Anda di halaman 1dari 16

TAJUK: PUNCA PUNCA KERUNTUHAN AKHLAK DAN MORAL DI KALANGAN MASYARAKAT

1.0 Pengenalan

Zaman beredar terlalu cepat. Kadangkala kita alpa tentang persekitaran sekeliling yang telah mengalami banyak perubahan ke arah kemajuan seiring dengan kemajuan di negara-negara maju. Bagi Negara yang membangun seperti Malaysia perubahan-perubahan yang besar ini telah memberi banyak impak positif dari segi ekonomi, pembangunan, perindustrian, pelaburan, perbankan, pertanian dan sebagainya. Tetapi bagaimana pula dengan tahap sosial masyarakat negara terutama remajadi mana mereka inilah yang akan memacu pembangunan negara padamasa akan datang. Kebelakangan ini terlalu banyak diperkatakan isu yang berkaitan dengan masalah sosial yang melibatkan remaja. Pelbagai andaian, hujah, cadangan, program dan aktiviti bagi menangani masalahsosial ini diutarakan. Perlakuan sosial yang negatif dalam bentuk devian sosial tidak seharusnya merupakan satu petunjuk ke atas kelemahan masyarakat untuk membudayakan pembangunan secara positif yang berteraskan prinsip dan nilai -nilai murni kemanusiaan serta agama.

2.0 Pengertian keruntuhan akhlak dan moral, remaja

Secara umumnya keruntuhan akhlak dan moral merangkumi pelbagai perlakuan negatif anggota masyarakat yang tidak membawa sokongan dan keuntungan kepada kekuatan sistem dan struktur ekonomi yang diamalkan dalam sesuatu masyarakat ataupun negara. Secara perundangan tidak terdapat definisi yang khusus bagi mengkategorikan remaja. Akta Pekerjaan Kanak-Kanak dan Orang Muda1996 mentakrifkan seorang kanak-kanak adalah mereka yang berada dalam lingkungan umur 10 hingga 14 tahun. Dalam Akta Pengangkatan1952, kanak -kanak didefinisikan mereka yang berumur 21 tahun ke bawah. Walaupun setiap akta ini tidak menjelaskan peringkat umur tertentu, secara umumnya dalam membicarakan masalah remaja, golongan remaja yang perlu ditumpukan adalah yang berumur di bawah 21 tahun dan sebahagian besar daripada mereka masih dalam alam persekolahan. Di antara tajuk yang diku pas di bawah keruntuhan akhlak dan moral remaja pada masa ini adalah isu -isu yang berkaitan dengan isu samseng jalanan, isu buli dan juga isu seks bebas. Isu ini sudah menjadi isu yang hangat diperkatakan di media media masa dan media elektronik.Isu berkai tan remaja ini juga perlu diberi penekanan kerana bangun dan jatuhnya sesebuah negara adalah bergantung kepada bagaimana badan -badan kerajaan dan juga bukan kerajaan memainkan peranan merekadalam cara mengatasi masalah keruntuhan akhlak dan moral di kalangan remaja.

3.0 Isu-isu Keruntuhan Akhlak Remaja 3.1 Isu Samseng Jalanan

Masalah kebejatan sosial seperti aktiviti pelumbaan motosikal haram oleh penunggang motosikal yang tidak bertanggungjawab atau lebih dikenalisebagai mat rempit bukanlah merupakan satu isu yang baru memandangkan gejala sebegini telah wujud sekian lama di jalan -jalanraya di negara ini. Menurut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, rempit bermaksud menyesah atau memukul sesuatu contohnya dengan menggunakan rotan. Sebutan rempit itu sen diri sebenarnya adalah berasal daripada perkataan rampit iaitu menggambarkan pelumba memeras minyak di jalan raya (litar). 'Samseng jalanan' akan menggantikan istilah Mat Rempit bagi mengelak publisiti dan pembentukan identiti kepada golongan berkenaan.Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman, Datuk Abdul Aziz Yusof menyatakan bahawa keputusan tersebut dicapai oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada mesyuarat pasukan itu di Pulau Pinang baru baru ini. Beliau turut meminta pihak media dan pengeluar filem agar tidak mengagung-agungkan golongan berkenaan dengan memberi publisiti keterlaluan.Pihak Polis tidak mahu mempopularkan istilah Mat Rempit kerana tidak mahu golongan itu mempunyai identiti sendiri dan bangga dengan istilah tersebut. Penggunaan istilah d an penghasilan filem aktiviti Samseng Jalanan pada pendapatnya dapat menggalakkan lagi kegiatan tidak bermoral di kalangan belia negara ini. Mat Rempit merupakan istilah kepada penunggang motosikal yang terlibat dalam perlumbaan haram, biasanya dengan meng gunakan motor kapcai atau skuter. Ia merupakan satu gejala sosial remaja di Malaysia sekarang. Minah Rempit pula boleh jadi merupakan seorang pelumba perempuan, atau teman wanita Mat Rempit.

3.3 Isu Seks Bebas

Remaja dan seks bebas adalah dua perkara y ang boleh dikatakan tidak boleh terlepas dari digandingkan bersama. Perkara seperti ini sudah menjadi trend dan jika ada remaja yang tidak tahu dan pernah melakukan seks dikatakan kolot dan jumud. Kajian yang dilakukan oleh Universiti Pensylvania menunjukkan terdapat lebih kurang 400,000 remaja dibawah umur di Amerika yang berkerja sebagai pelacur, dan menurut TheWashington Post yang bertarikh 11 Februari 2000 melaporkan 80% daripada bahan -bahan lucah yang melibatkan kanak -kanak atau dikenali dengan istilah Child Pornography adalah datangnya dari asia iaitu Negara Jepun. Dan barubaru ini juga kita dikejutkan dengan kajian seorang penyelidik yang mengatakan bahawa boleh dikatakan 1 remaja wanita dalam 10 wanita melakukan seks secara bebas. Ada juga remaja yang mengaitkan cinta dengan seks, dan jika ada cinta yang tidak menyediakan seks maka ia bukan dinamakan cinta.Masya Allah begitu bahaya dan dangkal pemikiran sebegini, dan menakutkan bagi masyarakat Malaysia khususnya. Remaja kini beranggapan bahawa seks ini adalah satu perkara yang enteng dan tidak perlu diperbesarkan. Memang nyatalah apa yang dikatakan oleh Nabi Muhammad dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dalam sahihnya Akan muncul daripada umatku yang menghalalkan Zina, sutera bagi lelaki, minuman arak dan lagu-lagu yang melalaikan. Zina adalah perlakuan seks di antara berlainan jantina tanpa apa -apa ikatan yang menghalalkannya, dan memang kini sudah berlambak dan menjadi barah dikalangan remaja kita. Apa yang menyedihkan ialah tiada sesiapa yang peduli mengenai isu ini dengan serius. Sedangkan zina ini amatlah dilarang dalam Islam, malahan untuk mendekatinya pun Islam melarangsepertimana Allah berfirman Janganlah kamu mendekati kepada zina sesungguhnya Zina itu adalah satu perbuatan yan g keji. Dan satu jalan yang buruk (Al-Israk:32)

Memanglah kita katakan bahawa gelora seks ini adalah satu fitrah tapi kita perlu sedar bahawa gelora seks ini perlu disalurkan berdasarkan petunjuk yang telah digariskan Islam itu sendiri bukan berdasarka n hawa nafsu kita. Antara jalan yang paling tepat untuk menyalurkan keinginan nafsu ini ialah dengan pernikahan. Sabda Nabi Muhammad Wahai pemuda, siapa di antara kalian sanggup untuk bernikah maka nikahlah.Sesungguhnya dengan pernikahan, penglihatan akan lebih terpelihara dan kemaluan akan lebih terjaga. (hadis Ibnu Masud yang diriwayatkan oleh Bukhari, muslim At-Tirmidzi, dan an-Nasai. Penyataan dalam hadis tersebut bermakna berkemampuan untuk membiayai pernikahan dan memberi nafkah (almuntaqa min kitab at-tarhib wa targib, al-Qardhawi:2/549 no 1095) Dan Nabi juga bersabda tentang adanya bentuk ibadah dalam perlakuan seks yang halal diantara suami dan isteri iaitu Dalam perhubungan badan terdapat nilai sedekah. Sahabat bertanya WahaiRasulAllah, apak ah jika salah seorang diantara kami menyalurkan shawatnya akan mendapat pahala?. Sabda Nabi Bukankah apabila hubungan itu dilakukan dalam bingkai haram ia berdosa? Maka, jika dilakukan dalam bingkai halal ia akan mendapat pahala. Antara komplikasi atau kesan seks bebas menurut perubatan moden antaranya ialah penyakit jangkitan seksual atau dikenali sebagai STD. STD bermaksud sexually transmitted disease, dan penyakit ini kerap menjangkiti individu melalui seks bebas. Lebih kurang dua puluh jenispenyakit daripada kumpulan ini sudah dikenal pasti antaranya ialahsyphilis, gonorrhea, genital herpes, genital wart, trichomoniasis, bacterialvaginosis, ifeksi cytomegalovirus, infeksi Chlamydia dan yang paling berbahaya ialah AIDS.

Di Amerika sahaja ia menjangkiti 13 juta manusia setahun dan majoritinya ialah kaum wanita (sumber perubatan islam dan bukti sains moden). Dan kos yang diperlukan bagi merawat dan mencegahnya menjangkau $10 Billion. Antara komplilasi yang timbul melalui penyakit -penyakit ini ialah: mengandung diluar rahim atau dikenali sebagai ectopic pregnancy barah kemandulan sakit jantung infeksi dan sakit puan dan bagi bayi yang dilahirkan pula akan mengalami: penyakit radang paru-paru terencat akal ganguan sistem saraf dan sakit mata Menurut Institusi Alahan dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan(NAID) Amerika, jumlah kes penyakit jangkitan seksual semakinmeningkat pada hari ini. Ini disebabkan ramai remaja terlibat dengan hubungan seks tanpa perkahwinan disamping berleluasa seks bebas didalam masyarakat.

4.0 Statistik Gejala Sosial Remaja

Di Malaysia, remaja merangkumi lebih daripada separuh keseluruhan penduduk. Oleh kerana bilangannya yang ramai, maka masalah yang berkaitan dengan kelompok ini juga banyak. Statistik pembabitan kanak-kanak dalam jenayah dari Januarihingga Disember 2003 yang dilaporkan oleh Jabatan Siasatan Jenayah,Ibu Pejabat Polis Bukit Aman menunjukkan kanak-kanak lelaki dan perempuan Melayu di seluruh negara adalah yang paling ramai ditangkap iaitu seramai 3,617 orang (3,541 lelaki dan 76 perempuan). Pembabitan mereka yang paling tinggi adalah dalam kes jenayah harta benda iaitu mencuri kenderaan (Seksyen 379A) bagi tempoh sepanjang tiga tahun terakhir (2001-2003). Statistik yang dikeluarkan oleh Bahagian Perancangan dan Sistem Maklumat, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) pula mencatatkansehingga September 2003, seramai 113 pesalah kanak-kanak menjalani cubaan akhlak berbanding 98 pada 2002 dan 95 pada 2001. Pesalah kanak-kanak yang diperintahkan mahkamah supaya ditempatkan di sekolah akhlak adalah 198 sehingga September 2003,berbanding 401 pada 2002 dan 317 pada 2001. Manakala kanak-kanak yang diperintahkan ditempatkan di SekolahHenry Gurney pula seramai 67 sehingga September 2003, berbanding154 pada 2002 dan 147 pada 2001. Selain pembabitan jenayah harta benda, samun bersenjata api danpenyalahgunaan dadah juga mencetuskan kebimbangan. Seramai 91,447 penagih dadah dikesan di seluruh negara antara 2001 hingga Oktober 2003 dengan hampir 70 peratus daripadanya Melayu. Statistik Agensi Dadah Kebangsaan menunjukkan 31,556 penagih dikesan pada 2001, 31,893 (2002) dan 27,998 dalam tempoh Januari hingga Oktober 2003.

Kesan penyalahgunaan dadah di Malaysia kini dirasai apabila generasi muda tidak lagi mampu menyumbang tenaga untuk memajukan negara malah menjadi golongan perosak. Timbul pertanyaan adakah mereka sanggup kehilangan negaradan menjadi seperti China yang terbabit dalam Perang Candu (1840 -42) serta musnah akibat penyalahgunaan dadah. Pada 1838, China mencatatkan 12 juta penagih candu yang memberi peluang kepada Barat untuk mengubah idea politik dan struktur sosial negara itu. Bayangkan kuasa besar seperti China boleh ditawan mudah hanya dengan menggunakan dadah dan apa pula nasib negar a ini di tangan generasi muda kita. Semua senario itu menjelaskan kepada kita betapa rapuhnya jiwa remaja dan belia yang kita harapkan suatu hari nanti menggalas tanggungjawab memimpin negara.

5.0 Punca Keruntuhan Akhlak

Daripada data dan statistik yang dibentangkan, terbukti isu keruntuhan ahklak di kalangan remaja masih pada tahap yang tinggi. Keruntuhan ahklak ini dapat dilihat dari pelbagai sudut. Antara punca yang dikenalpasti adalah seperti berikut;

5.1 Perasaan Ingin Tahu dan Ingin Mencuba

Remaja ialah mereka yang berumur 18 tahun ke bawah. Pada peringkat usia ini, mereka mempunyai perasaan ingin tahu yang tinggi. Justeru apa -apa sahaja perkara baru yang terjadi di sekeliling mereka akan mengundang perasaan ingin tahu dalam kalangan remaja. Secara tidak langsung membuatkan mereka terdorong untuk mencuba dan melakukan perkara-perkara yang yang tidak sepatutnya.Jika perasaan ingin tahu dan ingin mencuba ke arah kebaikan seperti aktiviti membina teknologi automotif yang baru dan berfaeda h ini perlulah diberi penekanan yang tinggi. Perasaan begitu sebenarnya adalah baikuntuk remaja, namun yang menimbulkan masalah apabila mereka tiada guide line dari orang -orang yang sepatutnya, umpamanya para ibu bapa, keluarga, jiran dan sebagainya. Jad i perasaan ingin tahu remaja akan mendorong mereka melakukan apa ingin dilakukan tanpa memikirkan baik atau buruknya perkara perkara tersebut.

5.2 Pengaruh Rakan Sebaya

Kawan-kawan menjadi orang yang rapat dengan mereka. Kawan yang baik, boleh membimbing mereka kepada kebaikan, namun jika tersilap memilih kawan, akan mempengaruhi mereka kepada perkara -perkara yang buruk. Selain itu sikap remaja turut menyumbang kepada gejalasosial, kadangkala mereka ini terlalu mudah mempercayai orang lain.Umpamanya, jika mereka merasakan rakan-rakan mereka lebih rapat dan lebih memahami, dengan mudah mereka akan mengikut apa yang dilakukan oleh rakan-rakan. Mereka lupa bahawa kawan juga kadangkala boleh makan kawan. Dalam keadaan ini ramai para remaja terjerumus ke dalam gejala sosial.

Pengaruh di sekolah juga penting dalam pembentukkan akhlak remaja. Tekanan yang dihadapi pelajar semasa di sekolah kerana tumpuan terpaksa diberikan dalam akademik serta guru yang kurang profesional dalam menangani masalah pelajar yang bermasalah akhirnya menyebabkan pelajar mengambil jalan mudah untuk keluar daripada masalah itu dengan terlibat dengan kegiatan -kegiatan yang kurang sihat.Situasi ini didorong oleh kurang perhatian daripada ibu bapa di rumah.

5.3 Pengaruh Media Massa

Media massa juga menjadi penyumbang kepada berlakunya gejala social dalam kalangan para remaja hari ini. Tidak semuanya apa yang dipaparkan di media massa itu memberikan kesan yang buruk. Namun, ada segelintir program-program dan drama-drama yang memaparkan pergaulan bebas dalam kalangan remaja, program-program reality televisyen, serta rancangan -rancangan yang bersifat hiburan semata-mata mempengaruhi para remaja dengan perkara yang tidak baik.Umpamanya corak pergaulan remaja yang jauh dari nilai -nilai ketimuran,cara berpakaian yang kurang sopan dan gaya hidup yang mengikut carabarat. Terdapat juga unsur-unsur lucah dan mengghairahkan terdapat dengan mudah dipasaran sama ada dalam bentuk bercetak, CD, atau lain-lain selain dari itu bahan media ini mudah diperolehi.

5.4 Sikap Keluarga

Institusi keluarga penting untuk membantu mengelakkan para remaja dari terjebak dengan gejala sosial. Paling penting perlu dititik beratkan ialah tentang agama. Adanya asas agama yang teguh, remaja tidak akan sewenang-wenangnya terjerumus kepada perkara yang tidak baik. Dalam hal ini peranan ibu bapa sangat penting, terutamanya sebagai model kepada anak-anak. Kesibukan bukan alasan sebagai penghalang ibubapa mengambil berat hal anak -anak mereka. Paling penting ibu bapatahu berperana n dan mengamalkan masa yang berkualiti dengan anak-anak. Ibu bapa seharusnya mempunyai masa untuk berkomunikasi danmengambil tahu perihal anak -anak mereka.

Selain itu, ibu bapa yang memiliki anak remaja hendaklah menjadirakan kepada mereka. Dengan ini anak-anak akan lebih mempercayai ibubapa dan menjadikan mereka sebagai rujukan jika berdepan dengan masalah. Apabila anak-anak bercerita tentang masalah mereka, ibu bapa hendaklah memberikan tumpuan. Jangan terus membuat spekulasi yang tidak baik ataupun terus menghukum. Berikan masa untuk berbincang dan mencari jalan penyelesaian terbaik. Ibu bapa juga digalakkan merancang aktiviti bersama anak-anak dan ahli-ahli keluarga. Para ibu bapa juga perlu sentiasa memantau keadaan anak-anak, tidak boleh just take forgranted. Mereka tidak boleh membiarkan anak -anak bersendirian menentukan jalan hidup mereka. Anak -anak perlu dibimbing. Selain itu,ibu bapa perlu mengenali rakan anak-anak remaja mereka. Jika perlu,sesekali minta supaya anak-anak membawa rakan-rakan mereka kerumah supaya dapat dipastikan dengan siapa anak kita berkawan. Ibubapa harus sentiasa berdoa agar anak -anak mereka terhindar dari perkara-perkara yang tidak diingini. Mereka harus sedar bahawa doa ibubapa sangat penting untuk kesejahteraan hidup anak -anak. Justeru, bolehlah dikatakan bahawa punca -punca keruntuhanakhlak yang utama adalah kemerosotan dari segi asuhan, didikan,bimbingan serta kawalan oleh ibu bapa atau penjaga. Selain itu,tekanan hidup, sika p mengejar kemewahan serta penglibatan dalam aktiviti sosial lain menyebabkan ibu bapa dan anak kurang kesempatanuntuk bercakap, berbincang, berdamping antara satu sama lain. Malah ada yang jarang bersua muka. Keadaan ini menyebabkan remajamembawa cara hidup sendiri tanpa panduan dan pengawasan ibu bapa. Antara punca-punca lain keruntuhan akhlak yang berkaitan dengan hubungan kekeluargaan adalah alam rumah tangga yang tidak teratur,perpisahan ibu bapa, pertengkaran yang kerap berlaku dalam keluarga,keadaan sosio-ekonomi yang sempit, suasana rumah tangga yang tidak harmonis dan tenteram serta tidak keupayaan pihak penjaga mengawasi pendidikan anak-anaknya boleh juga membawa kepada kancah keruntuhan moral. Justeru, sebagai ibu bapa dan anggota masyarakat yang bertanggungjawab, kita seharusnya menjalankan kewajipan dengan merancang aktiviti, mengenal pasti masalah anak, memberi nasihat, pedoman, memberikan kemudahan-kemudahan serta mengawal selia anak sepanjang masa.

6.0 Cara Mengatasi Masalah

Perbincangan mengenai keruntuhan ahklak remaja adalah berkisarisu pelajar remaja. Justeru, strategi mengatasi masalah seharusnya ditumpukan pada golongan remaja ini. Berikut beberapa saranan:

6.1 Peranan ibu bapa

Peranan Ibu bapa adalah amat penting dalam memberikan perhatian yang serius terhadap anak-anak mereka. Ibu bapa mestilah memerhatikan setiap gerak-geri atau pergerakan anak-anak mereka. Ibu bapa hendaklah sentiasa mengetahui dan mengenal pasti masalah yang dihadapi oleh anak mereka serta sanggup meluangkan masa untuk mengatasai masalah tersebut. Ibubapa juga seharusnya mengetahui rakan-rakan anak mereka dan sentiasa memastikan anak-anak mereka berkawan dan bergaul dengan mereka yang mempunyai kedudukkan moral yang baik. Selain itu ibu bapa hendaklah menghabiskan seb ahagian daripada masa seharian bersama anak-anak mereka dengan memberikan keyakinan, keberanian, mewujudkan sikap positif terhadap masalah, emosi dan keputusan. Selain itu tingkatkan penghayatan anak-anak terhadap agama, nilai -nilai murni, motivasi, melatih anak cara bersopan, prinsip -prinsip akauntabiliti, tepati janji, berketerampilan, menunjukkan keperibadian yang mulia, amanah, sanggup menerima kelemahan diri serta meneroka potensi anak. Ibubapa hendaklah menjadi role model kepada anak.

6.2 Pendekatan akademik

Pendekatan ini boleh dilakukan dengan menambahkan aktiviti aktiviti berteraskan akademik dan separa akademik seperti kegiatan ko-kurikulum di sekolah. Begitu juga dengan perubahan -perubahan teknik-teknik pengajaran seperti penggunaan komputer, video,bantuan alat pandang dengar dan teknik pengajaran luar kelas.

6.3 Penguatkuasaan Undang -Undang

Mewujudkan sistem perundangan di sekolah. Peruntukan undang -undang di peringkat sekolah boleh menimbulkan rasa takut dikalangan pelajar sekolah, di samping mengurangkan beban dan tanggungjawab pihak sekolah dan pihak ibu bapa dalam pengawasan disiplin. Penguatkuasaan undang -undang oleh pihak berkuasa seperti polis amatlah berkesan sekiranya pemantauan dilakukan secara berterusan. Bidang kuasa polis yang sedia ada perlu digunakan oleh pihak pentadbir sekolah dalam mendisiplinkan pelajar-pelajar. Pihak pentadbir hendaklah mengambil kesempatan dengan merujuk masalah pelajar ini kepada pihak polis. Langkah-langkah pencegahan yang bersesuaian hendaklah diadakan seperti kaunseling di peringkat sekolah. Kaunseling diperingkat sekolah adalah penting dalam membantu remaja mengatasi masalah mereka. Program ini akan lebih bermakna sekiranya kaunselor-kaunselor yang berkelayakan dan berpengalaman dilantik dalam memantapkan pelaksanaan dan keberkesanan kaunseling tersebut.

6.4 Peranan PIBG

Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) perlulah memainkan peranan yang penting. Pertemuan yang lebih kerap antara ibu bapa, penjaga dan guru perlu diadakan khasnya bagi pelajar-pelajar yang bermasalah. Ibu bapa seharusnya menerima teguran daripada guru dengan sikap terbuka dan positif. PIBG jangan lah jadi umpamaKUCING TAK BERGIGI, TIKUS LOMPAT TINGGI-TINGGI

7.0 Kesimpulan

Keruntuhan akhlak dalam kalangan remaja pada hari ini akan memberikan kesan dan impak yang begitu besar dalam masyarakat. Remaja merupakan aset utama negara pada masa akan datang, memainkan peranan yang sangat penting dalam pembangunan negara. Kesan jangka panjang dan jangka pendek pasti akan berlaku seandainya remaja padahari ini tidak tahu bagaimana untuk membentuk dan memuliakan akhlak mereka. Akhlak merupakan peribadi dan cermin diri bagi seseorang individu. Kiranya individu itu mempunyai akhlak yang bu ruk, maka secara automatiknya peribadi individu itu juga akan menjadi buruk. Remaja yangmempunyai akhlak yang buruk boleh memberi kesan kepada diri sendiri, keluarga, masyarakat, dan negara. Pelbagai langkah boleh diambil dan dilaksanakan, tetapi apa yangl ebih penting: ibu bapa mestilah memainkan peranan dan tanggungjawab dalam mengatasi masalah keruntuhan akhlak di kalangan remaja. Dengan kata lain, walau apapun langkah yang diambil oleh mana -mana pihak, tanpa kerjasama daripada ibu bapa, nescaya gejala ini sukar diatasi.

Rujukan

1.Collins, K. Gerry, M., Gary, A. (2004). Bullying in School: A Nothern Ireland Study. Educational Research, Vol 48 (1), 55- 69. 2.Erwanz. (2009). Filem dan Drama Gagal Mendidik, Hantu -hantu Tetap Berkeliaran Dan Bermaharajalela, Majalah Al -Islam. Julai: M/S 45-47. 3.Lokman Mohd Hashim, Penerbit MuitiaraIslam Online di Mac 22, 2009. www.mutiaraislam.wordpress.com. 4.Mohd Hasbie Muda, Isu Mat Rempit @ Samseng Jalanan Online di Mei 17, 2009.hasbi emuda.w ordpress.com /2009/05/17/i su-mat-rempi t/ 5.Olweus, D. (1993a). Bullying in School. London, Willy and Son: What we know and what we can do. Oxford, Blackwell. 6.Rigby, K. (1996) Bullying in Schools and What To Do About It. Melbourne, Australian Council for Educational Research. 7.Wan Roslili Abd Majid, Pegawai Penyelidik IKIM Online di Okt 6, 2004. www.ikim.gov.my. 8.Pautan: Samseng Jalanan @ Mat Rempit.http://pmr.penerangan.gov.my. 9.Pautan: Buli.ms.w i kipedia.org/w i ki /Bul i 10.Pautan: 45% Mat Rempit tiada lesen d an cukai jalan. http://belajarmemandu.wordpress.com/2009/05/19/mat -rempit-tiada-lesen/ 11.Pautan: Statistik Kemalangan Jalanraya dan Kematian. http://www.rmp.gov.my

Anda mungkin juga menyukai