Anda di halaman 1dari 6

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PSV Bidang : Kraf Tradisional Tarikh : 10 oktober 2011 Hari: Selasa Masa : 9.

00pagi Mata Pelajaran : Pendidikan Seni Visual Tahun : 5 Mutiara Bilangan Murid :21 orang Tajuk : Pasu Tembikar Objektif pembelajaran : Pada akhir pembelajaran : i) Memahami cara-cara menghasilkan tembikar menggunakan teknik kepingan ii) iii) Menyatakan jenis tembikar dan teknik ragam hias Menghargai kraf tradisional

Hasil pembelajaran : Aras 1 : murid menggunakan plastesin untuk menghasilkan pelbagai bentuk tembikar Aras 2 : menguasai kemahiran psikomotor dan memahami langkah-langkah untu menyediakan tembikar. Aras 3: mereka corak dan motif yang mudah pada tembikar.

Alat dan bahan: Plastesin,pembaris,pensil mekanikal. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah melihat atau menggunakan tembikar sebelum ini. Pengetahuan Generik :kemahiran psikomotor dan amali. Nilai : tekun,rajin,jimat,dan menghargai.

Langkah/Masa

Isi Kandungan

Aktiviti P&P

Catatan/Strategi

Guru memastikan murid dalam keadaan bersedia Set induksi (5 minit) untuk memulakan pembelajaran.

Murid-murid berada dalam keadaan bersedia untuk belajar.

Intrapersonal

BBM : contoh tembikar,kotak.

Guru meletakkan sebuah kotak di atas meja.

Guru bertanya kan kepada murid-murid apakah kandungan dalam kotak tersebut sambil memberi beberapa petunjuk.

Murid menjawab tekaan guru.

Guru menunjukkan isi kandungan kotak iaitu tembikar yang diperbuat daripada plastesin.

Murid melihat tembikar yang ditunjukkan oleh guru.

Guru menerangkan tajuk yang akan dipelajari pada hari ini. Murid mendengar tajuk pelajaran pada hari ini dengan teliti

Langkah 1 15 minit

Guru menerangkan apa itu tembikar dan teknik penghasilan tembikar. Murid mendengar arahan guru dan melihat alat dan bahan Pengenalan alat bahan -guru menerangkan alat yang akan digunakan pada hari ini.

BBM :tembikar

bahan yang akan digunakan pada hari ini.

Tunjuk cara -guru mengambil satu plastesin dalam kotak. Murid melihat dan mendengar tunjuk cara guru dengan teliti.

-guru membahagikan plastesin tersebut kepada banyak bahagian. Murid bertanyakan jika tidak faham.

-guru membentukkan bahagian-bahagian tersebut menjadi bentuk kepingan.

-guru mengambil kepingan plastesin tersebut dicantum dan dibentukkan menjadi seperti tembikar yang ditunjukkan oleh guru.

-guru meneruskan cantuman plastesin tadi sehingga siap

-guru mempamerkan hasil pada murid.

Gerak Kerja Murid Langkah 2 (25 minit) Proses : -memotong plastesin kepada beberapa bahagian -membentuk plastesin menjadi kepingan -mencantum kepingan plastesin -kemasan Murid mengambil bahagian kecil plastesin dan membentuk menjadi kepingan. Murid mencantum kepingankepingan plastesin menjadi sebuah pasu tembikar. Murid membuat kemasan dan menghias tembikar dengan mengukir dengan pensil picit. Murid meneruskan kerja kemasan sehingga siap Dua orang murid mengambil sekotak plastesin untuk dibahagikan. Murid memotong plastesin kepada beberapa bahagian kecil. Visual ruang Amali Intrapersonal

Guru membimbing murid ketika aktiviti dijalankan.

Sesi apresiasi dan refleksi Langkah 3 (10 minit) Verbal linguistik Guru menilai hasil kerja murid berdasarkan unsur seni i) Bentuk ii) Rupa Guru memberikan markah dan memilih hasil terbaik untuk dipamerkan. Guru memberikan pujian kepada semua murid yang berjaya menyiapkan tembikar. Murid mempamerkan hasil kerja masing-masing di atas meja. Murid menyatakan pendapat masing-masing hasil kerja masing-masing dan rakanrakan. Intrapersonal Visual ruang Nilai : Menghargai usaha rakanrakan dan diri sendiri.

Nilai: Penutup (5 minit) Mengemas kelas Murid mengemas barang dan alat yang digunakan serta membuang sampah dan sisasisa kerja. Bekerjasama Menjaga kebersihan