Anda di halaman 1dari 13

KOLEJ SAINS KESIHATAN BERSEKUTU, 31250 TANJONG RAMBUTAN, PERAK DARUL RIDZUAN.

PROGRAM LATIHAN KLINIKAL KURSUS DIPLOMA PEMBANTU PERUBATAN


TAHUN 3 SEMESTER 1 STUDY CASE

PENEMPATAN KLINIKAL UNIT DEWAN BERSALIN HOSPITAL SUNGAI SIPUT

TAJUK : ANEMIA IN PRAGNENCY

NAMA PELATIH NOMBOR KAD PENGENALAN NOMBOR MATRIK

LIYUS A/L SAARI 901021-08-6359 BPP2009 12364 JUMLAH PERKATAAN : 1280

PATAH PERKATAAN

MAKLUMAT PESAKIT DI DEWAN BERSALIN BATU GAJAH NAMA NO PENDAFTARAN JANTINA UMUR PEKERJAAN BANGSA STATUS C/O : TILAVA A/P GANESAN : 4379 : Perempuan : 23 : Suri Rumah Tangga : INDIA : BERKAHWIN : Pesakit datang mengadu pecah air ketuban clear leaking

liquor pada pukul 8.00 pagi @ 29/09/2011. PENAMBILAN SEJARAH : 1) Gravida pertama (Primigravida) 2) Leaking clear liquor since 0800 am @ 29/09/2011 3) No show 4) contraction pain since 1000 am 5) Usia kandungan Term iaitu 39 minggu 2 hari DIAGNOSIS : Primigravida (Gravida 1 Para 0)

PEMERIKSAAN FIZIKAL : pemeriksaan yang dilakukan dari head to toe mendapati Pesakit mempunyai masalah anemia ketika mengandung tetapi setelah rawatan yang di terima memboleh pesakit melahirkan anak secara spontaneous vaginal delivary (SVD) iaitu usia kandungan selama 39 minggu 2 hari pada tarikh kemasukan. Fetus heart rate adalah normal 138 per minit. Kedudukan bayi adalah vertex sewaktu melakukan palpasi dengan kaedah leopard maneuver.

PENGENALAN
Anemia ketika mengandung terjadi apabila seseorang wanita itu mempunyai paras hemoglobin yang rendah semasa mengandung.

PERNYATAAN MASALAH
Anemia berlaku apabila jumlah sel-sel darah merah di dalam darah berkurangan dari biasa. Sebagai seorang wanita mengandung, adalah penting bagi anda untuk mendapatkan ujian darah bagi menentukan paras hemoglobin semasa lawatan pertama pemeriksaan kandungan (lawatan antenatal). Walaupun anda tidak mengalami masalah anemia pada lawatan pertama, anda masih berpotensi untuk mengalami keadaan ini kemudiannya dalam tempoh kehamilan tersebut. Sel darah merah adalah sel yang berperanan untuk mengagihkan oksigen ke seluruh badan. Komponen darah yang memainkan peranan utama dalam hal ini dikenali sebagai hemoglobin. Ia membawa oksigen ke seluruh tisu-tisu badan. Hemoglobin terdiri daripada protein dan juga ferum (zat besi). Ferum ini adalah penting untuk mengekalkan paras hemoglobin.

PENCARIAN LITERATURE
Pakar pemakanan profesor madya dr norimah A karim (2000) menyatakan bahawa masalah permakanan boleh berlaku kepada ibu-ibu dari keluarga yang kaya ataupun yang miskin. Sama ada mempunyai berat badan normal, terlebih berat atau kurang berat badan, mereka berisiko mengalami kekurangan pemakanan seperti zat besi, kalsium, iodin dan sebagainya. Ini boleh menyebabkan masalah anemia, malah menjejaskan kandungan. Beliau berkata, masalah permakanan terjadi akibat dari ketidak seimbangan dan kekurangan kepelbagaian makanan dalam diet ibu tersebut. ibu tidak perlu membeli makanan yang termahal semasa mengandung. Makanan yang diperlukan oleh ibu seperti nasi, buah-buahan dan sayur-sayauran, daging, ikan dan ayam, kekacang, susu dan hasil tenusu biasanya mampu di beli oleh kebanyakan keluarga. Buatlah pilihan makanan yang bijak dan betul untuk anda semasa mengandung. Pupuklah tabiat pemakanan sihat supaya bayi dalam kandungan anda dapat berkembang dengan baik. Menurut satu artikel yang di petik daripada laman web rasmi gerakan puteri umno (2001), salah satu penyebab kepada kejadian anemia adalah penyakit genetik darah yang dikenali sebagai talasemia iaitu sejenis penyakit anemia yang juga penyakit keturunan. Anak yang menghidap talasemia tidak boleh menghasilkan hemoglobin yang normal, iaitu bahan yang menghasilkan warna merah dalam sel darah merah dan merupakan bahan pembawa oksigen ke seluruh tubuh badan. Masalah ini ketara semasa anak menjangkau tiga bulan. Pada masa ini, tanda-tanda penyakit anemia mula muncul seperti kelesuan, sesak nafas dan pucat. Lama-kelamaan anak akan semakin kekurangan tenaga dan mengalami kesukaran menyusu. Bahagian abdomennya juga akan menjadi besar disebabkan pembesaran limpa dan hati.

Menurut Malaysia Journal of Public Health Medicine 2010, Vol.10 (1):70-83, bagi menganalisa anemia semasa mengandung definasi berdasarkan paras hemoglobin mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) selalu digunakan iaitu paras hemoglobin kurang dari 11.0 g/dl pada trimester pertama dan ketiga3. Manakala pada trimester kedua pula, akibat pertambahan isipadu plasma ibu mengandung yang tidak seimbang dengan pertambahan sel darah merah, maka anemia didefinasikan sebagai hemoglobin kurang dari 10.5 g/dl. Anemia semasa mengandung boleh diklasifikasikan kepada tiga kategori iaitu anemia yang ringan Hb 9-11 g/dl, sederhana Hb 7-9 g/dl dan teruk Hb < 7 g/dl4. Hasil kajian Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia (2003) (UPM) antara simptom2 yang dapat di lihat apabila seseorang itu menghidap anemia ialah kesukaran untuk bernafas. Di samping itu ibu juga cenderung untuk pitam. Sebilangan ibu-ibu yang hamil selalu menghadapi tekanan darah rendah. Ketahuilah bahawa ini adalah punca biasa pening dan pitam sewaktu hamil sahaja. Pada kebiasaannya keadaan ini akan berlaku jika anda berdiri terlalu lama di mana darah anada akan mudah terkumpul di kaki dan sabahagiannya juga terdapat pengurangan darah di kepala. Simptom-simptom ini ditunjukkan oleh pesakit ini. Walaupun dia datang tanpa sebarang chief complain, tetapi pesakit ada menyatakan dia sering merasa nak pitam dan rasa susah nak bernafas pada minggu sebelum dia datang untuk temujanji berikutnya..

PERBINCANGAN MASALAH Tanda-Tanda Dan Gejala


Gejala yang paling biasa berlaku adalah :

Merasa letih, lemah anggota dan sering pengsan. Kelihatan pucat Kesukaran bernafas/sesak nafas.

Ini juga gejala yang pernah terjadi pada pesakit sewaktu 26 minggu kehamilan. Sememangnya gejala-gejala ini disokong melalui keputusan ujian darah yang dilakukan. Gejala berikut juga boleh berlaku :

Loya Mengalami debaran (palpitasi) - dengupan jantung yang cepat Sakit kepala dan pening Kerengsaan dan juga keradangan pada lidah Mudah lupa

INVESTIGASI
Untuk mendapatkan diagnosis, pemeriksaan berikut perlu dijalankan :

Sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal oleh jururawat kesihatan dan doctor. UJIAN DARAH Keputusan yang dirtunjukkan menunjukkan Hb pesakit adalah dibawah paras normal iaitu 11. 5 16.5 g/dl. Keputusan Hb nya ialah 9.4 dan meningkat sedikit pada 9.9 g/dl.

UFEME Keputusan mendapati terdapat jangkitan bacteria pada air kencing pesakit. Pesakit disahkan mengalami upper track infection (UTI).

Stool for ova and cyst Ujian dilakukan bagi melihat jika terdapat sebarang jangkitan yang disebabkan oleh cacing. Keputusan menunjukkan tiada ova dan cyst dalam najis pesakit tersebut.

RAWATAN
Rawatan spesifik yang selalu diberikan bagi kes anemia adalah tambahan asid folik dan ferum. Pesakit ini diberikan ubatan seperti: 1) tab ferrous fummerate 2 biji daily. 2) tab folate 1 biji per daily 3) vitamin C 1 biji per daily Terlalu kerap mengambil ferum boleh menyebabkan sembelit, untuk mengelakkan masalah sembelit, ambil lebih banyak serat dan lebih air. Rawatan yang diberikan oleh jururawat bertugas selain ubat-ubatan berkaitan ialah nasihat dari segi pemakanan dan gaya hidup sihat. Pesakit digalakkan minum air banyak iaitu sehari 8 gelas air. Rawatan juga melibatkan pengambilan diet yang kaya dengan ferum, asid folik dan juga vitamin. Rehat yang cukup adalah penting. Asid folik adalah penting untuk mengelak kejadian anemia dan kecacatan kelahiran. Makanan yang kaya dengan asid folik termasuklah sayuran berdaun hijau, jus dan buah-buahan sitrus dan juga kekacang. Doktor telah memberi ubat bagi merawat jangkitan pada salur urinari pesakit iaitu mist potassium citrate 15 ml tds dan antibiotik capsule amoxicillin 500mg tds.

SEBELUM, SEMASA DAN SELEPAS MASUK DEWAN BERSALIN


Sebelum Lakukan admission semasa pesakit sampai selesakan pesakit, tukar pakaian pesakit, timbang berat dan tinggi pesakit. Vital sign pesakit di ambil iaitu tekanan darah, suhu, kadar pernafasan, dan denyutan nadi. Ujian air kencing di lakukan untuk mengesan albumin dalam urin. Fetal heart rate di ambil, dan kontraksi selama 10 minit di nilai. Pemeriksaan vagina (VE) di lakukan untuk menilai bukaan OS, bukaan OS jika 1 hingga 3 sentimeter, pesakit akan di masukkan ke dalam wad bersalin dahulu manakala jika bukaan OS melebihi 4 hingga 10 sentimeter pesakit akan di letakkan terus di dalam Dewan Bersalin bersedia untuk melakukan prosedur kelahiran. Beri sokongan emosi pada pesakit. Terangkan pesakit mengenai prosedur yang akan di lakukan. Sediakan trolley pembedahan iaitu cord clamp, cord scissor, 2 cord forceps, 2 gallipot, 2 kidney dish, suction, 4 sterile towel. Dudukkan pesakit dalam keadaan lithotomy.

Semasa Beri suntikan ocytoxin pada ibu, sebelum mengarahkan pesakit meneran. Arahkan pesakit meneran panjang semasa kontraksi perut berlaku.

Biarkan fetus bergerak sendiri keluar, melalui serviks, perawat akan menahan pada perineum pesakit untuk elak dari kekoyakan berlaku dan membantu membuka ruang pada vagina untuk memudah kepala bayi keluar.

Setelah kepala bayi keluar lakukan pemeriksaan pada leher bayi untuk mengesan cord yang melilit kepala bayi boleh menyebabkan bayi tersebut sukar bernafas.

Pusingkan bayi menghadap anus ibu, dan sambut bayi tersebut keluar sepenuhnya.

Sambut bayi, ambil cord forcep, clamp cord pada 5 cm dari pusat bayi dan lagi satu pada 2 cm dari vagina ibu.

Ambil cord clamp, clamp kan pada 3 cm dari pusat bayi dan tali pusat di potong. Lakukan suction pada mulut bayi, bersihkan bayi, selimutkan bayi, pastikan bayi menangis dan nilai apgar score bayi serta lihat waktu kelahiran.

Tali pusat dilap dan dibersihkan, sampel darah diambil pada cord untuk ujian G6PD dan Blood GXM.

Suruh ibu lihat sendiri jantina bayi. Letakkan bayi pada pada ibu selama sepuluh minit. Tunggu sehingga pendarahan berlaku pada vagina ibu menandakan plasenta telah tercabut dari dinding uterus, lakukan teknik PPC iaitu protects pull control untuk mengelakkan plasenta koyak atau putus, apabila plasenta keluar sepenuhnya lakukan pusingan berterusan untuk mengelakkan membrane amnion dan cranion putus tertinggal dalam uterus.

Selepas

Lakukan pemeriksaan pada vagina ibu untuk melihat koyakan yang berlaku, jika ada lakukan toilets and suture

Periksa plasenta, iaitu mengesan kotiledon yang tertanggal, memastikan ada 2 arteri 1 vena pada cord, lihat vein pada membrane plasenta untuk mengesan kotiledon yang tertinggal.

Ambil bayi pada ibu, ukur berat, lilitan kepala, panjang bayi dan direkodkan. Berikan suntikan vitamin K pada bayi, untuk memekat darah dan mempercepatkan proses blood clotting.

Ambil vital sign ibu. Masukkan ibu kedalam wad jika keadaan telah stabil.

PROGNOSIS

Anemia biasanya mudah dirawat dengan pengambilan ferum dan juga asid folik tambahan yang cukup

Sekiranya masalah ini dikesan awal dan dirawat dengan sempurna, prognosis untuk anda dan anak dalam kandungan adalah baik. .

Tetapi sekiranya keadaan anemia itu dibiarkan tidak dirawat, kesan buruk akan timbul pada ibu dan juga bayi dalam kandungan dan juga untuk kehamilankehamilan yang mendatang.

RUMUSAN

Kesimpulannya, setiap ibu yang mengandung berpotensi untuk mendapat anemia in pragnency, tetapi jika rawatan di terima awal, bayi kandungan akan membesar dengan sempurna serta kelahiran secara normal boleh di lakukan. Kelahiran secara normal ialah kandungan cukup bulan (TERM), ibu tiada sebarang masalah atau komplikasi semasa mengandung, kedudukan fetus adalah vertex, 1st stage dan 2nd stage dalam 24 jam, dan sakit(contraction) datang secara sendiri bukan di paksa. Bagi pesakit yang mengalami masalah anemia ketika mengandung ini, telah berjaya melahirkan anak secara normal pada 30/09/2011 pada pukul 5.30 petang secara spontaneous vaginal delivary tanpa melakukan ephysiotomy, tanpa sebarang komplikasi.

RUJUKAN
I. Fajar Bakti Sendirian Bhd, 2008, kamus Jururawat, Chee Leong Press Sdn. Bhd. Ipoh perak II. Pengajar KPPUK,Nota ringkas pengajar edisi 1 dan 2, Kolej Pembantu perubatan Ulu kinta,Perak III. IV. http://en.wikipedia.org/wiki/anemia Churchills Pocketbook, 2006, Surgery, Andrew T.A. dan Micheal S.D., Edinburgh London New York Oxford Philadelphia St. Louis Sydney Toronto 2006