each task requiring
the processor’s attention.
A CPU
B slice of time
C stack
D event
Answer: B
17. The blocks of code, included in the operating system, that software applications interact with are known as:
A application programming interfaces (APIs).
B complimentary metal-oxide conductors (CMOS).
C device drivers.
D bootstrap loaders.
Answer: A
18. MS-DOS is a ____________ operating system.
A point-and-click
B user-friendly
C command-driven
D Mac
Answer: C
19. An interrupt handler is a(n):
A location in memory that keeps track of recently generated interrupts.
B peripheral device.
C utility program.
D special numeric code that indicates the priority of a request.
Answer: D
20. A spooler is a(n):
A location in memory that maintains the contents of a document until it prints out.
B print job.
C program that coordinates the print jobs that are waiting to print.
D message sent from the printer to the operating system when a print job is completed.
Answer: C
21. Virtual memory is typically located:
A on a floppy disk.
B in the CPU.
C in a flash card.
D on the hard drive.
Answer: D
22. The purpose of a swap (or page) file is to:
A maintain pages of documents that are being spooled to the printer.
B hold a program’s data or instructions in virtual memory when it can’t fit in RAM.
C prevent thrashing in a multitasking environment.
D allow multiple print jobs to print their pages out simultaneously.
Answer: B
23. The definition of thrashing is:
A swapping data between virtual memory and RAM too frequently.
B insufficient hard disk space.
C too many processors being managed by the operating system.
D inaccurate information stored in the registry.
Answer: A
24. All of the following are TRUE of Safe Mode EXCEPT:
A Safe Mode is a special diagnostic mode.
B Safe Mode loads all nonessential icons.
C Safe Mode allows users to troubleshoot errors.
D Safe Mode loads only the most essential devices.
Answer: B
25. Verification of a login name and password is known as:
A configuration.
B accessibility.
C authentication.
D logging in.
Answer: C
26. The combination of the operating system and the processor is referred to as the computer’s:
A CPU.
B platform.
C BIOS.
D CMOS.
Answer: B
27. The following message generally means:
A a nonsystem floppy has been left in the floppy disk drive.
B the CD drive is not functioning.
C the BIOS is corrupted.
D there is a problem loading a device.
Answer: A
28. Which of the following is the correct sequence of actions that takes place during the boot-up process?
A Load operating system ? Activate BIOS ? Perform POST ? Check configuration settings
B Activate BIOS ? Perform POST ? Load operating system ? Check configuration settings
C Perform POST ? Load operating system ? Activate BIOS ? Check configuration settings
D Activate BIOS ? Check configuration settings ? Perform POST ? Load operating system
Answer: B
29. All of the following are steps involved in the boot process EXCEPT:
A load the operating system into RAM.
B the power-on self-test.
C activate the basic input/output system (BIOS).
D load application programs.
Answer: D
30. The ____________, stored on a ROM chip, is responsible for loading the operating system from its permanent
location on the hard drive into RAM.
A BIOS
B API
C device driver
D supervisor program
Answer: A
31. The basic input/output system (BIOS) is stored in:
A RAM.
B ROM.
C the CPU.
D the hard drive.
Answer: B
32. Ensuring that the essential peripheral devices are attached and operational is the ____________ process.
A configuration
B CMOS
C POST
D ROM
Answer: C
33. The memory resident portion of the operating system is called the:
A registry.
B API.
C CMOS.
D kernel.
Answer: D
34. Which of the following does NOT occur during the power-on self-test (POST)?
A The ScanDisk utility begins to run.
B The video card and video memory are tested.
C The BIOS identification process occurs.
D Memory chips are checked to ensure they are working properly.
Answer: A
35. All of the following are TRUE regarding virtual memory EXCEPT:
A any amount of RAM can be allocated to virtual memory.
B the setting for the amount of hard drive space to allocate to virtual memory can be manually changed.
C this temporary storage is called the swap file (or page file).
D virtual memory is physical space on the hard drive.
Answer: A
36. The operating system allows users to organize the computer’s contents in a hierarchical structure of directories
that include all of the following EXCEPT:
A files.
B folders.
D drives.
D systems.
Answer: D
37. All of the following statements concerning windows are true EXCEPT:
A windows are an example of a command-driven environment.
B windows can be resized and repositioned on the desktop.
C more than one window can be open at a time.
D toolbars and scrollbars are features of windows.
Answer: A
38. All of the following statements concerning files are true EXCEPT:
A A file is a collection of related pieces of information stored together for easy reference.
B Files can be generated from an application.
C Files are stored in RAM.
D Files should be organized in folders.
Answer: C
39. Using Windows Explorer, a plus (+) sign in front of a folder indicates:
A an open folder.
B the folder contains subfolders.
C a text file.
D a graphics file.
Answer: B
40. In Windows XP, if you want to see the file size and modified dates of all files in a folder, the best viewing option is
the __________ view.
A List
B Thumbnails
C Details
D Icon
Answer: C
Labels: Allahabad Bank Clerk 2008 Solved Paper (Held on 30-08-2008), COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE FOR
BANK CLERK EXAM, COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE FOR BANK PROBATIONARY EXAM, COMPUTER
KNOWLEDGE : OBJECTIVE TYPE0 commentsLinks to this post

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE FOR BANK


PROBATIONARY EXAM
Sunday, September 14, 2008 at 3:22 AM Posted by Free Exam Original Paper
COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE : BANK PO
1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.
Answer: B
2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
Answer: A
3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales
computer systems.
A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Answer: B
4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the
current price (and any special offers) as you shop.
A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining
Answer: A
5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law
enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.
Answer: C
6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Answer: C
7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s
movements.
A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS
Answer: B
8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This
technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.
Answer: A
9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Answer: A
10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that
humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Answer: D

12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information
Answer: D
13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.
Answer: B
14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.
A. present
B. input
C. output
D. store
Answer: B
15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is
considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process.
Answer: B

16. Computers use the ____________ language to process data.


A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational
Answer: C
17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
Answer: D
18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a
unique combination of:
A. eight bytes.
B. eight kilobytes.
C. eight characters.
D. eight bits.
Answer: D
19. The term bit is short for:
A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.
Answer: C

20. A string of eight 0s and 1s is called a:


A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.
Answer: B
21. A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte
Answer: C
22. A ____________ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte
Answer: C
23. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.
A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application
Answer: A

24. The components that process data are located in the:


A. input devices.
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.
Answer: C
25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner.
B. mouse.
C. keyboard.
D. printer.
Answer: D
26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer
Answer: A
27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives.
Answer: B
28. The ____________, also called the “brains” of the computer, is responsible for processing data.
A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)
Answer: D
29. The CPU and memory are located on the:
A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.
Answer: B
30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software.
Answer: A
31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor
Answer: B
32. System software is the set of programs that enables your computer’s hardware devices and ____________
software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application
Answer: D
33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms.
B. applications.
C. programs.
D. storage devices.
Answer: A
34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Answer: C
35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network.
B. mainframe.
C. supercomputer.
D. client.
Answer: A
36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes
Answer: D
37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.
A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes
Answer: B
38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
Answer: D
39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known
as the:
A. digital divide.
B. Internet divide.
C. Web divide.
D. broadband divide.
Answer: A

40. ____________ is the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small
scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
A. Process à Output à Input à Storage
B. Input à Outputà Process à Storage
C. Process à Storage à Input à Output
D. Input à Process à Output à Storage
Answer: D
42. ____________ bits equal one byte.
A. Eight
B. Two
C. One thousand
D. One million
Answer: A
43. The binary language consists of ____________ digit(s).
A. 8
B. 2
C. 1,000
D. 1
Answer: B
44. A byte can hold one ____________ of data.
A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte
Answer: C
45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users
can interact with the computer.
A. The platform
B. The operating system
C. Application software
D. The motherboard
Answer: B
46. The operating system is the most common type of ____________ software.
A. communication
B. application
C. system
D. word-processing software
Answer: C
47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your
electronic thermostat.
A. Servers
B. Embedded computers
C. Robotic computers
D. Mainframes
Answer: B
48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called:
A. instructions.
B. the operating system.
C. application software.
D. the system unit.
Answer: A
49. The two broad categories of software are:
A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.
Answer: D
50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:
A. system unit.
B. CPU.
C. mainframe.
D. platform.
Answer: A
Fill in the Blank:

51. Between PCs and Macs, the ____________ is the platform of choice for graphic design and animation.
Answer: Mac
52. The ____________ is the program that manages the hardware of the computer system, including the CPU,
memory, storage devices, and input/output devices.
Answer: operating system

53. The type of operating system software you use depends on your computer’s ____________.
Answer: platform
54. ____________software helps you carry out tasks, such as typing a document or creating a spreadsheet.
Answer: Application
55. ____________are the fastest and most expensive computers.
Answer: Supercomputers
56. A ____________ is approximately 1,000 bytes.
Answer: kilobyte
57. Input devices are used to provide the steps and tasks the computer needs to process data, and these steps and
tasks are called ____________.
Answer: instructions
58. A computer gathers data, processes it, outputs the data or information, and ____________ the data or
information.
Answer: stores
59. The binary language consists of two digits: ____________ and ____________.
Answer: 0 and 1
60. A string of ____________ 0s and 1s is called a byte.
Answer: eight (8)
61. The devices you use to enter data into a computer system are known as ____________ devices.
Answer: input
62. The devices on a computer system that let you see the processed information are known as ____________
devices.
Answer: output
63. ____________ is the set of computer instructions or programs that enables the hardware to perform different
tasks.
Answer: Software
64. When you connect to the ____________, your computer is communicating with a server at your Internet service
provider (ISP).
Answer: Internet
65. ____________ are computers that excel at executing many different computer programs at the same time.
Answer: Mainframes
66. ____________is the application of computer systems and techniques to gather legal evidence.
Answer: Computer forensics
67. ____________ is the science that attempts to create machines that will emulate the human thought process.
Answer: Artificial intelligence (AI)
68. Macintosh computers use the Macintosh operating system (Mac OS), whereas PCs generally run ____________
as an operating system.
Answer: Microsoft Windows
69. A process known as ____________ tracks trends and allows retailers to respond to consumer buying patterns.
Answer: data mining
70. Hard disk drives and CD drives are examples of ____________ devices.
Answer: storage
71. You would use ____________ software to create spreadsheets, type documents, and edit photos.
Answer: application
72. ____________ are computers that support hundreds or thousands of users simultaneously.
Answer: Mainframes
73. ____________ is the term given to the act of stealing someone’s identity and ruining their credit rating.
Answer: Identity theft
74. Surgeons are using ____________ to guide robots to perform delicate surgery.
Answer: computers
75. Patient ____________ are life-sized mannequins that have a pulse and a heartbeat and respond to procedures
just like humans.
Answer: simulators

True and False

76. Currently, the performance of tasks by robots is based on preprogrammed algorithms.


Answer: True
77. Data can be a number, a word, a picture, or a sound.
Answer: True
78. Strictly defined, a computer is a data processing device.
Answer: True
79. The discrepancy between the “haves” and “have-nots” with regard to computer technology is commonly referred
to as the digital society.
Answer: False (digital divide)
80. One of the benefits of becoming computer fluent is being a savvy computer user and consumer and knowing how
to avoid viruses, the programs that pose threats to computer security.
Answer: True
81. Trend-spotting programs, developed for business, have been used to predict criminal activity.
Answer: True
82. Employers do not have the right to monitor e-mail and network traffic on employee systems used at work.
Answer: False
83. Clicking on an icon with the mouse is a form of giving an instruction to the computer.
Answer: True
84. Output devices store instructions or data that the CPU processes.
Answer: False (memory)
85. The CPU and memory are located on a special circuit board in the system unit called the motherboard.
Answer: True
86. Nanostructures represent the smallest human-made structures that can be built.
Answer: True

87. The main difference between a supercomputer and a mainframe is that supercomputers are designed to execute
a few programs as quickly as possible, whereas mainframes are designed to handle many programs running at the
same time (but at a slower pace).
Answer: True
88. Being computer fluent means that you should be able to build a computer yourself.
Answer: False
89. Embedded computers are self-contained computer devices that have their own programming and do not receive
input.
Answer: True
90. A Web browser is a special device that is installed in your computer that allows it to communicate with other
devices on a network.
Answer: False (network adapter)
91. With a wireless network, it is easier to relocate devices.
Answer: True
92. The most common type of memory that the computer uses to process data is ROM.
Answer: False (RAM)

Matching:
93. Match the following terms with their approximate size:
I. kilobyte A. one million bytes
II. byte B. eight bits
III. gigabyte C. one thousand bytes
IV. megabyte D. one billion bytes
V. terabyte E. one trillion bytes
Answer: C, B, D, A, E

94. Match the following terms with their meanings:


I. printer A. storage device
II. scanner B. output device
III. RAM C. input device
IV. CPU D. a type of memory
V. CD drive E. processor
Answer: B, C, D, E, A

95. Match the following terms with their meanings:


I. mainframe A. the most expensive computers that perform complex calculations extremely rapidly
II. supercomputer B. a computer that provides resources to other computers connected to a network
III. embedded computer C. a large, expensive computer that supports hundreds or thousands of users simultaneously
IV. PDA D. a self-contained computer device that usually performs preprogrammed functions such as temperature
control
V. server E. a small mobile computing device
Answer: C, A, D, E, B

96. Match the following terms with their meanings:


I. software A. transforming data into information
II. hardware B. data that has been organized or presented in a meaningful fashion
III. operating system C. any part of the computer that you can physically touch
IV. processing D. a set of computer programs that enables hardware to perform different tasks
V. information E. the most common type of system software, it controls the way in which the computer system
functions
Answer: D, C, E, A, B

97. Match the following terms with their meanings:


I. system software A. the set of programs that enables computer hardware devices and application software to work
together
II. application software B. the kind of operating system software you will use depends on this
III. platform C. operating system software generally used on PCs
IV. Microsoft Windows D. a set of programs used to accomplish a specific task
V. Mac OS E. operating system software used on the Apple Macintosh
Answer: A, D, B, C, E

98. Match the following terms with their meanings:


I. data A. the main circuit board in the system unit
II. memory B. the representation of a fact or idea (unprocessed information)
III. output C. processed data or information
IV. storage D. holds instructions or data that the CPU processes
V. motherboard E. data or information that can be accessed again
Answer: B, D, C, E, A

99. Match the following terms with their meanings:


I. bit A. the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small scale
II. binary language B. the case that contains the system components
III. instructions C. consists of 0s and 1s
IV. system unit D. short for binary digit
V. nanotechnology E. steps and tasks necessary to process data into usable information
Answer: D, C, E, B, A

100. Match the following fields to the related computer technology:


I. medicine A. Internet research and virtual tours
II. business B. data mining
III. law enforcement C. robotics and simulation
IV. education D. computer forensics
V. archeology E. digital recreations of ruins
Answer: C, B, D, A, E
Labels: COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE FOR BANK CLERK EXAM, COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE FOR
BANK PROBATIONARY EXAM, COMPUTER KNOWLEDGE : OBJECTIVE TYPE0 commentsLinks to this post

Objective Computer knowledge For Bank Probationary Officers Exam


Tuesday, July 22, 2008 at 2:56 AM Posted by Free Exam Original Paper

COMPUTER KNOWLEDGE : OBJECTIVE TYPE


1. Lotus Organizer and Corel Central are examples of ____________ software.
A. analytical
B. database
C. presentation
D. PIM
Answer: D
2. For which of the following tasks would PIM software be most useful?
A. Drafting a memo
B. Maintaining a schedule
C. Calculating a budget
D. Keeping track of recipes
Answer: B
3. The smallest unit of information in a database is called a:
A. byte.
B. record.
C. field.
D. cell.
Answer: C
4. In a database of employees, all the information about a particular person would constitute a:
A. file.
B. record.
C. field.
D. table.
Answer: B
5. A table is a collection of:
A. files.
B. worksheets.
C. fields.
D. records.
Answer: D
6. A ____________ is a small program that helps to automate a frequently used series of commands in most
productivity software tools.
A. template
B. macro
C. utility
D. wizard
Answer: B
7. If you are using a template in a productivity software application, you are most likely trying to:
A. assign a basic theme or structure to the file with which you are working.
B. perform a series of steps in a time-efficient manner.
C. gain assistance in performing complicated tasks.
D. combine different documents together to form a single integrated whole.
Answer: A
8. Software providers who develop many productivity tools may also provide stripped-down versions that combine the
simpler features of these tools bundled together into a(n):
A. software suite.
B. personal information manager.
C. integrated software application.
D. limited software edition.
Answer: C
9. Microsoft Office is an example of a(n):
A. software suite.
B. open-source product.
C. integrated software application.
D. business-management application.
Answer: A
10. When talking to a speech recognition program, the program divides each second of your speech into 100
separate:
A. phonemes.
B. codes.
C. samples.
D. words.
Answer: C
11. A speech recognition system’s codebook values are matched against a database of ____________ as an early
step in word construction.
A. phonemes
B. codes
C. samples
D. words
Answer: A
12. Quicken and TurboTax are both personal financial products developed by:
A. Microsoft.
B. Corel.
C. Intuit.
D. Adobe.
Answer: C
13. Individuals who want software to assist in automated checkbook balancing and bill paying for their personal bank
and credit card accounts will likely use which of the following software products?
A. Microsoft Project
B. QuickBooks
C. Acrobat
D. Quicken
Answer: D
114. Small business owners who want software to assist in managing accounts payable and receivable will likely use
which of the following software products?
A. QuickBooks
B. Business Plan Pro
C. Quicken
D. Microsoft Project
Answer: A
15. If you want software to assist in estimating the time it takes for a sequence of tasks to be accomplished and to
track the progress of people working on these tasks, which of the following software products would you use?
A. Microsoft Project
B. Front Page
C. Business Plan Pro
D. Visio
Answer: A
16. Which of the following software products is most appropriate for plotting out your company’s corporate strategy?
A. Microsoft Project
B. Front Page
C. Business Plan Pro
D. Visio
Answer: C
17. The category of software most appropriate for controlling the design and layout of complex documents like
newsletters and brochures is:
A. word processing.
B. computer-aided design.
C. Web page authoring.
D. desktop publishing.
Answer: D
18. Which of the following software products would you use in order to enhance the quality of a photograph that you
have recently imported from your digital camera, and would likely have been included with the digital camera when
you bought it?
A. ArcSoft
B. Visio
C. Dreamweaver
D. TurboCad
Answer: A
19. Drawing flow charts, block diagrams, and other technical graphics is best accomplished using which of the
following software products?
A. Jasc Paint Shop Pro
B. Microsoft Visio
C. Macromedia Dreamweaver
D. Adobe Illustrator
Answer: B
20. CAD software is most likely to be used by:
A. Web designers.
B. engineers.
C. project managers.
D. magazine editors.
Answer: B
21. All of the following are tasks performed by the operating system EXCEPT:
A. managing hardware on the computer.
B. controlling the access that application programs have to the CPU.
C. performing housekeeping tasks like file compression and disk defragmentation.
D. providing an interface for users to interact with the computer.
Answer: C
22. The category of operating system that you most likely have running on your desktop or laptop computer at home
is a ____________ operating system.
A. real-time
B. single-user, single-task
C. single-user, multi-task
D. multi-user, multi-task
Answer: C
23. The category of operating system that you most likely have running on your PDA computer is a ____________
operating system.
A. real-time
B. single-user, single-task
C. single-user, multi-task
D. multi-user, multi-task
Answer: B
24. Which of the following is an example of a real-time operating system?
A. Lynx
B. MS DOS
C. Windows XP
D. Symbian
Answer: A
25. A real-time operating system is most likely to be used for which of the following tasks?
A. Controlling access to a shared printer in a network
B. Ensuring that the system clock works correctly on a server
C. Managing the access to system files in a laptop computer
D. Controlling the fuel injection system of an automobile engine
Answer: D
26. An essential difference between the operating system that runs a typical desktop computer and the operating
system that runs a typical PDA is that:
A. the desktop OS has a graphical user interface whereas the PDA OS does not.
B. the desktop OS can run several programs simultaneously whereas the PDA OS cannot.
C. the desktop OS manages hardware resources whereas the PDA OS does not.
D. the desktop computer has an OS whereas a PDA does not.
Answer: B
27. The MS-DOS operating system is a:
A. graphical user interface, single-tasking operating system.
B. graphical user interface, multi-tasking operating system.
C. command-driven interface, single-tasking operating system.
D. command-driven interface, multi-tasking operating system.
Answer: C
28. Which of the following was an early desktop operating system that included an integrated graphic user interface
with point-and-click features?
A. MS-DOS
B. Mac OS
C. Unix
D. Gnome
Answer: B
29. The most recent version of the Mac OS is based on the ____________ operating system.
A. Windows
B. Linux
C. Unix
D. CMOS
Answer: C
30. The ____________ operating system was initially created in the early 1970s at AT&T’s Bell Labs.
A. Linux
B. DOS
C. Unix
D. GNU
Answer: C
31. The essential difference between an operating system like Linux and one like Windows is that:
A. Windows can run with an Intel processor, whereas Linux cannot.
B. Linux is proprietary, whereas Windows is not.
C. any programmer can modify Linux code, which is not permitted with Windows.
D. there are multiple versions of Linux, but only one version of Windows.
Answer: C
32. Which of the following is a correct association between a vendor and an operating system?
A. Redhat ? Linux
B. AT&T ? MS DOS
C. Microsoft ? Unix
D. Novell ? Linux
Answer: A
33. Which of the following is NOT an advantage of open-source operating systems over proprietary versions?
A. Free use and distribution
B. Availability of technical support
C. Availability of source code
D. Ability to modify code
Answer: B
34. Use of icons and windows are characteristic of a ____________ interface.
A. command-driven
B. windows-oriented
C. graphical-user
D. menu-driven
Answer: C
35. The ability of an operating system to control the activities of multiple programs at the same time is called:
A. multitasking.
B. multi-processing.
C. multi-operating.
D. multi-paging.
Answer: A
36. The operating system controls access to the CPU by assigning a(n) ____________ to each task requiring CPU
utilization.
A. interrupt handler
B. slices of time
C. stack
D. event
Answer: B
37. When a peripheral device needs immediate attention from the operating system, it generates a(n):
A. interrupt.
B. spool.
C. stack.
D. page file.
Answer: A
38. User actions such as keystrokes or mouse clicks are referred to as:
A. interrupts.
B. tasks.
C. events.
D. processes.
Answer: C
39. An interrupt handler is a:
A. location in memory that keeps track of recently generated interrupts.
B. hardware device that manages the interrupts generated by peripheral units.
C. utility program that communicates interrupts to the operating system.
D. special numeric code that indicates the priority of an interrupt.
Answer: D
40. A spooler is a:
A. location in memory that maintains the contents of a document until it prints out.
B. queue of print jobs that are waiting to print.
C. program that coordinates the print jobs that are waiting to process.
D. message sent from the printer to the operating system when a print job is completed.
Answer: C
41. Virtual memory is typically located:
A. in RAM.
B. in the CPU.
C. in a flash card.
D. on the hard disk.
Answer: D
42. The purpose of a swap (or page) file is to:
A. maintain pages of documents that are being spooled to the printer.
B. hold a program’s data or instructions in virtual memory when it can’t fit in RAM.
C. prevent thrashing in a multi-tasking environment.
D. allow multiple print jobs to print their pages out simultaneously.
Answer: B
43. Thrashing is caused by:
A. over-reliance on swapping to virtual memory.
B. insufficient hard disk space.
C. too many processors being managed by the operating system.
D. inaccurate information stored in the registry.
Answer: A
44. Communication between the operating system and a peripheral device such as a CD-ROM drive or a printer is
facilitated by a(n):
A. spooler.
B. network card.
C. device driver.
D. application program interface.
Answer: C
45. Common functions and routines that need to be executed by many computer programs can be made available via
a(n) ____________, which prevents the necessity for programmers to duplicate the effort of writing the same type of
code.
A. utility program
B. system kernel
C. BIOS directory
D. application program interface
Answer: D
46. Which of the following is the correct sequence of actions that take place during the boot-up process?
A. Load operating system ? Activate BIOS ? Perform POST ? Check configuration settings
B. Activate BIOS ? Perform POST ? Load operating system ? Check configuration settings
C. Perform POST ? Load operating system ? Activate BIOS ? Check configuration settings
D. Activate BIOS ? Check configuration settings ? Perform POST ? Load operating system
Answer: B
47. The program that is responsible for loading the operating system into RAM is the:
A. BIOS.
B. bootstrap program.
C. device driver.
D. supervisor program.
Answer: A
48. The Basic Input/Output system resides in:
A. RAM.
B. ROM.
C. the CPU.
D. memory cache.
Answer: B
49. When you start up the computer, the boot-up stage at which the BIOS version, manufacturer, and data are
displayed on the monitor is called:
A. bootstrap.
B. power-on self test.
C. system configuration.
D. kernel loading.
Answer: B
50. Part of the POST process is to ensure that the test of essential peripheral devices coincides with the hardware
configurations that are stored in:
A. ROM.
B. the hard drive.
C. CMOS.
D. cache memory.
Answer: C
Labels: COMPUTER KNOWLEDGE : OBJECTIVE TYPE0 commentsLinks to this post

Newer PostsOlder Posts