Anda di halaman 1dari 11

Bahagian 1 (40 Markah) Jawab semua soalan pada bahagian ini.

1. Baca petikan puisi di bawah dengan teliti, kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Di celah-celah pasar kesibukan hidup sekujur kecil bersalut kemiskinan melaung perhatian minta didekati peti kecil tersandang di bahu kerdil dia bukan pengemis jalanan tapi menjual perkhidmatan dia bukan pencopet buruan tapi menagih pengertian. (dipetik daripada Antologi Madu Ilmu) a) i. Apakah maksud asonansi? ii. Berikan satu contoh asonansi berdasarkan puisi di atas. b) Nyatakan dua ciri petikan puisi di atas. 2. Rangkai kata di bawah terdapat dalam Hikayat Indera Nata. Berikan maksud rangkai kata tersebut. a) Terlalu sukacitanya - __________________________________________ (1 markah) b) Seraya menceretakan - _________________________________________ (1 markah) c) Baharulah ingat akan hal perbuatannya - ___________________________ (1 markah) d) Dikerasinya hatinya - __________________________________________ (1 markah)

3. Baca petikan di bawah, kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Maka lalu dipeluknya kaki bondanya seraya kata baginda, Lihatlah bonda kelakuan anakanda kedua ini seperti ayam kematian ibunya; sampailah hati bonda meninggalkan anakanda kedua selaku ini. (Petikan daripada Hikayat Nakhoda Muda dalam Seuntai Kasih Secebis Harapan) a) Apakah teknik penceritaan yang digunakan dalam petikan di atas? ________________________________________________________________________ (1 markah) b) Apakah nama anakanda yang terdapat dalam petikan di atas? ________________________________________________________________________ (1 markah)

c) Apakah yang menyebabkan anakanda memeluk kaki bondanya? ________________________________________________________________________ (1 markah) d) Tuliskan nama adik anakanda tersebut? (1 markah)

4. Berdasarkan cerpen Warna Hati Seorang Datin karya Rahman Haji Yusof, jawab soalan berikut. a) Apakah nama anak Siti Halijah? i. __________________________________ (1 markah) ii __________________________________ (1 markah) b) Nyatakan dua latar masa yang berlaku dalam cerpen tersebut? i. __________________________________ (1 markah) ii __________________________________ (1 markah)

5. Dalam penulisan cerpen, pengarang banyak menggunakan teknik penceritaan imbas kembali. a) Apakah maksud imbas kembali? _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ (2 markah) b) Nyatakan dua sebab pengarang menggunakan teknik imbas kembali dalam penulisan cerpen? i) __________________________________________________________________ ii) __________________________________________________________________ (2 markah)

6. Berikut merupakan nama pengarang dan cerpen yang dihasilkannya. Lengkapkan jadual tersebut. Nama cerpen Pengarang 1. Seekor Manusia Seorang Binatang 2. Rahman Haji Yusof 3. Tagung 4. Ria Asmira (4 markah)

7. Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang mengungkapkan tema kerendahan moral seorang gadis yang tidak bertanggungjawab terhadap perbuatannya sendiri.

a) Siapakah watak utama cerpen tersebut? ___________________________________________________________________________ (1 markah) b) Namakan watak bekas kekasih watak utama cerpen tersebut? ___________________________________________________________________________ (1 markah) c) Berikan dua pengajaran yang terdapat dalam cerpen tersebut? i. ___________________________________________________________________________ ii. ___________________________________________________________________________ (2 markah)

8. Dalam drama terdapat babak dan adegan. Apakah yang dimaksudkan dengan: a) Babak: __________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________ (2 markah) b) Adegan: __________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________ (2 markah)

9. Berdasarkan novel Jeriji Kasih karya Mohd Ishak Abd Rahman, tuliskan nama berdasarkan perwatakan yang telah diberikan. Watak Perwatakan Seorang yang prihatin terhadap masa depan anak dan cucu. Seorang ibu yang pandai mendidik dan memberikan kasih saying terhadap anak. Dikagumi oleh kebanyakan pelajar kerana kepandaian dan kekreatifannya. Seorang yang bermasalah dan suka bertindak melakukan perkara yang tidak disenangi oleh orang lain. (4 markah) 10. Dalam kajian sesebuah novel, terdapat aspek gaya bahasa yang perlu dikaji. Nyatakan empat aspek yang bahasa yang biasa anda kaji. a) _________________________________________________ b) _________________________________________________ c) _________________________________________________ d) _________________________________________________ (4 markah)

Bahagian 2 (60 markah)

Bahagian A Puisi tradisional dan prosa klasik

Pilih satu soalan pada bahagian ini. 1. Baca puisi di bawah dengan teliti kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Anak Cina bertimbang madat, Dari Makasar langsung ke Deli, Hidup di dunia biar beradat, Bahasa tidak terjual beli. Apalah tanda batang putat, Batang putat bersegi buahnya, Apalah tanda orang beradat, Prang beradat tinggi maruahnya. Batu kecubang warna ungu, Ditatah berlian batu bermutu, Adat Melayu menyambut tetamu, Hamparkan tikar lebarkan pintu.

Daun sirih sudah disusun, Siap dengan gambir dan kapur, Adat semang pulang ke dusun, Adat belut pulang ke lumpur. a) Apakah genre puisi di atas? b) Huraikan lima ciri-ciri puisi di atas? c) Huraikan empat pengajaran yang terdapat dalam puisi di atas? 2. Berdasarkan Hikayat Seri Kelantan, jawab soalan-soalan berikut. a) Apakah alasan Encik Siti hendak mencari suami untuk Tuan Puteri Sadung? (3 markah) b) Mengapakah Tuan Puteri Sadung bersetuju ke benua Siam? (3 markah) c) Gambarkan peristiwa peperangan antara tentera Siam dengan Sultan Abdullah (14 markah) (2 markah) (10 markah) (8 markah)

Bahagian B Puisi Moden dan Drama Pilih satu soalan pada bahagian ini. 3. Baca sajak di bawah dengan teliti dan kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Anak Global Gerabak mulai pasang manusia. Di depanku kerusiku Seorang anak muda Zaman mewah Dari jarak jauh dia anak bangsa Pakaiannya mengingat mangsa Ekonomi belum tersembam Di depan rakyat yang tersentak jatuh. Dari dekat dia dibintangi Nama dan warna dunia. Beg sandang kelabu memanjat High Sierra Cermin mata hitamnya dari kompeni Oakley Baju-t bangganya mengiklankan Tempat asalnya, Hard Rock Cafe, New York, Jean Levis bernombor siri Ada lencana Planet Hollywood Sandal dari adidas

Jam menyembul G-Shock Dan telefon bimbitnya Nokia. Aku menanya dalam diri Celana dalam pasti dari luar negeri Dan ubat jerawat dibeli mengikut Arahan iklan mana? Kucari diri Malaysianya Tapi yang kutemui Kulitnya sehitam tanganku, Hidungnya agak penyek Dan ada bau pantai yang memanjat Ke udara kereta api. Namun bahasanya aku tidak mengerti, Dua patah Melayu ditimbun sepuluh Inggeris, dipinjam dari majalah anak muda. Aku tunduk Mencari Malaysianya, Yang mungkin terjatuh Ke bawah kerusinya. Aksara Usia, 2005

a) Nyatakan tema sajak di atas? b) Huraikan lima gaya bahasa yang terdapat dalam sajak di atas? c) Jelaskan tiga nilai yang terkandung dalam sajak tersebut?

(4 markah) (10 markah) (6 markah)

4. Berdasarkan drama Menggapai Pelangi karya Taha Abd Kadir, jawab soalan-soalan berikut. a) Huraikan watak dan perwatakan Imran? (10 markah) b) Nyatakan latar masyarakat yang terdapat dalam drama Menggapai Pelangi karya Taha Abd Kadir? (10 markah)

Bahagian C Cerpen dan Novel Pilih satu soalan pada bahagian ini. 5. Berdasarkan cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang karya Muahammad Isa al-Jambuli, jawab soalansoalan berikut. a) Huraikan teknik penceritaan yang terdapat dalam cerpen tersebut? b) Jelaskan tiga nilai c). Jelaskan tiga pengajaran (8 markah) [6markah] [6markah]

6. Berdasarkan novel Jeriji Kasih, karya Ramlah Abd Rashid.

a) Nyatakan tiga latar tempat dalam dan peristiwa yang berlaku dalam novel tersebut. [12 m] b) Huraikan empat latar masyarakat yang terdapat dalam novel tersebut ? [8 markah]

Runduklah sebentar Mengenang butir-butir bernas bekalan perjuangan Justeru ada kalanya bersinar bagai permata Menjadi senjata ampuh memenangi setiap suasana Dengan senyum menguntum harum Menempah ceria yang anggun. ( Sajak sebuah pesanan- Ghazali Lateh)

Denai waktu yang kita sama-sama telesuri Kini tiba di pintu destinasi Waktu kita wajar menghulur tangan Buat merestu sebuah perpisahan.

( Sajak sebuah pesanan- Ghazali Lateh) Berdasarkan petikan di atas: a. Nyatakan dua contoh metafora. b. Nyatakan satu lagi gaya bahasa. [2m] [2m]

Berdasarkan petikan di atas: a. Nyatakan definisi simile b. Nyatakan satu contoh

Ambil kembali tanjak Buka silat tegak bergerak Kembali ke tempat asal di puncak Kumpul semula sakti Suara dan martabat diri Di sana menanti pentas dunia Dengan penuh bercahaya. ( Merdekalah Bahasaku-Siti Zaleha M. Hashim) Berdasarkan petikan di atas: a. Nyatakan definisi tema. b. Apakah tema petkan di atas.

Masih tegar dalam ingatan Al-Mubarak Saat kau menuntun Tanganku pulang Setelah aku jauh tersasar di dunia Yang siang tak bercahaya Dan malam yang kehilangan Segugus bintang. (waktu itu:Antara Ramadan -Shamsuddin Othman) Berdasarkan petikan di atas: a. Jelaskan persoalan b. Jelaskan s atu sikap penyajak

Rindu keluarga terpenuhi sudah Kasih sahabat berurat kejap Semula bercantum jarak terbelah Randau beramai mengait kenangan Cerah rumah menguasai cuaca Ingatan manis terukir jelita. (sajak Kembali Gawai Rindu Telerai- Abizai) Berdasarkan petikan di atas: a. Nyatakan maksud gaya bahasa inversi. b. Berikan dua contoh.

Rindu keluarga terpenuhi sudah Kasih sahabat berurat kejap Semula bercantum jarak terbelah Randau beramai mengait kenangan Cerah rumah menguasai cuaca Ingatan manis terukir jelita. (sajak Kembali Gawai Rindu Telerai- Abizai)

a. Jelaskan satu persoalan B jelaskan satu mesej

Duka tanah kepedihan menyusur ke dalam Urat-uratnya Seakan di dalam paru-paru Sedang menyeret nanah luka Dan udara hanyir bersembilu tajam. (duka Tanah- Chu E.Liang) Berdasarkan petikan di atas: a. Nyatakan definisi hiperbola. b. Nyatakan dua contoh.

Tatkala kulihat langit itu Menangisi nasib sungai Seakan tidak mampu Segala tangan dan mata yang ada Semuanya sekadar menunjuk dan menatap Kesengsaraan sungai Tangan-tangan kotor dan jalang Teramat menghinamu-sungai tercinta (Tangisan Langit Tatkala Sengsara SungaiIhsan Norzali) Berdasarkan petikan di atas: a. Jelaskan maksud personifikasi. b. Berikan satu contoh.

Sedang aku diceraki beribu duri dosa Anak-anak Masjid Maimun itu lagi menyoal Bagaimana rupanya jati diri hamba Allah Bak bapak, ibu atau seperti saya? (Tangisan Langit Tatkala Sengsara SungaiIhsan Norzali) Berdasarkan petikan di atas: a. Jelaskan dua unsur gaya bahasa.

Terpaksa aku bertahan, bonda Untuk mencari rezeki yang bakal menyalakan jamung kehidupan kita biarkan kusedar segalanya masih tidak mampu melunasi piutang budimu. (Sketsa Kerinduan- Shukri Abdullah) Berdasarkan petikan di atas: a. Jelaskan dua nilai. b. Jelas dua pengajaran.

Hanya jambangan doa putih mampu kurangkai Melingkari mengitari laman hayatmu - Sekadar insaf merawat simpati (sketsa Pengemis Kecil pada Landskap Kota Raya-Chulan Chin)

Daun-daun kering yang berguguran di halaman rumah mungkin bilah-bilah usiaku yang semakin gersang dari menadah suci embun yang gugur di langit pagi. (Daun-daun Kering di Halaman RumahNaapie Mat) Berdasarkan petikan di atas: a. Terangkan definisi simbolisme. b. Nyatakan satu contoh.

Berdasarkan petikan di atas: a. Apakah nilai murni dalam sajak.? b. Nyatakan satu perasaan penyajak.

2. 1 Hari masih pagi benar. Matahari belum muncul menyingkap tabir langit di ufuk timur. Dingin pagi terasa menggigit tulang.. namun begitu, berita tentang kematian seorang Datuk telah tersebar luas bukan saja di kawasan perumahan yang didiami oleh pelbagai kaum dan agama, malah berita itu meluas meniti dari satu telefon ke satu telefon, daripada seorang jemaah kepada seorang jemaah, daripada seorang teman kepada seorang teman yang lain, menyebabkan ramai yang tahu dan terharu. (Cerpen Warna Hati seorang Datin- Rahman Haji Yusof) Berdasarkan petikan di atas: a. Jelaskan dua latar masa. b. Jelaskan dua latar masyarakat. c. Nyatakan satu contoh unsur personifikasi. d. Jelaskan satu persoalan berserta contoh.. Sudah diputuskan di mana hendak disemadikan ? seorang teman berbisik kepada Datin. Datin diam. Dia menoleh ke arah Siti Halijah tunduk . Dia tidak tahu apa-apa.apa kata Datinlah untuk memberikan keputusan. Rundinglah dengan anak-anak. Saya mengikut saja.teman yang datang, bangun, mengundurkan diri dengan tertib. (Cerpen Warna Hati seorang Datin- Rahman Haji Yusof) Berdasarkan petikan di atas: a. Jelaskan dua latar masyarakat. b. Nyatakan dua nilai.

3. Maaf, saya terlambat. Budak-budak tidak pulang? Cikgu Jalilah tidak menjawab.Dia merenung wajah Datin dengan seribu pengertian.Inilah pertama kali dia merendamkan matanya ke dalam mata Datin. Sejak mereka bermadu dan hinggalah mereka bercerai dengan Datuk, mereka tidak pernah berhubung pun. (Cerpen Warna Hati seorang Datin- Rahman Haji Yusof) Berdasarkan petikan di atas: a. Nyatakan satu contoh hiperbola. b. Nyatakan satu contoh personifikasi. 5.

4. Datin mengharapkan kematian itu meninggalkan rasa insaf setiap keluarga. Kematian ini seharusnya dapat mengeratkan kasih sayang terputus. (Cerpen Warna Hati seorang Datin- Rahman Haji Yusof)

Berdasarkan petikan di atas: a. Nyatakan satu nilai . b. Nyatakan satu mesej.

6.