Anda di halaman 1dari 16

2010 STPM Trial Questions

Compiled by: Lee Kian Keong

November 10, 2010

Abstract
This is a document which shows the 2010 stpm trial questions from various states
and schools using LATEX. Students should use this document as reference and try all
the questions if possible. Students are encourage to contact me via email1 or message
on facebook2 to ask any question.

Contents
1 Melaka 2010 2

2 Penang Chinese Girls High School 2010 5

3 Katholik PJ 2010 8

4 Johor 2010 11

5 Penang Free School 2010 14

1
akeong@gmail.com
2
http://www.facebook.com/akeong

1
Melaka 2010 Lee Kian Keong

1 Melaka 2010
1. Using the laws of the algebra of sets, show that,

A ∩ (A − B)0 = A − B 0 .

[4 marks]
Z
3x
2. Using a suitable substitution, find dx.
4 + x4
3
[Answer : tan−1 (x2 ) ]
2

[4 marks]

3. The first three terms in the expansion of (2 + ax)n in ascending powers of x, are
32 − 40x + bx2 . Find the values of n, a and b.
1
[Answer : n = 5, a = − , b = 20 ]
2

[5 marks]

4. If y = p cos(ln x) + q sin(ln x), where p and q are constants and x > 0, show that

d2 y dy
x2 2
+x + y = 0.
dx dx
[5 marks]

5. Find the equations of two straight lines, each one making a slope of 45◦ with the line
4x + 3y − 21 = 0 and passing through the point (1, −3).

[Answer : 7x − y − 10 = 0 , x + 7y + 20 = 0 ]

[5 marks]

1 2
6. The region enclosed by the curve y = e− 2 sin x , the x-axis, y-axis and the line
x = π is rotated completely about the x-axis. By using the trapezium rule with seven
ordinates, estimate the volume of the solid generated.

[Answer : 6.37 ]

[5 marks]

7. The functions f and g are defined as follows :



f : x → x, x ≥ 0

g : x → 3 ln x, x > 0

2
Melaka 2010 Lee Kian Keong

(a) Sketch the graph of g and give a reason why the inverse function exists.
(b) Find g −1 and state its domain.
(c) Find the composite function of f ◦ g −1 and state its range.

x x
[Answer : (a) g is one to one function. ; (b) g −1 (x) = e 3 , x ∈ R ; (c) f ◦ g −1 (x) = e 6 , range= {y : y > 0} ]

[9 marks]

8. The point P lies on a curve which has parametric equations x = t2 + 1 and y = 2t + 1.


Show that the point P is equidistant from the y-axis and the point A(2, 1).
The tangent to the curve at P meets the line y = 1 at B. Show that ∆ABP is an
isosceles triangle.

[10 marks]

9. (a) Solve the simultaneous equations

x2 + 2xy = 3

y 2 − xy = 4

(b) Find the values of x that satisfy the equation

3(4x ) − 10(2x ) + 3 = 0,

giving your answers correct to 2 decimal places.

1 4 1 4
[Answer : (a) x = 3, y = −1 ; x = −3, y = 1 ; x = √ , y = √ ; x = − √ , y = − √ ; (b) x = ±1.58 ]
3 3 3 3

[10 marks]

10. (a) The polynomial x4 − 2x3 − px2 + q is denoted by f (x). It is given that f (x) is
divisible by (x − 2)2 .
i. Find the values of p and q.
ii. Hence, show that f (x) is never negative.
(b) Show that for all real values of x,

x2 + x + 1
x+1
does not lie between -3 and 1.

[Answer : (a) (i) p = 2, q = 8 ]

[13 marks]

3
Melaka 2010 Lee Kian Keong

x2 x 1
 

11. (a) Show that the determinant of the matrix A = y 2 y 1 is (y−x)(z −x)(y−z)
z2 z 1
for real x, y, z.
(b) By substituting x = 1, y = 2 and z = 3 into the matrix A, find the adjoint and
the inverse of the matrix A.
(c) The graph of a quadratic equation y = ax2 + bx + c passes through the points
whose coordinates are (1, 2), (2, 3) and (3, 6).
i. Obtain a system of linear equations to represent the given information.
ii. Write down thesystem in (i) as a matrix equation in the form of AX = B
a
where X =  b .
c
Hence, determine the matrix X.

[14 marks]

(2x + 1)2
12. For the curve y = , state the equations of the three asymptotes and find the
4x(1 − x)
coordinates of the stationary points.
Sketch this curve.
(2x + 1)2
The line y = x and the curve y = intersect at the point A, whose x-
4x(1 − x)
1
coordinate is α. Show that α is a root of the equation 4x3 +4x+1 = 0 and − < α < 0.
4
1
By taking − as a first approximation to α, use the Newton-Raphson method once
4
p
to find a second approximation to α. Give your answer in the form of , where p and
q
q are integers.
1 1 9
[Answer : Asymptotes are x = 0 , x = 1 , y = −1 ; Stationary points are ( , 3) , (− , 0) ; α = − ]
4 2 38

[16 marks]

4
Penang Chinese Girls High School 2010 Lee Kian Keong

2 Penang Chinese Girls High School 2010


1. If z = x + yi and |z − 3 + 5i| = |4i|, show that

x2 + y 2 − 6x + 10y + 18 = 0.

[4 marks]

6
2. Find the set of values of x such that 1 + |x| > .
|x|

[Answer : {x : x < −2, x > 2} ]

[5 marks]

3. Given that P (x) = x3 + ax2 + bx − 6 where a and b are constants. If 2 is a zero of
P (x), find a and b and factorise P (x) completely. Find the remainder when P (x) is
divided by (x − 2).
√ √
[Answer : a = 3, b = −2 ; (x + 3)(x + 2)(x − 2) ; 10 ]

[6 marks]

∞  r  r−2
X 1 1
4. Evaluate .
r=n
3 2
 n
24 1
[Answer : ]
5 6

[5 marks]
 
4 x − 10 x
5. (a) Find the value of x if M = −1 2 0  is a singular matrix.
−1 1 1
 
2 3 1
(b) Given M = −1
 0 4. Show that M 3 − 3M 2 + 8M − 24I = 0. Hence, find
1 −1 1
−1
M .

[Answer : (a) x = 1 ]

[9 marks]

6. Find all possible values of k if the quadratic equation x2 + (3 − k)x + k 2 + 2k + 5 = 0


has real roots.
If α and β are the real roots of this quadratic equation, show that α2 + β 2 = −(k +
5)2 + 24. Hence, find the range of the values of α2 + β 2 .

5
Penang Chinese Girls High School 2010 Lee Kian Keong

11
[Answer : − ≤ k ≤ −1 ; Range={y : y ≤ 24} ]
3

[8 marks]

7. A is the point (6, 0) and B is a variable point (0, 2t). The perpendicular bisector of
AB meets AB at M and the x-axis at N . Find, in terms of t, the coordinates of the
mid point P of M N and hence, find the equation of the locus of P as t varies.

t2 t
[Answer : P (3 − , ) ; 3x + 2y 2 − 9 = 0 ]
6 2

[8 marks]

4 √
Z
2
8. (a) By using substitution u = 5 − x, evaluate x 5 − x dx.
1
d
(b) Show that (tan3 2x) = 6 sec4 2x − 6 sec2 2x.
dx Z π
8
Hence, evaluate sec4 2xdx.
0

164 2
[Answer : (a) ; (b) ]
15 3

[11 marks]

9. Show graphically that the equation xex+1 = 3 has only one real root.
Hence or otherwise, show that this root lies in the interval 0 < x < 1.
Taking x = 0.5 as the initial value, apply the Newton-Raphson method to determine
this root correct to three decimal places.

[Answer : 0.604 ]

[8 marks]

10. Given that (


9 − x2 , 0<x≤2
f (x) =
3x − 1, 2<x≤4
and f (x + 4) = f (x) for all values of x. Sketch the graph of y = f (x) for −4 < x ≤ 8.
Evaluate

(a) f (19)
Z 8
(b) f (x)dx
−4

[Answer : (a) 8 ; (b) 94 ]

[10 marks]

6
Penang Chinese Girls High School 2010 Lee Kian Keong

8 + 10x2 A B C
11. Express in partial fractions in the form + + .
(3 + x)(1 − 2x)2 3 + x 1 − 2x (1 − 2x)2
Hence
8 + 10x2
(a) Expand in ascending powers of x until the term x2 . State the
(3 + x)(1 − 2x)2
range of values of x where the expansion is valid.
8 + 10x2
Z
(b) dx
(3 + x)(1 − 2x)2

8 88 866 2 1 1
[Answer : A = 2, B = −1, C = 3 ; (a) + x+ x , {x : − < x < } ; (b)
3 9 27 2 2
1 3
2 ln |3 + x| + ln |1 − 2x| + ]
2 2(1 − 2x)

[13 marks]

12. Sketch the graph of f (x) = (x + 1)(x − 3)2 . States the coordinates of the turning
points for the curve.
2
Hence or otherwise, sketch the curve of y = in a separate diagrams.
f (x)
2
For the curve y = ,
f (x)
(a) Find the equations of the asymptotes.
(b) Find the turning point.

Determine the number of real roots of the equation k(x + 1)(x − 3)2 = 2 where k ∈ R,
when k varies.
27 27 27
[Answer : 1 real root for k < 0, 0 < k < ; 2 real roots for k = ; 3 real roots for k > ]
128 128 128

[13 marks]

7
Katholik PJ 2010 Lee Kian Keong

3 Katholik PJ 2010
(r + 1s )r (r − 1s )s
1. Simplify .
(s + 1r )r (s − 1r )s
 r r+s
[Answer : ]
s

2. Given that (x − yi)2 = 5 − 12i, where i = −1. Find all the real values of x and y.

[Answer : x = 2, y = 3 ; x = −3, y = −2 ]

3. Show that kb2 = (1 + k)2 ac, if the ratio of the roots for the equation ax2 + bx + c = 0
is k : 1.

[5 marks]

d
4. Show that (tan5 x) = 5 sec6 x − 10 sec4 x + 5 sec2 x.
dx
Z
Hence, find the indefinite integral (sec6 x − 2 sec4 x)dx

1
[Answer : tan5 x − tan x + c ]
5

5. In the diagram above, the curve y = f (x) passes through the points A(0, 1), B(1, 2)
and C(3, 0). On the separate diagrams, sketch the graphs of:

(a) y = f (x + 2)
(b) y = f (2x)
(c) y = −2f (x)

[6 marks]

8
Katholik PJ 2010 Lee Kian Keong

6. Find the sum of the first n terms of the series.


1 1 1 1
+ + + + ...
3(4) 4(5) 5(6) 6(7)
1 1
[Answer : − ]
3 n+3

|x − 2| + 1
7. Determine the set values of x such that satisfy the inequality < 3.
|x − 2| − 1

[Answer : {x : x < 0, 1 < x < 3, x > 4} ]

π
8. With the help of a sketch graph, show that the equation sin(x + ) = tan x has only
3
π
one positive root in the range 0 ≤ x ≤ .
2
π π
Show that this root lies between and .
6 2
Use the Newton-Raphson method, and take 0.7 as the first approximation, determine
two further approximation roots of the above equation correct to 3 decimal places.

[Answer : 0.770 ]

 
0 −2
9. (a) Given that A = , find
2 0
i. A2
ii. A4
iii. A23
(b) Calculate the possible values of k. given that

2 − k 2 −1

2
4 −2 = 0
3 k + 2 k − 3
 
0 8388608 4
[Answer : A23 =
−8388608 0
; k = 1, k = ]
3

10. Prove that the equation of the tangent to the rectangular hyperbola xy = c2 at the
c
point P (cp, ) is x + p2 y = 2cp.
p
c c
If the tangents at the points P (cp, ) and Q(cq, ) intersects each other at the point
p q
X 2x
T (X, Y ), prove that pq = and p + q = .
Y Y
1
If the chord P Q has a fixed length of d, show that d2 = c2 (p − q)2 (1 + 2 2 ).
p q

[13 marks]

8x − 10
11. Given a curve y = .
x2 − 1

9
Katholik PJ 2010 Lee Kian Keong

(a) State the equations of the asymptotes of the curve.


(b) Find the points on the x-axis and y-axis intersected by the curve, and all the
stationary points of the curve.
8x − 10
(c) Sketch the curve y = 2 .
x −1
(d) On the separate diagram from (c), sketch the curve that has the equation y =
x2 − 1
.
8x − 10

[15 marks]

12. (a) The function f is defined by


(
x3 + 1, x<2
f (x) =
5 + 4x − x2 , x≥2

Sketch the graph of f .


Calculate the area bounded by the curve and the x-axis.
[Answer : Area=24.75 unit2 ]

(b) The functions f and g are defined as:

x + |x|
f (x) = ,x ∈ R
2
(
x − 1, x < 0
g(x) =
2, x>0

Sketch the graphs of the function f and g.


Without using graphs, show that the composite function f ◦ g is not continuous
at x = 0.

[15 marks]

10
Johor 2010 Lee Kian Keong

4 Johor 2010
√ √
1. Given that the shortest distance from point ( 3, 1) to the straight line 3x−y +k = 0
is 2. Find the values of k.

[Answer : k = −6, 2 ]

[3 marks]

d2 y dy
2. Given that y = ex sin x, show that 2
−2 + 2y = 0.
dx dx
[4 marks]

3. The equation of a curve is given by x2 + y 2 − 4xy + 3 = 0.

dy 2y − x
(a) Show that = .
dx y − 2x
(b) Find the coordinates of each of points on the curve where the tangent is parallel
to the y-axis.

[Answer : (1,2) , (-1,-2) ]

[7 marks]

4. If x is so small that x3 and the higher powers of x may be neglected, show that
r
1−x 1
≈ 1 − x + x2 .
1+x 2
1 √ 5525 √
By taking x = , show that 23 ≈ . The approximate value for 23 can also
24 1152
7
be obtained by putting x = in the binomial expansion. State, with reason, which
16 √
value of x will give a better approximation to 23.
1 1 7
[Answer : gives better approximation because < ]
24 24 16

[7 marks]

1 1 √ √
5. Show that √ √ = ( 2r + 3 − 2r + 1).
2r + 1 + 2r + 3 2
Hence, find the sum of the series
1 1 1
√ √ +√ √ + ... + √ √ .
1+ 3 3+ 5 2n + 1 + 2n + 3
1 √
[Answer : ( 2n + 3 − 1) ]
2

[7 marks]

11
Johor 2010 Lee Kian Keong

6. Find the non-zero values of x that satisfy the equation

8x − 11(4x ) + 31(2x ) − 21 = 0.

Giving your answers correct to three decimal places.

[Answer : 2.807 , 1.585 ]

[8 marks]

Z 4
1
7. Let I = √ dx.
1 x(4 − x

Z 2
2
Use the substitution u = x to show that I = du.
1 u(4 − u)
1
Hence, show that I = ln 3.
2

[8 marks]

8. Find the domain of the function f : x → 2 + x + 4.
Find f −1 and state its domain and range. Sketch the graphs of f and f −1 the same
diagram.

[Answer : Df = {x : x ≥ −4} , Rf = {y : y ≥ 2} ; f −1 (x) = x2 − 4x , Df −1 = {x : x ≥ 2} ,


Rf −1 = {y : y ≥ −4} ]

[8 marks]

9. A point P moves on a curve such that the difference


√ of its distance from the point
(4, 0) and (−4, 0) is a constant and equals to 10 . Find the equation of the locus of
P.
Show that the line y = x − 2 is a tangent to the curve.

[Answer : 3x2 − 5y 2 − 30 = 0 ]

[8 marks]

6
10. The gradient function of a curve is given by . P (2, 9) is a point on the curve.
(2x − 1)2
The normal to the curve at P meets the y-axis at Q and the x-axis atR.

(a) Find the coordinates of the mid point of QR.


(b) Find the equation of the curve and sketch the curve.
(c) A point (x, y) moves along the curve in such a way that the x-coordinate increases
at a constant rate of 0.03 units per second. Find the rate of change of the y-
coordinate as the point passes through P .

[Answer : (a) (4,6) ; (b) y == f rac31 − 2x + 10 ; (c) 0.02 units s−1 ]

12
Johor 2010 Lee Kian Keong

[12 marks]

11. The matrix M is given by  


a 2 0
M = 3 1 2
0 −1 1
where a 6= 2. Find in terms of a,

(a) |M |,
(b) cofactor of the element -1,
(c) adj M ,
(d) M −1 .

Hence, solve the simultaneous equations

3x + 2y = 1
3x + y + 2z = 9
− y + z = 5
.
 
3 −2 4
5
[Answer : (a) 3a − 6 ; (b) −2a ; (c) −3 a −2a  ; x = , y = −2 , z = 3 ]
−3 a a−9 3

[13 marks]

b
12. α and β are the roots of the equation ax2 + bx + c = 0. Show that α + β = − and
a
c
αβ = .
a
(a) If α = 3β and b = a + c, express a in terms of c.
1 1
(b) Show that c2 x2 + (2ac − b)x + a2 = 0 has roots 2
and 2 .
α β

c
[Answer : (a) a = , a = 3c ]
3

[15 marks]

13
Penang Free School 2010 Lee Kian Keong

5 Penang Free School 2010


1. Given that z is a complex number such that |z| = 1 and z ∗ is its complex conjugate,
show that
1+z
= z.
1 + z∗

[5 marks]

2. Find

x2
Z
(a) √ dx,
x3 − 1
Z
(b) x tan2 x dx.

[5 marks]
√ √
3. Express (2 + 3)5 in the form√a + b 3 where
√ 5a and b are integers.
5
Hence, find the value√of (2 + 3) + (2 − 3) .
Given that n < (2 + 3)5 < n + 1 where n ∈ N, deduce the value of n.

[6 marks]
√ √
4. The equation of a curve is y x − x y + x2 = 3.
Find the y-coordinate of the point on the curve where x = 1 and the gradient of the
curve at that point.

[6 marks]

5. The symmetric difference, ⊕ , of two sets X and Y is defined by

X ⊕ Y = (X − Y ) ∪ (Y − X).

Using the laws of set algebra, show that for any two sets A and B,

(A ∪ B) ⊕ (A ∩ B) = A ⊕ B.

[7 marks]
 
1 1 1
6. Show that =2 − .
1 + 2 + 3 + ... + r r r+1
Hence, find the sum of the series
1 1 1
1+ + + ... + .
1+2 1+2+3 1 + 2 + 3 + ... + n

[8 marks]

14
Penang Free School 2010 Lee Kian Keong

1
7. One of the zeroes of the polynomial p(x) = 4x4 + ax3 + bx − 3 is .
2
When p(x) is divided by (x − 2), the remainder is 27. Determine the values of a and
b.
Hence, solve the inequality p(x) < 0.

[9 marks]

8. The straight line y = m(x − 1) intersects the parabola y 2 = 2x at two different points
P and Q.  2 
m +1 1
Show that the midpoint of P Q is , .
m m
Hence, find the Cartesian equation of the locus of the midpoint of P Q and sketch the
locus.

[9 marks]

9. The function f is defined by



4x2 + 11x + 7
x < −1


 ,
 x+1
f (x) = 3, x = −1


|x2 − 2x|,

x > −1

(a) Find lim f (x) and lim f (x). Hence, determine whether f is continuous at
x→−1+ x→−1−
x = −1 .
(b) Sketch the graph of f .

[9 marks]

10. Sketch the graphs of y = x(x − 3)2 and y = 4x on the same coordinate axes and find
the coordinates of the points of intersection of the two graphs.
Show that the ratio of the areas of the regions enclosed by the two graphs is 3 : 128.

[10 marks]

11. Matrices P and Q, where P Q= nI and  I represents


 the 3 × 3 identity matrix, are
8 −2 −2 a 2 2
given by P = −11 3 4 , P = 6 b 10.
4 −1 −2 1 0 c
Determine the values of a, b, c and n. Deduce Q−1 .
In 2009, a sum of RM 50 000 was invested in three funds A, B and C which yielded
dividends of %, 8% and 10% respectively for that year. The total dividend for the
three funds received for 2009 was RM 3700. Twice as much money was invested in
fund A compared with fund C. If the amount of money invested in fund A, fund B
and fund C were RM x, RM y and RM z respectively, obtain a matrix equation to
represent the above information. Hence, determine the amount of money invested in
each of the three funds.

15
Penang Free School 2010 Lee Kian Keong

[13 marks]

3x − 9
12. The equation of a curve is y = .
x2−x−2

(a) State the equations of the vertical asymptotes of the curve,


1
(b) Show that y ≤ or y ≥ 3 for all real values of x. Hence, find the coordinates of
3
the local maximum and local minimum on the curve,
(c) Sketch the curve.

[13 marks]

16