KERTAS KERJA

AKTIVITI RANCANGAN INTERGASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2010 1. Pengenalan
Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) telah melancarkan program Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) sejak tahun 1986. Program ini pada awalnya telah dilaksanakan di peringkat sekolah rendah dan kini diperluaskan ke semua sekolah rendah dan menengah pada tahun 2005. KPM memandang berat akan pentingnya dijalin hubungan yang rapat antara murid pelbagai kaum di sekolah supaya wujud kesefahaman dan perpaduan antara mereka. Dengan adanya persefahaman dan berbaik sangka maka akan timbul suasana hormat-menghormati terhadap agama, budaya dan adapt resam sesuatu kaum dengan kaum yang lain. KPM menyediakan peluang kepada murid pelbagai kaum untuk bergaul mesra secara sedar dan terancang. Proses perpaduan ini dapat dipupuk dan dibina agar semangat tersebut dapat diamalkan dalam masyarakat. Usaha ini dijana semula kea rah merealisasikan hasrat kerajaan untuk menjadikan rakyat Malaysia hidup bersatu padu dan harmoni sesuai dengan konsep 1Malaysia yang diilhankam oleh Perdana Menteri Malaysia Dato Seri Najib Tun Razak

2.

Konsep

RIMUP ialah satu program yang menggalakkan penglibatan masyarakat setempat, para guru dan kerjasama murid-murid dalam kegiatan-kegiatan khas serta penggunaan bersama kemudahan, peralatan, penggemblengan tenaga dan kepakaran.

3.

Matlamat

Matlamat RIMUP adalah untuk melahirkan generasi Malaysia yang berilmu pengetahuan, memiliki jiwa dan peribadi yang unggul, bersemangat muhibbah dan mampu menghadapi cabaran kolektif dan bersepadu.

3 Gotong .royong adalah merupakan program tahunan yang di rancang untuk menceriakan lagi kawasan sekolah. Program Yang Akan Dijalankan 6.Pertandingan .Royong Semarak Jalur Gemilang Hari Keluarga .1.1.2 6. murid dan guru ini dijalankan untuk menterjemahkan hasrat kerajaan untuk mencapai matlamat 1Malaysia. 5.HUDP & Sukaneka 6.4. Objektif Rancangan • • • • Menggalakkan penyertaan masyarakat setempat. Melahirkan persefahaman dan tolenrasi antara murid pelbagai kaum di sekolah. Sekolah Terlibat.1 6.2 Jenis Aktiviti Jenis aktiviti yang akan dijalankan ialah membina setor RMT dan membersihkan kawasan sekolah 6.1.1 Program Gotong Royong 6. 6.Menceriakan kawasan sekolah . SK Rundum Tenom 6. tolong-menolong dan mewujudkan suasana muhibbah secara sedar dan terancang. Program yang melibatkan ibu bapa. para guru dan murid serta warga sekolah dalam kegiatan khas secara bersama-sama. peralatan.1 Pengenalan Program gotong. Mewujudkan sikap kerjasama. Berkongsi kemudahan. tenaga dan kepakaran untuk menjayakan kegiatan khas secara bersama-sama.3 Matlamat Melahirkan generasi Malaysia yang bersatu padu dan berkerjasama saling bantu membantu antara satu sama lain .

2.6 Tarikh dan Masa Mac 2010 6. guru dan murid 6.2.1.1 Pengenalan 31 Ogos merupakan hari bersejarah yang penuh makna kepada Negara kita Malaysia. 6.2. Kelihatan seluruh Negara akan mengibarkan Jalur Gemilang tanda memperingatai tarikh yang pebuh bersejarah ini.1 6. 6. .4 Objektif Dapat memupuk semangat kerjasama dan tolong menolong antara satu sama lain. Pertandingan mewarna Jalur Gemilang 6.4 Objektif Dapat meningkatkan daya kreativiti murid dan mengkoordinasi deria penglihatan murid.7 Jawatankuasa RUJUK LAMPIRAN.2 Jenis Aktiviti Kibarkan Jalur Gemilang. 6. Pada tarikh ini seluruh Negara akan meraikan kerana tarikh ini merupakan Negara kita Malaysia merdeka.1.1.3 Matlamat Melahirkan generasi Malaysia yang mempunyai semangat patriotik yang tinggi dan cintakan Negara secara mendalam.5 Sasaran Ibi bapa.2 Semarak Jalur Gemilang 6.1.6.2.

1 Definisi Program ini merupakan program tahunan yang dirancang dimana semua ibu bapa.3.3.6 Tarikh dan Masa November 2010 .3.3 Hari Keluarga 6.2. murid dan guru akan berkampung selama sehari untuk mengikuti beberapa aktiviti yang dirancang.2. 6. 6.7 Jawatankuasa RUJUK LAMPIRAN 2.3 Matlamat Melahirkan generasi Malaysia yang cergas dari segi fizikal dan mental serta mampu berdaya saing dan mengamalkan corak kehidupan yang sihat. 6.3.3.3.6. 6.4 Objektif Mewujudkan semngat setiakawan yang tinggi dan melahirkan generasi yang berdaya saing.5 Sasaran Murid tahap 1 dan Tahap 2 6.6 Tarikh dan Masa September 2010 6.2 Jenis Aktiviti Sukaneka dan Haru Ucapan dan Penyampaian Hadiah (HUDPH) 6.2.5 Sasaran Ibu bapa dan murid 6.

BIL 1 2.6. 8.00 RM 100.00 RM 100.00 = RM 10.00 10 unti X RM 5.00 1 Rem X RM 9.2 Program Gotong Royong RM 50.00 Hadiah Murid Kertas A4 Jalur Gemilang Kontejensi 8.10 Jawatankuasa RUJUK LAMPIRAN 3.00 JUMLAH RM 650.00 JUMLAH C = RM 400.00 8.3 Program Hari Keluarga RM 200.1 Butiran Perbelanjaan Program Semarak Jalur Gemilang 8 murid X RM 10. 3 Perbelanjaan kesemua program BUTIRAN Program Semarak Jalur Gemilang Program Gotong Royong Prorgam Hari Keluarga RM 400.3.00 RM 50.00 RM 100.00 = RM 50.00 = RM 150.00 = RM 200.00 JUMLAH = RM 80.00 = RM 50.00 Jumlah A + B + C = RM 650.00 8.00 Peralatan Jamuan JUMLAH B = RM 100.00 = RM 100.00 = RM 100.00 Hadiah Sukaneka Sijil . 7.00 = RM 50.00 JUMLAH RM 150.00 = RM 10.

. Disediakan oleh: ……………………………. (ABDILLAH MD ISMAIL) Disahkan oleh: ……………………… (GILLOD MADAIS) .9. Kesimpulan Harapan agar Program RIMUP ini mencapai matlamatnya dan mendapat sokongan padu daripada semua pihak lebih-lebih lagi kerajaan dan bukan kerajaan serta orang perseorangan malahan PIBG juga boleh melibatkan diri dalam program seumpama ini. Semoga integrasi antara kaum dapat di padukan serta disatukan menjadi masyarakat Malaysia yang aman dan makmur.

Wahab . M Shaifu A. Mohd Shapul Azri Abd Hamid : En Riduan Ismail : En Sagorou Bakun : Pengawal : En.Lampiran 1 AHLI JAWATANKUASA INDUK GOTONG ROYONG Penasihat Pengerusi Penyelaras Setiausaha Tim. Shaifu M. Setiausaha Bendahari : En Ajmal Bin Jumah Pegawai Pelajaran Daerah Tenom : En Gillod Madais Guru Besar Sk Rundum : En Julius Antodin Penolong Kanan Pentadbiran : En. Abdillah Md Ismail : Cik Railin Enggal : Cik Justah Ikon AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Biro Tajaan dan Iklan Biro Kemudahan dan Teknikal Biro Aturcara dan Protokol Biro Domestik Keselamatan Tugas-tugas Khas : En M. Wahab : En.

Lampiran 2 AHLI JAWATANKUASA INDUK SEMARAK JALUR GEMILANG Penasihat Pengerusi Penyelaras Setiausaha Tim. M Shaifu A. Mohd Zarif Mohd Zaker : En Abdillah Md Ismail : En Riduan Ismail : Cik Railin Enggal : En Sagorou Bakun : Pengawal : En.Wahab . Setiausaha Bendahari : En Ajmal Bin Jumah Pegawai Pelajaran Daerah Tenom : En Gillod Madais Guru Besar Sk Rundum : En M Shifu M. Mohd Shapul Azri Abd Hamid : Cik Railin Enggal : Cik Justah Ikon AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Biro Kemudahan dan Teknikal Biro Aturcara dan Protokol Biro Pertandingan/Sukaneka Biro Cenderamata Biro Domestik Keselamatan Tugas-tugas Khas : En. Wahab : En.

Setiausaha Bendahari Kem Komandan : En Ajmal Bin Jumah Pegawai Pelajaran Daerah Tenom : En Gillod Madais Guru Besar Sk Rundum : En Mamon Asiak Penolong Kanan Hal Ehwal Murid : En. Mohd Shapul Azri Abd Hamid : Cik Railin Enggal : Cik Justah Ikon : En Mohd Zarif Mohd Zaker AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Biro Tajaan dan Iklan Biro Kemudahan dan Teknikal Biro Aturcara dan Protokol Biro Pertandingan/Sukaneka Biro Cenderamata Biro Domestik Keselamatan Tugas-tugas Khas : En M. Mohd Zarif Mohd Zaker : En Abdillah Md Ismail : En Riduan Ismail : Cik Railin Enggal : En Sagorou Bakun : Pengawal : PIBG . Shaifu M.LAMPIRAN 3 AHLI JAWATANKUASA INDUK HARI KELUARGA Penasihat Pengerusi Penyelaras Setiausaha Tim. Wahab : En.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful