Dato Maharaja Lela

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Lompat ke: pandu arah, gelintar

Pandak Lam Dato' Maharaja Lela Pandak Lam (meninggal dunia: 20 Januari 1877) ialah seorang pembesar kelapan Perak yang merupakan pejuang bangsa yang bertanggungjawab kepada sumpah dan janjinya tetapi dikecewakan oleh raja dan bangsanya sendiri. Seorang keturunan Daeng Salili, Pandak Lam adalah anak Raja Bugis yang berasal dari Daerah Luwuk, Sulawesi. Semasa pemerintahan Sultan Muzaffar Shah III, beliau datang ke Perak dan dilantik sebagai mufti serta dianugerahkan gelaran "Dato' Maharaja Lela Tan Lela", dengan kuasa boleh memancung tanpa bertanya.

Pejuang bangsa
Pandak Lam kemudian merupakan pemimpin yang mengetuai perjuangan menentang British di Perak. Bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin yang lain seperti Orang Kaya-kaya Seri Agar Diraja (lebih dikenali sebagai Dato' Sagor) dan Ngah Kandin, beliau merancang dan membuat pakatan untuk membunuh James Wheller Woodfird Birch (J.W.W. Birch), Residen British Perak. Keputusan itu diluluskan oleh mesyuarat Durian Sebatang yang dipengerusikan oleh Sultan Abdullah dan dihadiri oleh pembesarpembesarnya pada 21 Julai 1875. Namun, beliau didapati bersalah terhadap pembunuhan J.W.W. Birch pada 2 November 1875 di Pasir Salak oleh mahkamah yang bersidang dari 14 Disember hingga 22 Disember 1876 di Matang, Perak. Beliau dijatuhi hukuman gantung sampai mati pada 20 Januari 1877 di Taiping. Biodata Pengarang “Pahlawan Pasir Salak

Suatu hari. Deli membantu ayahnya. Klang. dua buah antologi cerpen dewasa dan 70 buah antologi cerpen kanakkanak dan remaja(bersama penulis lain). c) Hadiah ke-2 dalam Peraduan Hadiah Sastera Remaja ESSO-GAPENA II 1982 (Mendung Semalam). Mohd Ismail Sarbini pernah beberapa kali memenangi peraduan menulis . Ipoh. . Ayah Deli menyuruh Deli pulang setelah siap menutup warung. Dua orang yang berada di dalam perahu itu menarik perhatian Deli. Bab 1-Beringat Sebelum Kena Kisah bermula pada bulan Mac 1875. Setelah bertugas sebagai guru selama enam tahun. Antaranya.Pengarang novel ini “Pahlawan Pasir Salak”. beliau melanjutkan pelajaran ke Universiti Pertanian Malaysia (kini Universiti Putra Malaysia) dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dalam bidang Pengajaran Bahasa Malaysia sebagai Bahasa Pertama pada tahun 1991. d) Hadiah utama (kategori cerpen remaja) dalam Peraduan Hadiah Sastera UtusanPublic Bank 1998 (Jalidah Hidayati Nama Untukmu). Dari situ. e) Hadiah sagu hati dalam Peraduan Menulis Novel Remaja DBP 1990 (Jalinan Kasih). Banting. ketika hampir senja. Deli tidak pulang terus ke rumah sebaliknya dia duduk sebentar di atas bangku kayu bulat dan dia memandang ke arah pangkalan. Setelah selesai menutup warung. Dalam bidang penulisan. apatah lagi apabila dia mendengar jeritan meminta tolong daripada salah seorang yang berada di dalam perahu itu. ialah:a) Hadiah ke-2 dan ke-3 dalam Peraduan Menulis Novel Fiksyen Sains DBP 1980 (Pulau Berukera dan Berukera dari Planet Ulba). Mohd Ismail Sarbini dilahirkan di kampung Bukit Kapar. Selangor pada 5 Mei 1959. Sehingga kini beliau telah menghasilkan 30 buah novel kanak-kanak dan remaja. dua buah antologi cerpen kanak-kanak (perseorangan). Pak Itam di warung. Kini beliau bertugas sebagai guru Bahasa Melayu dan Kesusasteraan di Sekolah Menengah Kebangsaan Methodist Telok Datok. dia melihat sebuah perahu meluncur ke pangkalan. beliau lebih banyak memberi tumpuan dalam penulisaan novel dan cerpen peringkat kanak-kanak dan remaja. Mendapat pendidikan awal di Klang sebelum melanjutkan pelajaran di Maktab Perguruan Kinta. f) Hadiah ke-3 dalam Peraduan Menulis Cerpen Malayan Banking-DBP 1991 (Api yang Telah Padam). b) Hadiah pertama dalam Peraduan Menulis Novel Sejarah DBP 1981 (Pahlawan Pasir Salak).

. anak saudaranya itu. Pak Itam memakai pakaian Melayu serba hitam dan pergi ke rumah Datuk Maharaja Lela. askar sipahi dan kuli-kulinya yang ingin membuat pondok untuk mengutip cukai di Pasir Salak. hidup mereka tidak aman lagi. Mak Mah bersimpati dengan apa yang berlaku keatas Pak wan dan Lamin. Pak Itam menjelaskan bahawa sejak Inggeris berada di Perak. dan ibunya . barulah Deli mengenali orang yang berada di dalam perahu itu. Mereka memberitahu Deli bahawa mereka telah diserang dalam perjalanan pulalng dari Durian Sebatang. Deli dan Lamin memimpin Pak Wan pulang. Deli turut bersemangat apabila mendengar kata-kata ayahnya itu. Orang kampung mesti adakan kawalan yang ketat. Mamat terus sahaja ke warung Pak Itam. Salah satunya ialah kutipan cukai keatas penduduk tempatan sedangkan tanahitu milik mereka. Bagaimanapun . dengan prenuh semangat Pak Itam berjanji enggan membiarkan Pasir Salak terlepas ke tangan Inggeris. Bab 2-Senja Berapi. Mereka pun ke rumah Datuk Maharaja Lela dan mengajak Lamin bersama-sama . Kemudian . mereka terus berlatih silat. Sesampai sahaja dirumah Datuk Maharaja Lela . Malam itu. Datuk Maharaja Lela menyampaikan ucapan kepada semua yang ada di rumahnya. “anjing penjajah” menahan mereka dan meminta cukai buah-buahan yang dibawa oleh mereka. Oleh sebab mereka enggan memmbayar cukai tersebut. salah seorang rakannya iaitu Kamat yang bekerja dengan orang putih memberitahu bahawa ada orang dari Bandar Bharu akan datang ke Pasir Salak. Pak Itam memyambut kedatangan Mamat. kelihatan sudah ramai anak-anak muda berada di situ untuk belarja bersilat. Pak Itam berpesan agar Deli berlatih silat pada malam itu. Pak Wan telah dipukul. ***** Di rumah. Orang ramai yang berada di halaman rumah Datuk Maharaja Lela bersemangat apabila mendengar ucapan yang penuh semangat itu. Akub datang ke rumah Deli. Ucapannya menyentuh tentang kesan Perjanjian Pangkor. Mamat datang membawa perkhabaran tentang keadaan di Bandar Bharu. Mereka ialah Lamin dan ayah saudara Lamin iaitu Pak Wan. Ayah Deli. Mamat tiba di pangkalan dengan sebuah perahu jalur. Malam itu . Menurut cerita Mamat. Sesampai sahaja di Bandar Bharu. Deli menceritakan apa yang berlaku kepada ayahnya.Tidak lama kemudian.Datuk Maharaja Lela tidak mahu sesiapa pun membayar cukai kepada orang putih. Mereka ialah orang putih.

papan. orang kampung marah kepada Mat Arshad dan menggelarnya sebagai “anjing penjajah”. Seorang pemuda ingin menghalau orang putih itu dari situ tetapi Datuk Maharaja Lela menegahnya.Pak Itam marah apabila mendengar berita yang dibawa oleh Mamat itu. ***** Esoknya. Selepas orang Inggeris dan orang-orang mereka pulang. dilonggokan di sekeliling pondok itu. Pak Itam menegaskan. para pekerja yang terdiri daripada orang Melayu itu sibuk memunggah kayu. dan atap. Datuk Maharaja Lela kesal kerana ada orang Melayu yang sanggup menjadi kuil-kuil Inggeris. Pondok itu hendak dibina tidak jauh dari Warung Pak Itm. Ada yang menganggap Datuk Maharaja Lela takut tetapi Pak Itam membela Datuk Maharaja Lela. Setelah mendarat. Apabila bara itu dibawa oleh Deli. Deli pula disuruh mengambil bara api. Perahu di belakang sekali berisi enam orang lelaki dan sebuah perahu lagi berisi papan. pondok itu siap dibina. Tidak lama selepas itu. Kalau ada orang Pasir Salak yang sanggup berbuat demikian. kayu. Datuk Maharaja Lela akan mengoyak-ngoyak perut mereka. tiga buah perahu tiba di pangkalan Kampung Pasir Salak dengan membawa orang Inggeris . Pak Itam berterima kasih kepada Mamat yang memberi maklumat kepadanya mengenai niat orang putih itu. Mamat meminta diri untuk pulang ke Bandar Bharu. Penerangan Pak Itam itu membuatkan orang ramai faham. Deli disuruh menjaga warung. Ramai orang berkumpul untuk melihat pondok itu dibuat. Sebelum pulang. Senja itu. Pak Itam ke rumah Datuk Maharaja Lela bersama-sama Pandak Endut. . Tidak lama kemudian. Bab 3-Suara Dari Sungai. dan atap dan mereka diawasi oleh askar sipahi yang bersenjata. dua orang askar sipahi dan seorang bangsa Melayu. Pondok itu dibakar hangus.Mereka bersorak-sorak kegembiraan. Seputum hendak menyerang sahaja askaraskar itu tetapi telah disabarkan oleh Pak Itam. Mereka mahu berjuang bersama-sama Datuk Maharaja Lela. Datuk Maharaja Lela datang . Bagaimanapun. Datuk Maharaja Lela pun membakar daun-daun kering dan ranting-ranting kayu yang diletak di keeliling pondok. Tindakan Datuk Maharaja Lela itu menambahkan lagi semangat orang kampung. Datuk Maharaja Lela menyuruh orang-orangnya mengumpul kayu dan daun-daun kering. barangkali Datuk Maharaja Lela ada rancanganya yang tersendiri. Mat Arshad menemui orang kampung dan memberitahu tujuan pondok itu didirikan. orang Inggeris dan jurubahasanya. Datuk Maharaja Lela beredar dari situ dan penduduk kampung berasa hairan melihat gelagat Datuk Maharaja Lela itu.

Datuk Maharaja Lela menasihatkan agar penduduk menbuat lebih banyak pondok kawalan dan orang kampung terpaksa bertugas secara bergilir-gilir.Orang dari Luar. Pak Wan berehat sebentar di pangkal pokok kemudian menyambung semula kerja-kerjanya dengan dibantu oleh Lamin. Malah mereka ingin menpertahankan Pasir Salak daripada serangan dan ancaman musuh.Lamin dan Akub juga datang dan duduk di bahagian belakang untuk mendengar ucapan daripada Datuk Maharaja Lela.Akub dan Lamin pergi ke tebing sungai dan melihat seorang lelaki berpaut pada kayu bakau tambatan perahu. Lamin dan Pak Wan membina sebuah pondok di pinggir Sungai Perak. Selepas selesai membuat ucapan. Suasana tiba-tiba menjadi apabila Datuk Maharaja Lela muncul. penduduk kampung pun pulang kecuali anak-anak muda yang hendak berlatih silat. Akub dan Deli. Kalau Mat Nor masih ada.rakannya yang lain bersatu tenaga mempertahankan Pasir Salak. Lelaki itu bernama Lamsah dan usianya lebih kurang dua puluh lima tahun. Akub.sama Deli dan rakan. Pak Wan. Pondok itu siap dibina sebelum tengah hari. Lelaki itu dalam keadaan menyedihkan dan meminta tolong. Dia dirawat dengan sewajarnyaoleh Deli. Bab 4. Antaranya ialah Deli.Penduduk Kampung Pasir Salak berkumpul di rumah Datuk Maharaja Lela. dan Pak Wan menolong lelaki itu dengan menganakatnya ke tebing. . tentu Mat Nor bersama.sama Lamin. Suasana di halaman rumah Datuk Maharaja Lela riuhrendah oleh orang ramai yang berkumpul itu. Akub dan Deli kerana ketiga-tiga anak muda itu rajin dan kuat bekerja. Dalam ucapanya. Penduduk kampung bersemangat apabila mendengar ucapan Datuk Maharaja Lela itu. Datuk Maharaja Lela gembira apabila mendengar sumpah ketiga-tiga anak muda itu. Akub. Pada malam itu. tiba-tiba mereka terdengar suara meminta tolong dari arah sungai. Deli. Dia dipukul dan ada kesan-kesan lebam pada mukanya. mereka dilatih bersilat oleh Pak Itam dan pembantu-pembantunya. Akub dan Lamin. Deli. Pak Wan teringat akan anaknya. Mat Nor yang sudah meninggal dunia setahun lalu kerana dipatuk ular. ***** Pagi itu. Deli. mereka bertiga bersumpah mahu berjuang menentang orang putih. Pak Wan gembira bekerja bersama. Sebelum mereka ke tempat lain pula. Apabila siap mengatap pondok itu.Lamin.Deli. Penduduk luar juga mesti diawasi kalau-kalau mereka ‘’anjing orang putih” yang mahu menyiasat. Mereka berempat terkejut. Datuk Maharaja Lela beranggapan orang Inggeris akan membalas dendam. Datuk Maharaja Lela meningatkan penduduk agar berwaspada setelah pondok orang putih dimusnahkan. Malam itu.

Lamsah memuji keberanian Datuk Maharaja Lela itu. Hari itu Lamsah menolong Deli memetik tiga biji kelapa muda dan dia minum air kelapa itu bersama-sama Lamsah. Alasannya ialah dia berasa gembira dengan keadaan hidup di kampung itu seperti amalan gotongroyong terutamanya ketika membuat pondok kawalan dan mengawal kampung. Deli gembira dengan semangat yang Lamsah itu. Lamin. Lelaki berkumis tebal berasa marah dan dia menungkit mengenai .Peristiwa di warung Tiga orang lelaki tiba di pangkalan Kampung Pasir Salak.Lamin. Pak Itam ingin ke rumah Datuk Maharaja Lela. Dia dipukul kerana enggan membayar cukai. Bagaimanapun. Pak itam datang dan menyuruh Deli mengganti emaknya menjaga warung. Datuk Maharaja Lela agak curiga pada Lamsah. apabila Lamsah meminta kebenaran untuk tinggal sehari dua di Pasir Salak. dan Pak Wan. Lamsah memuji penduduk kampung itu yang baik hati. Lamsah ingin tahu tujuan Pak Itam ke rumah Datuk Maharaja Lela tetapi Deli tidak tahu. Apabila Deli bertanya tujuan Lamsah bertanya begitu. Datuk Maharaja Lela sampai di situ dan bersoal-jawab dengan Lamsah. Datuk Maharaja Lela membenarkan. Bab 5. Deli dan Lamsah berpisah pada hari itu apabila Deli ke warung dan Lamsah pulang ke rumah. Apabila tinggal di situ beberapa har. Ketiga-tiga lelaki itu ialah wakil Residen Birch. Lamsah juga diberitahu oleh Deli bahawa pondok yang dibina oleh orang Inggeris di kampung itu telah dibakar oleh penduduk kampung yang diketuai oleh Datuk Maharaja Lela. Akub. Mereka bersoal-jawab dengan Deli dan meminta Deli membayar cukai kerana membuka warung di tanah jajahan Inggeris tetapi Deli enggan membayarnya. Lamsah tidak memberitahu Deli. Lamsah bertanyakan Deli mengenai keadaan rumah Datuk Maharaja Lela sama ada terdapat pengawal atau tidak. Lamsah dari Kota Lumut dan hendak pulang ke Pulau Tiga tetapi dia telah ditahan di Bandar Bharu ketika membawa buah-buahan. Akhirnya Lamsah mengambil keputusan untuk terus tinggal di kampung itu. Lamsah juga bersemangat dan ingin berjuang bersama-sama penduduk kampung itu untuk menetang penjajah. ***** Lamsah gembira kerana dibenarkan tinggal buat sementara waktu di kampung itu.

menuju ke rumah Datuk Maharaja Lela. Tiba-tiba. Deli menerajang lelaki itu sehingga jatuh terguling. Lamin. Datuk Maharaja Lela menyeru agar penduduk Pasir Salak mengawal kampung dengan lebih ketat. Bab 6-Api Dalam Sekam. Lebih-lebih lagi setelah Deli terserempak dengan Lamsah di pinggir sungai beberapa hari lalu. Lamsah memberitahu dia seorang sahaja walaupun Deli mengesyaki Lamsah bersama orang lain. Lamsah muncul dari celah-celah pokok senduduk. dan Deli berasa kurang senang dengan sikap Lamsah akhir-akhir ini. Tidak lama kemudian. Akhirnya.Akub. dua buah perahu jalur sampai di pangkalan. Deli berbual-bual sekejap dengan Pak Wan. Mereka ingin memukul ketiga-tiga lelaki itu tetapi ditegah oleh seorang lelaki tua. Suatu malam. Datuk Maharaja Lela marah akan ketiga-tiga lelaki itu kerana mereka sanggup menjadi ‘anjing Inggeris’. Lamin dan Akub membuka langkah silat untuk menghadapi dua orang lagi. Kemudian ketiga-tiga lelaki itu dibawa ke rumah Datuk Maharaja Lela. Penduduk Pasir Salak berjanji akan mempertahankan Pasir Salak. ketiga-tiga lelaki itu berjaya ditangkap. . Datuk Maharaja Lela membebaskan ketiga-tiga lelaki itu dan Datuk Maharaja Lela menyuruh ketiga-tiga lelaki itu memberitahu Residen Birch bahawapenduduk Pasir Salak tidak akan membayar cukai kepada Inggeris. Lamin masuk campur dan menegaskan bahawa penduduk tidak akan membayar cukai kepada Inggeris. Lamsah juga ada di situ tetapi menyisihkan diri daripada orang ramai. Lelaki berkumis tebal hilang sabarn menendang bangku kayu warung Deli. Mereka bertukar-tukar membuat rondaan dan kawalan.peristiwa pondok Inggeris yang dibakar. Akhirnya.Deli dan Pak Wan mendengar suara orang bercakap. Empat orang pemuda datang dan membantu Deli. Lelaki tua itu menyuruh mereka menyerahkan ketiga-tiga lelaki itu kepada Datuk Maharaja Lela sahaja. dan Deli. Tidak lama selepas itu.Akub. Ketika itu. Lamin dan Akub datang. Lamin. Pak Wan mengamati suara yang datang dari arah sungai itu. mereka bertiga sampai di rumah Datuk Maharaja Lela dan mereka dapati sudah ramai penduduk Kampung Pasir Salak berkumpul di situ. Lamsah. ***** Pak Wan duduk di bangku kayu bulat di dalam pondok. Deli mencurigai Lamsah. Akub.

Deli. Akub. mereka mendengar bunyi air berkocak dari arah pangkalan. Datuk Maharaja Lela memberitahu bahawa lebih banyak kubu pertahanan akan dibina di kampung itu untuk menjag keselamatan kampung. Datuk Maharaja Lela juga gembira melihat ketahanan kubu yang dibina oleh Deli. tentu dibunuhnya Lamsah sejak dulu lagi. Pak Itam. dia ke sungai dan apabila dia kembali. Pada malam itu. Datuk Maharaja Lela bergegas ke tempat itu tetapi pondok itu sudah hangus. Datuk Maharaja Lela. Bab 7-Berita dari Bandar Bharu. dan Lamin meronda dari satu tempat ke satu tempat untuk memberi semangat kepada orang-orangnya agar bergotong-royong. Mendengar penjelasan itu. . Kalau dia tahu dari awal sikap Lamsah demikian rupa. Bagi Datuk Maharaja Lela. Tiba-tiba. Datuk Maharaja Lela gembira melihat kerjasama itu. Deli geram akan sikap Lamsah. Apabila dia sakit perut. Akub dan Lamin berjalan-jalan dan sampai di pondokkawalan berhampiran pangkalan. Ahad bertugas di situ. Amat datang dan memberitahu bahawa ada sebuah pondok terbakar. Datuk Maharaja Lela mula berucap dan menjelaskan kepada penduduk kampung mengenai Residen Birch yang mengawal sultan dan menyuruh sultan menandatangani surat membenarkan orang Inggeris mengutip cukai di negeri itu. Datuk Maharaja Lela tidak begitu percaya pada Lamsah. Mereka melihat dua orang di dalam perahu tetapi keduaduanya meninggalkan pangkalan dan terus hilang dari pandangan mereka. Berita mengenai kebakaran pondok pengawal itu tersebar luas di kampung itu. Sejak mula lagi. ketahanan kubu itu akan dapat menyelamatkan penduduk kampung daripada diserang. ***** Pagi itu. Datuk Maharaja Lela mengesyaki Lamsah yang terlibat membakar pondok itu. pondok itu terbakar. orang kampung yang hadir berasa marah dan sepakat tidak akan membayar cukai kepada pihak Inggeris. Datuk Maharaja Lela mencadangkan agar sebuah pondok baru dibina. Akub dan Lamin. Semua orang berasa geram dan marah. Amat menjelaskan bahawa dia dan Lamsah mengawal di pondok itu. Wahab dan Ahad gagal menyelamatkan pondok itu kerana api cepat membakar pondok itu. Tidak lama selepas itu.Datuk Maharaja Lela muncul di serambi bersama Pak Itam. Penduduk di situ ingin mencari Lamsah tetapi Datuk Maharaja Lela berpendapat sudah terlewat. Deli. kerja-kerja membina kubu pertahanan mula dijalankan oleh penduduk kampung.

Sementara itu. Mamat dibawa oleh Deli ke pondok kawalan berhampiran pangkalan. Kertas-kertas itu kemudian dibakar. Deli menyesal kerana cepat mempercayai Lamsah. Mamat disambut baik oleh Datuk Maharaja Lela. Sebaik sahaja keluar dari warung . Mamat pun menunjukkan surat kenyataan mengutip cukai bagi pihak Inggeris. Datuk Maharaja Lela dan pengikutpengikutnya melihat keadaan itu dari jauh.Berita megenai orang-orang Inggeris yang akan menampal surat kenyataan diberitahu kepada sesiapa sahaja yang mereka temui. peperanganakan berlaku.pengikutnya sampai di pondok kawalan tempat Deli dan rakanrakanya bertugas. Pada 1 November 1875. Pak Itam. Datuk Maharaja Lela. Mamat mengagumi Datuk Maharaja Lela yang bertanggungjawab. Deli memberitahu bahawa penduduk Pasir Salak tidak gentar akan Inggeris. Lagipun ketiga-tiga perahu itu tidak menghampiri tebing. tiga buah perahu dan sebuah rumah rakit berlabuh di tengah sungai setentangan dengan pangkalan di Pasir Salak. Datuk Maharaja Lela meng arah pengikutpengikutnya supaya tidak terburu-buru. Mamat menjelaskan bahawa dia membawa berita penting tetapi berita itu kurang baik. Surat yang dibawa oleh Mamat itu dikoyak oleh Datuk Maharaja Lela lalu dicampak ke luar tingkap. Mamat(abang saudaranya) berdiri di depannya. Selepas mahgrib. surar-surat itu ditampal di Bandar Bharu siang tadi dan diiringi oleh tembakan meriam sebanyak dua puluh satu das.Mamat.Apabila matahari terbenam.Mamat bermalam di rumah Deli. Datuk Maharaja Lela berterima kasih kepada Mamat yang membawa berita itu. Datuk Maharaja Lela marah apabila mendengar berita itu. Datuk Maharaja Lela dan pengikut. Mamat menduga bahawa jika Inggeris datang ke Pasir Salak. Deli menutup warungnya. Deli gembira sekali dengan kedatangan Mamat dan menjemput Mamat pulang ke rumahnya. Bagaimanapun. . Mamat menyesali keadaan di Bandar Bharu yang kini penuh dengan surar-surat kenyataan yang ditampal oleh orang Inggeris dan orang Melayu yang menjadi tali barut Inggeris. dan beberapa orang pengawal meronda di sekitar Kampung Pasir Salak.Deli dan Pak Itam ke rumah Datuk Maharaja Lela. Mamat kagum akan keberanian anak saudaranya itu. Sebelum itu. Esok atau lusa. Bab 8-Pasir Salak Berdarah.Mamat juga mengagumi Deli yang mahu mempertahankan Kampung Pasir Salak. Malam itu. Deli turut menceritakan mengenai Lamsah kepada Mamat. Lamsah pada mulanya baik tetapi sebenarnya dia menjadi tali barut penjajah. Menurut Mamat lagi.Residen Birch dan orang-orangnya akan datang ke Pasir Salak untuk menampal surat itu. Kemudian Datuk Maharaja Lela mengajak Pak Itamke rumah Seputum kerana ada hal yang hendak dibincangkan.

Penduduk Pasir Salak memerhatikan sahaja perahu-perahu dan rumah rakit itu. . Sementara itu. Mereka tidak berbuat apa-apa kerana mematuhi pesanan Datuk Maharaja Lela. Datuk Maharaja Lela melenting dan memberitahu bahawa beliau enggan menurut arahan Residen Birch itu. Datuk Maharaja Lela menyuruh mereka balik sahaja dan memberitahu perkara itu kepada Residen Birch. Dari atas perahu itu. Datuk Maharaja Lela sempat berkata sesuatu kepada Seputum dan Pandak Endut kemudian kedua-duanya berlari ke sungai. Datuk Maharaja Lela sempat bertanya tujuan Residen Birch datang ke Pasir Salak. beberapa orang askar sipahi turun bersenjatakan senapang. tiga buah perahu dan sebuah rumah rakit rapat ke tebing bertentang ke kedai emas. Mat Arshad memberitahu orang ramai bahawa dia ingin berjumpa dengan Datuk Maharaja Lela. sesampai sahaja di rumah rakit. Apabila orang-orang Inggeris itu bergerak. Sekiranya ada sebarang surat ditampal. Hampir pukul lima pagi. Seorang anak muda Melayu iaitu Mat Arshad juga turun. Walaupun tidak dibenarkan oleh Datuk Maharaja Lela. Sebaik sahaja sampai di tebing. Mat Arshad menjelaskan bahawa Residen Birch ingin menampal surat kenyataan cukai mengenai cukai. surat itu mesti dikoyak. Pak Itam menasihatkan agar jangan bertindak terlebih dahulu. Datuk Maharaja Lela menyuruh orang-orangnya ke singai iaitu tempat Residen Birch dan orang-orangnya berlabuh. Residen Birch berani menyuruh berbuat demikian kerana telah diberi kuasa oleh sultan untuk mengutip cukai di situ. Ada yang mempertikaikan kenapa mereka tidak boleh bertindak terhadap perahu-perahu itu tetapi Pak Itam menasihatkan agar pesanan Datuk Maharaja Lela dipatuhi. Mereka yang menunggu di tebing sudah mula gelisah dan ada yang mula mengeluarkan senjata. Deli juga mahu bertindak terhadap Lamsah tetapi ditegah oleh Datuk Maharaja Lela. Sementara itu. Sebelum mereka beredar.Datuk Maharaja Lela pulang diikuti oleh beberapa orang tua-tua. Akub marah dan ingin bertindak terhadap Lamsah tetapi Deli menegah. Datuk Maharaja Lela dan Deli sempat menyindir Lamsah. Pak Itam dan beberapa orang kampung masih mengawasi ketiga-tiga perahu dan rumah rakit itu. Askar-askar sipahi mengiringi Lamsah dan Mat Arshad ke rumah Datuk Maharaja Lela. Datuk Maharaja Lela menyambut kedatangan adalah untuk memberitahu bahawa Residen Birch ingin berjumpa Datuk Maharaja Lela. Residen Birch di sungai ketika itu. Akub dan Lamin serta beberapa orang permuda turut mengekori mereka ke rumah Datuk Maharaja Lela. Datuk Maharaja Lela enggan pergi sebaliknya Residen Birchlah yang patut datang menemui Datuk Maharaja Lela.barulah ketiga-tiga buah perahu dan rumah rakit itu mula bergerak ke tebing. Pagi 2 November 1875. Deli ternampak Lamsah. Mat Arshad menjelaskan kepada Residen Birch enggan datang. Residen Birch menyuruh Mat Arshad menampal surat-surat itu.

Datuk Maharaja Lela menggesa penduduk agar kawalan diketatkan kerana penjajah akan menuntut bela di atas kematian Residen Birch. dan Deli pulang dari Bandar Tua setelah membantu membuat kubu pertahanan. Akub agak hairan mengapa kubu itu dibina sedemikian rupa. . tetapi menurut kata Deli. Surat-surat yang dibawa oleh Mat Arshad dikumpul dan dibakar. Air sungai menjadi merah bercampur darah. Suasana di Pasir salak semakin tegang.lm juga terjun ke sungai untuk menyelematkan diri. mereka pun balik. Mereka cepat-cepat ke tebing iaitu ke arah hilir tetapi Lamsah tidak ditemui juga. Kubu pertahanan Bandar dibina agak besar dan kukuh. mereka dapati ramai orang sedang berkumpul di situ. Seputum menunggu Lamsah muncul tetapi Lamsah tidak muncul di permukaan. Mat Arshad ditikam oleh Pandak Endut. penjajah terpaksa menempuh Bandar Tua terlebih dahulu. berlaku kekecohan antara Mat Arshad dan orang kampung. Kekecohan itu membuatkan Residen Birch menjengah keluardari rumah rakit dan terjun ke sungai setelah melihat beberapa bilah lembing melayang ke arahnya. Apabila sudah lama menungu dan tidak menemui Lamsah. Datuk Maharaja Lela berbangga dengan kejayaan pengikutnya membunuh Residen Birch. Datuk Maharaja Lela percaya askar-askar itu tidak akan naik ke darat memandangkan bilangan mereka sedikit. Barulah Akub faham kedudukan sebenarnya. Kedua-dua penday6ung itu pun pulang tergesa-gesa. Datuk Maharaja Lela tiba di tempat itu dan menasihatkan orang ramai supaya jangan terlalu ramai berkumpul di situ sebaliknya meneruskan kerja mengawal kampung. kelihatan beberapa buah perahu yang dinaiki oleh orang-orang suruahan Inggeris dan askar sipahi sedang mencari mayat Residen Birch tidak akan ditemui. Seputum pula naik ke atas rumah rakit dan menunggu Lamsah dan Residen Birch timbul di permukaan air.dan Lamin turut menunggu kemunculan Lamsah untuk membalas dendam.Akub. Apabila mereka sampai di warung. untuk menyerang Pasir Salak. Askar-askar sipahi dan tukang dayung naik ke perahu dan melarikan diri. Semua lelaki berkawal siang dan malam dengan bersenjata. Lamin. Di tengah sungai. Sementara itu. Residen Birch muncul di permukaan dan Seputum terus menetaknya. Deli. Ketika matahari hampir tegak di atas kepala. Seputum menjerit kegembiraan kerana berjaya membunuh Residen Birch. Akub. Datuk Maharaja Lela mengarah supaya semua orang bersiap sedia dan mengukuhkan kubu pertahana. Tidak lama kemudian. Penduduk bersetuju dan berjanji akan mempertahankan Pasir Salak Bab 9-Tiba Masanya.Selepas itu. tukang dayung disuruh membawa mayat Mat Arshad ke Bandar Bharu di samping memberitahu tentang kematian Residen Birch dan Lamsah.

Sesampai di tempat itu. Berita yang dibawa oleh Mamat itu diketahui oleh seluruh penduduk kampung. Penghulu Kampung Gajah. Mamat datang dengan membawa berita bahawa orang Inggeris akan menyerang Pasir Salak. 7 November 1875. Datuk Sagor juga berjanji akan membantu Datuk Maharaja Lela. Apabila mereka memanjat pokok. Deli dan Akub berkawal di sebuah pondok. Tidak lama kemudian. Penduduk kampung mempunyai bedil pemuras dan leta rentaka. Lamin dan Akub. Lamin. Ketika sampai di rumah Datuk Maharaja Lela. Datuk Maharaja Lela menyuruh Deli. tetapi Datuk Maharaja Lela tidak gentar. Selepas itu.***** Malam itu cuaca agak gelap. Datuk Maharaja Lela dan pengikut-pengikutnyamasih menunggu di kubu pertahanan Bandar Tua. Akhirnya. Pemudapemuda yang lengkap bersenjata pun datang ke rumah Datuk Maharaja Lela. Datuk Maharaja Lela menyuruh orang-orangnya berpecah kepada dua kumpulan iaitu satu berhampiran dengan kubu dan satu lagi di tepi sungai. Tentang senjata. Nahkoda Orlong dan Raja Mahmud di Selangor. walaupun Inggeris ada senjata moden. Deli ke pondok kawalan bersama Lamin Bab 10-Sumpah Pahlawan.Lamin dan Seputum serta kawankawanya meninjau keadaan di bahagian depan. Deli. Mamat yang datang ke tempat itu. Ahad datang ke situ dan turut bersama mereka. Apabila mengetahui berita itu. Deli pun membawa Mamat ke rumah Datuk Maharaja Lela. Ada antara pengikut Datuk Maharaja Lela tidak sabar menunggu kemunculan musuh. Akub. Datuk Maharaja Lela mahu kampung itu dipertahankan dan musuh mesti dilawan. Seputum mengajak Deli. Datuk Maharaja Lela tidak takut akan serangan itu. Lamin dan Akub memanjat untuk meninjau keadaan.Mereka menjadi gembira kerana abang saudara Deli. Mamat memberitahu Datuk Maharaja Lela bahawa Inggeris akan dibantu oleh askar dan mata-mata Pulau Pinang. Datuk Maharaja Lela menjelaskan kedudukan sebenar kepada penduduk kampung yang datang ke rumahnya. mereka tidak dapat melihat angkatan orang putih yang dikatakan ingin menyerang itu. Ucapan Datuk Maharaja Lela yang bersemangat itu diberi tepukan gemuruh oleh penduduk yang ada di situ. Jamung digunakan oleh mereka untuk menerangkan sedikit tempat itu. . Datuk Maharaja Lela sedang berbincang sesuatu dengan Pak Itam dan Datuk Sagor. mereka melihat cahaya api jamung ke arah mereka dalam keadaan terburu-buru. dan Seputum memberitahu bahawa angkatan musuh sudah sampai dan kini berada Deli di Pasir Panjang dan mereka berpecah kepada dua kumpulan iaitu satu kumpulan mengikut jalan darat dan satu kumpulan mengikut jalan sungai. Deli dan orang ramai yang ada di situ kagum akan keberanian Datuk Maharaja Lela itu.pengikut-pengikut Datuk Maharaja Lela menunggu kedatangan angkatan Inggeris dalam kubu pertahanan di Bandar Tua tetapi angkatan itu tidak muncul juga.

. Dalam pertempuran itu juga. Tidak ada seorang pun yang terkorban dalam pertempuran itu tetapi hanya mengalami cedera ringan sahaja. Meriam yang dibawa akan ditolak beramai-ramai. Pihak penjajah mula berundur. Di belakang Lamsah diikuti oleh seorang Inggeris. pasukan itu diserang oleh Datuk Maharaja Lela dan pengikut-pengikutnya dengan menggunakan lembing. Mayat Lamsah dibawa balik oleh mereka. Deli berjaya membunuh seorang askar Inggeris yang hendak membunuh Datuk Maharaja Lela. parang. Deli mencari Lamsah untuk membalas dendam tetapi Lamsah menghilangkan diri. Pasukan yang dipimpin oleh Pak Itam dan Pandak Endut yang berkubu di tepi sungai juga berjaya mengalahkan penjajah. Deli pula berazam hendak melakukan sesuatu terhadap Lamsah dan Datuk Maharaja Lela mengizinkanya.penduduk Pasir Salak gembira dengan kemenangan mereka itu. Bagaimanapun. Datuk Maharaja Lela gembira atas kejayaan itu. Pengerakan tentera-tentera Inggeris ini dilihat oleh berpuluh-puluh mata yang sedang memerhatikan mereka dari atas bukit kecil. dan leta rentaka. Bagaimanapun. Semuanya sudah siap dengan senjata seperti lembing. Datuk Maharaja Lela tetap meminta agar penduduk berwaspada akan penjajah kerana mungkin mereka akan menyerang kampung itu lagi. Tidak lama kemudian angkatan Inggeris tiba dan seorang pemuda Melayu berjalan di depan mereka. Di belakang mereka pula terdapat beberapa orang sedang menolak meriam dan diikuti oleh aaskar-askar sipahi dan orangorang Melayu yang memihak kepada Inggeris. akhirnya Lamsah mati tertikam lembing di dadanya. Deli dan Akub bersama-sama Datuk Maharaja Lela di Bandar Tua. lela rentaka dan juga bedil pemuras. pedang. Semasa berlaku pertempuran. Lamsah yang menyertai pasukan penjajah itu telah sampai di kaki bukit.Pak Itam dan Pandak Endut menyertai kumpulan di tepi sungai manakala Datuk Maharaja Lela mengetuai angkatan di kubu pertahanan. Semua penduduk berjanji akan melawan penjajah dan mempertahankan Pasir Salak. Datuk Maharaja Lela memyampaikan ucapan dengan penuh semangat di hadapan penduduk Pasir Salak. bedil pemuras. Kemudian mereka pulang ke Pasir Salak dan berkumpul di rumah Datuk Maharaja Lela. Datuk Maharaja Lela kesal juga dengan kematian Lamsah kerana Lamsah merupakan anak Melayu yang memihak kepada Inggeris. Datuk Maharaja Lela dapat mengecam bahawa penduduk itu ialah Lamsah. Lamin.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful