BAHASA HUKUMAN KAWAD

Arahan
1.Sedia 2.Senang Diri 3.Gerakkan Skuad Ke Kanan 4.Gerakkan Skuad Ke Kiri 5.Berjalan 6.Berhenti Semasa Cepat Jalan 7.Menghadap Ke Hadapan 8.Menghadap Ke Belakang 9.Ke Belakang Pusing(Cepat Jalan)

Bahasa Hukuman
Skuad/Baris/Kontijen…………Sedia Skuad/Baris/Kontijen………….Senang Diri Bergerak Ke Kanan Bertiga2/Berturut2…Ke Kanan…. Pusing Bergerak Ke Kiri Bertiga2/Berturut…Ke Kiri.....Pusing Dari Kiri @ Kanan(Tengok Tangan Anggota) ……..Cepat Jalan Skuad/Baris/Kontijen……….Henti(Atas Kaki Kiri) Skuad/Baris/Kontijen…Akan Menghadap Ke Hadapan…..Ke Belakang…… Pusing Skuad/Baris/Kontijen…Akan Menghadap Ke Belakang…..Ke Belakang…… Pusing Bergerak Ke Kanan @ Kiri Bertiga2…..Ke Belakang…………Pusing(Atas Kaki Kanan).Ke Kanan @ Kiri Hendaklah Lihat Tangan Anggota Yang Menghadap Ke Hadapan.

Ke Belakang…………Pusing(Atas Kaki Kanan).Cepat Jalan Ke Perlahan Jalan 18..Tukar Langkah 17.Hormat 12. Perlahan Jalan Ke Cepat Jalan Hormat….Hormat(Atas kaki Kiri) Pandang……. Ke Belakang Pusing(Plhn Jalan) 19.Cepat Jalan…(Kaki Kiri Berturut Dgn Kaki Kanan) . Berhenti Semasa Plhn Jalan 20.Pandang Hadapan 16.Jalan (Atas Kaki Kanan) Bergerak Ke Kanan @ Kiri Bertiga2….Terima Gaji 13.Hormat(Atas Kaki Kiri) Hormat Selaku Terima Gaji….Ke Kanan @ Kiri Hendaklah Lihat Tangan Anggota Yang Menghadap Ke Hadapan Skuad/Baris……Henti(Atas Kaki Kanan) Tukar Langkah Cepat….Ke Kanan @ Kiri Hormat 14.Pandang Kanan @ Kiri 15.Hormat Ke Hadapan….Hormat Ke Hadapan……Hormat(Atas kaki Kiri) Hormat…Hormat Ke Kanan/Kiri….10..Kanan/Kiri(Atas Kaki Kiri) Pandang Hadapan(Atas Kaki Kiri) Tukar Langkah Semasa Berjalan……Tukar Langkah(Atas Kaki Kiri Berturut Dengan Kaki Kanan) Tukar Langkah Perlahan…Perlahan….

Menghadap Ke Belakang Semasa Perlahan Jalan 25. Maju Selepas Hentak Kaki 23. Sekiranya Skuad Anda Menghadap Ke Belakang(Semasa Berhenti) Hentak…… Kaki(Atas Kaki Kanan) Maju. Hentak Kaki Semasa Cepat Jalan 22... Tukar Langkah(Mana-Mana Kaki Berturut2) Skuad/Baris..Pusing . Menghadap Ke Belakang Semasa Cepat Jalan 24.(Atas Kaki Kanan) Skuad/Baris…Akan Menghadap Ke Belakang…Ke Kanan @ Kiri Pusing(Kaki Yg Berlawanan Dgn Arah) Skuad/Baris…Akan Menghadap Ke Belakang…Ke Kanan @ Kiri Pusing(Kaki Yg Mengikut Arah) Tukar Langkah Semasa Hentak Kaki….. Tukar Langkah Semasa Hentak kaki 27.Akan Bergerak Ke Kanan/Kiri Ke Kanan/Kiri….21.

skuad hendaklah sedia..Penanda sebelah kiri…………Itu adalah barisan hadapan... Beri hukuman paraskan skuad Sekarang penanda dan pelurus barisan telah berubah. .Hukuman salah jangan dibuat hukuman saya yang betul skuad hendaklah buat dengan betul dan cergas.Taklimat Masuk Baris Dengar di sini semua sekali….2 @ 3 Kali.Apabila dapat hukuman…. tiga barisan/separuh bulatan di hadapan saya gerak….Barisan tengah tengah juga barisan belakang belakang juga.barisan belakang belakang juga..berlari…berbaris dalam tiga barisan/separuh bulatan di hadapan ditengah-tengah si mana saya menghadap…Faham itu skuad……2 @ 3 Kali Taklimat MengawadKan Skuad Selamat pagi/petang skuad…Pada pagi/petang ini saya akan mengawadkan skuad.Penanda sebelah kanan……penanda sebelah kiri………Itu adalah barisan hadapan.Penanda sebelah kanan……….Barisan tengah tengah juga.Faham itu skuad….

Anggota yang tinggi berada di sebelah kanan yang rendah di sebelah kiri 4 Anggota yang tinggi berada di sebelah kiri yang rendah di sebelah kanan Taklimat Paraskan Skuad No 1.Jadikan tiga barisan….genap satu langkah ke belakang…gerak .Paraskan Skuad 1. .cepat jalan .pusing ..Anggota yang tinggi berada ditepi kiri dan kanan yang rendah di tengah tengah 2.Nombor ..paras .nombor ganjil ke kanan..Anggota yang tinggi berada di tengah-tengah yang rendah di kiri dan kanan 3.genap ke kiri…barisan kanan dan kiri….Orang yang di sebelah kanan sekali diam.Nombor ganjil satu langkah ke hadapan.Yang tinggi ke kanan…rendah ke kiri dalam satu barisan….

.Orang yang disebelah kanan sekali diam…yang lain bergerak ke kanan dalam satu barisan…..Yang rendah ke kanan….Nombor .ke kanan …. Taklimat Paraskan Skuad Nombor 3 .pusing ..pusing.nombor ganjil ke kanan.Jadikan tiga barisan…..genap ke kiri…barisan kanan dan kiri…..rendah ke kiri…dalam satu barisan…paras. .paras . ...Orang yang di sebelah kanan sekali diam.cepat jalan Taklimat Paraskan Skuad Nombor 3 .tinggi ke kiri…dalam satu barisan…paras..Orang yang disebelah kanan sekali diam…yang lain bergerak ke kanan dalam satu barisan….Yang rendah ke kanan…tinggi ke kiri dalam satu barisan….genap satu langkah ke belakang…gerak .pusing..Taklimat Paraskan Skuad Nombor 2 ...ke kanan …. .Yang tinggi ke kanan….Nombor ganjil satu langkah ke hadapan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful