Anda di halaman 1dari 33

1.Terangkan tanggungjawab dalam pemberian suntikan insulin 1.

Penerangan - Pesakit di beri penerangan yang jelas tentang pemberian suntikan insulin dari segi nama ubat,dos,cara pemberian , tujuan,iaiti untuk turunkan paras glucose dalam darah,kesan sampingan dan awasan supaya pesakit faham dan memberikan kerjasama. - Pesakit juga diberitahu supaya mengambil makanan selepas setengah jam suntikan insulin diberi. 2. Keselesaan -Pesakit diposisikan dalam posisi yang selesa sebelum dan selepas suntikan untuk memberikan keselesaan kepada pesakit. 3.Keselamatan -BHT paskit diperiksa untuk memastikan jenis ubat,dos,kekerapan dan pesakit yang betul untuk mengelakkan memberi ubat yang salah. -Capillary Blood Sugar perlu diperiksa sebelum pemberian suntikan insulin untuk mengetahui paras glucose dalam darah pesakit.. -Peralatan disediakan dengan steril bagi mengelakkan infeksi dan lengkap bagi melancarkan prosedur. - Lokasi suntikan perlu ditukar untuk mengelakkan berlaku liperhyperthrophy. 4.Pemerhatian -Periksa dahulu lokasi suntikan yang sebelum ini untuk mengelak pemberian suntikan di tempat yang sama. -Pemerhatian dilakukan ke atas kesan sampingan insulin iaitu tanda hipoglicaemia yang menunjukkan diaphoresis,dan keliru dan sebarang keabnormalan dilaporkan. 5.Dokumentasi - Pemberian suntikan insulin dicatat didalam carta ubat pesakit bagi mengelak pemberian insulin berulang kali.

2. Nyatakan komplikasi diabetes mellitus. a) Acute Diabetic Ketoacidosis -Keadaan dimana paras glukos sangat tinggi dalam darah yang berlaku dalam diabetes yang tidak terkawal yang dicirikan dengan hypercalcaemia metabolic acidosis, plasma ketone meningkat dan severe dehydration. b) Chronic Diabetic Neuropathy - Paras glucose yang tinggi dalam darah secara berpanjangan menyebabkan penebalan dinding blood capillary yang mengganggu bekalan nutrient dan oksigen kepada sel neuron mengakibatkan transmisi neuron menjadi lambat. Diabetic Retinopathy - Paras glucose yang tinggi dalam darah secara berpanjangan menyebabkan kerosakan pada capillary yang membekalkan darah kepada retina menyebabkan pembentukan scar tissue.kesannya retina terkeluar dari bola mata menyebabkan pesakit buta. Diabetes nephropathy - Paras glucose yang tinggi dalam darah secara berpanjangan menyebabkan peningkatan glomerular rate filtration menyebabkan bebanan yang berlebihan kepada kidney untuk menyingkirkan glucose. DEFISIT PENGETAHUAN MENGENAI PENJAGAAN KAKI 1. Nasihatkan pesakit supaya mencuci kaki dengan air suam dan menggunakan sabun yang mempunyai pH yang rendah untuk mengekalkan kelembapan kulit dan kebersihan kaki. 2. Nasihatkan pesakit supaya mengeringkan semua bahagian kaki dengan sempurna terutamanya celah-celah jari kaki dengan menggunakan kain yang bersih kerana kelembapan merupakan media pembiakan mikroorganisma. 3. Beritahu pesakit supaya memotong kuku jari kaki secara lurus untuk mengelakkan

ingrowing toe nail yang boleh menyebabkan kecederaan. 4. Beritahu pesakit untuk menyapu lotion pada keseluruhan kaki kecuali celah-celah jari kaki untuk mengekalkan kelembapan kulit. 5. Periksa kaki dengan menggunakan cermin setiap hari untuk melihat sekiranya terdapat luka,rekahan,atau perubahan warna kulit supaya rawatan selanjutnya dapat diberikan. 6. Nasihatkan pesakit berkaitan kasut iaitu:

menggalakkan peredaran darah dan tidak terlalu longgar untuk mengelakkan kecederaan pada kaki.

udara dan penyerapan peluh. -batu kecil yang mana boleh mencederakan kaki. 7. Nasihatkan pesakit berkaitan senaman iaitu:

sempurna dan mudah mendapat varicos vein. 8. Beritahu pesakit supaya mendapatkan rawatan segera sekiranya terdapat luka pada kaki untuk mendapatkan rawatan supaya tidak berlarutan kerana luka yang kecil boleh menjadi ulcer jika dibiarkan.

DEFISIT PENGETAHUAN BERKAITAN DENGAN PEMAKANAN 1. Nasihatkan pesakit: perti sarapan, makan tengahari dan makan malam serta snack di antara waktu makan untuk mengawal paras glukos dalam darah. 2. Terangkan kepada pesakit tentang kepentingan mengambil makanan dalam masa setengah jam selepas pemberian insulin iaitu untuk mengelakkan hypoglycaemia.

3. Galakkan pesakit mengambil diabetic diet mengikut arahan dietician dengan nisbah 2:1:1 iaitu karbohidrat:protein:lemak untuk mengekalkan status pemakanan yang optima 4. Nasihatkan pesakit tentang jenis-jenis makanan yang boleh diambil iaitu mengambil makanan bebas seperti sayur-sayuran,teh dan kopi tanpa gula, makanan terhad seperti buah-buahan, nasi dan bijirin serta makanan yang perlu dielakkan iaitu makanan dalam tin, minuman bergas untuk mengawal paras gula dalam darah. 5. Beritahu pesakit supaya mengambil makanan dalam masa setengah jam selepas pemberian insulin untuk mengelakkan hypoglycaemia berlaku. 6. Arahkan pesakit mendapatkan rawatan segera sekiranya pesakit muntah selepas makan untuk mengelak berlakunya hypoglycaemia

Kesedihan berkait dengan kehilangan anggota badan. Objektif:Pesakit dapat mengurangkan kesedihan dan dapat menerima keadaan diri dengan seadanya. Intervensi Kejururawatan:1)Ases tahap kesedihan pesakit melalui memek muka dan aduan pesakit supaya tindakan seterusnya dapat diambil. 2)Galakkan ahli keluarga datang menerima pesakit dan mengambil bahagian dalam perawatan pesakit supaya dapat mengurangkan tahap kesedihan yang dialami oleh pesakit 3)Berada di sisi pesakit apabila diperlukan dan menjadi pendengar yang setia supaya pesakit dapat meluahkan kesedihan dan masalah yang dihadapi. 4)Galakkan pesakit melakukan diversional therapy seperti menonton televisyen, membaca majalah, dan mendengar muzik supaya pesakit dapat melupakan masalah dan kesedihan yang dihadapi buat sementara. 5) Kenalkan pesakit dengan pesakit lain yang mengalami masalah yang sama supaya mereka dapat berkongsi masalah dan mengurangkan kebimbangan dan kesedihan yang dialami. 6)Nasihatkan pesakit bahawa kehilangan anggota badan tidak akan menghalang pergerakannya

dan pesakit boleh menggunakan alat bantuan yang lain seperti prosthesis untuk membantu pesakit berjalan. 7)Galakkan pesakit bertanya kepada doctor tentang masalah yang di hadapi supaya pesakit faham dan mengurngkan kesedihan yang dialami. 8)Galakkan pesakit menyertai aktiviti kemasyarakatan dan persatuan seperti persatuan Orang Kurang Upaya (OKU) supaya pesakit dapat bergaul dengan masyarakat dan meningkatkan daya keyakinan. 9)Berikan pamphlet atau risalah tentang penjagaan stump supaya pesakit tidak berasa risau dan sedih tentang masalah yang di hadapi. 10) Nasihatkan pesakit supaya mendekatkan diri dengan agama masing-masing supaya dapat menenangkan fikiran dan pesakit dapat menerima keadaan diri dengan seadanya.

Pesakit akan berasa tenang dan dapat menerima keadaan dirinya. Intervensi kejururawatan: 1) Nilai kebimbangan pesakit berdasarkan soalan yang diajukan dan luahan hati untuk melakukan tindakan selanjutnya. 2)Kenalkan pesakit dengan pesakit lain yang menghadapi masalah yang sama supaya mereka dapat berkongsi pendapat dan masalah bagi mengurangkan rasa tekanan yang dihadapi. 3) Galakkan ahli keluarga datang melawat atau menemani pesakit supaya pesakit tidak rasa disisih dan dapat mengurangkan tekanan yang dihadapinya. 4) Dengar aduan atau luahan hati pesakit dengan menjadi pendengar yang setia atau aktif bagi mengurangkan rasa tekanan pesakit. 5) Jawab semua soalan pesakit dengan yakin dan ikhlas bagi mengurangkan kebimbangan pesakit yang dapat memberi tekanan kepadanya. 6)Kenalkan doktor yang merawat pesakit bagi membolehkan pesakit bertanya dan mengetahui dengan lebih lanjut mengenai dirinya untuk mengurangkan tekanan yang dihadapi dan dapat menerima keadaan dirinya.

7) Galakkan pesakit melakukan diversional theraphy seperti menonton televisyen atau membaca majalah untuk mengurangkan tekanan yang dihadapinya. 8) Nasihatkan pesakit supaya berdoa mengikut agama masing-masing bagi mengurangkan tekanan yang dihadapi oleh pesakit.

Diagnosa kejururawatan : Phantom limb pain Objektif : pesakit akan menyatakan kesakitan yang dialami oleh pesakit berkurangan Intervensi kejururawatan : 1. Nilai tahap kesakitan pesakit melalui pain score untuk mengetahui tahap kesakitan dan mengambil tindakan sewajarnya. 2. Monitor tanda- tanda vital 4 jam sekali terutamanya tekanan darah dan nadi untuk mengesan hypertension dan tachycardia yang menunjukkan kesakitan. 3. Bantu pesakit dalam aktiviti harian seperti memenuhi keperluan eleminasi untuk mengurangkan pergerakan dan kesakitan yang dialami. 4. Lakukan prosedur dengan lemah lembut seperti dressing supaya kesakitan dapat dikurangkan. 5. Letakkan dua sand bag pada anggota yang telah diamputasi untuk mengelakkan flexion pada knee dan hip dan seterusnya dapat mengurangkan kesakitan. 6. Rancang perawatan seperti melakukan pengambilan tanda vital pada satu masa untuk mengurangkan gangguan waktu rehat dan sekaligus dapat mengurangkan kesakitan. 7. Galakkan pesakit melakukan divertional terapi seperti membaca majalah dan menonton televisyen untuk mengalihkan perhatian pesakit dan sakit dapat dikurangkan. 8. Beri pesakit ubatan analgesic seperti IM Pethidine50mg mengikut arahan doctor untuk mengurangkan kesakitan yang dialami.

DIAGNOSA KEJURURAWATAN : Gangguan imej diri berkait dengan kehilangan anggota OBJEKTIF : Pesakit akan dapat meningkatkan imej diri dan keyakinannya.

INTERVENSI KEJURURAWATAN : 1. Beri sokongan emosi kepada pesakit seperti berada di sisi pesakit, dengar luahan hati pesakit supaya pesakit tahu bahawa dirinya dihargai dan jururawat sedia untuk membantunya. 2. Beritahu pesakit tujuan amputation dilakukan iaitu untuk mengelakkan rebakan infeksi ke anggota yang lain supaya pesakit faham dan dapat menerima keadaan dirinya. 3. Galakkan ahli keluarga melawat pesakit supaya pesakit merasa diri disayangi dan tidak disisihkan berikutan keadaannya. 4. Perkenalkan pesakit kepada pesakit yang lain dan galakkan pesakit berkomunikasi supaya dapat meningkatkan keyakinan pesakit berhadapan masyarakat sekeliling. 5. Beritahu pesakit mengenai pemakaian prosthesis iaitu untuk menggantikan kehilangan anggota seterusnya memudahkan pesakit melakukan aktiviti dan meningkatkan keyakinannya. 6. Bantu pesakit melakukan aktiviti harian seperti mengubah posisi dari wheel chair ke katil supaya pesakit merasa dirinya dihargai. 7.Galakkan pesakit menyertai persatuan OrangKurang Upaya ( OKU ) supaya pesakit dapat berkongsi pengalaman, bertukar-tukar pendapat dan melakukan aktiviti bersama yang dianjurkan bagi meningkatkan keyakinan pesakit

SYSTEMIC LUPUS ERYTHEMATOSUS Puan Maimunah mendapati terdapat bintik-bintik kemerahan di mukanya, beliau mendapatkan rawatan dan telah didiagnoskan menghidap Systemic Lupus Erythematosus (SLE). 1. a) Faktor-faktor mempradispos SLE i- Faktor Genetik - Beberapa gen boleh mengakibatkan seseorang itu lebih cenderung untuk mendapat SLE bila dipengaruhi oleh Faktor persekitaran ii- Faktor Ubatan - Pengambilan ubatan terutamanya ubatan corticosteroid dan immunosupressive yang dihentikan

dengan serta merta boleh mengakibatkan penyakit menjadi lebih teruk. Pesakit lebih cenderung untuk mendapat infeksi jika mereka berhenti mengambil ubatan ini. Selain itu, pesakit juga akan mengalami demam secara tiba-tiba. iii- Faktor Emosi Gangguan emosi akan mempengaruhi penghasilan sex hormone iaitu akan meningkatkan penghasilan hormon estrogen yang akan mendedahkan kepada risiko untuk mendapat SLE dan wanita lebih berisiko untuk mendapat SLE. iv- Faktor Sinar Ultraviolet Terdedah kepada sinar matahari yang lama akan menerukkan lagi keadaan SLE. Sinar UV juga dikaitkan boleh mengganggu struktur DNA yang menjurus kepada terjadinya autoantibodies. . b) ManifestasiKlinikal SLE : i- Integumentary System - Inflamed : Bintik-bintik kemerahan di permukaan kulit. Discoid Lesions :Kulit kering, scaly, butterfly rashes di hidung, pipi atau di dada dan hujung anggota dan merebak ke badan. ii- Musculosceletal System Perubahan kepada sendi terutama pada sendi besar seperti lutut dan pinggul. Sendi akan bengkak dan sakit. -

Polyarthritis : Penyakit rheumatic yang melibatkan beberapa sendi yang menyebabkan kesakitan, kekakuan, bengkak, kelunakan dan kehilangan fungsi. Myosistis : Penyakit otot iaitu inflamasi dan perubahan degenaratif terjadi. Myalgia : Sakit pada otot. iii- Systemic System Demam Letih lesu / malaise Turun berat badan Alopecia : Rambut yang gugur tanpa diketahui puncanya. iv- Reproductive System Wanita : ammenorrhoea dan irregular mensus. 1. c) IntervensiKejururawatan i-Gangguan integriti kulit berkait dengan penyakit yang dialami. Objektif : Pesakit dapat mengurangkan gangguan integriti kulit. 1. Nasihat pesakit supaya tidak terdedah di bawah sinar matahari terutama antara jam 10.00 pagi hingga jam 3.00 petang kerana sinar matahari dapat memberi masalah terhadap dermatologi dan akan menerukkan lagi penyakitnya. 2. Beritahu pesakit supaya memakai sun blocking agent seperti SPF 30 apabila ingin keluar dari rumah untuk melindungi pendedahan secara terus kepada cahaya matahari.

3. Nasihat pesakit supaya memakai baju berlengan panjang dan longgar, memakai seluar panjang dan topi yang lebar ketika berada di luar rumah bagi menghadkan pancaran sinar matahari kepada anggota badan. 4. Beritahu pesakit supaya memastikan kulit sentiasa kering dan sapu losyen pelembap pada kulit seperti yang diarahkan oleh doktor untuk menggalakkan penyembuhan kulit dan mengurangkan iritasi serta infeksi terhadap kulit. 5. Nasihatkan pesakit supaya menggunakan ubatan topical corticosteroid untuk mengurangkan iritasi pada kulit. 6. Nasihat pesakit supaya elak menggunakan powder yang mengandungi alkohol untuk elak iritasi pada kulit. 7. Nasihat pesakit supaya menggunakan alat solek yang mengandungi pelembap untuk mengelakkan kulit kering. ii- Defisit pengetahuan berkait dengan progress penyakit. Objektif : Pesakit mendapat lebih pengetahuan mengenai progress penyakitnya. 1. Ases tahap pengetahuan pesakit berkait penyakit SLE melalui pertanyaan kepada pesakit dan dapatkan maklumbalas daripada pesakit. 2. Terangkan proses penyakit ini berlaku dan cara-cara untuk mengurangkan simptomnya. 3. Rujuk pesakit kepada doktor pakar untuk meningkatkan lagi pengetahuan dan kefahaman pesakit tentang progress penyakit SLE. 4. Ajar pesakit tentang jagaan kulit iaitu elak terdedah terlalu lama kepada cahaya matahari, memakai mild soap sebagai sabun mandi, menyapu losyen yang diarahkan oleh doktor dan memakai sun blocking agent jika pendedahan kepada cahaya matahari tidak dapat dikawal. 5. Beri phamplet tentang SLE kepada pesakit supaya pesakit mendapat informasi dan kefahaman yang lebih jelas mengenai SLE.

6. Beri penerangan tentang penggunaan ubatan corticosteroid dan nasihat pesakit supaya elak hentikan pengambilan ubatan secara tiba-tiba kerana ini akan mengakibatkan komplikasi yang lebih teruk. 7. Nasihat pesakit supaya mengambil makanan seimbang yang tinggi protein dan kurang garam untuk mengelak pesakit mendapat renal failure. 8.Kenalkan pesakit kepada pesakit SLE yang lain untuk bertukar pendapat dan meningkatkan pengetahuan. 9. Nasihat pesakit supaya mematuhi tarikh lawatan susulan untuk mengetahui progress penyakit dan mendapat rawatan yang selanjutnya. b) Nyatakan rawatan segera yang akan dilakukan kepada EnKamal. i. Terapi infussion intravena Glucose 20% atau50% akan diberi kepada pesakit bagi meningkatkan paras glukos dalam darah pesakit. ii. Jika tindak balas lambat, doktor akan mengarahkan suntikan Adrenaline 1:1000 sebanyak 0.5 mls diberi untuk merangsang penukaran glucagon kepada glukos oleh hepar. iii. Pesakit diposisikan dalam posisi supine dengan kepala ke sisi bagi menggalakkan penghasilan sekrisi yang boleh menyekat salur pernafasan pesakit. iv. Membantu pesakit dalam aktiviti harian pesakit bagi mengurangkan penggunaan tenaga oleh pesakit . v. Membantu doktor dalam pemasangan Catherization berikutan polyuria yang dialami oleh pesakit vi. .Monitor strict i/o chart untuk mengetahui jumlah pengambilan dan pengeluaran cecair dari badan samaada normal atau tidak bagi tindakan selanjutnya. vii. Monitor pesakit dari segi: -tanda hypoglycaemia seperti pucat dan mengigil untuk tindakan selanjutnya. segi tekanan darah sama ada

mengalami hypotension untuk tindakan selanjutnya. c) Nyatakan pendidikan kesihatan kepada En.Manan bagi mengelakkan hypoglycaemia berlaku. i) Nasihatkan klien supaya melakukan ujian blood glucose dengan kerap dan tetap untuk menentukan paras glukos dalam darah adalah normal ii) Beritahu kepada pesakit kepentingan mengambil dos insulin yang betul mengikut arahan doctor bagi memastikan paras glucose adalah normal dan elak hypoglycaemia dari berlaku. iii) Beritahu pesakit untuk mengambil makanan dalam masa setengah jam selepas suntikan insulin bagi elak hypoglycaemia . iv) Beritahu pesakit tentang kepentingan snacks diantara meal dan sebelum tidur bagi mengelakkan hypoglycaemia. v) Nasihatkan pesakit supaya mengambil makanan tambahan apabila melakukan aktiviti fizikal bagi mengelakkan hypoglycaemia berlaku. vi) Beritahu pesakit supaya untuk mengesan tanda-tanda hypolycaemia berlaku seperti menggigil dan berpeluh untuk pesakit mengambil makanan dengan segera. vii) Nasihatkan pesakit supaya elak dari minum alcohol bagi mengelakkan gangguan kepada proses penukaran glukos kepada tenaga yang boleh menyebabkan hypolycaemia. Diagnosa kejururawatan Masalah ketidakselesaan : Sakit kepala dan sakit sendi berkait dengan proses penyakit 1. Rehatkan pesakit dalam sausana yang kondusif iaitu tidak bising dan pengudaraan yang baik bagi memberikan pesakit rehat dari segi fizikal dan mental dan membantu mengurangkan kesakitan. 2. Ambil tanda-tanda vital setiap 4 jam seperti suhu untuk mengesan peningkatan suhu badan, nadi tachycardia dan tekanan darah meningkat untuk mengesan tahap kesakitan yang di alami oleh pesakit.

3. Letakkan pesakit dalam baringan yang selesa seperti recumbent atau mengikut keselesaan pesakit untuk memberi keselesaan kepada pesakit. 4. Bantu pesakit dalam aktiviti harian pesakit seperti sponging untuk mengurangkan pergerakan yang boleh menambahkan lagi kesakitan yang dialami oleh pesakit. 5. Ampu sendi-sendi yang terlibat dengan berhati-hati menggunakan bantal bagi mengurangkan tekanan di bahagian sendi yang terlibat. 6. Berikan ubatan analgesic seperti tab. Paracetamol500-1000 mg mengikut arahan doctor bagi mengurangkan kesakitan yang dialami pesakit 7. Berikan sokongan emosi kepada pesakit dengan mendengar luahan pesakit dan berada di sisi pesakit bila perlu untuk mengurangkan kesakitannya Hyperthermia berkait dengan proses penyakit OBJEKTIF Pesakit berada dalam suhu yang normal iaitu antara 36.5C hingga 37.4C INTERVENSI KEJURURAWATAN 1. Rehatkan pesakit dalam suasana yang kondusif seperti pengudaraan dan pengcahayaan yang baik bagi membantu dalam proses menurunkan suhu badan dan mengurangkan penggunan metabolisma badan 2. Monitor tanda-tanda vital pesakit seperti pernafasan, nadi, tekanan darah terutamanya kenaikan suhu badan bagi setiap setengah jam apabila keadaan acute dan 4 jam sekali apabila keadaan stabil untuk mengesan sebarang komplikasi supaya rawatan selanjutnya dapat diberikan 3. Berikan pesakit minum air yang banyak iaitu 2 hingga 3 liter sehari jika tiada kontraindikasi untuk mengalakkan pengeluaran haba melalui urin. 4. Lakukan tepid sponging ke atas pesakit untuk membantu mengeluarkan haba dan seterusnya dapat menurunkan suhu badan secara evaporasi dan konduksi. 5. Berikan pesakit pakai pakaian yang nipis dan dibuat dari kain kapas untuk membantu dalam penyerapan peluh dan dapat mengurangkan pengeluaran haba.

6. Berikan pesakit makanan yang lembut dan mudah di hadam untuk mengelakkan peningkatan metabolism badan yang menyebabkan penghasilan haba yang banyak 7. Lakukan pemasangan infusi intravena untuk mengelak berlaku dehidrasi seperti skin tugor, eye sunken,mucosa kering dan cyanosis. 8. Berikan pesakit ubatan antipyretic seperti Tablet Parecetamol 1000mg TDS dengan arahan doctor untuk menurunkan suhu badan. Diagnosa kejururawatan : Gangguan imej berkait proses penyakit Objektif : Pesakit dapat tingkatkan imej diri i. Terangkan kepada pesakit cara rebakan AIDS iaitu melalui cecair badan dan bukannya melalui sentuhan supaya pesakit dapat bergaul dengan orang lain seperti biasa dan dapat meningkatkan imej diri. ii. Beritahu pesakit tujuan beliau diisolate iaitu kerana imuniti badan pesakit rendah dan mudah dijangkiti penyakit daripada orang lain supaya pesakit faham dan ini dapat tingkatkan imej diri pesakit. iii. Beri sokongan emosi kepada pesakit dimana berada disisi dan dengar luahan hatinya supaya pesakit tahu bahawa dirinya dihargai dan ini dapat tingkatkan imej dirinya. iv. Galakkan ahli keluarga melawat pesakit supaya pesakit merasa dirinya dihargai dan tidak disisih akibat daripada penyakitnya. v. Beritahu pesakit bahawa beliau boleh melakukan aktiviti harian seperti biasa bagi meningkatkan keyakinan diri. vi. Kenalkan pesakit dengan pesakit lain yang sama penyakit supaya pesakit dapat

