Anda di halaman 1dari 5

Kawat - Asas Barisan

Asas Perbarisan
Kawat dan perbarisan merupakan satu aktiviti yang harus diketahui oleh semua pengakap. Kawat ialah pergerakan anggota badan seperti kaki dan tangan untuk tujuan perbarisan. Semasa dalam perbarisan, pengakap yang mengambil bahagian hendaklah melakukan pergerakan yang diarahkan secara serentak. Dengan demikian setiap hentakan kaki dan sebutan dapat di dengar dalam satu bunyi atau pun suara. Babaimanapun, sebelum pengakap dapat memahirkan diri dalam kawat atau mengambil bahagian dalam perbarisan, mereka harus tahu melakukan gerakan asas dalam kawat. Antaranya ialah sedia, senang diri, rehatkan diri, masuk baris, keluar baris, pandang depan, pusing kiri dan kanan, berjalan dan berhenti serta gerakan lain dengan betul. Untuk itu, latihan yang cukup adalah perlu. Setelah dapat menguasai gerakan-gerakan asas ini pengakap bolehlah diajar berkawat dalam barisan.

Sedia

Senang Diri

Rehatkan Diri

Pusing Ke Kanan

Pusing Ke Kiri

Hadapan Lulus

Kanan Lulus
http://www.scoutkn.org/log/utama/kw.htm

Pusing Ke Belakang

PELAJARAN 1 : SEDIA Kedudukan sedia (Pertunjukan dan penerangan ) Kedudukan Sedia ..tumit rapat sebaris, buka hujung kaki 70cm; lutut tegang, badan tegak dengan berat seimbang di antara kedua-dua tapak kaki dan tumit, bahu-bahu bawa kebelakang supaya dapat berada dalam keadaan biasa dengan tiada menyusah atau mengeraskan badan. Tangan lurus ke bawah, siku-siku rapat ke rusuk badan, pergelangan tangan lurus, tapak tangan tutup (bukan genggam) belakang jari-jari dekat kepada peha, ibu jari tegak lurus dan hadapan dekat jari telunjuk dan kebelakang sedikit dari garisan jahitan seluar, kepala tegak, tengkok kena kolar baju dan memandang terus kehadapan. PELAJARAN 2 : SENANG DIRI (Pertunjukan dan penerangan) Biarkan kaki kanan tinggal diam dan tapak kaki tegang ke belakang angkat kaki kiri ke hadapan, bengkok lutut, peha paras bawa kaki kiri ke sebelah kiri hentak ke bumi. Jarak kedua-dua kaki adalah lebih kurang 32cm, pada ketika yang sama bawa tangan kanan ke dalam tapak tangan kiri, ibu-ibu jari bersilang, jari-jari dan tangan lurus menunjukkan arah ke tanah, pada masa yang sama mengalihkan berat badan sedikit ke kiri supaya berat seimbang.

SEDIA DARI SENANG DIRI (Pertunjukan dan penerangan) Angkat kaki kiri ke hadapan bengkok lutut peha paras, hujung kaki junam ke bumi dan hentakkan di sebelah tumit kaki kanan sampai dalam kedudukan sedia, pada masa yang samabawa kedua-dua tangan dengan pantas dalam kedudukan sedia. Dengan teriakan "UP!".

PELAJARAN 3 : REHATKAN DIRI (Pertunjukkan dan Penerangan) Di atas hukuman rehatkan diri, kira masa ( 1 - 2 - 3 rehat ) Kendurkan anggota-anggota badan, bahagian pinggang ke atas perlahan-lahan tanpa menggerakkan kaki.

Peringatan: a. kecuali dalam perbarisan-perbarisan tertentu , satu tangan bolehlah digunakan untuk membetulkan pakaian dan lain-lain. b. Dengan hukuman Skuad kedudukan senang diri hendaklah dilakukan semula. Ini adalah hukman yang tak ada amaran sebelumnya. PELAJARAN 4 : BERBARIS DALAM TIGA BARISAN (Pertunjukkan dan Penerangan) TIGA BARISAN - DI HADAPAN SAYA - GERAK. Peserta berbaris dalam tiga barisan ( hadapan , tengah dan belakang) 70 cm. jarak di antara baris dan jarak jauh satu tangan ( dengan jari digenggam) di antara seorang. Peserta itu berdiri rehat. (rehatkan diri) Peringatan: a. Perkataan hukuman di atas adalah mencukupi buat latihan permulaan.

b. Semasa berbaris dalam tiga barisan kadang kala ada kekosongan barisan. Kalau kekosongan 2 orang duduknya difail no.2 dari kiri barisan tenganh dan belakang, kalau

kosong seorang duduknya di fail no.2 dari kiri barisan tengah. PELAJARAN 5 : MELURUSKAN BARISAN ( 2 PERGERAKAN )

LURUS BARISAN DENGAN NOMBOR. 1. Ke kanan lurus - Satu. Angkat tangan kanan paras bahu orang di sebelah kanan jari-jari digenggam, bahagian belakang tangan ke atas, penggengam tangan kena bahu orang di sebelah kanan/kiri 2. Skuad - dua. Hentak kaki berturut-turut, pendek-pendek serta meluruskan barisan, tentukan tiap-tiap orang nampak bahagian bawah muka dua orang selang darinya. Dengan pantas, orang di sebelah kanan barisan tengah dan belakang tentukan jaraknya kebarisan hadapan 70cm. 3. Pandang hadapan. Pusingkan kepala dan muka dengan pantas ke hadapan dan jatuhkan tangan ke tepi badan lengan lurus.
http://rosmah.blogspot.com/2010/02/bahasa-hukuman-kawad.html http://www.freewebs.com/hanyc93/lencanausaha.htm