Anda di halaman 1dari 54

Pengenalan Sejarah Rekoder Rekorder termasuk didalam keluarga instrumen yang dikenali sebagai fipple flute yang membawa

maksud alat tiupan yang mempunyai fipple atau aliran udara yang ditiup akan disekat dihujungnya (dikenali sebagai blockflute di Jerman). Penyekatan dihujung alat tersebut akan mewujudkan satu lohong udara yang akan menyebabkan udara yang ditiup melaluinya akan keluar melalui lubang-lubang yang akan menghasilkan satu bunyi yang jelas dan tersendiri. Alat tiupan lain yang termasuk di dalam keluarga ini ialah flageolet, whistle dan three holed tabor pipe.

Rajah 1.0 Rekoder Baroque

Rekoder Diperingkat Awal Kewujudannya Instrumen berbentuk tiupan telah wujud sebenarnya sejak beribu-ribu tahun yang lalu. Ini terbukti dengan terjumpanya alat tiupan yang diperbuat dari tulang kambing biri-biri dari Zaman Besi di England. Namun rupanya bukanlah seperti rekoder yang kita kenali sekarang iaitu yang mempunyai lapan lubang (tujuh didepan dan satu dibelakang). Tarikh kewujudan rekorder yang sebenarnya di Eropah telah menjadi suatu perdebatan akademik yang hangat. Kemungkinan besar ianya wujud di zaman mediaeval iaitu sekitar enam hingga tujuh ratus tahun yang lalu namun ia bukan ketentuan yang khusus. Kebanyakan

apa yang dipanggil recorder yang dilihat pada lukisan-lukisan yang lama tidak menggambarkan ianya dalam ertikata yang sebenar. Ianya tidak seratus peratus jelas walaupun instrumen asal yang paling popular yang ditemui di Dordrecht, Belanda pada tahun 1940. Rekoder Dordrecht itu dipercayai bertarikh awal kurun ke15 kerana rumah di mana tempat ia ditemui telah terbengkalai pada tahun 1418. Walaubagaimanapun, dengan ketiadaan bahan lain untuk menjadi rujukan dan perbandingan, adalah mustahil untuk menyatakan yang ianya mewakili pelbagai instrumen yang dibuat pada zaman itu. Sudah tentu ini adalah sesuatu yang tidak menyeronokkan bagi pengkaji muzik zaman medieval walaupun beberapa percubaan telah dibuat bagi membuat salinan atau contoh apa yang dipanggil mediaeval recorders. Tiada satu pun instrumen ini yang benar-benar jelas dan tulin dan tidak ada satu bukti kukuh tentang bagaimana bunyi sebenarnya mediaevar recorders. Yang terbaik yang boleh dinyatakan ialah, ianya mungkin satu instrumen mudah yang mempunyai ton yang jelas dan bidang not yang kecil. Bukti kewujudan paling kukuh yang boleh digunapakai ialah Renaissance Recorders bertarikh penghujung zaman Renaissance di kurun ke 16. Rekoder Renaissance agak berlainan dari mereka yang telah biasa dengan instrumen Baroque yang lebih halus dan lembut bunyinya. Instrumen Renaissance berbunyi lebih garau, kuat dan kasar terutama yang bernada rendah dan bunyinya lebih asli dari bunyi Baroque. Ianya mempunyai bidang (range) sekitar satu oktaf bebanding sedikit lebih dua oktaf bagi Baroque. Namun ianya bukanlah satu

masalah kerana muzik zaman Renaissance yang ditulis untuk instrumen ini tidak memerlukan bidang yang luas. Rekoder Renaissance mempunyai lubang jari yang lebih besar dan dikatakan berbentuk selinder walaupun sebenarnya ia agak mengecil

dihujungnya. Mempunyai rekabentuk yang lebih mudah tanpa ukiran hiasan. Instrumen yang asal diperbuat secara terus sebatang namun yang ada sekarang boleh dilerai bagi tujuan kemudahan menyimpan, membawa dan menjaga kebersihannya. Tidak ada juga peraturan yang khusus tentang kedudukan tangan dan penjariannya. Tangan yang mana harus di bawah atau tangan yang mana di atas. Rekoder Baroque adalah yang selalu diguna. Pada kurun ke 17 ia melalui proses transisi dimana lubangnya lebih kemas dengan bentuk seperti kon yang kecil dibawah dan semakin besar ke atas. Pembuatannya semakin diimprovisasi dengan bidang notasi dan rangenya semakin dilebarkan, bunyi yang halus dan sempurna serta lebih fleksibel untuk dimainkan secara solo. Rekoder juga telah mula digunakan dalam muzik orkestra pada masa itu. Diawal kurun ke 18, flut traverso mula menjadi lebih popular. Kekurangan yang paling ketara pada rekoder ialah ia adalah instrumen yang lembut (berbunyi agak perlahan) berbanding flut traverso yang lebih kuat bunyinya dan lebih luas rangenya menjadikannya lebih sesuai untuk dimainkan dalam orkestra. Rekoder semakin kurang dimainkan sehingga ia hampir pupus. Pada kurun ke 19 ia dimainkan semula tetapi lebih kepada penghayatan sejarah muzik. Seni

membuat rekoder juga telah semakin hilang. Rekoder yang ada sekarang dari jenis Moeck Rottenburgh dan Mollenhauer Denner. Namun kini rekoder telah kembali popular mengalahkan zaman kemunculannya dulu. Jutaan alat ini telah dihasilkan setiap tahun secara komersial. Ia digunakan dengan meluasnya dikalangan mereka yang ingin belajar tentang instrumen muzik diperingkat asas. Disamping lebih mudah ianya juga lebih murah justru membuka ruang baru dalam penggunaan instrumen ini sekarang.

Rajah 1.1 Jenis-jenis rekoder

Rajah 1.2 Bahagian-bahagian rekoder

Objektif. Modul ini adalah di lihat bertujuan untuk guru-guru serta murid-murid yang mengikuti pengajaran muzik di sekolah. Disamping itu juga ianya boleh digunakan bagi mereka yang berminat dalam permainan rekoder. Berselaras dengan kurikulum Pendidikan Muzik sekolah rendah yang disemak semula , modul ini menyediakan pelbagai bahan yang dapat membantu dalam pelajaran rekoder. Dalam usaha untuk mengoptimumkan keperluan perlaksanaan kurikulum Pendidikan Muzik di bilik darjah, Adalah diharapkan agar guru-guru dapat mengaplikasikan modul ini dan dapat menambah serba sedikit idea-idea dalam menjayakan pengajaran rekoder . Pengajaran rekoder yang digunakan dalam modul ini ditujukan khas kepada murid-murid tahap 2 dan program yang digunakan adalah memadai untuk mendedahkan mereka kepada permainan rekoder. Aktiviti yang

menggembirakan disamping kaedah tunjuk cara yang menarik memberi pengalaman serta ilmu pengetahuan yang asas tentang permainan rekoder serta persembahan yang menarik .

UNIT 1 Unsur-unsur muzik. 1. Ton : 1.1. Pic 1.2. Intensiti 1.3. Kualiti 2. Elemen-elemen Masa (faktornya): 2.1. Tempo 2.2. Detik 2.3. Irama 2.4. Tandamasa 3. Irama 3.1. Tekanan 3.2. Meter 4. Melodi Satu siri ton yang berturutan , biasanya dengan pic dan jangka masa yang berbeza-beza. Ciri-ciri :i) ii) Irama Dimensi a. Panjang pedek b. Renj (Jarak antara not yang tinggi dan yang rendah sekali

iii) iv)

Register (tingkat nada) Arah Melodi bergerak dalam dua arah i) ii) menaik menurun

v)

Progression (pergerakan) I) II) Melodi yang bergerak bertingkat (bertangga) Melodi yang bergerak secara lompatan

5. Harmoni / Tonaliti Harmoni ialah elemen muzik yang berasaskan daripada gabungan ton-ton dengan serentak. - Melodi adalah konsep mendatar. - Harmoni adalah konsep menegak. - Kod adalah satu kumpulan yang mengandungi 3 atau lebih not yang dimainkan serentak. Terdiri daripada not tonik , subdominant dan dominant. 6. Tekstur 6.1. Monofoni melodi tanpa iringan. 6.2. Homofoni melodi diiringi dengan kod. 6.3. Polifoni dua atau lebih melodi digabungkan.

UNIT 2 POSTUR BADAN

2.1 Pengenalan Kedudukan badan adalah penting untuk menghasilkan nyanyian yang bermutu. Postur yang baik akan membantu pernafasan dan penghasilan ton semasa meniup rekoder.

2.2 Postur Berdiri

Secara konvensionalnya, perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika bermain rekoder dalam keadaan berdiri adalah seperti berikut:

Kaki - berdiri tegak dengan keadaan kaki direnggang sedikit. Lutut - dilonggarkan (rileks), tidak kaku. Badan - belakang badan serta kepala dalam keadaan lurus. Dada - dinaikkan. Bahu - ditarikkan ke belakang sedikit. Dagu - selari dengan lantai. Tangan memegang rekoder dengan sudut 45 darjah kecondongan dari badan.

2.3 Postur Duduk

Secara konvensionalnya, perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika menyanyi dalam keadaan duduk adalah seperti berikut:

Bahagian badan hingga kepala - keadaannya sama seperti postur berdiri. Belakang badan - tidak bersandar. Punggung - terletak di tengah kerusi. Kaki - diletak di atas lantai dengan satu kaki ke hadapan sedikit. Tangan memegang rekoder dengan sudut 45 darjah kecondongan dari badan.

Rajah 1.3 Pandangan sisi

Rajah 1.4 Pandangan hadapan

10

BAB 3 PERNAFASAN

Dengan pengurusan pernafasan yang baik, seseorang dapat menghasilkan ton yang berkualiti, bunyi yang jelas nada dan pic yang tepat. Disamping itu murid dapat memainkan frasa yang panjang dengan selesa.Proses pernafasan melibatkan pengembangan pada rangka rusuk, abdomen dan diafragma. Kemahiran mengawal pernafasan boleh dibina melalui latihan. Latihan pernafasan perlu dijalankan semasa aktiviti warm-up atau latihan persediaan. Terdapat banyak latihan pernafasan yang boleh dijalankan. Antaranya adalah seperti berikut:-

3.1- Menghembus dan menarik nafas Hembuskan semua udara dari paru-paru sehingga anda terasa anda diperlukan udara. Kemudian tarik nafas secara perlahan dan tenang. 3.2- Bernafas secara cepat Biasanya apabila kita terkejut, kita akan menarik nafas dengan cepat. Ulang perbuatan seperti ini beberapa kali. 3.3- Pernafasan staccato Latihan ini dilakukan dengan sebutan tut secara berulang-ulang sehingga murid dapat merasakan otot-otot di bahagian perut terlibat dalam proses pernafasan. Latihan ini boleh menguatkan otot-otot tersebut untuk membantu mengawal pernafasan.

11

3.4- Hiss/Hoo Sambil menarik nafas secara perlahan, angkat kedua-dua tangan ke atas secara perlahan dan hembuskan nafas dengan bunyi hiss.

Contoh latihan:

Rajah 1.5

Rajah 1.6

Rajah 1.7

tut
12

UNIT 4 TEKNIK PENJARIAN

Rajah 1.8 Sistem nombor

Rajah 1.9 Kedudukan jari

Sistem Nombor Penjarian Rekoder 4.1 - Tangan Kiri - Ibu jari bernombor 0 menutup lubang di bahagian belakang rekoder. - Jari telunjuk bernombor 1 menutup lubang rekoder pertama. - Jari hantu bernombor 2 menutup lubang rekoder kedua. - Jari manis bernombor 3 menutup lubang rekoder ketiga.

4.2 - Tangan Kanan - Jari telunjuk bernombor 4 menutup lubang rekoder keempat. - Jari hantu bernombor 5 menutup lubang rekoder kelima. - Jari manis bernombor 6 menutup lubang rekoder keenam. - Jari kelingking bernombor 7 menutup lubang rekoder ketujuh. - Pada lubang rekoder bernombor 6 dan 7, terdapat dua lubang kecil.

13

- Lubang-lubang kecil tersebut adalah untuk menghasilkan bunyi syap dan flet.

UNIT 5 Not-Not Dan Penjarian. 5.0.1 Not B

Not B pada baluk

Not B pada kibod

Rajah 2.0 Kedudukan not pada Kibod dan penjarian.

Latihan 1.1

Latihan 1.2

14

5.0.2 Not A

Not A pada baluk

Not A pada kibod

Rajah 2.1 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 1.3

Latihan 1.4

15

5.0.3 Not G

Not G pada baluk

Not G pada kibod

Rajah 2.2 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 1.5

Latihan 1.6

16

5.0.4 Latihan not B,A dan G.

Praktis 1.1

Praktis 1.2

17

5.0.5 Not F.

Not F pada baluk

Not F pada kibod

Rajah 2.3 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 1.7

Latihan 1.8

18

5.0.6 Not E.

Not E pada baluk

Not E pada kibod

Rajah 2.4 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 1.9

Latihan 2.0

19

5.0.7 Not D.

Not D pada baluk

Not D pada kibod

Rajah 2.5 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 2.1

Latihan 2.2

20

5.0.8 Not C.

Not C pada baluk

Not C pada kibod

Rajah 2.6 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 2.3

Latihan 2.4

21

5.0.9 Latihan not F,E,D dan C

Praktis 1.3

Praktis 1.4

Praktis 1.5

22

5.1.0 Latihan not B,A,G,F,E,D dan C.

Praktis 1.6

Praktis 1.7

Praktis 1.8

23

5.1.1 Not C.

Not C pada baluk

Not C pada kibod

Rajah 2.7 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 2.5

Latihan 2.6

24

5.1.2 Not D.

Not D pada baluk

Not D pada kibod

Rajah 2.8 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 2.5

Latihan 2.6

25

5.1.3 Not D#.

Not D# pada baluk

Not D# pada kibod

Rajah 2.9 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 2.7

26

5.1.4 Not E.

Not E pada baluk

Not E pada kibod

Rajah 3.0 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 2.8

Latihan 2.9

27

5.1.5 Not F.

Not F pada baluk

Not F pada kibod

Rajah 3.1 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 3.0

Latihan 3.1

28

5.1.6 Not Bb.

Not Bb pada baluk

Not Bb pada kibod

Rajah 3.2 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 3.2

Latihan 3.3

29

5.1.7 Not G.

Not G pada baluk

Not G pada kibod

Rajah 3.3 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 3.4

30

5.1.8 Not F#.

Not F# pada baluk

Not F# pada kibod

Rajah 3.4 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 3.5

31

5.1.9 Not C#.

Not C# pada baluk

Not C# pada kibod

Rajah 3.5 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 3.6

32

5.2.0 Not F#.

Not F# pada baluk

Not F# pada kibod

Rajah 3.6 Kedudukan not pada kibod dan penjarian.

Latihan 3.7

33

UNIT 6 Skel Berasal dari perkataan Latin iaitu SCALA

Bermaksud tangga. Sesebuah lagu mesti berasaskan kepada sesuatu skel atau lebih . Ia juga dikenali sebagai tangganada

JENIS SKEL Skel atau tangganada terbahagi kepada kepada tiga: Natural Major Minor

TANGGA NADA NATURAL


Tangganada Natural terdiri dari 8 not muzik Tidak mempunyai sebarang tanda # ( syap ) dan b ( flet ) Tangganada natural tidak sempurna Jeda 1 hingga 8 mempunyai 12 semitone

TANGGA NADA MAJOR


Tangganada major mengandungi tanda syap ( # ) dan flet ( b) Jeda dalam tangganada major adalah sama untuk semua nada major Dalam tangganada C major sahaja yang tidak mempunyai sebarang

34

Tanda sharp (#) dan flet (b)

TANGGA NADA MINOR


Tangganada minor terbentuk dari 8 not. Terbina dari relatif majornya. Untuk dapatkan minor gerakkan ke depan Sebanyak 6 pergerakkan akan mendapat minor Formula skel minor, not ke tujuh akan di syap kan ( # ) Manakala flet (b) jadi natural

35

6.0.1 Skel C Major menaik.

Skel 1.0

6.0.2 Skel C Major menurun.

Skel 1.2

6.0.3 Latihan lagu-lagu dalam C Major. BUNGA API


Moderato Nerwandy

Lagu 1.0

36

Lagu 1.1

Lagu 1.2

37

6.0.4 Skel F Major menaik.

Skel 1.3

6.0.5 Skel F Major menurun.

Skel 1.4

6.0.6 Latihan lagu F Major.

Lagu 1.3

38

6.0.7 Skel G Major Menaik .

Skel 1.5

6.0.8 Skel G Major Menurun .

Skel 1.6

6.0.9 Skel D Major Menaik .

Skel 1.7

6.1.0 Skel D Major Menurun .

Skel 1.8

39

6.1.1- Latihan skel tambahan.

Skel 1.9

Skel 2.0

Skel 2.1

Skel 2.3

Skel 2.4

Skel 2.5

40

6.1.2 Ske-skel minor. E minor

D minor

Skel 2.5

Skel 2.6

6.1.3 Latihan lagu-lagu Minor.

Lagu 1.4

41

Lagu 1.5

Lagu 1.6

42

Lagu 1.7

43

UNIT 7
EKSPRESI Ekspresi adalah berkaitan dengan pernyataan perasaan dan fikiran yang ditonjolkan oleh sesebuah lagu atau karya muzik. Pernyataan perasaan dan fikiran ini dapat disampaikan melalui mud dan dinamik apabila muzik diperdengarkan.

7.1- Mud Mud membentuk sifat atau suasana sesebuah karya muzik. Ia selalu dilahirkan dalam bentuk perasaan ketika karya muzik dipersembahkan. Mud lazimnya dinyatakan sebagai riang, sedih, bersemangat dan sebagainya.

7.2- Dinamik Dinamik adalah berkaitan dengan sifat kuat atau lembut bunyi muzik yang dihasilkan. Dalam skor Iagu, dinamik dinyatakan dalam bentuk tanda isyarat dan istilah seperti beransur lembut dan beransur kuat

Lembut

Kuat

Rajah 3.7 Contoh lagu

44

7.3 Latihan Ekspresi Dan Dinamik.

Lagu 1.8

Lagu 1.9

45

Lagu 2.0

Lagu 2.1

46

Lagu 2.2

Lagu 2.3

47

Lagu 2.4

Lagu 2.5

48

UNIT 8 Harmoni .

Harmoni boleh juga dimainkan dengan menggunakan rekoder dimana rekoder soprano dibahagikan kepada dua bahagian seperti :-

a) b)

Soprano 1 Soprano 2

Untuk memainkan bahagian soprano 1 dan soprano 2 , beberapa siri latihan diperlukan . Bermula dengan lagu 4 bar dan seterusnya ketahap yang lebih tinggi.

Rajah 3.8 Harmoni rekoder

49

8.1 Latihan Harmoni.

Harmoni -1.2

Harmoni -1.3

Harmoni -1.4

50

8.2 Lagu-lagu harmoni.

Lagu 2.6

51

52

Kesimpulan. Pendidikan muzik bertujuan melahirkan murid yang mempunyai

pengetahuan dan kefahaman yang asas tentang muzik , mempunyai kemahiran minimum dalam penghasilan muzik , berpotensi dalam aspek kreativiti dan inovasi , dapat menghargai dan menikmati estetika muzik dan dapat mengamalkan nilai murni . Oleh kerana muzik merupakan medium bagi meluahkan perasaan , fikiran dan imiginasi , mata pelajaran ini sangat berperanandalam usaha membina kreativiti murid . Kearah itu , modul ini adalah sangat sesuat bagi semua peringkat usia dalam bersama memartabatkan permainan rekoder sebagai pengisian . Oleh yang demikian usaha hendaklah ditumpukan ke arah memberi peluang murid melibatkan diri dalam aktiviti aktiviti permainan rekoder ensemble. Murid melibatkan diri dengan cara mendengar , melihat , memerhati dan sebagainya . Dengan terhasilnya modul ini , adalah diharapkan ia dapat memberi manfaat kepada kita semua .

53

BIBLIOGRAFI

Montagu, J. (1976). The World of Medieval & Renaissance Musical Instruments. Ure Smith: Sydney.

Rowland-Jones, A. (1994). Renaissance recorders - The pictorial evidence. The Recorder Magazine, September: 75-78.

Weber, R. (1976). Recorder finds from the Middle Ages, and results of their reconstruction. Galpin Society Journal 24: 35-41.

54