Anda di halaman 1dari 31

TAYAR DAN RODA (TIRES AND WHEEL)

TAYAR
Tayar merupakan alat yang amat penting dalam sesebuah kereta. Nyawa kita bergantung kepada sentuhan permukaan sebesar tapak tangan. Ia perlu disenggarakan sekerap mungkin untuk memastikan ia berada dalam keadaan Tip-top.

SAIZ TAYAR YANG PERLU DIGUNAKAN.


BERGANTUNG KEPADA :
Kapasiti enjin. Rekaan kereta.

Kegunaan.

Fungsi tayar
Tayar dapat bertindak sebagai kusyen udara

diantara jalan dan roda ia berfungsi untuk menyerap getaran yang disebabkan oleh permukaan jalan yang tidak rata.
Tayar dapat memberikan cengkaman kepada

permukaan jalanraya. Dengan itu kenderaan boleh dikawal dengan baik semasa membelok atau membrek.
Memberikan keselesaan kepada penumpang.

Struktur tayar
Semua kenderaan di jalan raya hari ini mengunakan

tayar yang mengandungi angin (tayar numat). Tayar ini di perbuat daripada campuran getah asli, getah tiruan dan lapisan talikod yang diperbuat daripada rayon atau nylon. Ada juga sesetengah tayar yang mengunakan alumunium dan keluli sebagai bahan talikod.

Jenis jenis tayar


Tayar kenderaan moden boleh di bahagikan kepada dua jenis iaitu: Tayar bertiub

Tayar jenis ini mengunakan tiub untuk menyimpan udara. Udara di pam masuk ke dalam tiub melalui injap. Saiz tiub yang digunakan mestilah sama dengan saiz tayar.
Tayar tanpa tiub Tayar jenis ini dapat menyimpan udara dengan tanpa mengunakan tiub. Pada permukaan dalam tayar dilekatkan kepingan getah yang lembut supaya udara tidak dapat meresap keluar. Tayar dan rim mestilah sentiasa berada di dalam keadaan baik. Udara dipamkan masuk ke dalam tayar melalui injap yang dipasangkan pada rim.

BINAAN TAYAR
Terdapat tiga jenis tayar yang lazim digunakan pada kenderaan bergantung kepada jenis lapisan badannya.

Lapisan bulatan serong.


Ia juga dikenali dengan nama tayar lazim. Lapis dibuat serong dan bersilang diantara satu sama lain. Silangan biasanya dibuat pada sudut 30O hingga 38O. Tayar jenis ini biasanya lebih senyap dan dapat dipandu dengan lancar.

Lapisan balutan radial.


Lapisan rangka tayar jenis ini disusun 90O dengan barisan bunga tayar. Satu lapisan yang dikenali sebagai lapisan bunga tayar juga dipasang dibawah bunga tayar. Tayar jenis ini mempunyai beberapa kebaikan, antaranya: Bunga tayar tahan lebih lama. Pengunaan bahan api dapat dijimatkan. Cengkaman tayar dapat dipertingkatkan, dari itu tayar kurang membuang semasa membelok dan membrek. Disamping itu terdapat juga beberapa kelemahan untuk tayar jenis ini iaitu: i) Steering menjadi berat. ii) Tayar kelihatan seperti kurang angin.

Lapisan bulatan serong dan lintang


Binaannya sama dengan lapis serong, tetapi ia ditambah dengan dua atau lebih lapis peneguh yang ditempatkan di bawah bunga tayar. Lapisan tersebut akan menguatkan bunga tayar dan mencegah lentur atau liang liut berlebihan.

Bunga tayar
Bunga tayar dibentuk untuk menahan dan mengatasi masalah seperti kecenderungan gelincir ke sisi, bunyi bising semasa kenderaan dipandu laju dan kehausan yang tidak seragam, ia juga bertujuan bagi mendapatkan cengkaman yang baik ke atas permukaan jalan dengan itu kenderaan dapat dipecut dengan tanpa membahayakan dan dapat diberhentikan mengikut jarak yang tertentu bersesuaian dengan kelajuannya. Lurah lurah kecil yang terdapat pada bunga tayar adalah berfungsi untuk mengenepikan air di permukaan jalan.

TYRE DESIGN

Injap tayar
Semua jenis tayar samada bertiub atau tidak bertiub yang dipasang pada rim tidak boleh diisi dengan angin selagi injap tayar belum dipasang atau ianya telah rosak, disini jelas menunjukkan bahawa walaupun injap tayar itu kecil sahaja saiznya tetapi ia memainkan peranan yang amat penting. Begitu jugalah halnya dengan sesebuah tayar itu perlu diimbangkan dengan betul disamping had kehausan bunga tayar yang dibenarkan.

SAIZ TAYAR

Mengenal tayar IDENTIFYING TIRES


P
TIRE TYPE

185

80
ASPEC RATIO
(section height) (Section Width)

13
RIM DIAMETER

P Passenger T Temporary C Commercial

70 75 80 CONSTRUCTION TYPE R Radial B Bias D - Diagonal

13 14 15

SECTION WIDTH (MILLIMETERS) 185 195 205 ETC

TEKANAN TAYAR SEMASA SEJUK

WEAR INDICATOR

MANUFACTURE DATE

1 4 2

LOOSEN AND TIGHTEN METHOD

TYRE DESIGN

TYRE ROTATION METHOD

TYRE ROTATION METHOD

UNDER STEERING
-BIASANYA BERLAKU PADA KENDERAAN PACUAN HADAPAN - IA AKAN BERLAKU APABILA KENDERAAN MENGAMBIL SELEKOH PADA KELAJUAN TERLAMPAU TINGGI

MOTION OF VEHICLE ( PERGERAKAN KENDERAAN )

OVER STEERING
-BIASANYA BERLAKU PADA KENDERAAN PACUAN BELAKANG - IA AKAN BERLAKU APABILA KENDERAAN MENGAMBIL SELEKOH PADA KELAJUAN TERLAMPAU TINGGI

MOTION OF VEHICLE ( PERGERAKAN KENDERAAN )