RANCANGAN PENGAJARAN PENDIDIKAN JASMANI PERMAINAN (MENGAPLIKASIKAN TEORI KECERDASAN PELBAGAI ± TKP ± SEBAGAI STRATEGI) Mata Pelajaran Tahun

Tarikh Masa Bilangan Murid Tunjang Tajuk Kemahiran Pengalaman sedia ada Hasil Pembelajaran Psikomotor Kognitif Afektif KBKK Penerapan nilai Pengabungjalinan Kesepaduan Alatan : Pendidikan Jasmani : 5 Hijau : 21 March 2011 : 9.00 pagi ± 9.30 pagi (30 minit) : 30 murid : Kemahiran : Badminton : Pukulan Forehand dan Backhand : Murid telah mempelajari kemahiran Servis. : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: : Melakukan pukulan Forehand dan Backhand melepasi net dengan menggunakan teknik yang betul sekurang-kurangnya 3 daripada 5 percubaan pada jarak 3 meter. : Menyatakan teknik Forehand dan yang betul pada lembaran kerja. : Menunjukkan kesungguhan dan kerajinan untuk mempelajari kemahiran bersama rakan. : Membuat keputusan : Kerjasama dan kerajinan : Tunjang kecergasan - Ketangkasan : Sains - Daya dan impuls : a. 30 Biji Bulu Tangkis b. 4 unit skital c. 1 unit wisel d. 3 buah Gelanggang : Lembaran kerja : Murid menguasai semua jenis kemahiran dalam badminton.

ICT Kajian Masa Depan

Tubuhkan 6 orang satu kumpulan.4 unit skital Murid berdiri dengan berjarak antara satu sama lain dalam satu kawasan luas yang ditanda oleh 4 unit skital. y x x x x x x x x x x x x x x x x x TKP: . para murid akan berdiri di dalam kawasan tersebut.´ y Di sebuah kawasan yang luas. y Guru akan memberi arahan kepada murid dan murid dikehendaki mengikut arahan. y Murid dipastikan berdiri secara selesa dengan berjarak satu meter dari kawan. III. Tubuhkan 5 orang satu kumpulan. Tubuhkan 3 orang satu kumpulan.Kinestetik .BAHAGIAN /MASA Permulaan (4 minit) AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN Membuat keputusan x Memanaskan badan Meningkatkan kadar nadi Permainan ³Ikut Arahan. Contohnya: I. Dan lain-lain.Kesedaran ruang Alatan: . II. y Aktiviti ini dijalankan selama 2 minit. IV. .Intrapersonal .

. kaki dibuka seluas bahu. Tolak tangan perlahanlahan ke atas bersama dengan raket dengan kiraan 8. Luruskan kedua-dua belah tangan di belakang punggung dengan memegang raket dan kiraan 8. Bawa raket dan kedua-dua tangan ditolak ke atas dan ke belakang melalui atas kepala dalam kiraan 8. kaki buka seluas bahu. y Murid membentuk bulatan besar dan mengambil jarak antara rakan Murid melakukan aktiviti regangan menggunakan raket. Guru menunjukkan demonstrasi dan murid mengikut lajak guru. ORGANISASI CATATAN/ ALATAN y y y y y y Badan dan pinggan y y y Berdiri tegak. ke kiri dan ke kanan sambil memegang raket dalam kiraan 8.BAHAGIAN /MASA AKTIVITI Regangan y Tangan FOKUS PEMBELAJARAN Berdiri tegak. Kedua-dua tangan ditolak lurus ke atas.

Kedua-dua tangan memegang raket dan cuba menjangkau ke hadapan dalam kiraan 8. . Kedua-dua tangan memegang raket dan menjangkau ke hujung kaki kiri dalam kiraan 8 dan tukar ke kaki kanan juga dalam kiraan 8.BAHAGIAN /MASA y AKTIVITI Kaki dan paha y y FOKUS PEMBELAJARAN Murid duduk melunjur dan kaki dibuka seluas bahu. Kedua-dua tangan memegang raket dan cuba menjangkau hujung jari kaki dengan raket dalam kiraan 8. ORGANISASI CATATAN/ ALATAN y y Murid duduk melunjur dengan kaki dibuka luas. y y Murid duduk melunjur dengan kaki dibuka luas.

dikuasai. G= guru Ikut lajak. X= murid TKP: .4 unit skital .Interpersonal .Raket setiap murid .Intrapersonal . y Murid mengambil jarak Tangan dominan antara satu sama lain. Tangan yang memegang raket dihulur ke depan dengan kaki bersamaan dengan tangan dominan langkah ke hadapan. pergerakan dan urutan Berdiri dengan kaki dibuka melakukan Forehand sehingga kemahiran seluas bahu. memegang raket dengan y Murid dikehendaki letakkan ibu jari di antara mengulang tiga jari dan jari telunjuk.Visual-ruang Alatan: .BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN Meneliti bahagian dan keseluruhan Perkembangan Gerakerja kelas y Kemahiran Langkah 1 Forehand secara (4 minit) statik. y y y Guru akan membuat demontrasi y y y y y y Guru menunjukkan gaya y Murid membuat 5 barisan Forehand secara statik panjang dan menghadap sambil diperhatikan oleh guru. Memukul bulu tangkis pada jangkaun yang sederhana. Hayun raket dari bawah ke depan dengan tangan yang lurus. Mata memandang bulu tangkis.1 unit wisel . murid.

BAHAGIAN /MASA AKTIVITI y Kemahiran Backhand secara statik. Memukul bulu tangkis.Raket setiap murid G X X X X X X y y y X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X G= guru X= murid .Kinestetik . CATATAN/ ALATAN TKP: .4 unit skital .1 unit wisel . y ORGANISASI Murid membuat 5 barisan panjang dan menghadap guru. Ikut lajak.Visual-ruang Langkah 2 (4 minit) y y Guru akan membuat demontrasi y y y Alatan: . FOKUS PEMBELAJARAN y Guru menunjukkan gaya Backhand secara statik sambil diperhatikan oleh murid. Mata memandang bulu tangkis. Berdiri dengan kaki buka seluas bahu. Kaki dimana tangannya memegang raket bersilang ke kaki sebelah. Kilas raket separas bahu. Tangan dominan memegang raket dengan letakkan ibu jari di antara tiga jari dan jari telunjuk. y Murid dikehendaki mengulang pergerakan dan urutan melakukan Forehand sehingga kemahiran dikuasai.Interpersonal . y Murid mengambil jarak antara satu sama lain.

FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN/ ALATAN TKP: . 1 daripada 5 orang tersebut akan melakukan kemahiran dahulu dan tukar rakan lain.Interpersonal . Alatan: .Kerajinan = Murid .Visual-ruang y y y y y y Guru menunjukkan cara untuk melakukan Forehand dan Backhand dinamik pada masa yang sama.BAHAGIAN /MASA Langkah 3 (4 minit) AKTIVITI Gerakerja Kumpulan y Kemahiran Forehand dan Backhand secara dinamik berjalan pada masa yang sama. Ulang aktiviti sebanyak 3 set bagi setiap pelajar. Bergilir-gilir sehinggalah semua murid telah melakukan 3 set. langkah 3 langkah ke kiri untuk melakukan kemahiran Backhand. Setiap kumpulan akan menggunakan satu gelanggang. Berdiri di tengah gelanggang dengan kaki dibuka seluas bahu.Kinestetik . Langkah tiga langkah ke kanan dan lakukan kemahiran Forehand.Gelanggang Badminton Nilai Murni: . 5 orang dalam separuh gelanggang. Seterusnya. y y y y y Murid dibahagi kepada 3 kumpulan iaitu 10 orang murid setiap kumpulan. Undur balik ke tengah gelanggang.

Murid tersebut akan memukul bulu tangkis dengan kemahiran Forehand dan Backhand. 2 orang murid yang terpilih dan guru akan berada di salah satu gelanggang. Setelah murid siap melakukan kedua-dua kemahiran giliran murid lain. Murid berdiri di sebelah separuh gelanggang bersedia untuk memukul bulu tangkis. Aktiviti dijalankan sehingga setiap murid telah melakukan 5 set.Kinestetik . ORGANISASI Murid dibahagi kepada 3 kumpulan dan setiap kumpulan akan menggunakan satu gelanggang.BAHAGIAN /MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN Guru pilih 2 orang murid yang telah menguasai kemahiran servis untuk menolongnya. y y y y y TKP: . Guru dan 2 orang murid akan servis kepada murid yang berada di sebelah gelanggang ke sebelah kiri dan kanan.Interpersonal .Gelanggang Badminton Nilai Murni: .Visual-ruang y y Alatan: .30 biji bulu tangkis .Kerajinan = Murid = Orang yang servis . CATATAN/ ALATAN KBKK: Membuat keputusan y Langkah 4 ( 5 minit ) y Kemahiran Forehand dan Backhand secara dinamik dengan menggunakan bulu tangkis.

Kumpulan A akan membuat dua barisan di kiri dan kanan gelanggang.Interpersonal . Setiap murid dikehendaki memukul dua kali. sama juga dengan Kumpulan B. Kumpulan A servis dan Kumpulan B akan memukul bulu tangkis untuk melepasi net. Kumpulan A bahagian kiri akan servis melepasi net dan murid kumpulan B akan memukul. FOKUS PEMBELAJARAN Para murid dibahagikan kepada dua kumpulan besar. Kumpulan A pula akan ORGANISASI CATATAN/ ALATAN KBKK: Membuat keputusan y y y y y y Kumpulan A 15 orang murid. Selepas murid memukul bulu tangkis murid tersebut akan undur balik ke tengah dan menunggu memukul bola di sebelah kanan.15 biji bulu tangkis . TKP: . iaitu servis kepada Kumpulan B yang menerima cabaran. Kumpulan A sebagai pemberi bulu tangkis. Permainan diteruskan sehingga setiap murid telah melakukan pukulan.Kerajinan .Kerjasama y = Murid y y y .Gelanggang Badminton Nilai Murni: . Kumpulan B akan buat satu barisan panjang di tengah gelanggang sebelahan.Kinestetik .Visual-ruang y y A B Alatan: .BAHAGIAN /MASA Kemuncak Permainan Kecil ( 5 minit ) AKTIVITI y Pertandingan secara kumpulan untuk melepaskan bulu tangkis daripada net dengan kemahiran Forehand dan Bakchand. Apabila sudah tamat kedua-dua kumpulan bertukar peranan.

Penutup ( 4 minit ) Gerak kendur y Kaki dan paha y y Murid duduk melunjur dan kaki dibuka seluas bahu.y memukul dan Kumpulan B akan servis. Kedua-dua tangan cuba menjangkau hujung jari kaki kiri dan kanan dalam kiraan 8. y Murid membentuk bulatan TKP: Verbal-linguistik besar dan mengambil jarak antara rakan. ICT: Lembaran kerja y Badan dan pinggang y y Berdiri tegak. y Tangan y y Berdiri tegak. Kumpulan yang Berjaya melepaskan bulu tangkis ke gelanggang sebelah dengan jumlah yang banyak adalah pemenang. Guru memanggil seorang murid untuk mengetuai aktiviti gerak kendur. Kedua-dua belah tangan disilangkan dan cuba menyentuh scapula kiri dan . Kedua-dua tangan ditolak lurus di bahagian belakang pinggan kiri dan kanan dalam kiraan 8. Nilai Murni: Kerjasama y y Murid melakukan aktiviti gerak kendur. kaki buka seluas bahu. kaki buka seluas bahu.

kanan dalam kiraan 8. y Guru memberi lembaran kerja kepada murid. y Guru membuat rumusan dan kesimpulan. Perbincangan y Guru meminta murid-murid menyusun teknik melakukan kemahiran Forehand dan Backhand yang betul dalam lembaran kerja. Menyimpan alatan y Pembahagian tugasan y Tempat penyimpanan y Susunan alatan y Guru memastikan murid mengemas dan mengikut peraturan penyimpanan alatan yang ditetapkan ke dalam stor. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful