Anda di halaman 1dari 17

Linux

Komandat e Perdoruesit
useradd-Futja e nje perdoruesi te ri
• Useradd
• d direktoria baze
• s fillimi I programit
• p fjalekalimi
• g grupi I pare I perdoruesve
• G grupe te tjera pervec nesh
• m krijimi I direktoris baze per perdoruesin
Shembull
shtimi I nje perdoruesi te ri
• Grupi I pare I perdoruesve
• Grupi I dyte mgmt
• Fillimi shell/bin/bash
• Fjalekalimi
• Direktoria baze
• Krijimi I direktorise baze
• Emiri I rregullt
Useradd-gusers-Gmgmt-s/bin/shell-pxxx-
d/home/roger-m roger
usermod-Modifikimi I perdoruesit
ekzistues
• Opsionet
• d direktoria baze
• s fillimi I programit (shell)
• p fjalekalimi
• g (grupi I pare I eshte dhene perdoruesve)
• G (grupeve te tjera perdoruesi I perket)
Per te shtuar grupin te ‘tjeret’
perdoruesi roger
• usermod-Gothers roger
userdel-Fshirja e nje perdoruesi
• -r (fshirja e direktorise baze)
Shembull
Per te fshire perdoruesin ‘roger’dhe
direktorin e tij baze

userdel-r roger
passwd-Fjalekalimi I perdoruesit
• user's name (vetem kur ju jeni duke e
perdorur dhe doni te ndryshoni fjalekalimin
e perdoruesit)
Shembull:Per te ndryshuar
fjalkalimin per perdoruesin qe jeni
te loguar
• passwd
• Enter existing password
Enter new password
Enter new password again
Shembull:Per te ndryshuar
fjalkalimin e perdoruesit ‘roger’
• passwd roger
Enter existing password
Enter new password
Enter new password again
Ku ruhen informacionet e
perdoruesve
• Emrat e perdoruesve jane te ruajtur ne
/etc/passwd. Formati I skedarit eshte
• Perdoruesi
• Fjalekalimi
• ID e perdoruesit
• ID e grupit te pare
• Shenim (emri I plote)
• Direktoria baze (normally /home/<user name> )
• Default shell (normally /bin/bash)
Fjalkalimet per cdo perdorues
• Ruhen ne /etc/shadow
Informacioni per grupin ruhet ne /etc/group.
Nga mund te kalohet direkt duke perdorur ‘vi’editor
• Group name
• Group password
• Group ID
• User names
Default files
• Kur nje perdorues I ri krijohet direktoria ku
eshte krijuar ruhet ne /etc/skel.
su - Switch User
• per te kaluar ne nje perdorues tjeter perdorim
komanden su
Shembull
su
Enter root's passwd
Shembull: To switch to the user 'roger'...
su roger
Enter roger's or root's passwd
Per tu rikthyer tek perdoruesi origjinal, shtyp
exit
Disa komanda te tjera
• ls - lista file
• cd - nderro direktori
• mkdir - krijo direktori
• chmod - nderron lejet e karteles
• chwon - nderron l’won qe eshte pronari i
karteles
…..
• ls-lrt | grep *pershendetje* gjen te gjithe rreshtat
qe kane te shkruajtur pershendetje
• tr - kthen fjalet nga shkronja te medha ne
shkronja te vogla
• psh. Echo “PERSHENDETJE”:tr ‘[A-Z]’ ‘[a-z]’
• touch - perdoret nqs kam nje program dhe dua
te krijoj nje file te ri
• ls-lrt >lista.txt - krijon nje file nga lista qe ka file
ne te

• sort- perdoret per te shtuar nje file
• les- tregon nje file
• more- tregon nje file
• od- eshte nje komande qe nuk perdoret
shume kjo ben te mundur te shikoje file ne
kod hekzadecimal.
• Date- tregon daten etj
Punuan

• Afrim Patalaku
• Florinda Paluca
• Henrik Kola
• Artan Elezaj
• Alban Patoku