RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN MATEMATIK

Subjek Tarikh Masa Tahun Topik Sub-topik Ruang Pembelajaran Objektif Pembelajaran : : : : : : : : Matematik 15 September 2011 7.45 – 8.45 pagi (1 jam) 2 Bentuk dan Ruang Bentuk 3-D Menggunakan istilah yang berkaitan dengan bentuk 3 Dimensi. Murid akan diajar untuk : I. Memahami dan menggunakan istilah yang berkaitan dengan bentuk 3 Dimensi. Hasil Pembelajaran : Murid akan dapat : I. II. III. Kenal pasti ciri-ciri fizikal bentuk 3 Dimensi secara keseluruhan. Banding dan susun bentuk 3 Dimesi berdasarkan ciri-cirinya. Melabel bahagian-bahagian pada bentuk 3 Dimensi

Pengetahuan Sedia Ada Kemahiran Berfikir Nilai Moral Alatan & Bahan : : : : Murid telah mempelajari nama dan menerangkan bentuk 3 Dimensi pada Tahun 1 Mengaitkan . Menentukan. Rajin. Keberanian Laptop. Poket Doraemon. Projektor LCD. Mengenal. speaker . Kotak Sinyu. Membandingkan Keyakinan. Mengenalpasti. Tikar Ajaib. Kerjasama.

and speaker. . Mengingat kembali pembelajaran lepas dan membuat perkaitan dengan 5. Contoh : segi tiga merah 6. Apabila muzik dihentikan. Nilai keyakinan. Arahan permainan dijelaskan oleh guru ABM: ‘Tikar ajaib’. menumpukan perhatian Rasional 4. 2. Murid menari mengikut muzik yang dimainkan. Murid dikehendaki meletakkan tangan ke bentuk yang ditetapkan. bentuk 2D. Murid dibahagikan kepada kumpulan berempat. Wakil dari setiap kumpulan dipanggil ke hadapan untuk bermain permainan ini. 3. guru akan akan mengangkat kad imbasan tajuk pengajaran.LANGKAH KANDUNGAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN CATATAN Set Induksi (5 minit) Aktiviti ‘Tikar Ajaib’ 1. LCD projector.

membuat perbandingan mengenalpasti bentuk 3D daripada gambar-gambar yang ditunjukkan. mengingat kembali. Murid dikehendaki untuk ABM: Laptop. Murid ditunjukkan 2 gambar yang berlainan. Guru menayangkan paparan slaid kepada murid. Kemahiran Berfikir menerangkan. 6. Langkah 1 (10 minit) Membuat hubungkait di antara bentuk 2D dan bentuk 3D 1. Murid membuat perbandingan di nilai Dedikasi. 3. mengenalpasti. projector LCD . 5.7. Murid menyebut nama bentuk-bentuk Kon Piramid 3D yang ditunjukkan oleh guru. Murid kubus kuboid memberikan contoh-contoh objek yang mempunyai bentuk 3D di sekitar mereka. 4. Murid yang berjaya akan mendapat mata bagi kumpulan. Keyakinan antara bentuk 2D dan bentuk 3D. . 2.

Langkah 2 (10 minit) Mengenalpasti bentuk 3 Dimensi dan ciri-cirinya. Guru menunjukkan model 3D kepada murid.     Kubus Kuboid Kon Piramid 1. mengenalpasti Contoh : Bucu : 8 Permukaan : 6 Sisi : 12 . kemahiran Berfikir membuat perkaitan. model 3D berkenaan dengan bentuk dan ciri-ciri bentuk 3D. Murid melihat tayangan slaid ABM slaid power point.     Kubus Kuboid Kon Piramid Nilai Dedikasi. 2.

Guru meminta murid menyenaraikan . Jadual. keberanian mengambil disediakan. 4. Kemahiran Berfikir Membuat perkaitan. Guru mengedarkan kertas edaran bagi setiap murid. 2. 3. Guru menerangkan cara ABM Kotak Sinyu. mengenalpasti Murid memasukkan bentuk 3D ke dalam lubang bentuk 2D yang sepadan melaksanakan aktiviti. 4. Murid menjawab 3 soalan yang dikemukakan dalam slot aktiviti. 5.3. Guru memberi penerangan mengenai ciri-ciri bagi setiap bentuk 3D menerusi tayangan slaid dan model 3D. Guru meminta satu murid bentuk untuk yang Nilai Keyakinan. Guru menggunakan ‘Kotak Sinyu’ dan model bentuk 3D bagi menjalankan aktiviti. Langkah 3 (10 minit) Aktiviti Kelas Aktiviti ‘Biar Betul’ 1.

8. Guru menyediakan ‘kotak Sinyu’ untuk aktiviti penutup. Penutup (5 minit) Merumuskan sesi pengajaran. Tiga murid lain pula dipanggil untuk bentuk-bentuk yang seterusnya. 9.ciri-ciri bentuk yang dipilih. Setiap bentuk lebih 3D mungkin satu mempunyai daripada lubang yang sepadan. . Guru menerangkan cara permainan. 7. Beberapa orang murid dipanggil untuk bermain permainan ‘Sinyu Buta’ Ingat kembali. ABM Kotak Sinyu 2. Kemahiran Berfikir 3. Permainan ‘ Sinyu Buta’ 1. Murid melengkapkan jadual yang disediakan. Murid dikehendaki memadankan bentuk 3D ke dalam lubang bentuk 2D yang sepadan. 6.

Nilai Keyakinan Menghargai 5. Guru merumuskan pembelajaran pada hari ini. Murid akan menyentuh dan merasa bentuk menggunakan tangan tanpa melihat ke dalam kotak. murid dikehendaki meneka nama bentuk berdasarkan ciri-cirinya. 4. 6.mengenalpasti. . Dengan merasa bentuk.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful