Anda di halaman 1dari 23

PPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMI

PHYSICS FORM 4 MODULE 3


PPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMI

FORCES AND PRESSURE

MINISTRY OF EDUCATION MALAYSIA

MODULE 3: FORCES AND PRESSURE


Arahan: 1. Modul ini mengandungi tiga puluh soalan. Semua soalan adalah dalam bahasa Inggeris. 2. Modul merangkumi enam konstruk yang diuji
K1-Memahami soalan dalam Bahasa Inggeris K3-Memahami istilah sains dalam Bahasa Inggeris K5-Menguasai konstruk pengetahuan K6-Menguasai konstruk kefahaman K7-Menguasai konstruk kemahiran K8-Mengeluarkan maklumat/idea dalam Bahasa Inggeris

3. Murid hendaklah menulis maklumat diri dalam kertas jawapan objektif disediakan. Murid juga perlu memastikan maklumat konstruk, nombor soalan dan jumlah soalan seperti yang dibaca oleh guru di dalam ruangan disediakan dalam kertas jawapan objektif sebelum ujian. 4. Bagi soalan objektif, anda perlu menandakan jawapan dengan menghitamkan pilihan jawapan pada pilihan jawapan A , B , C atau D pada kertas jawapan objektif. Contoh: Antara berikut, yang manakah haiwan? A. Pokok
A B

B.

Kambing
C

C.
D

Kereta
E

D.

Pen

5. Untuk soalan subjektif, jawapan hendaklah ditulis pada kertas berasingan yang disediakan oleh guru. 6. Jawab semua soalan. Modul ini mengandungi 22 halaman bercetak

1.

Pressure is force divided by area. What is pressure? A. B. C. D. force x area. force_ area area_ force 1____ force x area

2.

Liquid pressure increases with the depth of the liquid. When the depth of the liquid is greater, the liquid pressure is A. B. C. higher. ower. unchanged.

3. The figure shows information contained in a brochure.

At 5 600 m above sea level, the atmospheric pressure is about 50 000 Pa

An aircraft traveling at an altitude of 11 000 m will experience an atmospheric pressure of 25 000 Pa

What is the atmospheric pressure at an altitude of 11 000 m? A. B. C. D. 5 600 m 11 000 m 25 000 Pa 50 000 Pa

4.

A balloon is filled with 0.22 m3 of helium gas and its mass is 40 g. The density of the helium gas is 0.18 kg m-3. The balloon rises up to a height of 10 m. What is the density of the helium gas? A. B. C. D. 40 g 10 m 0.22 m3 0.18 kg m-3

5.

The figure shows the cross-sectional area of an aeroplane wing. aeroplane wing

air flow

The airflow above the aeroplane wing is faster than the airflow below it. The velocity of airflow above the aeroplane wing is ________________ the velocity of the airflow below it. A. B. C. equal to lower than higher than

Choose the terminology that best relates to the situation shown in each of the figures. 6.

A. B. C. D.

Density Pressure Buoyant force Atmospheric pressure

7.

A. B. C. D.

Temperature Buoyant force Refractive index Specific heat capacity

8.

initial position of the paper A. B. C. D. Drag Power Lifting force Air resistance

9.

water

cardboard

A. B. C. D.

Drag Temperature Buoyant force Atmospheric pressure

10.

A. B. C. D.

Drag Lifting force Temperature Liquid pressure

11. The figure shows a coconut floating in the water.

The buoyant force acting on the coconut is equal to the weight of the coconut. This statement refers to A. B. C. D. Principle of floatation. Pascals principle. Boyles law. Charles law

12. When the speed of a fluid increases, the pressure of the fluid decreases. This statement refers to A. B. C. D. Pascals principle Bernoullis principle Archimedes principle Principle of conservation of energy

13. Which instrument shown below is used to measure atmospheric pressure? A B

14. Pressure in a liquid increases when the A. B. C. D. density of the liquid increases. density of the liquid decreases. mass of the liquid increases. mass of the liquid decreases.

15. The figure shows a simple hydraulic system.

water

When a pressure is applied on a piston R, the same amount of pressure is transmitted to piston S through the liquid. What is the principle involved? A. B. C. Pascals principle Bernoullis principle Archimedes principle

10

16. A woman has 4 types of shoes. Which type of shoes will exert the greatest pressure on the ground when she wears them? A B

17. The figure shows water spurting out from a flask when a force is exerted on the piston. water piston

force

flask

Why does the water spurt out uniformly in all directions? A. B. C. D. Force is exerted uniformly Surface area of piston is small Pressure is transmitted uniformly The holes on the surface of the flask are small

11

18. The figures show an inverted venturi tube. Which figure shows the correct water level in P,Q and R when air is blown into the inverted venturi tube? Air P Q R

Air Q P R

Air P Q R

12

19. The figure shows four locations above sea level, P, Q, R and S.

Q P R

Which place experiences the lowest atmospheric pressure? A. B. C. D. P Q R S

13

20. The figure shows the structure of a dam. The wall at the lower part of the dam is thicker in order to withstand a greater force.

Why is there a greater force at the lower part of the dam? A. B. C. D. The surface area of the lower part is smaller. The density of water at the lower part is greater. The pressure of water at the lower part is higher. The gravitational force at the lower part is smaller.

14

21. The figure shows a duck of weight 20 N standing on the ground.

The total surface area of the ducks feet is 0.02 m2. What is the pressure exerted by the duck on the ground? [ Pressure = A. B.

Force ] Area

C.

D.

0.4 N m-2 4.0 N m-2 1000 N m-2 10 000 N m-2

15

22. The figure shows a cylinder filled with liquid Q. Point P is 12.5 cm below the surface of liquid Q.

Surface of liquid

Liquid Q

12.5 cm P

The density of Q is 800 kg m-3. (g = 10 m s-2) What is the pressure exerted by liquid Q at point P? [ Pressure = density x acceleration due to gravity x height ] A. B. C. D. 100 Pa 400 Pa 1 000 Pa 2 400 Pa

16

23. The figure shows a mercury barometer placed at sea level. water vapour

mercury

The atmospheric pressure is 76 cm Hg. The pressure exerted by the water vapour is 4 cm Hg. What is the height of mercury, h, in cm? A. B. C. D. 4 cm 72 cm 76 cm 80 cm

17

24. The figure shows a mercury manometer attached to a gas supply.

gas

20 cm

mercury

The difference in the mercury levels at both ends of the manometer is 20 cm. What is the gas pressure? [ atmospheric pressure = 76 cm Hg ] A. B. C. D. 56 cm Hg 76 cm Hg 96 cm Hg 100 cm Hg

18

25. Figure (a) shows the weight of a load in air. Figure (b) shows the same load immersed in water.

8N

2N

Figure (a)

Figure (b)

What is the buoyant force when the load is fully immersed in water? A. B. C. D. 2N 6N 8N 10 N

19

26. The figure shows a hydraulic system.

50 N

F
piston 0.1 m2 piston 1.0 m2 liquid

The surface area of the small piston is 0.1 m2, and the surface area of the large piston is 1.0 m2. When a force of 50 N is exerted on the small piston, a force of F is exerted on the large piston. What is the value of F? [ Pressure =

Force ] Area

A. B. C. D.

5N 50 N 100 N 500 N

20

27. Figure (a) shows a metal block suspended from a spring balance.

Figure (a)

Figure (b)

The block is then lowered to the surface of the water slowly until it is immersed in the water as shown as figure (b). Which of the following graphs show the relationship between the reading, F, of the spring balance and the depth of the water,h? A

F/N

F/N

h/m
C

h/m F/N
D

F/N

h/m

h/m

21

Question 28 to 30 refer to figure. 28. The figure shows a boy blowing over the top of a piece of paper. Position (i) shows the condition of the paper before the boy blows over the top of the paper. Position (ii) shows the paper being lifted up when the boy blows over the top of the paper.

Position (ii)

Position (i) Compare the speed of the air above and below the paper at position (ii). ______________________________________________________________

29. Compare the pressure of the air above and below the paper at position (ii). ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

30. Based on your answers to question 28 and 29, state a relationship between the speed and the pressure of air. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________

22

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

KERTAS JAWAPAN OBJEKTIF Ujian Diagnostik


Nama Pelajar: Tahun/ Tingkatan : Nama Sekolah: 4 Mata Pelajaran: Modul: FIZIK 3

GUNAKAN PENSIL 2B ATAU BB SAHAJA. TENTUKAN TIAP-TIAP TANDA ITU HITAM DAN MEMENUHI KESELURUHAN RUANG. SILA HITAMKAN JAWAPAN DI BAWAH MENGIKUT HURUF JAWAPAN YANG ANDA PILIH
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
A A A A A B B B B B C C C C C D D D D D E E E E E
PADAMKAN HINGGA HABIS MANA-MANA TANDA YANG ANDA UBAH

31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Jumlah Soalan

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

Konstruk

No. Soalan

Bilangan Soalan Gagal Dijawab

Kegunaan Guru

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

K1 K3 K5 K6 K7 K8

1-5 6-10 11-15 16-20 21-27 28-30

5 5 5 5 7 3

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E