Anda di halaman 1dari 18

SULIT 6 3472/1

Nama :
Tingkatan:
JABATAN PELAJARAN MELAKA
UJIAN PENGESANAN PERTENGAHAN TAHUN
SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2009
ADDITIONAL MATHEMATICS
Kertas 1
Dua Jam
JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. Tulis nama dan tingkatan anda pada ruang yang
disediakan.
2. Kertas soalan ini mengandungi 25 soalan dan adalah
dalam dwibahasa.
3. Jawab semua soalan. Bagi setiap soalan berikan
SATU jawapan sahaja.
4. Jawapan hendaklah ditulis pada ruang yang
disediakan dalam kertas soalan.
5. Tunjukkan langkah-langkah penting dalam kerja
mengira anda. Ini boleh membantu anda untuk
mendapatkan markah.
6. Sekiranya anda hendak menukar jawapan, batalkan
kerja mengira yang telah dibuat. Kemudian tulis
jawapan yang baru.
7. Rajah yang mengiringi soalan ini tidak dilukiskan
mengikut skala kecuali dinyatakan.
8. Markah yang diperuntukkan bagi setiap soalan atau
ceraian soalan ditunjukkan dalam kurungan.
9. Satu senarai rumus disediakan di halaman 3 hingga 5
10. Buku sifir matematik empat angka boleh digunakan.
.
11 Penggunaan kalkulator saintifik yang tidak boleh
diprogramkan adalah dibenarkan
12 Kertas soalan ini hendaklah diserahkan pada akhir
peperiksaan .
Kod
Pemeriksa
Soalan
Markah
Penuh
Markah
Diperoleh
1 2
2 2
3 3
4 3
5 3
6 3
7 3
8 3
9 3
10 4
11 3
12 3
13 4
14 4
15 4
16 3
17 3
18 3
19 4
20 3
21 3
22 4
23 3
24 4
25 3
Jumlah
SULIT
3472/1
Additional
Mathematics
Kertas 1
Mei 2009
2 jam
Kertas soalan ini mengandungi 18 halaman bercetak.
3472/1 [Lihat sebelah
SULIT 2 3472/1
INFORMATION FOR CANDIDATES
1. This question paper consists of 25 questions.
2. Answer all questions .
3. Give only one answer for each question.
4. Write your answers clearly in the spaces provided in the question paper.
5. Show your working. It may help you to get marks.
6. If you wish to change your answer, cross out the work that you have done. Then write down
the new answer.
7. The diagrams in the questions provided are not drawn to scale unless stated.
8. The marks allocated for each question are shown in brackets.
9. A list of formulae is provided on pages 3 to 5.
10. A booklet of fourfigure mathematical tables is provided..
11. You may use a nonprogrammable scientific calculator.
12. This question paper must be handed in at the end of the examination.
SULIT 3 3472/1
The following formulae may be helpful in answering the questions. The symbols given are the
ones commonly used.
Rumus-rumus berikut boleh digunakan untuk membantu anda menjawab soalan.
Simbol-simbol yang diberi adalah yang biasa digunakan.
ALGEBRA
1.
a
ac b b
x
2
4
2

=
2.
n m n m
a a a
+
=
3.
n m n m
a a a

=
4.
nm n m
a a = ) (
5. n m mn
a a a
log log log + =
6. n m
n
m
a a a
log log log =
7. m n m
a
n
a
log log =
8.
a
b
b
c
c
a
log
log
log =
9. d n a T
n
) 1 ( + =
10. ] ) 1 ( 2 [
2
d n a
n
S
n
+ =
11.
1
=
n
n
ar T
12.
r
r a
r
r a
S
n n
n

=
1
) 1 (
1
) 1 (
, (r = 1)
13.
r
a
S

1
, r <1
CALCULUS (KALKULUS)
1. y = uv ,
dx
du
v
dx
dv
u
dx
dy
+ =
2.
v
u
y = ,
2
v
dx
dv
u
dx
du
v
dx
dy

= ,
3.
dx
du
du
dy
dx
dy
=
4. Area under a curve
(Luas di bawah lengkung)
=

b
a
y dx atau =

b
a
x dy
5 Volume generated
(Isipadu janaan)
=

b
a
y
2
t dx or (atau) =

b
a
x
2
t dy
SULIT 4 3472/1
STATISTICS (STATISTIK)
1. x =
N
x

2. x =

f
fx
3. o =
N
x x


2
) (
=
2 _
2
x
N
x

4. o =


f
x x f
2
) (
=
2
2
x
f
fx

5. M = C
f
F N
L
m


+
2
1
6. 100
0
1
=
Q
Q
I
7.
1
1 1
w
I w
I

=
8.
)! (
!
r n
n
P
r
n

=
9.
! )! (
!
r r n
n
C
r
n

=
10. P(AB)=P(A)+P(B)-P(AB)
11. P(X=r) =
r n r
r
n
q p C

, p + q = 1
12. Mean (Min) = np
13. npq = o
14. z =
o
u x
GEOMETRY (GEOMETRI)
1. Distance (Jarak)
=
2
2 1
2
2 1
) ( ) ( y y x x +
2. Midpoint (Titik tengah)
(x , y) =
\
| +
2
2 1
x x
, |
.
| +
2
2 1
y y
3. A point dividing a segment of a line
(Titik yang membahagi suatu
tembereng garis)
( x, y) = ,
2 1

\
|
+
+
n m
mx nx
|
.
|
+
+
n m
my ny
2 1
4. Area of triangle (Luas segitiga)
= ) ( ) (
2
1
3 1 2 3 1 2 1 3 3 2 2 1
1
y x y x y x y x y x y x + + + +
5.
2 2
y x r + =
6.
2 2
y x
yj xi
r
+
+
=
SULIT 5 3472/1
(TRIGONOMETRY) TRIGONOMETRI
1. Arc length, s = ru
Panjang lengkok, s = ju
2. Area of sector, A = u
2
2
1
r
Luas sektor , L = u
2
2
1
j
3. sin
2
A + cos
2
A = 1
sin
2
A + kos
2
A = 1
4. sec
2
A = 1 + tan
2
A
sek
2
A = 1 + tan
2
A
5. cosec
2
A = 1 + cot
2
A
kosek
2
A = 1 + kot
2
A
6. sin 2A = 2 sin A cos A
sin 2A = 2 sin A kos A
7. cos 2A = cos
2
A sin
2
A
= 2 cos
2
A 1
= 1 2 sin
2
A
kos 2A = kos
2
A sin
2
A
= 2 kos
2
A 1
= 1 2 sin
2
A
8. sin (A B) = sin A cos B cos A sin B
sin (A B) = sin A kos B kos A sin B
9. cos (A B) = cos A cos B sin A sin B
kos (A B) = kos A kos B sin A sin B
10. tan (A B) =
B A
B A
tan tan 1
tan tan

11. tan 2A =
A
A
2
tan 1
tan 2

12.
C
c
B
b
A
a
sin sin sin
= =
13. bc c b a 2
2 2 2
+ = cos A
bc c b a 2
2 2 2
+ = kos A
14. Area of triangle (Luas segitiga)
= C absin
2
1
SULIT 6 3472/1
1. The diagram 1 shows the relation of y x f : , for 4 5 s s x
Rajah 1 menunjukkan hubungan y x f : , untuk 4 5 s s x
State
(a) the type of relation
(b) the range for this relation. [2 marks]
Nyatakan
(a) jenis hubungan ini.
(b) julat bagi hubungan ini [2 markah]
Answer : (a) ...
(b) ..
2. Given that f : x 3x 4 and g : x x
2
+8 x + 16, find g f ( x ) . [2 marks]
Diberi bahawa f : x 3x 4 dan g : x x
2
+8 x + 16, carikan g f ( x ). [2 markah]
Answer :
2
1
2
2
Diagram 1
Rajah 1
(-4, 2)
(5, -4)
y
0
x
SULIT 3472/1 7
3. Given the function f(x) = x + 3 and g(x) = a + bx
2
. If gf(x) = 6x
2
+ 36x + 56,
find the value of a and of b. [3 marks]
Diberi bahawa f(x) = x + 3 dan g(x) = a + bx
2
. Jika gf(x) = 6x
2
+ 36x + 56, carikan
nilai a dan nilai b. [3 markah]
Answer: a =
b =
4. Solve the quadratic equation 2x(x 4) = (1 x)(x + 2). Give your answer correct to
four significant figures. [3 marks]
Selesaikan persamaan kuadratik 2x(x 4) = (1 x)(x + 2). Berikan jawapan anda betul kepada
empat angka bererti. [3 markah]
Answer :
3
3
3
4
SULIT 3472/1 8
5. The quadratic equation ( 2 x 5 )
2
= (p 10) x has two distinct roots.
Find the range of values of p. [3 marks]
Persamaan kuadratik ( 2 x 5 )
2
= (p 10) x mempunyai dua punca yang nyata dan berbeza
Cari julat nilai p. [3 markah]
Answer :
6. Diagram 2 shows the graph of a quadratic function y = (x + p)
2
+ q where
p and q are constants. Given (3 , -2) is the maximum point of the curve.
Rajah 2 menunjukkan graf bagi persamaan kuadratik y = ( x + p)
2
+ q di mana p dan q adalah
pemalar. Diberi ( 3, -2) adalah titik maksimum bagi lengkung tersebut.
(a) Find the value of p and of q.
(b) Write the equation of the axis of symmetry. [3 marks]
(a) Cari nilai p dan nilai q.
(b) Tuliskan persamaan paksi simetri. [3 markah]
Answer :a ) p =..
q =..
b) .. .
3
5
3
6
y
Diagram 2
Rajah 2
x
( 3, -2)
y = (x + p)
2
+ q
SULIT 3472/1 9
7. Find the range of values of x that satisfy x x x + > + 3 ) 1 2 )( 1 3 ( . [ 3 marks ]
Cari julat nilai x yang memuaskan persamaan x x x + > + 3 ) 1 2 )( 1 3 ( . [3 markah]
Answer : ..
8. Solve the equation 64 4 . 2
1
=
+ x x
[ 3 marks]
Selesaikan persamaan 64 4 . 2
1
=
+ x x
[3 markah]
Answer: ..
3
7
3
8
SULIT 3472/1 10
9. Solve the equation log
2
y = 1 + log
2
(y 2 ). [ 3 marks]
Selesaikan persamaan log
2
y = 1 + log
2
(y 2 ). [3 markah]
Answer: ..
10. Given that log
n
3 = p and log
n
5 = q, express log
n
75n in terms of p and q.
[ 4 marks ]
Diberi bahawa log
n
3 = p dan log
n
5 = q, ungkapkan log
n
75n dalam sebutan p dan q. [4 markah]
Answer: .
3
9
4
10
SULIT 3472/1 11
11. The first three terms of an arithmetic progression are m 2, m + 2, 2m + 1. Find
(a) the value of m,
(b) the common difference. [3 marks]
Tiga sebutan pertama suatu janjang aritmetik ialah m 2, m + 2, 2m + 1. Cari
(a) nilai bagi m,
(b) beza sepunya . [3 markah]
Answer :(a) ...
(b) ....
12. The sum of the first n terms of an arithmetic progression, Sn, is given by
S
n
= 5n
2
3n . Find the 5
th
term of the progression. [3 marks]
Hasil tambah n sebutan yang pertama bagi suatu janjang aritmetik , S
n
, diberi sebagai
S
n
= 5n
2
3n . Cari sebutan kelima bagi janjang ini. [3 markah]
Answer: ................
3
11
3
12
SULIT 3472/1 12
13. The sum of the first n terms of the geometric progression 6, 18, 54, is 19 680.
Find
(a) the common ratio of the progression,
(b) the value of n. [4 marks]
Hasil tambah n sebutan pertama bagi janjang geometri ialah 6, 18, 54, is 19 680. Cari
(a) nisbah sepunya bagi janjang ini,
(b) nilai n. [4 markah]
Answer :(a) ...
(b) ..
14. Diagram 3 shows the graph of the straight line that is related by the equation y = ax
b
where a and b are constants.
Rajah 3 menunjukkan graf garis lurus yang menghubungkan persamaan y = ax
b
di mana a dan b
adalah pemalar.
Find the value of a and of b. [4 marks]
Cari nilai a dan b. [4 markah]
Answer : a =
b =
4
13
4
14
Diagram 3
Rajah 3
-
-
log y
log x
(0 , -2)
(4 , 0)
SULIT 3472/1 13
15. Diagram 4 below shows the straight line PRQ . Find
Rajah 4 di bawah menunjukkan garis lurus PRQ. Cari
(a) the value of u [2 marks]
(b) the equation of straight line which passes through point S ( 4, 1)
and parallel to PQ. [2 marks]
(a) nilai u [2 markah]
(b) persamaan garis lurus yang melalui titik S ( 4, 1 ) dan selari dengan PQ. [2 markah]
Answer (a) ..
(b) ..
16. Given that the area of a quadrilateral ABCD with vertices A(2,2), B(-1,2 ) ,
C (4, -1) and D(5 , k) is 11 unit
2
. Find the possible values of k. [3 marks]
Diberi luas sebuah sisiempat ABCD yang mempunyai bucu bucu A(2,2), B(-1,2 )
C (4, -1) dan D(5,k) ialah 11 unit
2
. Carikan nilai nilai yang mungkin bagi k. [3 markah]
Answer: k=
4
3
15
3
16
Diagram 4
Rajah 4
x
Q(u, -1)
y
P(-4, 8)
R((0, 2)
0

SULIT 3472/1 14
17. Given that
3
2
) (
2

=
x
x
x f , evaluate f '(1). [ 3 marks]
Diberi
3
2
) (
2

=
x
x
x f , nilaikan f '(1). [3 markah]
Answer :
18. Given that y = x
2
6x. Using differentiation, find the small changes in y when x
increases from 4 to 4.02 . [3 marks]
Diberi bahawa y = x
2
-6x. Dengan menggunakan kaedah pembezaan, cari perubahan kecil
dalam y apabila x bertambah daripada 4 kepada 4.02. [3 markah]
Answer : ...............
3
18
3
17
SULIT 3472/1 15
19. Given that y = x ( 3 x ) , find the value of x that satisfies the equation
y
dx
dy
x
dx
y d
+
2
2
+ 12 = 0 [ 4 marks]
Diberi y = x ( 3 x ) , carikan nilai x yang memenuhi persamaan 0 12
2
2
= + +
dx
dy
x
dx
y d
y
[4 markah]
Answer : .................
20. If

=
3
1
4 ) ( dx x f , find
(a) the value of

1
3
) ( dx x f
(b) the value of m if

=
3
1
8 )] ( [ dx x f mx [3 marks]
Diberi

=
3
1
4 ) ( dx x f
, cari
(a) nilai

1
3
) ( dx x f
(b) nilai m jika

=
3
1
8 )] ( [ dx x f mx [3 markah]
Answer: (a) ....
(b) .........................................
3
20
4
19
SULIT 3472/1 16
21. Given ( ) ( )
0 0
1
1 2
4
a a
x dx x dx = +

, find the value of a . [3 marks]
Diberi ( ) ( )
0 0
1
1 2
4
a a
x dx x dx = +

, carikan nilai a . [3 markah]
Answer :
22. Diagram 5 shows that sector of circle II is an image of sector of circle I under an
enlargement of a scale factor 2.
Rajah 5 menunjukkan bahawa sektor bulatan II ialah imej bagi sektor bulatan I dibawah
pembesaran dengan faktor skala 2.
Diagram 5
Rajah 5
If the perimeter of the sector I is 20 cm and the radius of the sector II is 10 cm,
determine
(a) the angle u in radian,
(b) the area of sector II. [4 marks]
Jika perimeter bagi sektor I ialah 20 cm dan jejari bagi sektor II ialah 10 cm, tentukan
(a) sudut u dalam radian,
(b) luas sektor II. [4 markah]
Answer: (a)
(b)
3
21
4
22
SULIT 3472/1 17
23. A circle of radius 2.5 cm has a minor sector with an area of 6.25 cm
2
. Calculate
( a ) the angle of the sector in radians,
( b ) the perimeter of the major sector. [3 marks]
[ use 3.142 t = ]
Satu bulatan dengan jejari 2.5 cm mempunyai sektor minor dengan keluasan 6.25cm
2
.
Kirakan
(a) sudut sektor dalam radian.
(b) perimeter bagi sektor major. [3 markah]
[ guna 3.142 t = ]
Answer: (a)
(b)
24. The mean of a set of data 5, 2x - 1, 8, 5 and ( x
2
2) is 10.
(a) Find the possible values of x.
(b) Hence, find the mode and the median of the set of data based on the positive
value of x. [4 marks]
Min bagi set data 5, 2x - 1, 8, 5 and ( x
2
2) adalah 10.
(a) Cari nilai-nilai yang mungkin bagi x.
(b) Seterusnya, cari nilai mod dan median bagi data tersebut berdasarkan nilai positif x.
[4 markah]
Answer : (a)
(b)
3
23
4
24
SULIT 3472/1 18
25. A set of data consists of five numbers. The sum of the numbers is 60 and the sum
of the squares of the numbers is 800. Find the standard deviation . [3 marks]
Suatu set data mengandungi lima nombor. Hasil tambah nombor-nombor itu
ialah 60 dan hasil tambah kuasa dua nombor-nombor itu ialah 800.
Cari sisihan piawai. [4 markah]
Answer :
END OF QUESTION PAPER
KERTAS SOALAN TAMAT
3
25