Aku seekor kucing Aku seekor kucing. Bulu aku berwarna putih, badan aku sangkat besar.

Aku bernama Si Comel. Aku diletak di kedai kucing. Aku mempunyai banyak kawan di kedai kucing itu. Pada suatu hari, seorang lelaki pergi ke kedai kucing itu lalu membeli aku. Lelaki itu menghadiahkan aku kepada anaknya. Anaknya bernama Alex. Alex selalu bermain dengan aku di taman permainan. Aku selalu menolong Alex menangkap tikus. Alex selalu memberi aku makan ikan dan minum susu. Alex sayang akan aku dan dia berasa sangkat gembira kerana mempunyai kucing yang sangkat rajin menangkap tikus. Aku berasa bertuah kerana memiliki seorang tuan yang baik.

sangkat mempunyai ng lelaki bernama beri aku .

Hobi membaca surat khabar mendatangkan pelbagai jenis faedah. Harga surat khabar sangat murah. Hobi juga boleh dilakukan pada masa lapang.Hobi Saya Setiap orang mempunyai hobi tersendiri. Contoh hobi ialah membaca buku.Selain itu kita boleh merehatkan fikiran. masa tidak dibazirkan begitu saja. Membaca surat khabar boleh menambahkan ilmu pengetahuan. merosakkan harta benda awam dan lain-lain lagi. Membaca surat khabar boleh mengelakkan diri daripada aktiviti yang tidak berfaedah seperti mencuri. Ruangan yang paling saya suka ialah berita dalam dan luar negara. Untuk itu." . umpamanya "masa itu emas. bermain badminton dan banyak lagi. melayari internet. Hobi saya ialah membaca surat khabar. Hobi ialah sesuatu perkara yang bermanfaat.Oleh itu saya tidak seperti katak di bawah tempurung.

Keluarga saya Saya dilahirkan dalam keluarga yang serdana besarnya. Emak saya seorang suri rumahtangga yang rajin dan bertanggungjawab. Pada cuti sekolah.ibu. emak menyediakan sarapan untuk kami sekeluarga. Dia akan membawa kami sekeluarga memancing ikan di tepi pantai setiap hujung minggu. Bapa saya bekerja sebagai seorang juruelektrik di sebuah kedai elektrik. . Ibu bapa sangat sayangkan kami tiga beradik. emak akan mengajar saya membuat kerja sekolah. bapa akan membawa kami sekeluarga pergi makan angin. Selepas makan.selepas itu. Hobi bapa saya ialah membaca dan memancing. beliau disenangi oleh kawan-kawannya. Saya pula belajar di sebuah sekolah rendah. Saya berdoa agar ahli keluarga saya sentiasa bahagia dan selamat. Oleh itu.kakak dan saya.abang. bapa pun menghantar kami ke sekolah lalu pergi ke kerja. Rumah kami sentiasa kelihatan bersih dan teratur. Setiap pagi. Pada waktu malam. Saya ialah anak bongsu. Mereka belajar di sebuah sekolah menengah. kami menonton televisyen bersama-sama. Kami sekeluarga tinggal di Taman Bukit Perdana. Beliau pandai membuat kek yang enak. Keluarga saya terdiri daripada lima orang anggota iaitu bapa. Kakak dan abang masih belajar. Dia seorang peramah dan suka menolong orang yang susha.

. Beliau berdedikasi dan tegas dalam menjalankan tugas.Guru saya Guru merupakan insan yang bertanggungjawab mendidik kita di sekolah. Saya akan belajar bersungguh-sungguh untuk membalas budi Cikgu Lisa. Cikgu Lisa mengajar saya mata pelajaran bahasa melayu. Cikgu Lisa merupakan seorang guru yang baik dan banyak memberi bimbingan kepada saya. penyayang dan bertanggungjawab. salah seorang daripada mereka ialah Cikgu Lisa. malahan sentiasa bersedia menolong sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan. Saya mempunyai ramai guru.Sejak beliau mengajar saya. Cikgu Lisa langsung tidak menunjukkan sikap pilih kasih semasa mengajar.Cara beliau mengajar menyebabkan saya begitu berminat. prestasi pelajaran saya semakin meningkat. Saya berasa bertuah kerana memiliki seorang guru yang begitu baik hati.

Terdapat beberapa nilai murni atau pengajaran dalam petikan ini. Antaranya ialah kita mestilah Selain itu. kita mestilah Di samping itu. kita mestilah . kita perlulah Akhir sekali. kita mestilah Selanjutnya. kita perlulah Seterusnya.

Dia berumur 30 tahun. Apabila kami menghadapi masalah dalam pelajaran. Ibu saya sangat rajin. dia akan mengemaskan rumah. Setiap hari. . Saya berasa bangga kerana mempunyai seorang ibu yang baik. Ibu saya ialah seorang suri rumahtangga. Dia mempunyai rambut yang panjang. Setiap malam ibu akan menemani kami mengulang kaji pelajaran. Walaupun ibu saya tegas tetapi selalu tersenyum. Nama ibu saya ialah Meiling. dia bangun awal untuk menyediakan sarapan kepada kami sekeluarga kemudian. Badannya sederhana dan memakai sepasang cermin mata. Dia juga amat mementingkan pelajaran adik-beradik. ibu akan membantu kami. Saya Saya mesti belajar bersungguh-sungguh untuk membalas jasa ibu saya.Ibu saya Saya mempunyai seorang ibu yang baik. Saya berharap ibu saya sentiasa sihat dan bahagia.

Nama ibu saya ialah Meiling. Nama dia ialah Goh Jia Jin. Nama bapa saya ialah Goh Kian Chai. Umurnya ialah 3 tahun. saya dan dua orang adik-beradik.Umur saya ialah 10 tahun. Keluarga saya terdiri daripada lima orang iaitu bapa.Umurnya ialah 35 tahun. Ibu bapa sangat sayang kami. Rumah kami sentiasa kelihatan bersih dan teratur. Dia belajar di sekolah menengah.Keluarga saya Nama saya Goh Jia Yih. Saya juga ada seorang abang tersayang. Umur abang saya ialah 14 tahun. Dia bekerja sebagai seorang juruelektrik di sebuah kedai elektrik. Ibu saya pandai membuat kek yang enak. Nama dia ialah Goh Jia Sheng. . Dia suka membaca buku cerita. Dia seorang suri rumahtangga yang rajin dan bertanggungjawab. Saya berdoa agar ahli keluarga saya sentiasa bahagia dan selamat. Saya dilahirkan dalam keluarga yang sederhana besarnya. Saya belajar di sekolah rendah. ibu. Hobi bapa saya ialah membaca dan memancing. Umurnya ialah 30 tahun. Saya juga ada seorang adik yang rajin. Dia seorang peramah dan rajin. Hobi ibu saya ialah memasak dan menyanyi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful