REKREASI DAN KESENGGANGAN(STPM

)

RINGKASAN Tajuk ini menekankan kepada pemahaman konteks, konsep, teori dan kontroversi semasa tentang rekreasi dan kesengggangan ke atas ekonomi, sosiobudaya, persekitaran serta kesihatan individu dan masyarakat PENGENALAN REKREASI DAN KESENGGANGN a) Definisi Rekreasi Aktiviti yang terancang yang dilakukan untuk memenuhi masa lapang bukan untuk tujuan pertandingan tetapi untuk memperolehi keseronokan, ketenangan minda dan merehatkan badan . Rekreasi terbahagi kepada 2 iaitu : i) Rekreasi dalam (in-door) contoh : badminton, squash, boling ii) Rekreasi luar (out-door) contoh : abseiling, bola sepak, perkhemahan b) Jenis Rekreasi i) Rekreasi fizikal ± cth : berbasikal ii) Rekreasi sukan ± cth : bola sepak, bola jaring iii) Rekreasi sosial _ cth : sukan rakyat, sukaneka iv) Rekreasi mental/linguistik ± memanah, debat v) Rekreasi Terapeutik cth : i) Muzik ± J-robik, senamrobik ii) Gerak tari ± yoga, tai chi iii) Drama - teater, pantomi c) Definisi Kesenggangan Masa terluang yang digunakan untuk melakukan aktiviti yang menyeronokkan dan memberikan kepuasan kepada seseorang individu DEFINISI & JENIS KESENGGANGAN i. Masa terluang (free-time) ii. Masa senggang (leisure time) iii. Penggunaan masa lapang KONSEP REKREASI DAN KESENGGANGAN a) KONSEP REKREASI Antara konsep-konsep rekreasi : Kepuasan kendiri (personal filfillment) i) Fungsi, nilai dan impak rekreasi ke atas tingkah laku,

sosiobudaya.ekonomi. politik. aktiviti program rekreasi dan kesenggangan: i)Drama ii)Seni dan kraft iii)Budaya melalui muzik dan tarian iv)Sukan v)Rekreasi luar vi)Rekreasi sosial vii)Rekreasi mental/linguistik KEPIMPINAN DAN PERKEMBANGAN PROGRAM REKREASI DAN KESENGGANGAN a)Perancangan program i)Organisasi ii)Implementasi iii)Promosi iv)Penilaian . sekitaran dan kesihatan bangsa dan negara. ii) Ekspresi kreatif dan apresiasi estetika iii) Hubungan manusia yang demokratik iv) Pembentukan personaliti dan sikap positif serta berkeyakinan melalui aktiviti rekreasi dan kesenggangan b) KONSEP KESENGGANGAN Mengikut Konsep kesenggangan Aristotle : i)Senggang sebagai keseronokan ii)Senggang sebagai kerja iii)Senggang sebagai aktiviti iv)Senggang sebagai pelengkap kesempurnaan kendiri v)Keseronokan dan kepuasan vi)Kesukarelaan vii)Konstruktif c) PERKHIDMATAN REKREASI DAN KESENGGANGAN DARI PERSPEKTIF i)Luar bandar ii)Bandar iii)Populasi istimewa iv)Pembangunan program rekreasi dan kesenggangan di Malaysia v)Organisasi dan pertubuhan rekreasi dan kesenggangan di Malaysia BIDANG AKTIVITI PROGRAM REKREASI DAN KESENGGNAGAN Di antara contoh bidang.

NILAI DAN IMPLIKASI REKREASI DAN KESENGGANGAN a)Fungsi Rekreasi dan kesenggangan i)Pembentukan personaliti ii)Pembangunan insan iii)Pembangunan negara iv)Kepemimpinan v)Dinamika kumpulan vi)Gaya hidup sihat vii)Sosialisasi viii)Pendidikan sepanjang hayat viiii)Kecerdasan pelbagai b) Nilai Rekreasi dan Kesenggangan c) Implikasi Rekreasi dan Kesenggangan i)Individu ii)Keluarga iii)Masyarakat iv)Negara .b) Pendidikan rekreasi dan kesenggangan c) Pengurusan perlancongan sukan FUNGSI.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful