MODEL RPH PENDIDIKAN KESIHATAN (KSSR

)
TARIKH : 03 JANUARI 2011
KELAS TAHUN MASA BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK NILAI MURNI AKTIVITI

Kumpulan 2 Modul 1
HARI : ISNIN

1 ARIF 08.20 08-50 Pagi (30 minit) M1.KESIHATAN FIZIKAL KESIHATAN DIRI DAN REPRODUKTIF 1.2 MENGETAHUI PENJAGAAN KEBERSIHAN DIRI 1.2.1 MEMAHAMI KEPENTINGAN MENJAGA KEBERSIHAN DIRI TMK Menyayangi Diri Sendiri Dengan Menjaga Kebersihan Diri. LANGKAH 1 - Guru membawa dan mempamirkan model berus gigi, ubat gigi kepada murid. - Bersoal jawab antara Murid dengan guru - Contoh Soalan Ini apa? (Contoh jawapan: Berus Gigi, Ubat Gigi) LANGKAH 2 - Murid bandingkan/bayangkan Murid duduk dengan kawan Yang tidak memberus gigi atau tak mandi selama beberapa hari, Apa kamu rasa? Apa yang akan kamu alami? LANGKAH 3 - Bagaimana menjaga kebersihan gigi/ diri dengan betul. - Murid tampil ke depan untuk menunjukkan Cara-cara penjagaan gigi yang BETUL (Klik YA/TIDAK) Keadaan Gigi yang SIHAT /TIDAK( slaid powerpoint) LANGKAH 4 - Menyediakan Lembaran kerja yang berkaitan dengan penjagaan gigi yang betul. - Melukis gambar Gigi,berus gigi dan ubat gigi di PAINTBRUSH

BBM

REFLEKSI P&P

Model Berus Gigi dan ubat gigi Komputer Riba (Liptop) LCD Projektor Lembaran Kerja. Dilaksanakan setelah menilai pencapaian berdasarkan STANDARD PEMBELAJARAN yang telah dirancang.

Guru Memperdengarkan lagu Keluarga Bahagia . AHLI KELUARGA.membuang masa) LANGKAH 3 .Guru menyanyi bersama murid. ( Hormat-menghormati. guru dan keluarga) Apakah amalan-amalan mulia yang disebutkan dalam lagu? (Contoh: Kasih sayang. ibubapa dan adik-beradik. LANGKAH 2 .ambil berat) .MODEL RPH PENDIDIKAN KESIHATAN (KSSR) TARIKH : 04 JANUARI 2011 KELAS TAHUN MASA BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK NILAI MURNI AKTIVITI Kumpulan 2 Modul 2 HARI : SELASA BBM REFLEKSI P&P 1 JAUHARI 07. KREATIVITI Kasih Sayang dalam Keluarga. Dilaksanakan setelah menilai pencapaian berdasarkan STANDARD PEMBELAJARAN yang telah dirancang.Guru bertanya kepada Murid. 2. .leka. Siapakah yang disebutkan dalam senikata lagu tersebut? (contoh: Ibubapa. AHLI KELUARGA. sunyi. RAKAN SEBAYA DAN INDIVIDU LAIN.Murid diminta mencipta lagu mudah dan menyanyikan dengan cara dan gaya tersendiri berkaitan kasih sayang sambil barmain alat genderang.Menyediakan Lembaran kerja yang berkaitan dengan Salasilah Keluarga dan mengarahkan murid mengisi petak kosong yang disediakan. Contoh: Saya sayang mama Saya sayang bapa Kakak dan adik sayang semuanya Radio dan Rakaman Lagu. . EMOSI DAN SOSIAL PERHUBUNGAN 2.30 08-00 pagi (30 minit) M2 KESIHATAN MENTAL.Guru bertanya murid tentang pertalian kekeluargaan Kamu anak yang keberapa? Bayangkan perasaan kamu bila berjauhan dengan keluarga?( rindu. tiada teman bermain) LANGKAH 4 . hormat.Guru meminta pendapat murid tentang kepentingan hubungan kekeluargaan. Sikap Prihatin dan Memupuk hubungan berkekalan. taat. RAKAN SEBAYA DAN ORANG LAIN.tolong-menolong.4 MENGETAHUI PERHUBUNGAN DENGAN IBU BAPA/PENJAGA. LANGKAH 1 . Alat Genderang Senikata Lagu Keluarga Bahagia Lembaran Kerja Salasilah Keluarga.4. bimbing) Apakah amalan-amalan yang tidak baik yang disebut dalam lagu tersebut?(Jangan Menderhaka.1 MENJALIN HUBUNGAN BERKEKALAN DENGAN IBU BAPA .

BBM REFLEKSI P&P Beberapa keping gambar dengan pelbagai situasi.2 MENCERITAKAN CARA KUMAN MEREBAK KEUSAHAWANAN Bersyukur.Murid diminta melukiskan rupa bentuk kuman yang mereka tahu.1. Mempromosi Kaedah Pencegahan Jangkitan Kuman. Lembaran Kerja. LANGKAH 1 .Guru mempamirkan gambar-gambar beberapa jenis penyakit akibat jangkitan kuman dan menguji dengan beberapa soalan.Guru menyoal murid tentang jenis-jenis penyakit yang mereka tahu. . .Guru menceritakan bagaimana KUMAN membiak dan merebak (pamir carta ) (Contoh : Tempat Kotor. Dilaksanakan setelah menilai pencapaian berdasarkan STANDARD PEMBELAJARAN yang telah dirancang.Guru meminta murid membayangkan rupa bentuk kuman.1 MENGETAHUI KUMAN 3. Gambar-gambar jenis penyakit. LANGKAH 3 . Carta langkah-langkah pencegahan penyakit. (Contoh : Selsema kuman jenis Virus) (Penyakit Cirit-birit kuman jenis Bakteria) .MODEL RPH PENDIDIKAN KESIHATAN (KSSR) TARIKH : 05 JANUARI 2011 KELAS TAHUN MASA BIDANG TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN EMK NILAI MURNI AKTIVITI Kumpulan 2 Modul 3 HARI : RABU 1 BESTARI 03. . (contoh soalan: Siapa tahu bagaimana rupa kuman?) .Guru menerangkan tentang KUMAN yang menyebabkan penyakit.Pertandingan dalam kumpulan. Sabun Cecair Pencuci Tangan. .30 04-00 petang (30 minit) M3 KESIHATAN PERSEKITARAN PENYAKIT 3. Carta Pembiakan Kuman. Tidak Cuci Tangan) LANGKAH 4 . Berjual Beli alat pencegahan jangkitan kuman. . Apakah yang kamu Nampak dalam gambar ini? Kenapa jadi begini? LANGKAH 2 .Menyediakan Lembaran kerja yang berkaitan penyakit dan kuman.Guru bersoal jawab dengan murid mengenai Punca-punca penyakit.Menjawab lembaran kerja yang disediakan. Berwaspada dan saling Ingat-mengingat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful