SMK Bukit Rahman putra mula dibina pada tahun 1999 dan siap pembinaannya pada November 2001

. SMK Bukit Rahman Putra mendapat namanya berdasarkan lokasinya iaitu di kawasan perumahan Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh kirakira 25 kilometer dari bandaraya Kuala Lumpur .SMK Bukit Rahman Putra berkeluasan lebih kurang 3.65 hektar adalah di bawah pentadbiran Pejabat Pelajaran Gombak.

sebuah kelas KAA telah beroperasi dan pada pada tahun 2005. kini SMK Bukit Rahman Putra mempunyai jumlah pelajar yang dianggarkan seramai 2700 orang dan ditempatkan di 52 buah kelas iaitu 15 kelas tingktan 1. Disamping itu SMK Bukit Rahman Putra dijangkakan mempunyai seramai 145 orang guru dan 12 orang staf sokongan . SMK Bukit Rahman Putra menumpang di SK Bukit Rahman Putra.Sementara menunggu bangunan sekolah siap. 12 kelas tingkatan 3. SMK Bukit Rahman Putra telah membuka kelas Rancangan Khas. Pada tahun 2007. 12 kelas tingkatan 2. Bermula dengan 290 orang pelajar dan 8 buah kelas tingkatan 1. 8 kelas tingkatan 5 dan 9 kelas Integrasi Pendidikan Khas. kelas aliran Sains Agama dibuka. Mulai 2004. 8 kelas tingkatan 4.

bilik pengurusan sukan. Pejabat Guru. Makmal Komputer. Anjung Anggerik. Galeri Seni. tingkatan 1 dan tingkatan 2 berada di sesi petang. . Kantin. Mulai tahun 2008 sekolah ini mempunyai 2 sesi. Bilik Cahaya Putra. badminton dan sebuah padang serta bilik kokurikulum. Pustaka Zaba Putra (Bahasa). Bilik Perdana Putra. Bilik Bimbingan dan Kaunseling. Untuk memudahkan urusan sukan dan kokurikulum disediakan bilik persalinan pakaian perempuan. Pusat Sumber AlBiruni. gelanggang bola tampar. Bengkel-bengkel Kemahiran Hidup.pada tahun 2009 ini. SMK Bukit Rahman Putra menyediakan pelbagai kemudahan asas pengajaran dan pembelajaran termasuklah Makmal Sains. Bilik rawatan dan Bilik Operasi SMKBRP Berhad.

SMK BUKIT RAHMAN PUTRA menjadi sekolah cemerlang.Setiap tahun SMK Bukit Rahman Putra berusaha menigkatkan kecemerlangan dengan peningkatan prestasi akademik berdasarkan keputusan PMR dan SPM yang meningkat dengan sasaran 3% bagi setiap tahun dan juga peningkatan dalam bidang kokurikulum. . disiplin dan keceriaan sekolah.

y Mewujudkan warga bermaklumat yang berteraskan saina dan teknologi y Memastikan suasana Sekolah yang kondusif dan harmoni yang berciri budaya penyayang y Menjalinkan hubungan baik dengan ibubapa dan masyarakat sekeliling .SMKBRP MENDUKUNG MISI: y Memberi perkhidmatan yang berkualiti melalui budaya kerja cemerlang.kokurikulum dan sahsiah. y Melahirkan warga berfikir dan berilmu demi kebaikan dunia dan akhirat.DEMI MEREALESASIKAN VISI. y Mewujudkan warga berdaya saing dalam kurikulum .

Pertemuan 3jalur biru.merah&putih Kesatuan & Keharmonian Menuju Satu Wawasan Buku Terbuka:Sikap suka membaca dan cintakan ilmu pengetahuan untuk kebaikan dunia dan akhirat .MERAH &PUTIH BIRU=Perpaduan dan Persefahaman Merah=Kegigihan menimba ilmu dan kegagahan .Cogan Kata:Ilmu.Jaya Bentuk:PERISAI menjaga kebajikan warga Sekolah dengan penuh tanggungjawab dan kasih sayang.emghadapi cabaran Putih=Berakhlak mulia dan berdisiplin. Warna:BIRU.Amal.

.1421 Hijrah Bunga:Prasana Tahun Penubuhan:2001 Setiap individu mempunyai potensi untuk cemerlang intelek.. Komputer:Kecermelangan ilmu melalui penggunaan sains dan teknologi moden Sekolah yang bersih.emosi dan jasmani dengan berprinsipkan pendidikan dan bimbingan sepanjang hayat.ceria dan indah masihi.Lima Bulatan:Kepentingan kokurikulum sebagai pelengkap kurikulum. Musyawarah dan Mesra dalam Merealisasikan Kecemerlangan.rohani.

Proaktif.Cekap dan Berkualiti 5.Ketetapan Masa 3.Ikhlas 2.Adil dan Mesra dalam Perkhidmatan  Kami Pelajar SMKBRP Berjanji dan Berikrar: Bahawasanya kami akan menumpukan sepenuh tenaga dan iltizam kepada pelajaran dan aktiviti kokurikulum sekolah. .1.Berdedikasi dan Beretika 4.

.guru-guru. Bahawasanya kami akan sentiasa menjauhi diri daripada segala bentuk salah laku samaada di rumah.Bahawasanya kami akan sentiasa menghormati ibupada.Rustam Mustafah Tajuk Lagu:Lagu Sekolah SMKBRP Kami harapan negara.rakyat Malaysia berikrar akan menumpukan seluruh tenaga dan usaha kami mencapai cita-cita tersebut berdasarkan prinsip-prinsip yang berikut. MAKA KAMI .rakan pelajar.Norma Mohd Yusof Susunan Muzik:En. Seterusnya kami akan sentiasa berpegang teguh pada janji dan ikrar kami demi masa depan kami dan negara Malaysia tercinta. KEPERCAYAAN KAPADA TUHAN KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA KELUHURAN PELEMBAGAAN KADAULATAN UNDANG-UNDANG KESOPANAN DAN KESUSILAAN LAGU SEKOLAH Lagu:M.ditempat awam dan disekolah.peraturan disiplin Sekolah dan undang-undang negara.Nasir Lirik:Pn.

Kecemerlangan kami bertekad Diamalkan tanpa jemu. . Berkat bimbiganmu guru.Sehati dan sejiwa Mendukung cita-cita. Demi kemakmuran bersama. Untuk kejayaan dunia dan akhirat. Berdisiplin dan berakhlak mulia.. Keharmonian dipupuk bersama diPrasana bersih dan ceria tercapai wawasan negara SMK Bukit Rahman Putra Ilmu amal jaya SMK Bukit Rahman Putra Kini dan selamanya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful