Anda di halaman 1dari 3

1. Apakah yang dimaksudkan dengan tamadun? Huraikan ciri-ciri yang terdapat dalam sejarah tamadun awal.

(25m) Pengenalan Kemunculan dan perkembangan tamadun manusia berlaku secara berperingkat-peringkat mengikut tahap perkembangan dan kemajuan yg dialami dlm sesebuah masyarakat Timbulnya persoalan apakah ciri-ciri penting yg harus ada dan dimiliki oleh sesebuah masy. yg dikatakan mencapai tahap atau peringkat bertamadun. Persoalan inilah para sarjana berpendapat, ciri-ciri tamadun adalah perubahan petempatan dari petempatan berbentuk kekal dgn terbentuknya organisasi sosial, sistem kepercayaan, beragama, perbandaran dan wujudnya sistem tulisan. Kemunculan tamadun manusia ini dipengaruhi oleh faktor-faktor tertentu spt faktor geografi dan persekitaran. Pengertian Tamadun Pengertian tamadun ± S. Khuda Buksh ± tamadun berasal drp perkataan Latin ± Civitas @ civic ± bermaksud kehidupan di kota Pendapat ahli sejarah Barat spt Clive Bell ± tamadun ± satu kriteria masyarakat iaitu tamadun merupakan kayu ukur yg dpt mengukur atau menentukan tahap sesuatu tamadun. A. Toynbee ± tamadun ± sejenis kebudayaan yg berkembang di kota membentuk institusi politik, kesusasteraan, agama dan moral. Redfield ± cara hidup manusia yg dapat dikriteriakan. Secara ringkas ± tamadun merupakan pencapaian manusia dlm bidang kebendaan dan kerohanian yg berpusat di kota dlm bentuk skrip, seni bina, ilmu pengetahuan, sains dan teknologi, politik dll. Tamadun juga merupakan keadaan masy. manusia yg tlh mencapai taraf kemajuan kebendaan dan pemikiran yg tinggi Tamadun awal ± tamadun Sumeria di Mesopotamia, Tamadun Mesir di Lembah Sg. Nil, tamadun Shang di Lembah Sg. Hwang Ho dan tamadun Mohenja-Daro dan Harrapa di Lembah Sg. Indus. Ciri-Ciri Masyarakat Bertamadun Para Sarjana dgn berdasrkan bukti arkeologi dan inskripsi yg dijumpai di Mesopotamia, Mesir, Hwang Ho, Lembah Indus, Yunani dll tlh mengemukakan ciri-ciri yg terdpt dlm tamadun awal manusia : a) Kemunculan Cara Hidup Menetap Petempatan kekal di sesuatu zon atau unit dgn melakukan bentuk kehidupan bermasyarakat ± wujudnya interaksi antara satu keluarga dgn satu keluarga lain Petempatan di lembah-lembah sungai ± sungai membekalkan sumber air dan makanan, alat perhubungan dan pengangkutan serta mengairi kaw pertanian spt Lembah Sg. Tigris & Euphrates di Mesopotamia, Lembah Sg. Nil di Mesir dll. Lembah sg merupakan kawasan petempatan kepadatan penduduk tinggi Masy. melakukan pelbagai aktiviti hidup dgn kaw. kediaman spt pertanian dan penternakan, menangkap ikan dan memungut hasil hutan Petempatan ini berkembang menjadi pekan kecil dan akhirnya kota dan bandar b) Kemunculan Sistem Tulisan Dan Bahasa Masy. menetap setempat secara kekal membawa kpd kemunculan sistem tulisan dan penggunaan bahasa. Pada peringkat ini tulisan yg digunakan berbentuk simbol yg ditulis pada kulit-kulit kayu dan batubatu Tulisan menjadi alat penyampai idea dan pengalaman dan memajukan perdagangan dan hubungan serantau ± bentuk perdagangan tlh mencapai kemajuan, contohnya tlh wujud perdagangan dgn kaw

f) Sistem Ekonomi Sistem ekonomi semakin yg teratur dan bentuk perdagangan yg wujud pada tamadun awal adalah sistem barter Namun. wujud sistem dan pola pemerintahan yg teratur dan tersusun.sesuai dgn latar masa. Amalan pertanian menjadi lbh teratur dan cekap. pedagang dan hamba yg terdiri drp tawanan perang dan org berhutang Struktur sosial ini tlh melicinkan proses pentadbiran dan keamanan dpt diwujudkan dlm masy spt yg wujud dlm tamadun awal Mesopotamia. Pada masa ini juga. menggantikan aktiviti perburuan dan mengutip makanan (food gatherer) Perkembangan meluas ini telah mencetuskan Revolusi Pertanian ± membawa kpd kelahiran tamadun awal dunia spt Tamadun Sumeria di Lembah Mesopotamia dll . c) Strafikasi / kelas sosial Dalam sosial. yg diperintah. raja menduduki tempat teratas dan diikuti oleh gol pendeta serta bangsawan Golongan paling bawah ialah rakyat. peningkatan hasil pertanian hingga dpt menampung pertambahan penduduk yg besar dan pertanian menjadi sumber utama makanan. byk ciptaan baru tlh dihasilkan spt membuat roda dan kapal drp kayu. tlh mula merekodkan aktiviti perdagangan dan pentadbiran serta aliran sg utk urusan perhubungan dan pengangkutan. penemuan ilmu sains spt astronomi dan ilmu matematik tlh meninggikan pengetahuan dan taraf pemikiran manusia Ini semua tlh memajukan lagi aktiviti hidup mereka. pemungut hasil hutan dan menangkap ikan. Mesir. tulang-tulang dan batu serta bahan-bahan lain spt terciptanya cangkul utk membajak kaw pertanian. bintang. contohnya mereka tlh membentuk status dan hierarki gol. Yunani. bukit. Dgn adanya pengkhususan kerja menyebabkan wujudnya sistem ekonomi yg teratur. tempat dan masy-nya. petani. alat-alat pertanian drp kayu. Dlm perkembangan sains dan teknologi. Yunani dll d) Sistem kepercayaan dan agama Sistem kepercayaan menjadi semakin kompleks ± manusia zmn primitif percaya kpd kehidupan selepas mati ± bukti ± penemuan brg2 pengebumian di kaw kubur Agama dan kepercayaan berbentuk poleteisme (konsep kepercayaan byk tuhan) Unsur-unsur alam spt pokok. pemerintah dan gol. Dlm status dan hierarki ini. Setiap individu mempunyai tugasan masing-masing spt penternak. perdagangan hingga ke peringkat antarabangsa dan aktiviti perdagangan lain tlh membantu kemajuan ekonomi g) Sains dan teknologi Pola dan ciri sains & teknologi yg wujud. matahari dll dijadikan objek penyembahan dan mengadakan upacara penyembahan Ada juga yg menyembah dewa dewi yg dianggap sbg tuhan e) Pengkhususan pekerjaan Dlm kerajaan awal spt Mesopotamia.luar petempatannya dan hubungan serantau ± masy. khasnya dlm bidang pertanian. Rom dll tlh wujud pengkhususan pekerjaan di kalangan masy. perahu utk pengangkutan dan perhubungan dll.

Kesimpulan Perkembangan tamadun berlaku secara berperingkat-peringkat mengikut tahap kemajuan yg dialami oleh masy. Tamadun merupakan pencapaian dan kemajuan sesebuah masy dlm aspek material dan pemikiran seiring dgn perubahan masa dan geografi spt kehidupan nomad kpd petempatan kekal dan wujudnya ciptaan baru melalui perkembangan sains dan teknologi .