Anda di halaman 1dari 4

A koponya csontjai s sszekttetsei

6/a

Koponya csontjai
Koponya (cranium) I.
Rszei Agykoponya (cranium cerebrale) A koponya fels, hts s als rszt alkotja. 7 (3 pratlan s 2 pros) agykoponyacsontbl ll. Arckoponya (cranium viscerale) A koponya ells rszt alkotja. 15 (6 pros s 3 pratlan) arckoponyacsontbl ll.

Koponya (cranium) II.


regben foglal helyet az agyvel az rzkszervek, az emsztrendszer s a lgutak fels szakasza

Koponya (cranium) III.


A koponyn megklnbztetnk Koponyatett vagy koponyaboltozatot (calvaria) Koponyaalapot (basis cranii)

Koponyatet v. koponyaboltozat
Rszei: homlok, fejtet, nyakszirt halntk

Koponyaalap
Alkotsban rszt vesznek: az agykoponya sszes csontjai, a rostacsont. A koponyaalapon bell hrom ells, kzps, hts - koponyagdrt lehet megklnbztetni. nyakszirtcsont (os occipitale) kcsont (os sphenoidale) homlokcsont (os frontale) falcsont (os parietale) halntkcsont (os temporale)

Agykoponya csontjai

Nyakszirtcsont
Pratlan, htul a nyakszirtnek megfelel csont. Rszei nagy kerek lyukat n. reglyukat (foramen magnum) fognak kzre a koponyaalapon, amely a gerinccsatorna kezdeti nylsa ( gerincvel itt megy t az agyvelbe). Als felszne az atlasszal zesl.

kcsont
A homlokcsont mgtt s a nyakszirtcsont eltt foglal helyet szrnyszeren kiterjeszkedve. Csak a koponyaalap kzps rsznek alkotsban vesz rszt. A pratlan csont fels felszne trknyereghez hasonlt. Ebben van az agyfggelk.

Homlokcsont
Ell a koponyaalapot kpezi, majd felfel hajlik, a koponyatet ells domborulatt adva. A pratlan csont belsejben az orrtjk felett reget (homlokreg) tallunk.

Falcsont
Pros csont, amely kizrlag a koponyatett - az agykoponya tetejt s oldalfalt alkotja. A kt csont kzpvonalban tallkozik egymssal.

Halntkcsont
Ktoldalt a halntktjknak megfelelen elhelyezked pros csont. Belsejkben vdetten fekszik a hall- s egyenslyoz szerv. A halntkcsont rszei az oldalrl jl lthat nylst, a kls hallnylst fogjk kzre. Mgtte, alatta van a csecsnylvny (processus mastoideus). Medil fel nyl piramis alak rsze a koponyaalap alkotsban vesz rszt. Orrreg krli csontok pl. rostacsont, ekecsont, orrcsontok Szjreg krli csontok fels llcsont (maxilla) llkapocs (mandibula) szjpadcsont jromcsont

Arckoponya csontjai

Orrreg krli csontok


A T alak rostacsont (os ethmoidale) az ekecsonttal egytt adja az orrreget elvlaszt csontos orrsvnyt. Fels vzszintes, szitaszeren tlyuggatott lemeze (itt mennek t a szaglidegek) kpezi az orrreg tetejt. Pros orrcsont, a knnycsont s az orrregben elhelyezked orrkagylk.

Fels llcsont
Rszt vesz a szj-, az orr- s szemreg alkotsban. Belsejben tg reg van, az arcreg, amely az orrreggel kzlekedik, s annak mellkrege. Als, patk alak fognylvnyban nll a foggykerek befogadsra szolgl kis rekeszekben (alveolusok) foglalnak helyet a fels fogak.

llkapocs
Az arc als rsznek vzt alkotja. zlettel kapcsoldik a koponyhoz. Patk alak testbl s kt ferdn felfel nyl szrbl ll, melyek kt-kt nylvnyban vgzdnek (a halntki rgizmok tapadsra ill. az llkapocszlet kpzsre szolglnak). A test fels szln sorakoz alveolusokba illeszkednek az als fogak.

Szjpadcsont
Kt lemeze L alakban illeszkedik ssze, s az orrreg, valamint a szjreg csontos falnak egy rszt alkotja.

Jromcsont
Pros csont, az arc jellegzetes oldals kiszgellst (pofagum) adja.

Arckoponya regei
csontos szjreg a szemreg az orrreg csontos orrsvny kt rszre osztja oldals faln vannak az orrkagylk s az orrjratok. Ide nylnak az orrmellkregek (homlok-, arc-, kcsontreg, rostasejtek).

A koponya folytonos sszekttetsei fogazott varrat pikkelyvarrat sima v. lapos varrat Az llkapocsizlet

A koponya csontjainak sszekttetsei

jszltt koponyja
Az jszltt koponyatet csontjait hrtys rszek vlasztjk el egymstl, ezek a kutacsok. Lehetv teszik: szlets folyamn a fej tmri megrvidljenek els letvben a koponya nvekedst

Koponya folytonos sszekttetsei: varratok


A varrat (sutura) lehet: fogazott varrat (sutura serrata) Az asztalosipari sszeereszts elvhez hasonl. Formi: koronavarrat, lambdavarrat, nylvarrat. pikkelyvarrat (sutura squamosa) A csontszlek ferdn levgott, gyengn hullmos rintkezsi felsznekkel fekszenek ssze pl. a halntkcsont pikkelye s a falcsont kztti varrat. sima v. lapos varrat (sutura plana) Szemregben, orrregben fordulnak el.

llkapocszlet
A koponya egyetlen sajt zlete. sszekttetst teremt a halntkcsont vpja (zleti rok) s az llkapocs (zleti fej) kztt. Az zleti tok igen b. Az zlet regt tmtt rostporcos lemez (discus) kt rszre osztja. Szerepe: az zfelsznek kzti klnbsgek kiegyenltse az zlet mkdse

llkapocszlet mozgsai
Korltozott szabadzlet. Hrom fmozgs van (kt skban): az llkapocs nyitsa-zrsa (medin skban) az llkapocs elre tolsa s visszahzsa (horizontlis skban) az llkapocs oldalirny elmozdulsai (horizontlis skban).

Ezek kombincija a rgs.