Anda di halaman 1dari 2

DIALOG SELATAN-SELATAN 1.

Latar Belakang Akibat kegagalan Dialog Utara-Selatan menyebabkan banyak Negara membangun termasuk Malaysia menyokong konsep Kerjasama Selatan-selatan. Kerjasama ekonomi merangkumi bidang kewangan, perindustrian, perdagangan, S&T, pertanian, tenaga, bahan mentah dan kerjasama teknikal. Memupuk usaha kerjasama ekonomi dan teknikal dalam kalangan Negara-negara Dunia Ketiga. Memperkukuhkan kedudukan dalam rundingan dengan utara. Pemberian bantuan kewangan kepada negara membangun dari OPEC. Pelancaran Sistem Keistimewaan Perdagangan Global (GSTP). Kadar perdagangan yang tidak seimbang Masalah beban hutang negara Kadar faedah yang tinggi Imbangan perdagangan negatif Rundingan tentang Penyusunan Baru Ekonomi Antarabangsa yang tidak menggalakkan.

balasan. DIALOG SELATAN-SELATAN 1. Latar Belakang Akibat kegagalan Dialog Utara-Selatan menyebabkan banyak Negara membangun termasuk Malaysia menyokong konsep Kerjasama Selatan-selatan. Kerjasama ekonomi merangkumi bidang kewangan, perindustrian, perdagangan, S&T, pertanian, tenaga, bahan mentah dan kerjasama teknikal. Memupuk usaha kerjasama ekonomi dan teknikal dalam kalangan Negara-negara Dunia Ketiga. Memperkukuhkan kedudukan dalam rundingan dengan utara. Pemberian bantuan kewangan kepada negara membangun dari OPEC. Pelancaran Sistem Keistimewaan Perdagangan Global (GSTP). Kadar perdagangan yang tidak seimbang Masalah beban hutang negara Kadar faedah yang tinggi Imbangan perdagangan negatif Rundingan tentang Penyusunan Baru Ekonomi Antarabangsa yang tidak menggalakkan.

2.

Matlamat

2.

Matlamat

3.

Hasil dialog

3.

Hasil dialog

4.

Cabaran dihadapi

yang

4.

Cabaran dihadapi

yang

RANCANGAN KERJASAMA TEKNIKAL MALAYSIA RANCANGAN KERJASAMA TEKNIKAL MALAYSIA 1. Pengenalan Merupakan suatu manifestasi Malaysia dalam konteks kerjasama di antara negara SelatanSelatan dan lain-lain negara yang sedang membangun. Mengeratkan lagi perhubungan Malaysia dengan negara-negara yang sedang membangun. Mempertingkatkan lagi perhubungan perdagangan di antara Malaysia dengan negara-negara yang sedang membangun, seperti perdagangan langsung dan pasaran untuk barangan Malaysia sendiri. Memberi peluang kepada pihak swasta Malaysia untuk menceburkan diri dalam pelaburan di negara-negara tersebut. Membantu negara-negara yang mundur dan sedang membangun, di atas dasar perikemanusiaan tanpa mendapat apa-apa 1. Pengenalan Merupakan suatu manifestasi Malaysia dalam konteks kerjasama di antara negara SelatanSelatan dan lain-lain negara yang sedang membangun. Mengeratkan lagi perhubungan Malaysia dengan negara-negara yang sedang membangun. Mempertingkatkan lagi perhubungan perdagangan di antara Malaysia dengan negara-negara yang sedang membangun, seperti perdagangan langsung dan pasaran untuk barangan Malaysia sendiri. Memberi peluang kepada pihak swasta Malaysia untuk menceburkan diri dalam pelaburan di negara-negara tersebut. Membantu negara-negara yang mundur dan

2.

Objektif

2.

Objektif

sedang membangun, perikemanusiaan tanpa balasan.

di atas dasar mendapat apa-apa

Anda mungkin juga menyukai