Anda di halaman 1dari 34

PENGENALAN

Kini, hamster telah menjadi salah satu haiwan kesayangan ramai. Tetapi ramai diantara pencinta hamster tidak mengenali secara mendalam tentang haiwan kecil yang garang ini. Hamster mempunyai kantung di pipinya yang biasanya digunakan untuk mengumpul dan membawa makanan dan benda-benda lain sehingga separuh daripada berat badannya. Oleh sebab itu, haiwan penggerit kecil ini diberi nama hamster berasal dari bahasa Jerman hamstern yang bererti timbunan. Hamster merupakan haiwan malam. Haiwan ini akan tidur dari pagi hingga ke petang dan aktif di malam hari. Haiwan ini sesuai dipelihara oleh penggemar yang sibuk bekerja atau belajar di waktu siang dan mempunyai waktu lapang di malam hari. Jika ingin membeli hamster beberapa perkara perlu dipertimbangkan, dari jenis hamster yang sesuai dengan keinginan anda sehinggalah pemeliharaan yang sesuai dengan masa anda. Terdapat lima jenis hamster yang dapat dijinakkan, iaitu hamster Campbell rusia, hamster winter white rusia, hamster cina dan hamster roborovski yang mempunyai ciri-ciri dan sifat serta penjagaan yang berbeza-beza.

Jenis-Jenis Hamster
Sebenarnya terdapat banyak jenis Hamster di dunia dan hampir ada di tiap negara, tetapi hanya beberapa jenis saja yang umum dipelihara sebagai hewan peliharaan.

A. HAMSTER SIRIA (Mesocricetus auratus) ditemukan pertama kali pada thn 1930 oleh I.aharoni, seorang profesor zoologi universitas habrew, yerusalem.hamster ini pertama kali ditemukan dalam sebuah lubang sepanjang delapan kaki di daerah padang pasir aleppo,siria.oleh sebab itu hamster ini dikenal dgn nama hamster siria (syrian hamster). - umur 2 2,5 thn,bila dirawat dengan baik. - panjang 15 20 cm bila sudah dewasa. - macam2 hamster siria : (short hair,long hair,rex,satin). Syrians merupakan jenis hamster yang paling besar. Merupakan haiwan yang aktif pada waktu malam seperti hamster yang lain dan suka hidup bersendirian. Biasanya yang betina akan lebih peka berbanding yang jantan. Dia akan keluar pada siang untuk melihat jika ada sesuatu berlaku. Manakala yang jantan, agak malas dan hanya akan keluar untuk membuang air dan makan. Jenis ini boleh untuk dilatih supaya aktif lebih awal. Jenis jantan akan berbulu panjang dan mempunyai skirt.

B. HAMSTER CAMPBELL (Phodopus sungoris campbelli) ditemukan pertama kali pada thn 1905 oleh thomas campbell.hamster ini berasal dari asia tengah,terutama banyak ditemukan di daerah mongol dan timur laut cina. - umur 1,5 2 thn,bila dirawat dgn baik. - panjang 9 12 cm,bila sudah dewasa. - macam2 hamster campbell : (albino,panda,black bear,argente,opal,blue dll) - masa kehamilan hamster campbell 18 21 hari.

Campbells adalah lebih kecil daripada Syrians dan tinggal secara koloni. Jenis ini membiak dengan cepat dan disyorkan supaya mengasingkan kedua-dua jantina. Hanya tempatkan yang sama jantina sahaja di dalam satu sangkar. Biasanya mereka mesra sesama mereka namun mereka juga bergaduh terutamanya apabila induk betina tercabar dengan yang lain. Apabila mereka bergaduh dan cedera, pisahkan mereka dengan segera. Namun jangan terus mengasingkan mereka apabola kelihatan mereka bergaduh kerana mungkin mereka hanya bergomol bergurau sahaja. Apabila sudah dipisahkan agak susah untuk mereka berbaik semula di kemudian hari. Campbells biasanya menggigit manusia namun jika bernasib baik, dapat berjumpa dengan yang mesra dengan manusia.

C.HAMSTER ROBOROVSKI (Phodopus roborovskii) hamster ini berasal dari mongol bagian barat dan timur serta sebelah utara cina.roborovski hidup di dalam lubang sedalam 50 150 cm. - umur 3,5 4 thn bila dirawat dgn baik. - panjang 4 5 cm bila sudah dewasa. - macam2 hamster roborovski : (normal,white face).

Roborovski merupakan hamster yang paling kecil sekali dalam keluarga hamster dan berasal dari Mongolia. Mereka biasanya tinggal secara berkelompok tetapi jika terlalu padat, boleh mengakibatkan kanibalisme, di mana yang kecil akan dimakan jika mereka berasa makanan dan ruang tidak mencukupi. Berhati-hati jika membela beberapa ekor hamster jenis ini kerana agak sukar untuk menjaga Roborovski yang banyak. Jenis ini biasanya agak lincah dan bergerak pantas. Jenis ini gak tidak sesuai untuk dibela oleh kanak-kanak kerana sukar untuk membelanya. Biasanya Roborovski dibela secara berkelompok dan dibiarkan dalam sebuah tangki seperti akuarium yang mempunyai banyak permainan. Orang boleh melihat kehidupan hamster dan kurang sesuai untuk dibawa bermain di luar.

D.HAMSTER WINTER WHITE (Phodopus sungorus sungorus) ditemukan pertama kali dijadikan sebagai bahan tulisan pada thn 1770.nama winter white yg diberikan pada hamster ini didasarkan oleh perubahan warna bulu bila terjadi perubahan suhu.pada musim dingin,bulu hamster ini akan berubah menjadi putih dan kembali ke warna asal pada musim panas. hamster winter white berasal dari bagian timur kazakhastan dan tenggara siberia. - umur 1,5 2 thn bila dirawat dgn baik. - panjang 7 9 cm bila sudah dewasa. - macam2 hamster winter white : (normal,safir,pearl,golden) Winter whites kelihatan seperti Campbells tetapi sebenarnya mereka lebih kecil dan mempunyai warna yang berbeza. Biasanya Winter Whites berwarna kelabu gelap manakala Campbells bewarna coklat. Mereka boleh tinggal sepasang dari jenis yang sama. Meskipun mempunyai bentuk yang serupa namun Winter Whites lebih mesra, lebih mudah untuk dipelihara dan kurang persaingan berebut kawasan sesama mereka. Jangan temukan Winter Whites dengan Campbells kerana Winter Whites betina akan sukar melahirkan bayi Campbells kerana saiz anak Campbells besar. Winter Whites tidak mempunyai sejarah diabetis.

E. HAMSTER CINA (Cricetulus griseus) hamster ini berasal dari daerah utara cina dan termasuk dalam kluarga hamster berekor panjang. - umur 2 4 thn,bila dirawat dgn baik. - panjang maksimal bisa mencapai 10 cm. - macam2 hamster cina : (normal,putih,berbintik2).

Jenis ini merupakan jenis yang jarang ditemui. Biasanya hamster jenis ini amat mesra dan mempunyai sikap yang baik. Boleh disimpan sepasang bersama dalam sangkar tetapi jika bergaduh perlu dipisahkan dengan segera. Maempunyai saiz yang agak kecil meskipun setelah dewasa sepenuhnya dan kelihatan seperti seekor tikus kecuali dia tidak mempunyai ekor yang panjang.

E. Makanan Hamster
Hamster juga termasuk haiwan pengerat, mereka akan makan makanan yang apa mereka temui - apa lagi yang manis-manis tanpa pikir panjang lagi. Mereka tidak berfikir apa makanan itu berbahaya atau tidak bagi mereka. Jika anda memberi makanan apa saja yang mereka makan, mereka dapat menjadi gemuk, dan sering kali dapat membuat mereka sakit. Anda harus memperhatikan naluri mereka yang menyembunyikan makanan mereka di sarangnya. Ada beberapa makanan di tampungan mereka yang telah menjadi busuk dan dapat menimbulkan masalah.Karena itu untuk menjadi pemelihara yang baik anda juga perlu menjadi pakar gizi mereka yang baik untuk hamster anda.

Hamster suka biji bunga matahari seperti hewan pengerat lainnya. Kadang-kadang biji ini sering dinyatakan sebagai sumber nutrisi utama tetapi itu tidak benar. Di lingkungan alam liarnya, biji-matahari memang sumber nutrisi penting dan dapat dimengerti mereka tergila-gila akan biji matahari ini. Tetapi untuk hamster, biji matahari adalah makanan terlalu berlemak untuk dimakan setiap hari. Jika anda memberi makan biji matahari di kandang hamster anda, ini akan membuat hamster anda cepat gemuk. Kegemukan juga tidak baik untuk hamster. Anda sebaiknya memberi biji matahari sebagai hadiah/traktiran. Jumlah maksimum harian adalah antara 3 sampai 5 biji. Cara ini juga dapat membantu anda menjinakan atau berteman baik dengan hamster dengan cepat. Dengan memberi makan biji matahari dengan tangan, hamster anda akan mengakui anda sebagai pemelihara yang baik.

Selain biji-bijian atau kacang, anda dapat memberi makan hamster anda dengan sayuran seperti cabbage dan sayuran lainnya. Mereka suka sekali. Sayuran tidak membuat mereka gemuk. Sayuran herba yang kuat seperti bawang putih, daun bawang atau seledri dapat menjadi racun bagi hamster yang kecil. Walaupun sayuran ini baik untuk manusia, daun rasa kuat dapat membahayakan kesehatan hamster. Hindarilah seledri, bawang putih, bawang merah. Hamster makan apa saja tanpa pamrih, hanya anda yang dapat melindunginya dari keracunan makanan. Anda juga harus menyadari bahwa campuran salad pack yang dijual di supermarket. Kadangkala campuran salad pak mungkin bisa berisi sayuran itu. Anda sebaiknya memberi makan hamster dari sayuran sendiri. Stimulan lainnya seperti coklat juga dapat membahayakan kesehatan hamster. Jagalah anak anak anda untuk tidak memberi makanan cemilan/snak mereka kepada hamster. Karena hamster anda dapat berakhir dengan tragis.

Gigi hewan pengerat tidak pernah berhenti tumbuh. Oleh sebab itu mereka harus menggigit sesuatu yang keras terus menerus. Untuk alasan inilah anda harus memberi mereka sesuatu untuk mereka gigit. Sayuran terlalu lunak untuk ini, anda dapat memberi pelet yang keras atau sepotong kayu. Makan formulasi cocok untuk tujuan ini, silahkan anda cek di petshop disekitar anda. Biasanya makanan hamster didesain sekeras mungkin untuk memangkas gigi mereka. Sepotong kayu juga berfungsi sama dalam upaya perawatan gigi, tetapi makanan hamster juga bekerja sebagai suplemen dan lebih dapat dinikmati oleh hamster. Kadang-kadang formulated makanan tidak sesuai dengan selera hamster, maka jangan beli terlalu banyak. Beli sedikit dahulu dan lihat apakah hamster menyukai itu atau tidak.Hamster juga menyukai buah-buahan.

Kelengkapan Memelihara Hamster


Penjagaan hamster tidak serumit penjagaan anjing mahupun kucing. Tetapi, ada bebarapa kelengkapamn yang diperlukan untuk keselesaan hamster. Selain itu, terdapat juga beberapa perkara yang perlu diberi

perhatian. Berikut adalah beberapa kelengkapan asas bagi seekor hamster.

A.

Sangkar
Terdapat beberaoa jenis sangkar yang boleh diperolehi dari kedai-kedai yang sesuai bagi seekor hamster ialah

haiwan peliharaan. Ukuran sangkar

minimum 25 cm x 30 cm dan cukup tinggi untuk menempatkansebuah roda mainan yang besar. Semakin besar ukurannya, semakin baik sangkar tersebut. Tetapi, seekor hamster sudah cukup selesa dengan sangkar yang kecil selagi ianya dilengkapi dengan mainan,minimum sebuah roda mainan dan potongan kayu untuk digigit. Bahan yang disyorkan untuk sebuah sangkar

hamster adalah seperti berikut. Alasnya dibuat daripada plastik. Bentuk sangkar sebaik-baiknya segi empat kerana hamster memiliki kecenderungan membuat sarang,

menyimpan makanan dan membuang kotoran di sudut yang berbeza. Penutup sangkar dibuat dari batangbatang besi agar hamster dapat berlatih memanjat. Penggunaan sangkar kayu adalah tidak sesuai kerana hamster adalah sejenis haiwanyang menggerit dan mempunyai gigi yang tajam. Oleh itu, sangkar kayu akan mudah rosak digerit atau digigit oleh hamster dan tidak selamat lagi untuk didiami. Akuarium juga boleh digunakan sebagai sangkar alternative. Sangkar seperti ini diperlukan untuk hamster yang bunting sehingga proses melahirkan anak. Jika menggunakan sangkar dengan jeriji besi, anak hamster yang baru lahir akan terkeluar jatuh dari sangkarnya. Tetapi, jika menggunakan akuarium sebagai sangkar, hanya botol minuman sahaja yang perlu disediakan di bahagian tepinya. Selain itu, bahagian atas sangkar perlu ditutup kerana hamster merupakan haiwan yang cukup licik dan mudah hilang dari sangkarnya.

B.

Bekas Makanan dan Minuman


Bekas makanan yang digunakan biasanya diperbuat daripada plastik.

Untuk tempat minumnya pula, gunakan botol yang dapat mengeluarkan air jika hamster menjilat hujungnya. Bekas minuman yang berbentuk mangkuk atau terdedah tidak sesuai digunakan kerana mudah tumpah. Hamster termasuk dalam haiwan yang sukakan air dan bekas seperti ini boleh membahayakan hamster itu sendiri.

C.

Serabut Kayu

Kebiasaannya serabut kayu digunakan untuk mengalas sangkar hamster. Selain sebagai alas tidur, serabut kayu juga berfungsi sebagai penyerap urin dan bahan untukmembuat sarang. Serabut kayu boleh dibeli di kedai-kedai haiwan dengan harga yang murah. Penggantian serabut kayu perlu dilakukan secara rutin. Untuk sangkar yang berukuran kecil dan sederhana, serabut kayu perlu diganti 3-4 hari sekali. Penggantian serabut kayu untuk sangkar yang besar boleh dilakukan semigggu sekali keran pada dasarnya hamster adalah haiwan yang pembersih. Tetapi serabut kayu yang terletak di sudut yang digunakan sebagai tempat pembuangan sebaik-baiknya diganti sekerap yang mungkin. Penggunaan kertas surat khabar sebagai alas hamster tidak digalakkan. Racun yang terdapat dalam dakwat yang digunakan dalam surat khabar boleh menyebabkan alahan kepada hamster. Ia juga akan menyebabkan bulu hamster kelihatan kotor.

D.

Permainan
Permainan yang biasa digemari oleh hamster ialah rodayang boleh berputar.

Permainan ini amat murah dan mudah diperolehi tetapi saiznya perlu diberi perhatian. Jangan menggunakan roda berputar yang berdiameter kecil kerana ia akan menyebabkan luka yang serius pada belakang hamster. Permainan lain yang boleh digunakan ialah lorong-lorong yang diperbuat daripada plastik. Permainan ini memerlukan sangkar khusus atau sangkar yang lebih luas. Di samping itu, membersihkan permainan jenis ini memerlukan masa yang lebih lama. Sebagai haiwan penggerit, seekor hamster akan gembira jika mendapat permainan yang boleh digigit. Sediakan beberapa batang kayu yang dapat digigit sehingga habis. Batang kayu atau kadbod ini boleh dibeli atau dibuat sendiri.

PENGENALAN
Ikan hiasan dipelihara sebagai hobi yang menarik dan mengasyikkan kerana ikan hiasan mempunyai warna yang cantik. Melihat ikan ini berenang di dalam akuarium akan memberi ketenangan. Lebih menarik lagi sekiranya ikan ini dipelihara di dalamakuarium yang yang ditanam dengan pelbagai jenis tumbuhan akuatik hidup dan hiasi dengan eksessori lain.

Ikan yang sesuai dipelihara di dalam akuarium mestilah bukan dari jenis ikan liar yang ditangkap dari habitat semula jadi. Ikan yang jinak dan telah sesuai dipelihara di dalam akuarium boleh dibeli dari kedai ikan hiasan atau dibiakkan sendiri. Ikan yang ditangkap dari habitat semula jadi adalah sukar dipelihara di dalam akuarium kerana ianya belum dapat menyesuaikan diri hidup di dalam kurungan. Ikan yang dipilih untuk dipelihara di dalam akuarium juga mestilah ikan yang mempunyai ciri menarik seperti warna dan bentuk yang unik dan cantik.

Untuk mempunyai akuarium yang cantik pemilihan jenis ikan untuk dipelihara adalah penting. Tidak semua jenis ikan boleh dipelihara di dalam satu komuniti akuarium. Ikan pemangsa mestilah dipelihara di dalam akuarium yang hanya mengandungi jenis ikan itu sahaja kerana ia memakan ikan-ikan kecil lain yang terdapat dalam akuarium. Hanya ikan yang boleh hidup secara komuniti sahaja boleh dipelihara dalam akuarium mengandungi pelbagai jenis ikan.

Faktor-faktor yang menyebabkan ikan mudah dijangkiti penyakit ialah seperti berikut : Keadaan suhu air dalam akuarium yang terlalu sejuk Air di dalam akuarium terlalu kotor kerana tidak ditukar selama beberapa lama. Ikan yang cedera atau mengalami luka akibat dipindahkan tempat.

Antara penyakit penting ikan hiasan ialah :

a. Penyakit rintik putih Penyakit ini disebabkan parasit yang melekat pada sisiknya. Ia berlaku apabila suhu air terlalu sejuk. Ikan yang sakit perlu dipindahkan ke dalam tangki lain. Ianya boleh dirawat menggunakan larutan methylene blue dan campuran sedikit garam biasa ke dalam air. Terdapat juga ubat yang telah tersedia dan boleh didapati dari kedai akuarium.

b. Penyakit kulat Kulat akan tumbuh pada luka pada badan ikan sekiranya tidak diberi rawatan awal. Bahagian yang sering dijangkiti kulat ialah sirip, mulut dan badan yang terdapat luka. Kulat ini kelihatan seperti kapas yang tumbuh pada bahagian luka yang terbuka. Ia boleh dirawat menggunakan larutan methylene blue yang dimasukkan ke dalam air atau menyapukan terus pada luka yang dijangkiti kulat itu. Ikan yang dijangkiti kulat perlu diasingkan dari ikan sihat.

c. Penyakit bakteria Ikan yang dijangkiti bakteria biasanya akan berubah warna menjadi pudar, sisiknya mengembang atau perutnya menjadi buncit. Penyakit bakteria boleh menyerang ikan disebabkan oleh mutu air yang tidak baik, pemakanan yang tidak sesuai atau ikan mengalami stress. Penyakit ini boleh dirawat menggunakan antibiotik yang boleh dibeli dari pembekal ubat tempatan dengan bimbingan Pegawai Perikanan.

Jenis-jenis Akuarium :

1. Akuarium kaca 2. Akuarium plastik 3. Akuarium kaca bulat 4. Akuarium kaca berbadan kayu 5. Akuarium kaca berbingkai aluminium 6. Akuarium yang dijual pada hari ini terdiri daripada yang berbentuk panjang

Maklumat Tambahan : Bersaiz 60cm, 90cm, dan 120cm

Pemilihan bekas (akuarium) adalah bergantung kepada beberapa faktor tertentu seperti: jenis bahan akuarium (Kaca, plastik, kolam tiruan) jenis ikan hiasan bilangan ikan hiasan saiz ikan hiasan saiz akuarium

Secara amnya akuarium jenis kaca yang berukuran 75 cm 90 cm sesuai digunakan untuk ternakan ikan hiasan tropika yang bersaiz kecil dan sederhana. Manakala untuk ikan hiasan yang bersaiz besar seperti arowana perlu menggunakan saiz bekas yang lebih besar.

Jenis-jenis Aquarium dan Perlengkapannya

Aquarium kaca adalah pilihan paling umum karena mudah

ditemukan di toko-toko. Aquarium kaca lebih mahal dari jenis media pemeliharaan lainnya tetapi

memiliki beragam aksesoris yang bisa ditambahkan sebagai

dekorasi atau untuk keperluan tertentu. Anda tidak diperkenankan menempatkan sesuatu dalam aquarium yang mungkin dapat membuat kerusakan, misalnya batu karang yang terlampau berat dan besar atau berbagai macam benda tajam. Kaca haruslah cukup tebal, setiap lubang yang mungkin muncul harus segera diperbaiki untuk mencegah kebocoran.

Aquarium untuk kura-kura Brazil ada 6 jenis yakni aquarium standar dan lima aquarium khusus seperti aquarium pembesaran, aquarium panjang, aquarium yang lebar, aquarium tinggi, dan aquarium khusus kura-kura. Aquarium standar berkapasitas 40 galon air dan biasanya memiliki lebar lebih dari 45 cm. Aquarium yang lebar bisanya memiliki lebar lebih besar namun tidak panjang. Aquarium panjang biasanya cenderung sempit namun berukuran panjang. Aquarium untuk pembesaran bayi kura-kura biasanya lebih luas namun tingginya kurang. Sulit untuk menemukan aquarium pembesaran, aquarium panjang, dan aquarium yang lebar dengan kapasitas di atas 40 galon. Quote:Ada aquarium tertentu yang harus Anda hindari. Anda mungkin pernah menemukan aquarium khusus kura-kura di supermarket atau toko hewan peliharaan namun itu adalah pilihan yang buruk. Aquarium tersebut kurang dirancang secara saksama dan dipasarkan untuk perawatan yang lebih mudah. Salah satu sisi aquarium disekat sebagian untuk memungkinkan akses air ke filter, hal ini mengurangi kekuatan struktural dan membatasi ketinggian air.

Spesifikasi aquarium akrilik sangat mirip dengan aquarium kaca dan menggunakan aksesori yang sama. Akrilik lebih ringan dan fleksibel tetapi lebih mudah pecah dan tergores dibandingkan kaca.

Kontainer plastik sangat ekonomis dan merupakan salah satu jenis aquarium yang populer. Ada berbagai macam bentuk dan ukuran yang tersedia di pasaran dengan harga lebih murah dari akuarium biasa. Wadah ini sangat ringan dan tahan lama namun tidak dirancang untuk menahan air sehingga tidak boleh terisi penuh dengan air. Sebuah filter sederhana dapat disertakan meskipun mungkin dalam posisi menggantung di sisi wadah. Keunggulan media pemeliharaan ini adalah tembus pandang dan kaya warna. Hindari penggunaan wadah berwarna cerah dan carilah yang berwarna gelap karena kura-kura Brazil juga memiliki privasi yang cukup tinggi.

Ember adalah media pemeliharaan yang fleksibel. Ember dapat dijadikan media pemeliharaan indoor maupun outdoor. Ember sangat mudah didapat dan harganya pun relatif murah. Dirancang dengan fungsi utama menahan air, ember menawarkan pilihan yang sama dengan aquarium serta masih bisa menggunakan filter yang paling standar dan pemanas. Beberapa model dilengkapi dengan saluran pembuangan untuk mempermudah pembersihan.

Kolam kecil khusus indoor merupakan salah satu media pemeliharaan indoor yang unik. Dibutuhkan lebih banyak kreativitas dan usaha untuk membangun lingkungan yang tepat dan menarik. Anda dapat membuat habitat buatan yang sangat mirip dengan habitat aslinya dengan kolam jenis ini namun anda akan membutuhkan ruang tambahan yang lebih luas dan perencanaan yang lebih matang. Tak diragukan lagi, hasilnya adalah kolam kecil yang berseni tinggi.

Aquarium

mungkin

membutuhkan

penutup

untuk

melindungi dari kotoran, predator, mencegah kura-kura melarikan diri, atau sebagai tempat untuk meletakkan filter dan lampu pemanas. Anda dapat membuatnya sendiri dari papan sederhana. Untuk penutup yang diberi lampu pemanas, pastikan lampu mengarah secara langsung ke daerah berjemur dan tidak dalam keadaan terhalang apapun untuk memastikan sinar UVB secara langsung dapat masuk ke dalam aquarium. Pastikan penutup berada cukup tinggi dari jangkauan kura-kura anda. Kura-kura Brazil adalah pemanjat ulung dan mereka bisa secara tak sengaja menyentuh lampu pemanas ketika mencoba memanjat. Hal ini akan sangat membahayakan kura-kura anda.

Bagi memastikan kejayaan ternakan ikan hiasan dalam akuarium , langkahlangkah berikut perlu diikuti :

bersihkan bekas terlebih dahulu pasangkan penapis masukkan pasir masukkan hiasan dalaman ke dalam bekas masukkan aksesori yang dikehendaki masukkan tumbuhan hiasan ( jika ada ) masukkan air dan tambahkan anti klorin secukupnya pasang dan hidupkan pam dan biarkan selama 2 jam

masukkan ikan hiasan . Aksesori Tambahan Dalam Akuarium : 1. Pam udara untuk menggerakkan udara yang terdapat dalam akuarium. 2. Penapis 3. Lampu untuk menapis udara dan air daripada kotoran di dalam akuarium. suasana di dalam akuarium akan kelihatan lebih terang jelas dan ceria.

Beberapa perkara diperlukan semasa mengurus ikan hiasan di dalam bekas / akuarium. Perkara-perkara tersebut adalah seperti berikut :

Sistem pengudaraan Bagi memastikan edaran udara yang mencukupi, pam udara diperlukan untuk menambah kandungan oksigen dalam air.

Sistem penapis air Terdapat banyak sistem penapis yang digunakan.Biasanya penternak yang baru akan menggunakan penapis jenis atas tangki kerana ianya lebih murah dan mudah di dapati. Sistem penapis yang lebih baik dan berkesan ialah jenis under gravel filter kerana air lambat menjadi kotor. Penapis yang paling baik ialah jenis sistem biologi kerana ianya bukan sahaja dapat menapis kekotoran tetapi dapat menapis hidupan seni yang boleh membawa penyakit kepada ikan.

Perawatan air Air yang digunakan terutama air dari sistem perpaipan di negara kita perlu dirawat terlebih dahulu sebelum dapat di gunakan untuk ternakan ikan hiasan. Rawatan yang selalu di amalkan ialah merawat dengan anti klorin dan memasukkan sedikit garam biasa (NaCl) bagi membunuh bakteria.

Aksesori Kebiasaannya penternak akan menambah hiasan dengan lampu, binaan yang berbentuk kapal, kincir angin dan lain-lain lagi. Apabila kita memilih aksesori yang penting pastikan aksesori tersebut tidak toksik kerana ianya boleh merbahaya kepada

ikan hiasan. Batu-batan dasar Pemilihan batu juga perlu di telitikan kerana pada masa kini terdapat banyak batu yang di warnakan supaya nampak lebih cantik. Kita perlu memastikan warna batu tidak luntur dan tidak toksik kepada ikan hiasan.

Hiasan dalam akuarium Reka bentuk hiasan dalam akuarium bergantung kepada minat dan cita rasa penternak. Reka bentuk hiasan yang di sediakan hendaklah memberi ruang yang cukup untuk ikan berenang dan tidak menggangu habitatnya.

Makanan pellet jenis terapung adalah sesuai untuk makanan ikan yang mempunyai bentuk mulut menghala ke atas dan pertengahan kepala seperti ikan Swordtail, Guppy atau Angel. Makanan tenggelam pula sesuai untuk diberikan kepada ikan yang mempunyai bentuk mulut yang menghala ke bawah seperti ikan Corydoras atau Loach.

Pemakanan ikan Hiasan

Ikan hiasan boleh dikategorikan kepada beberapa kumpulan utama berdasarkan jenis permakanannya. Antaranya :

a. Ikan karnivor Ikan yang memakan benda-benda hidup seperti ikan kecil atau haiwan lain dikenali sebagai ikan pemangsa atau karnivor. Biasanya ikan pemangsa bersaiz besar, mempunyai gigi yang tajam dan rahang yang kuat. Makanan ikan karnivor ialah seperti cengkerik, anak ikan, katak atau ulat. Contoh ikan karnivor ialah ikan Sebarau, Oskar dan ikan Arowana.

b. Ikan pemakan plankton (organisma mikro di dalam air) Ikan yang memakan mikro organisma di dalam air dikenali sebagai ikan pemakan plankton. Contoh ikan ini ialah seperti ikan Barb, ikan Tetra dan kebanyakan jenis ikan semasa peringkat anak.

c. Ikan herbivor Sesetengah ikan hiasan memakan tumbuhan dan ianya dikenali sebagai herbivor. Ikan ini tidak sesuai dipelihara di dalam akuarium yang ditanam tumbuhan akuatik. Contoh ikan herbivor ialah ikan Lampam dan Tiger Barb. d. Ikan omnivor Ikan omnivor ialah ikan yang memakan pelbagai jenis makanan seperti plankton, tumbuhan reput, daging haiwan atau pellet. Kebanyakan ikan hiasan ialah jenis ini kerana ianya telah menyesuaikan diri untuk hidup di dalam tangki. Contoh ikan omnivor ialah ikan Pelaga, Oscar, dan cichlid.

Pemakanan ikan hiasan di dalam akuarium.


Ikan yang dipelihara di dalam akuarium boleh diberi makan plankton atau makanan kering, cacing atau makanan hidup seperti cengkerik, ulat atau lain-lain bergantung kepada jenis ikan yang dipelihara. Oleh kerana ikan mempunyai pelbagai cara pemakanannya, makanan ikan hiasan juga perlu disediakan berdasarkan sifat ikan yang dipelihara. Kebanyakan ikan yang dipelihara di dalam akuarium pula telah lama menyesuaikan diri di dalam sekitaran tangki, pemakanannya juga banyak dipengaruhi oleh sekitarannya. Ikan hiasan akan memakan apa sahaja makanan yang diberikan kepada terutamanya apabila ikan telah lapar. Makanan ikan hiasan boleh dibahagikan kepada 3 kumpulan: Makanan hidup Makanan kering Makanan basah Makanan rumusan. a. Makanan hidup Makanan hidup terdiri dari plankton iaitu organisma halus yang terdapat di dalam air, cacing, ulat roti, jejentik nyamuk, udang, anak ikan, cengkerik, lipas dan sebagainya.

b. Makanan kering Makanan kering ialah seperti cacing yang telah diawet atau roti.

c. Makanan basah Makanan basah ialah seperti kerang, hati lembu, sayuran seperti salad atau bayam. d. Makanan rumusan Makanan rumusan ialah terdiri dari pellet , emping, stick yang telah sedia diproses oleh kilang membuat makanan. Iannya yang boleh dibeli dari kedai ikan hiasan atau pembekal makanan haiwan.

Contoh Penyakit Ikan Hiasan


Terdapat pelbagai jenis penyakit ikan hiasan. Walau bagaimanapun dalam artikel ini saya hanya akan menyentuh beberapa contoh penyakit ikan hiasan yang biasa sahaja. Antara penyakit ikan hiasan yang biasa adalah seperti berikut: 1. Penyakit Rintik Putih Penyakit ini dipanggil rintik putih kerana ia berwarna keputih-putihan. Penyakit ini adalah disebabkan oleh parasit yang melekat pada sisik ikan hiasan akibat suhu air yang terlalu sejuk. Penyakit jenis ini boleh dirawat dengan menggunakan larutan methylene blue dan campuran sedikit garam biasa.

Contoh Penyakit Rintik Putih 2. Penyakit Kulat Kulat yang kelihatan seperti kapas biasanya tumbuh di bahagian sirip, mulut dan pada bahagian badan yang mengandungi luka.Ia boleh dirawat dengan menggunakan larutan methylene blue yang dimasukkan ke dalam air atau menyapukan terus pada luka yang dijangkiti kulat itu. Ikan hiasan yang dijangkiti kulat perlu diasingkan dari ikan sihat. Contoh penyakit kulat

3. Jangkitan Bakteria Pemilik ikan hiasan boleh mengetahui penyakit ini dengan melihat warna ikan hiasan. Jika warna ikan hiasan menjadi pudar, sisik

mengembang atau perut buncit maka ikan hiasan tersebut terkena jangkitan bakteria. Jangkitan bakteria boleh berlaku disebabkan oleh mutu air yang tidak baik, pemakanan tidak sesuai atau ikan hiasan mengalami tekanan. Ia boleh dirawat dengan menggunakan antibiotik yang boleh didapati di kedai ikan hiasan. Contoh Jangkitan Bakteria

Faktor Penyebab Penyakit Ikan Hiasan


Biasanya ikan hiasan yang dipelihara di dalam akuarium mudah dijangkiti oleh penyakit sekiranya kurang pemantauan pemilik ikan ke atas ikan hiasan. Antara faktor biasa dan sering menyebabkan ikan dijangkiti penyakit ialah:

Contoh Ikan Yang Sihat

1. Suhu Air Dalam Akuarium Suhu air yang di dalam akuarium yang terlalu sejuk membolehkan parasit ikan hidup dan membiak di dalam akuarium. Parasit ini akan melekat pada sisik (badan) ikan hiasan dan menyebabkan ikan hiasan sakit. 2. Air Di Dalam Akuarium Yang Kotor

Contoh akuarium yang kotor Air akuarium yang tidak diganti atau dirawat akan menjadikannya kotor akibat daripada najis dan lebihan makanan ikan. Air yang kotor boleh menjadi racun kepada ikan hiasan. Selain itu air yang kotor dan berkeladak juga akan mengurangkan kadar oksigen di dalam akuarium sekaligus akan menyebabkan ikan lemas atau mati.

3. Luka atau Kecederaan Ikan Yang Tidak Dirawat Contoh ikan yang luka Ikan yang luka atau mengalami kecedaraan akibat proses pemindahan dari akuarium lain juga boleh mengundang penyakit kepada ikan hiasan. Sebaikbaiknya ketika memindahkan ikan terutama ikan yang agak agresif atau besar pemiliknya perlu memasukkan cecair pelali yang boleh didapati di kedai ikan hiasan. Anda juga perlu mendapatkan cara untuk menggunakan ubat pelali ini daripada pemilik kedai ikan hiasan untuk mengelakkan kesilapan yang boleh membunuh ikan hiasan anda.

Penjagaan Ikan Hiasan dan Akuarium


Penjagaan ikan hiasan dan akuarium adalah merupakan satu perkara yang mesti dilakukan oleh pemilik ikan hiasan. Ini adalah kerana penjagaan ikan hiasan dan akuarium adalah berkait rapat. Jika akuarium sentiasa bersih dan airnya sesuai untuk ikan, ikan pula diberi makan secukupnya maka ikan hiasan anda akan hidup sihat. Untuk itu di bawah ini diberikan sedikti tips untuk penjagaan ikan dan akuarium anda. Penjagaan ini boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu: Penjagaan Harian 1. Beri ikan hiasan makan sekali atau dua kali sehari. Makanan adalah dianggap mencukupi jika dapat dihabiskan oleh ikan dalam masa 1 hingga 2 minit. Jangan memberi ikan makanan yang berlebihan. Ini akan memudaratkan ikan hiasan anda. 2. Asingkan dan berikan rawatan kepada ikan yang mempunyai tanda-tanda sakit atau tidak normal. Umpamanya lemah, tidak mau makan, sisik tertanggal, perut kebung, berubah warna dan sebagainya. 3. Ikan yang mati perlu dibuang. Pastikan anda membuang dengan segera ikan yang mati. Jika tidak ia akan membahayakan ikan hiasan yang lain. 4. Pastikan semua peralatan seperti sistem pengudaraan, penapis air, pam udara dan lampu (jika ada) berfungsi dengan baik. Pastikan juga tiada kebocoran elektrik. Kebocoran elektrik akibat peralatan elektrik di dalam akuarium boleh membunuh ikan hiasan dan juga membahayakan diri anda. 5. Sentiasa pastikan kualiti kualiti air seperti nilai pH, ammonia, oksigen dan karbon dioksida berada dalam keadaan yang sesuai untuk ikan hiasan hidup. Buat ujian/ukuran dengan menggunakan peralatan yang ada dijual di pasaran.

Penjagaan Mingguan 1. Menggantikan air dalam akuarium . Air sebanyak atau bahagian daripada isipadu tangki perlu diganti setiap minggu atau sekurang-kurangnya 2 minggu. Jangan sekali-kali ganti keseluruhan air dalam akuarium. Keadaan ini akan menyebabkan ikan hiasan tertekan kerana terpaksa menyesuaikan diri dengan keadaan air yang baru. Tekanan akibat penggantian air secara total boleh menyebabkan ikan hiasan anda mati. Pastikan juga anda memasukkan air yang baru sehingga ke paras yang sesuai/asal. 2. Jika anda meletakkan tumbuhan akuatik dalam akuarium, pastikan tumbuhan tersebut terurus. Buang atau cantas dahan tumbuhan akuatik yang tumbuh terlalu tinggi atau banyak hingga menyebabkan akuarium nampak sesak. 3. Bersihkan bahagian hadapan dalam dan luar tangki dengan menggunakan tuala kecil yang bersih. Pastikan anda membilas tuala tersebut dengan air bersih untuk menghilangkan sisa bahan pencuci. 4. Cuci peralatan penapis air dan kapas penapis air hingga bersih. Sekiranya kapas sudah terlalu kotor gantikan dengan kapas yang baru. Pastikan anda tidak membuka mesin penapis air untuk mengelakkan kerosakan. Adalah memadai dengan hanya mencuci bahagian luarannya sahaja

Memilih Ikan Hiasan Untuk Dipelihara


Kepada mereka yang baru berjinak-jinak untuk memelihara ikan hiasan, ini adalah sedikit tips untuk memilih ikan yang ingin anda pelihara. Saiz Ikan dan Bekas/Akuarium Ikan yang hendak dipelihara perlulah sesuai dengan bekas/akuarium yang ada/akan digunakan. Maksudnya di sini ialah saiz ikan itu. Habitat ikan Ikan yang hendak dipelihara hendaklah dibeli dari kedai dan bukannya diperolehi dari habitat semulajadi seperti sungai, kolam atau sebagainya. Ikan yang dibeli dari kedai ikan hiasan biasanya lebih jinak daripada ikan yang diperolehi dari habitat semulajadi dan sudah terbiasa dengan air bukan semulajadi. Ikan dari sungai atau kolam pula biasanya mengambil masa untuk menyesuaikan diri dengan air dan suasana yang baru dan jika anda tidak pandai membiasakan ikan tersebut dengan suasana yang baru, kemungkinan besar ia akan mati. Sifat Ikan Sama ada jinak atau liar dan pemangsa atau bukan pemangsa. Perkara ini penting kerana jika anda tidak tahu akan perkara ini adalah agak sukar untuk anda memelihara ikan tersebut. Walaupun ikan yang dibeli di kedai mempunyai diet moden (makan pelet/dedak ikan) tetapi jika sekali-sekala diberi makan makanan segar seperti cengkerik, lama kelamaan ia tidak akan mahu makan makan moden lagi dan ini mungkin akan menyusahkan anda. Menarik dan Mudah Dipelihara Ikan yang dipelihara haruslah sesuai dengan tujuan anda untuk memeliharanya. Tidak semestinya ikan itu cantik asalkan menarik mudah dipelihara dan boleh menenangkan fikiran anda dikira sudah memadai.

Tahap KetahananTerhadap Perubahan Kualiti Air dalam Akuarium Ikan jenis ini mudah dipelihara dan tidak banyak karenah akibat perubahan mutu air (tahap kebersihan air). Ada sesetengah ikan tidak tahan dengan air yang kurang bersih yang boleh menyebabkan ikan tersebut sakit atau mati. Tahap Ketahanan Terhadap Penyakit Perkara ini juga amat penting. Perlu diketahui bahawa ikan yang dipelihara di dalam akuarium bukan sahaja makan tetapi juga mengeluarkan najis di dalam akuarium anda. Kadang-kadang najis ikan ini boleh mendatangkan penyakit kepada ikan. walau bagaimanapun ada ikan yang tidak terkesan akibat daripada pembuangan najisnya. Oleh itu anda perlulah tahu jenis ikan apa yang paling sesuai untuk anda.

Bagaimana Mengenalpasti Mutu Air Dalam Akuarium Ikan Hiasan


Untuk memastikan ikan hiasan sentiasa sihat pemelihara ikan hiasan perlulah memastikan mutu air dalam akuarium sentiasa berada dalam keadaan yang sesuai untuk ikan hidup. Terdapat 3 cara mudah yang boleh digunakan untuk mengenalpasti sama ada mutu air dalam akuarium ikan hiasan sesuai untuk ikan anda. 1. Mengukur pH Air Akuarium PH (pH) air ialah merujuk kepada kemasaman air. Ia diukur dari nilai 1 14. Nilai 1 bermakna paling masam atau berasid (asidik). Nilai 14 pula bermaksud paling alkali. pH air yang paling sesuai untuk akuarium ikan hiasan ialah di antara 6.5 hingga 7.5. Pada kebiasaannya kertas litmus digunakan untuk menentukan nilai pH. Untuk memastikan akuarium ikan hiasan tidak terlalu masam atau berasid (asiditik), nilai pH air perlu dipastikan atau diukur dari semasa ke semasa. 2. Menyukat Suhu Air Akuarium Pada kebiasaannya ikan dapat hidup dengan baik pada suhu pada 26C hingga 27C. Begitu juga dengan ikan hiasan di dalam akuarium. Suhu yang terlalu tinggi ataupun rendah boleh menyebabkan ikan mati. Jadi untuk mengelakkan perkara ini berlaku, ikan hiasan seboleh-bolehnya diletakkan pada suhu bilik. Maksudnya di sini ialah jangan dedahkan akuarium ikan hiasan pada cahaya matahari secara terus (direct sunlight). 3. Memantau Bahan Beracun Dalam Akuarium Ammonia dan nitrate biasanya wujud di dalam air akuarium ikan hiasan.Bahan ini terhasil dari perkumuhan ikan yang dipelihara. Oleh kerana sistem tangki/akuarium adalah sistem yang seimbang, keadaan ini tidak memberikan kesan kepada kehidupan ikan kerana ianya telah ditukar kepada bahan makanan dan baja yang berguna kepada tumbuhan akuatik di dalam akuarium. Walau bagaimanapun air akuarium yang nampak kotor atau berkeladak dengan najis (perkumuhan) ikan perlulah dirawat atau dibersihkan untuk mengelakkan bahan perkumuhan tadi daripada menjadi racun kepada ikan hiasan.

Anda mungkin juga menyukai