Anda di halaman 1dari 2

Kesan Sekularisme ke atas Dunia Islam

Ideologi sekular ini secara umumnya menimbulkan banyak kesan negatif berbanding positif ke atas dunia Islam, terutamanya dalam aspek akidah dan pemikiran. Ideologi ini kelihatan seolaholah melanda umat Islam seluruhnya, malah juga dunia secara amnya. Alan Richardson dalam bukunya The Religion in Contemporary Debate menjelaskan : Bahawa dunia yang kita lihat sekarang ini adalah hasil daripada sekularisasi umat Kristian dan peradaban mereka. Berikut ialah beberapa kesan secara umum dalam pelbagai aspek yang melanda umat Islam, hasil daripada penularan ideologi sekular: Pemikiran Ia dapat melemahkan keimanan dan menggoyangkan akidah serta keyakinan terhadap kekuasaan Allah s.w.t. Keraguan terhadap rasul, para malaikat, hari kiamat dan Al-Quran serta pembalasan Qadha dan Qadar menyebabkan keimanan umat Islam semakin rapuh dan terkeliru dengan pendapat aliran-aliran Barat. Masyarakat islam mula mempertikaikan hal-hal agama terutamanya yang beruipa metafizika dan tidak logik pada pemikiran mereka, seperti kewajipan menutup aurat, hal-hal berkaitan solat dan sebagainya. Sosial Kedapatan perubahan perwatakan individu dari segi berfikir, bertindak, gaya hidup. Pengasingan diri dari kepentingan beragama menyebabkan kekosongan di dalam diri dan jiwa dan kelahiran pembangunan yang tidak seimbang. Akibatnya keruntuhan moral dan akhlak berleluasa serta gejala-gejala seperti dadah, arak, aids, lesbian, homoseks dan bohsia semakin berleluasa peningkatannya. Politik Aliran politik Barat tertanam di dalam jiwa umat di negara-negara Islam seperti fahaman kapitalisme, sosialisme, nasionalisme dan lain-lain. Pada dasarnya, matlamat untuk mendapatkan pengaruh, pangkat dan kuasa bertentangan dengan politik Islam yang memandang jawatan itu sebagai amanah dan tugas khallifah Allah. Begitu juga, apabila berkuasa, hendaklah menggunakan kuasa untuk menunaikan amanah, tanggungjawab dan kebajikan kepada masyarakat. Ekonomi Lahirnya dua bentuk sistem ekonomi iaitu sistem ekonomi kapitalis dan sosialis yang bermatlamatkan kekayaan dan material semata-mata tanpa memikirkan halal, haram, keadilan sosial, perkhidmatan serta kebajikan masyarakat.

Pendidikan Corak sistem pendidikan yang lebih mementingkan hal-hal dunia tanpa mengambil kira kepentingan jiwa dan iman yang diperlukan bagi membentuk akhlak dan moral. Sistem pendidikan dualisem telah diperkenalkan ke seluruh dunia termasuk negara-negara Islam. Perundangan Penggantian undang-undang dari undang-undang Islam kepada sistem perundangan barat menyebabkan dewasa ini umat Islam tanpa segan silu mempertikaikan keadilan perundangan Islam dan mempersendakan golongan yang mengamalkannya. Kerajaan Mesir umpamanya telah menghapuskan mahkamah syariah dengan memasukkan peranannya di dalam struktur mahkamah sivil negara.

1.3.1 Ancaman Sekularisme di Malaysia Dalam perbincangan mengenai isu sekularisme dan kesan-kesannya kepada dunia Islam, kita tidak boleh terlepas daripada membincangkannya dari sudut negara kita sendiri, Malaysia. Meskipun negara kita sudah dianggap oleh dunia sebagai negara model Islam, namun ciri-ciri sekular yang telah kita perkatakan di atas tetap wujud, malah kian ketara dalam pelbagai aspek secara jelas. Berikut kita perhatikan bagaimana penyerapan ini berjaya memasuki masyarakat Islam di Malaysia dan apakah bentuk realiti ideologi sekularisme ini di kalangan masyarakat Islam Malaysia.

Sejarah Kemasukan Sekularisme ke Malaysia Ideologi sekularisme secara rasminya mula menyerap masuk ke Malaysia apabila British memperkenalkan Sistem Residen selepas Perjanjian Pangkor 1874 dengan melaksanakan dasar pemisahan antara aspek pemerintahan dan pentadbiran negara daripada penguasaan sultan atau raja. Sultan atau raja diberi kuasa khas untuk mengetuai hal-hal keagamaan di istana manakala residen pula bertanggungjawab mentadbir negeri. Bertolak dari sinilah, amalan fahaman sekularisme mula menyerap ke dalam setiap aspek kehidupan masyarakat Melayu Islam sehinggalah ke hari ini. Sehingga ke hari ini, dasar Inggeris ini masih terus dikekalkan dengan pengasingan antara dua kuasa legislatif dan eksekutif, pentadbiran dan urusan raja-raja, yang hanya diperuntukkan kuasa dalam hal ehwal Islam dan adat istiadat. Begitu juga sebenarnya dalam aspek-aspek lain pun, unsur sekularisme ini kelihatan sangat ketara.