Anda di halaman 1dari 4

NAME :

CLASS :
BM PT3 KESALAHAN TATABAHASA
DATE :
20 Questions

1. Di hari raya, kami akan pulang ke kampung untuk membantu nenek

membuat persiapan hari raya.

a) Di --> Pada b) ke --> di

c) persiapan --> bersiapan d) hari raya --> Hari Raya

2. Berpuluh orang penumpang terbunuh dalam kemalangan yang

membabitkan bas persiaran itu.

a) membabitkan --> membabit b) penumpang --> penumpang-penumpang

c) Berpuluh --> Berpuluh-puluh d) dalam --> di dalam

3. “Saya menjunjung perintah tuanku”, sembah Bendahara kepada Sultan

Mahmud Syah.

a) Saya --> Beta b) Saya --> Patik


c) sembah --> kata d) perintah --> titah

4. Suraya dengan Hani menyertai larian amal yang diadakan di Putrajaya

itu.

a) dengan --> dan b) di --> ke

5. Para pelajar berkumpul di padang sementara menunggu Ekspres Bas

Causewaylink tiba.

a) Para pelajar --> Para pelajar-pelajar b) di --> di dalam

c) sementara --> manakala d) Ekspres Bas --> Bas Ekspres

6. Kerja-kerja memperindahkan taman awam itu dilakukan secara gotong-

royong oleh penduduk setempat.

a) Kerja-kerja --> Kerja b) memperindahkan --> memperindah


c) gotong-royong --> bergotong-royong d) penduduk setempat --> penduduk
tempatan

7. “Kami semua perlu menyiapkan tugasan ini dengan baik”, pesan Aliya

kepada ahli kumpulannya.

a) Kami --> Kita b) Kami semua --> Kita semua


c) Kami semua --> Kita d) Tiada kesalahan

8. Pemberitahuan berkenaan dengan masalah bekalan air itu telah

ditampal kepada papan notis di lobi utama.

a) Pemberitahuan --> Pemberi tahu b) berkenaan dengan --> berkenaan

c) kepada --> pada d) di --> di dalam


9. Walaupun Cikgu Nadrah ditempatkan di kawasan pendalaman, namun

beliau sangat gembira mengajar di situ.

a) Walaupun --> Namun begitu b) ditempatkan --> ditempatan


c) pendalaman --> pedalaman d) beliau --> beginda

10. Sudah lima tahun Doktor Nadir berkhidmat di Ampang Hospital sebagai

pakar kanak-kanak.

a) Sudah --> Setelah b) Ampang Hospital --> Hospital Ampang

c) pakar kanak-kanak --> pakar-pakar kanak d) Tiada kesalahan

11. Mini telekung yang ditempah oleh emak di Kedai Jahit Mona itu akan

dipakai semasa melakukan ibadah umrah nanti.

a) ditempah --> ditempahi b) semasa --> masa


c) Mini telekung --> telekung mini d) Tiada kesalahan

12. Lampu kalimantang yang baru dipasang itu menjadi ruang tamu rumah

sangat terang-benderang.

a) baru --> baharu b) menjadi --> dijadikan


c) sangat terang-benderang --> terang - d) Tiada kesalahan
benderang

13. Sesetengah premis perniagaan makanan kurang menitikberatkan soal

kebersihan penyediaan makanan.

a) sesetengah --> setengah b) perniagaan --> peniaga


c) penyediaan --> persediaan d) Tiada kesalahan

14. Kedua orang pencuri itu telah ditangkap oleh polis malam semalam.

a) Kedua --> Kedua-dua b) Kedua orang pencuri --> Kedua orang


pencuri-pencuri
c) Kedua orang pencuri --> Pencuri-pencuri d) malam semalam --> semalam

15. Kedua-dua orang polis itu membeli goreng pisang yang dijual di pasar

malam.

a) Kedua-dua --> Kedua b) Kedua-dua orang polis --> Kedua-dua


orang polis-polis
c) Kedua-dua orang polis --> Polis-polis d) goreng pisang --> pisang goreng

16. Ayda menghadiahkan Kyle sepasang jam tangan berjenama bersempena

dengan hari lahirnya.

a) menghadiahkan --> menghadiahi b) sepasang --> sebuah

c) jam tangan --> jamtangan d) dengan --> pada

17. Setengah orang suka tinggal di bandar kerana kemudahan yang tersedia

memudahkan kehidupan seharian.

a) Setengah --> Sesetengah b) di --> di dalam


c) kerana --> demikian kerana d) tersedia --> bersedia
18. Wakil dari pihak ibu bapa telah menyuarakan rasa tidak puas hati

terhadap pengurusan sekolah.

a) ibu bapa --> ibubapa b) terhadap --> kepada


c) dari --> daripada d) Tiada kesalahan

19. Peserta Kem Khidmat Negara itu akan dibawa ke pusat latihan

menggunakan mini bas.

a) Peserta --> Peserta -peserta b) ke --> di


c) mini bas --> bas mini d) Tiada kesalahan

20. Sebelum mesyuarat tahunan syarikat itu ditangguhkan, mereka

membincangkan lain-lain hal dahulu.

a) Sebelum --> Dengan b) membincangkan --> membincangkan akan


c) lain-lain hal --> hal-hal lain
Answer Key
1. a 6. b 11. c 16. a
2. c 7. c 12. c 17. a
3. b 8. c 13. d 18. c
4. a 9. c 14. a 19. c
5. d 10. b 15. d 20. c