MODEL RPH PENDIDIKAN KESIHATAN (KSSR

)
TARIKH : 03 JANUARI 2011
KELAS TAHUN MASA BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK NILAI MURNI AKTIVITI

Kumpulan 2 Modul 1
HARI : ISNIN

1 ARIF 08.20 08-50 Pagi (30 minit) M1.KESIHATAN FIZIKAL KESIHATAN DIRI DAN REPRODUKTIF 1.2 MENGETAHUI PENJAGAAN KEBERSIHAN DIRI 1.2.1 MEMAHAMI KEPENTINGAN MENJAGA KEBERSIHAN DIRI TMK Menyayangi Diri Sendiri Dengan Menjaga Kebersihan Diri. LANGKAH 1 - Guru membawa dan mempamirkan model berus gigi, ubat gigi kepada murid. - Bersoal jawab antara Murid dengan guru - Contoh Soalan Ini apa? (Contoh jawapan: Berus Gigi, Ubat Gigi) LANGKAH 2 - Murid bandingkan/bayangkan Murid duduk dengan kawan Yang tidak memberus gigi atau tak mandi selama beberapa hari, Apa kamu rasa? Apa yang akan kamu alami? LANGKAH 3 - Bagaimana menjaga kebersihan gigi/ diri dengan betul. - Murid tampil ke depan untuk menunjukkan Cara-cara penjagaan gigi yang BETUL (Klik YA/TIDAK) Keadaan Gigi yang SIHAT /TIDAK( slaid powerpoint) LANGKAH 4 - Menyediakan Lembaran kerja yang berkaitan dengan penjagaan gigi yang betul. - Melukis gambar Gigi,berus gigi dan ubat gigi di PAINTBRUSH

BBM

REFLEKSI P&P

Model Berus Gigi dan ubat gigi Komputer Riba (Liptop) LCD Projektor Lembaran Kerja. Dilaksanakan setelah menilai pencapaian berdasarkan STANDARD PEMBELAJARAN yang telah dirancang.

Dilaksanakan setelah menilai pencapaian berdasarkan STANDARD PEMBELAJARAN yang telah dirancang. tiada teman bermain) LANGKAH 4 . LANGKAH 1 . EMOSI DAN SOSIAL PERHUBUNGAN 2. Siapakah yang disebutkan dalam senikata lagu tersebut? (contoh: Ibubapa. hormat. .leka.MODEL RPH PENDIDIKAN KESIHATAN (KSSR) TARIKH : 04 JANUARI 2011 KELAS TAHUN MASA BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK NILAI MURNI AKTIVITI Kumpulan 2 Modul 2 HARI : SELASA BBM REFLEKSI P&P 1 JAUHARI 07.Guru menyanyi bersama murid. AHLI KELUARGA.tolong-menolong. LANGKAH 2 . ibubapa dan adik-beradik. RAKAN SEBAYA DAN ORANG LAIN.membuang masa) LANGKAH 3 . 2.30 08-00 pagi (30 minit) M2 KESIHATAN MENTAL. RAKAN SEBAYA DAN INDIVIDU LAIN. .Guru Memperdengarkan lagu Keluarga Bahagia . sunyi. taat. Sikap Prihatin dan Memupuk hubungan berkekalan.1 MENJALIN HUBUNGAN BERKEKALAN DENGAN IBU BAPA . bimbing) Apakah amalan-amalan yang tidak baik yang disebut dalam lagu tersebut?(Jangan Menderhaka. ( Hormat-menghormati. Contoh: Saya sayang mama Saya sayang bapa Kakak dan adik sayang semuanya Radio dan Rakaman Lagu.4. AHLI KELUARGA.Guru bertanya kepada Murid.Murid diminta mencipta lagu mudah dan menyanyikan dengan cara dan gaya tersendiri berkaitan kasih sayang sambil barmain alat genderang.Guru meminta pendapat murid tentang kepentingan hubungan kekeluargaan. guru dan keluarga) Apakah amalan-amalan mulia yang disebutkan dalam lagu? (Contoh: Kasih sayang. Alat Genderang Senikata Lagu Keluarga Bahagia Lembaran Kerja Salasilah Keluarga.Guru bertanya murid tentang pertalian kekeluargaan Kamu anak yang keberapa? Bayangkan perasaan kamu bila berjauhan dengan keluarga?( rindu. KREATIVITI Kasih Sayang dalam Keluarga.Menyediakan Lembaran kerja yang berkaitan dengan Salasilah Keluarga dan mengarahkan murid mengisi petak kosong yang disediakan.ambil berat) .4 MENGETAHUI PERHUBUNGAN DENGAN IBU BAPA/PENJAGA.

Murid diminta melukiskan rupa bentuk kuman yang mereka tahu. Carta Pembiakan Kuman. Mempromosi Kaedah Pencegahan Jangkitan Kuman. .1 MENGETAHUI KUMAN 3.Pertandingan dalam kumpulan. Sabun Cecair Pencuci Tangan. . Dilaksanakan setelah menilai pencapaian berdasarkan STANDARD PEMBELAJARAN yang telah dirancang.Guru mempamirkan gambar-gambar beberapa jenis penyakit akibat jangkitan kuman dan menguji dengan beberapa soalan.Guru bersoal jawab dengan murid mengenai Punca-punca penyakit.Guru meminta murid membayangkan rupa bentuk kuman. Carta langkah-langkah pencegahan penyakit.Menyediakan Lembaran kerja yang berkaitan penyakit dan kuman.30 04-00 petang (30 minit) M3 KESIHATAN PERSEKITARAN PENYAKIT 3. Tidak Cuci Tangan) LANGKAH 4 . BBM REFLEKSI P&P Beberapa keping gambar dengan pelbagai situasi. Berwaspada dan saling Ingat-mengingat. (Contoh : Selsema kuman jenis Virus) (Penyakit Cirit-birit kuman jenis Bakteria) .1.Guru menyoal murid tentang jenis-jenis penyakit yang mereka tahu.2 MENCERITAKAN CARA KUMAN MEREBAK KEUSAHAWANAN Bersyukur. (contoh soalan: Siapa tahu bagaimana rupa kuman?) .Guru menerangkan tentang KUMAN yang menyebabkan penyakit. Lembaran Kerja. . Gambar-gambar jenis penyakit. Apakah yang kamu Nampak dalam gambar ini? Kenapa jadi begini? LANGKAH 2 . LANGKAH 3 .Guru menceritakan bagaimana KUMAN membiak dan merebak (pamir carta ) (Contoh : Tempat Kotor.MODEL RPH PENDIDIKAN KESIHATAN (KSSR) TARIKH : 05 JANUARI 2011 KELAS TAHUN MASA BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK NILAI MURNI AKTIVITI Kumpulan 2 Modul 3 HARI : RABU 1 BESTARI 03. . Berjual Beli alat pencegahan jangkitan kuman. .Menjawab lembaran kerja yang disediakan. LANGKAH 1 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful