Anda di halaman 1dari 3

HBHE3103 GAYA HIDUP SIHAT TOPIK 1 : PENGENALAN GAYA HIDUP SIHAT FALSAFAH, DEFINISI DAN KONSEP Kualiti hidup

di Malaysia ditakrifkan merangkumi kemajuan diri, gaya hidup yang sihat, akses dan kebebasan memperolehi pengetahuan, taraf kehidupan yg mlebihi kperluan asas individu dan memenuhi kperluan psikologi utk mcapai tahap kesejahteraan social yg standing dgn aspirasi Negara. Definisi dan Konsep Gaya Hidup Sihat Gaya Hidup Sihat ditakrifkan sebagai satu proses atau amalan kesihatan kea rah perubahan hidup yang memuaskan yg meliputi pelbagai aspek tmasuklah : Penjagaan pemakanan yang seimbang Bersenam Mengawal tekanan dan stress Paling penting adalah menghindar diri daripada aktiviti-aktiviti yang negative dan berisiko. Matlamat utama gaya hidup sihat adalah utk : membentuk individu yang sihat dari aspek jasmani, mental dan rohani serta bebas drp sebarang penyakit. Jangka masa panjang, corak gaya hidup sihat yang diamalkan akan melahirkan sebuah masyarakat yang cergas dan aktif tidak kira peringkat umur dan taraf hidup s/ada tua @ muda, kaya @ miskin.

KOMPONEN-KOMPONEN GAYA HIDUP SIHAT Berkait rapat dengan kecergasan Mementingkan aspek fizikal tetapi meliputi keseimbangan dari segi mental, emosi, rohani dan social. Kecergasan Fizikal kemampuan seseorang melakukan sesuatu aktiviti tanpa merasa cepat penat. Dua komponen di dalam kecergasan fizikal iaitu, kecergasan fizikal berasaskan kesihatan dan perlakuan motor.

Menu rut kajian Lyons R. Dan Langille L. (2001). Konsep gaya hidup sihat dikategorikan sbg satu kehidupan yang seimbang Buat satu pilihan dengan bijak Pilihan ini dipengaruhi beberapa factor Suatu amalan untuk mengurangkan masalah kesihatan, pemulihan, mengurangkan tekanan hidup dan meningkatkan mutu kehidupan.

(a) Kecergasan Fizikal Berasaskan Kesihatan Berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi Mampu mencegah seseorang drp penyakit spt kardiovaskular, obesity dan penyakit-penyakit yg berkaitan otot dan tulang.

Persatuan Kesihatan Sedunia (WHO, 1946) pula mentakrifkan perkataan sihat sebagai : suatu keadaan sempurna dari segi fizikal, mental, dan social dan tidak hanya ketika ketiadaan sakit. Kesihatan juga membawa erti kemampuan untuk meneruskan hidup dengan prospek positif KONSEP DAN MAKLAMAT

(b) Komponen-komponen dalam kecergasan fizikal adlh : Daya tahan kardiovaskular. Daya tahan dan kekuatan otot Fleksibiliti

Komposisi badan Perlakuan motor

Merujuk kepada kemampuan sesuatu otot atau kumpulan otot melakukan kerja berulang kali atau berterusan dalam tempoh masa yang panjang tanpa cepat berasa lesu.

(c) Perlakuan Motor Fungsi dan kemampuan individu bertanding dalam aktiviti sukan dgn lebih btenaga, berdaya kuasa, kuat, bdaya tahan dan bkemahiran. 3. Fleksibiliti Keupayaan melenturkan badan dan sendi-sendi tulang.

4. Komposisi Badan (d) Komponen-komponen yang terdapat dalam Perlakuan Motor ialah : Kepantasan Imbangan Ketangkasan Kuasa Masa reaksi Koordinasi KEPENTINGAN GAYA HIDUP SIHAT TERHADAP KESIHATAN INDIVIDU, AGENSI KERAJAAN, SWASTA DAN NEGARA. Peratusan lemak badan berbanding dengan otot, tulang dan tisu badan yang lain.

Komponen Kecergasan Fizikal 1. Daya Tahan Kardiovaskular Keupayaan jantung, saluran darah dan paru-paru mengedar oksigen ke otototot secara berterusan dlm jangka masa yang lama semasa melakukan aktitiviti fizikal.

2. Daya Tahan dan Kekuatan Otot

Kesihatan Individu a/bila taraf hidup kita meningkat, cara hidup kita akan berubah dan pemakanan juga berubah sehingga

kita lupa kepada pentingnya menjaga kesihatan diri.

Individu masa kini berisiko menghidap pelbagai jenis penyakit spt hipertensi, kanser paru-paru, kencing manis dan buah pinggang. Agensi Kerajaan dan Swasta Kakitangan kerajaan dan swasta nadi penggerak bagi sesuatu syarikat atau organisasi. Tanpa mereka, sesebuah organisasi tidak dapat beroperasi dgn efektif lalu menjejaskan produktiviti. Stress boleh ditakrifkan sebagai tekanan yang berlaku ke atas diri seseorang berpunca drp rangsangan luaran dan dalaman. Stress disebabkan oleh beberapa factor : Spt beban kerja serta mslh dgn rakan sekerja Mengalami stress tidak dpt mengawal perasaan dan emosi Cenderung melakukan aktiviti-aktiviti negative spt menghisap rokok, minum arak, dan menghisap dadah utk menghilankan tekanan.

PROMOSI HIDUP SIHAT Satu aktiviti yang dilakukan utk galakkan masy terus bgiat aktif dlm khidupan sharian dan amalkan cara hidup yg sihat.

Kaedah Promosi Antara langkah : Menaik taraf segala kemudahn dan prasarana sukan dan rekreasi (tamantaman rekreasi, padang, gelanggang dan alat-alat permainan di peringkat negeri, bahagian, daerah dan kampong) Dapatkan bantuan lebih ramai pakar kesihatan utk buat kajian thdp bbrp wabak penyakit yg dihdpi rakyat agar ianya dpt dibendung lebih awal. Kerajaan amat bersungguh laksanakan aktiviti dan memandang berat isu kesihatan rakyat demi melahirkan masy. Cergas dan sihat agar Negara lebih maju.

Negara Tanpa amalan gaya hidup yang sihat, Negara akan kehilangan rakyat utk membangunkan Negara. Rakyat adlh asset yang paling penting utk sstu ngara & mcerminkan kharmonian dan keamanan. Rakyat yg lemah dari segi fizikal dan mental boleh menjejaskan kestabilan Negara. Nga yg tkenal, membangun dan berdaya saing, rakyat mestilah menjaga mutu kesihatan dgn bersenam serta mjaga pemakanan. Nga akan tidak stabil dan kerugian kerana rakyatnya yang tidak produktif.

Kumpulan Sasar Kanak-kanak, remaja, dewasa dan warga emas. Keutamaan : kanak-kanak kerana pada peringkat ini mereka boleh dididik utk mengamalkan corak gaya hidup sihat shingga dewasa. Remaja, dewasa dan warga emas tidak diketepikan jg krn tahap kesihatan kumpulan ini juga perlu diubah spy mjadi lebih sihat, berkualiti dan produktif. Ini adlh krn mrk adlh asset Negara dlm mbtk modal insane.