Anda di halaman 1dari 4

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN (RPH) Tahun Tarikh Masa Bilangan murid Mata Pelajaran Tema Tajuk Sub Tajuk

Objektif Umum : 6 Alfa : 4 November 2009 : 8.00 pagi 9.00 pagi (60 minit) : 30 orang : Kemahiran Hidup : Sayuran : Tanaman Sayuran : Pemungutan Hasil : Murid-murid mempelajari bagaimana cara menjaga

sayuran dalam pasu/ bekas. Objektif Khusus : Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, pelajar akan dapat : Aras 1 1. Mengenal pasti tempoh matang sayuran yang sesuai untuk dipungut hasil 2. Mengendalikan hasil lepas tuai. Pengetahuan Sedia Ada : Murid-murid telah mengetahui nama-nama sayuran yang ditanam Penerapan Nilai Kemahiran Berfikir Bahan Bantu Mengajar : Kebersihan, Kerjasama, Toleransi, Mendengar Arahan : Menjana Idea, pemikiran kritis : Alatan penanaman, risalah panduan penanaman sayuran keluaran Jabatan Pertanian, alatan membersih.

Langkah Pendahuluan

Isi Pelajaran Memberikan penerangan tentang penjagaan tanaman sayur-sayuran

Aktiviti P & P Murid-murid diberikan

Catatan BBM: Paparan

paparan visual mengenai visual tanaman aktiviti dan proses tanaman sayur kangkung Murid-murid diberikan risalah panduan penanaman sayursayuran. sayuran, risalah panduan penanaman sayuran

Set Induksi Paparan dan panduan penanaman (5 minit)

Refleksi tentang paparan yang telah ditunjukkan sebentar tadi Maklumat berkaitan penanaman sayuran di dalam risalah

1. Murid-murid diminta mengenal pasti tempoh matang sayuran berdasarkan visual. 2. Murid-murid diminta memberi tahu nama tumbuhan yang ada di rumah mereka.

Teknik: Aktiviti soal jawab serata menjana idea

Langkah 1

Mengenal pasti tempoh matang sayuran yang sesuai untuk dipungut hasil

Memungut hasil tanaman sayur-sayuran

Nilai : kerjasama di dalam kumpulan BBM : Alatan penanaman sayuran

Langkah 2

Mengendalikan hasil lepas tuai

Tunjuk cara membuat

Nilai : menjaga

kendalian hasil lepas tuai kebersihan seperti menggred, membersih dan dan menjaga keselamatan.

membungkus/mengikat Langkah 3 Penilaian Memerhati dan memberi komen tentang hasil kerja setiap kumpulan. Tunjuk cara yang tepat jika murid-murid melakukan kesilapan Teknik : menjana idea dan kefahaman menggunakan kaedah soal jawab Langkah 4 Proses mengemas Meminta murid-murid meletakkan kembali alatan yang digunakan dan membersihkan kawasan sekitar. Penutup Rumusan dan Refleksi 1. Memberikan tanda-tanda tempoh matang sayuran yang sesuai untuk dipungut hasil 2. Menunjukkan hasil kerja kumpulan yang terbaik yang boleh dijadikan contoh. Membuat kesimpulan mengenai tempoh matang tanaman sayuran dan bagaimana mengendalikan hasil lepas tuai. Memberi hadiah kepada kumpulan yang terbaik. Menitikberatkan kebersihan selepas melakukan sesuatu kerja. Meminta murid-murid menjawab kuiz mengenai aktiviti yang telah mereka lakukan sebentar tadi. Nilai : kerjasama, kebersihan dan tanggungjawab Nilai : kesedaran kendiri. Teknik : menjana idea dan pemikiran.

Refleksi Kendiri : Kerjasama yang ditunjukkan oleh setiap ahli kumpulan sangat baik dan berkesan. Ini kerana di situlah letaknya kemahiran menjana idea yang boleh dihasilkan. Aktiviti penilaian yang dilakukan dapat meningkatkan kefahaman muridmurid terutama dari segi praktikal. Mereka juga membuat aktiviti tersebut dengan bersungguh-sungguh dan memberikan yang terbaik kepada kerja yang dilakukan. Paparan visual yang ditunjukkan diawal proses pengajaran dan pembelajaran dapat menjana idea murid-murid dan mendapat gambaran tentang aktiviti yang akan dilakukan. Kuiz yang diadakan di akhir pengajaran dan pembelajaran pula dapat memastikan kefahaman tentang apa yang telah disampaikan berdasarkan aktiviti yang telah dijalankan agar lebih diingati sebagai kemahiran pengayaan.