berkomunikasi dan berkongsi pengalaman bagi meningkatkan keyakinan diri pesakit untuk berhadap dengan masyarakat sekeliling. vii. Galakkan pesakit menyertai persatuan AIDS supaya dapat berkongsi pengalaman, bertukar pengalaman dan melakukan aktiviti bagi meningkatkan keyakinan diri. Diagnosa kejururawatan : Potensial gangguan intergriti kulit berkaitan dengan karposis sarcoma dan herpes Objektif : Pesakit tidak akan mengalami intergriti kulit i. Nilai keadaan intergriti kulit pesakit iaitu kemerahan dan mendengar aduan pesakit untuk mengambil tindakan dengan segera. ii. Nasihat pesakit untuk menjaga kebersihan dengan mandi setiap hari sekurang-kurangnya dua kali sehari dengan menggunakan sabun untuk mengelakkan daripada jangkitan infeksi dan memberi keselesaan. iii. Nasihat pesakit berkuku pendek dan elak daripada menggaru kerana ia boleh menyebabkan kecederaan dan seterusnya menyebabkan infeksi. iv. Beritahu pesakit untuk menukar pakaian dengan kerap sekiranya basah atau berpeluh untuk memberi keselesaan dan elak daripada kegatalan,. v. Sapukan lotion calamine pada kulit pesakit seperti yang diarahkan oleh doctor untuk mengurangkan kegatalan pada kulit. vi. Beritahu kepeda pesakit supaya tidak menyapu sebarang ointment over counter untuk mengelakkan iritasi pada kulit.

vii. Beritahu kepada doctor jika tindakan diatas tidak berjaya untuk mengelakkan sebarang komplikasi. Objektif : Pesakit akan mengetahui proses penyakit, pencegahan, dan perawatan Acquirred Immune Deficiency Sndrome (AIDS) yang betul. 1. Aseskan tahap pengetahuan pesakit mengenai Acquirred Immune Deficiency Sndrome (AIDS) untuk menilai pengetahuan dan memberikan pengetahuan yang betul 2. Jelaskan kepada pesakit AIDS Acquirred Immune Deficiency Sndrome (AIDS) ini adalah sindrom kurang pertahanan badan melawan penyakit disebabkan virus Human ImmunoDeficiency yang melumpuhkan system keupayaan badan lawan penyakit dan tidak boleh sembuh jika dapat virus ini serta hanya ada rawatan supportive. 3. Galakkan pesakit mengambil makanan yang tinggi dengan protein dan vitamin c seperti sayur-sayuran dan buah-buahan untuk meningkatkan daya pertahanan badan pesakit 4. Nasihatkan pesakit menjaga kebersihan diri seperti mandi 3 kali sehari untuk keselesaan dan cuci tangan sebelum dan selepas ke tandas dan makan untuk mengelakkan perebakan infeksi. 5. Elakkan hubungan seks yang rambang yang merupakan punca utama perebakan penyakit ini kepada orang lain dan gunakkan kondom bersama pasangan lain untuk elakkan rebakan penyakit ini 6. Nasihatkan ibu-ibu yang menhidapi penyakit ini jikla mengandung berjumpa dengan doktor segera untuk mengelakkan fetus mendapat penyakit ini. 7. Elakkan menderma darah kepada pesakit lain kerani ia merupakan salah satu cara transmisi penyakit ini dengan segera. 8. Nasihatkan pesakit makan ubatan yang dipreskripsikan oleh doktor mengikut masa,dos,kekerapan yang betul untuk meningkatkan immuniti badan pesakit. 9. Nasihatkan pesakit berjumpa dengan doktor segera jika mendapat demam tinggi, sakit ,leti lesu,anoreksia dan ruam dibadan untuk mendapatkan rawatan dengan segera

10. Tegaskan kepada pesakit menghadiri rawatan susulan mengikut hari dan waktu yang betul untuk mengetahui proses penyakit. 11. Sapukan calamine lotion yang dipreskripsikan oleh doktor dikulit badan untuk mengurangkan kegatalan kulit. DIAGNOSA: Gangguan emosi: Takut dan bimbang berkait dengan pembedahan. MATLAMAT: Pesakit menyatakan berasa lebih tenang dan menunjukan riak wajah yang tenang TINDAKANKEJURURAWATAN 1. Perkukuhkan penerangan yang telah doktor berikan mengenai pembedahan yang akan dilakukan iaitu prosedur yang biasa iaitu pembuangan sac hernia dan membaiki dinding abdomen yang lemah dengan menjahit otot dan lapisan di sekeliling pembukaannya supaya pesakit faham serta takut dan bimbang pesakit dapat dikurangkan. 2. Beri penerangan yang jelas tentang proses penyakit iaitu penurunan usus pada Inguinal Region, dan kesan jika tidak merawatnya iaitu boleh menyebabkan kesekatan kepada usus dan boleh menyebabkan komplikasi yang lebih teruk lagi iaitup e r it o n it is supaya pesakit faham. Dengan itu takut dan bimbang pesakit dapat dikurangkan. 3. Berada disisi pesakit jika perlu untuk mendengar luahan dan aduan pesakit supaya takut dan bimbang dapat dikurangkan. Jawab soalan yang ditanya pesakit dengan jujur dan jelas supaya pesakit faham dan tidak takut. 4.Kenalkan pesakit dengan pesakit lain yang telah berjaya menjalani pembedahan yang sama supaya pesakit lebih yakin dan tidak lagi bimbang. 5. Galakkan pesakit berdoa mengikut kepercayaan masing-masing supaya pesakit berasa lebih tenang dan tidak bimbang. DIAGNOSA : Gangguan keselesaan: Sembelit berkait dengan kelemahan dinding otot abdomen.

MATLAMAT : Pesakit menyatakan dapat defekasi dengan baik dan sembelit berkurangan. TINDAKANKEJURURAWATAN 1. Galakkan pesakit mengambil cecair yang berlebihan iaitu 23 liter sehari untuk melembutkanfe ce s dan mengurangkan sembelit. 2. Galakkan pesakit mengambil buahbuahan dan sayursayuran setiap hari untuk mengurangkan sembelit dan memudahkan defekasi. Contohnya mengambil buahan setiap hari selepas makan. 3. Nasihatkan pesakit supaya tidak menangguh untuk membuang air besar. Segera ke tandas jika terasa ingin membuang bagi mengelak najis menjadi keras dan menyebabkan sembelit dan elak makan makanan yang boleh menyebabkan sembelit seperti 4. Nasihatkan pesakit supaya melatih diri membuang air besar setiap hari bagi mengelak sembelit. Contohnya latih diri ke tandas setiap pagi. 5. Beri Ravin Enema untuk melembutkanfe ce s dan memudahkan defekasi . DIAGNOSA: Gangguan keselesaan: Sakit berkait dengan luka insisi . MATLAMAT: Pesakit selesa dan menyatakan kesakitan di luka insisi berkurangan. TINDAKANKEJURURAWATAN: 1. Rehatkan pesakit dalam posisi Fowlers atau Semi Fowlers untuk memberi keselesaan dan meluaskan ruang thorax supaya pesakit lebih mudah bernafas dan dapat mengurangkan kesakitan di luka insisinya. 2. Bantu pesakit dalam aktiviti hariannya (ADL) supaya pesakit dapat berehat dan pergerakannya dapat dikurangkan supaya sakit di luka insisi berkurangan contohnya bantu pesakit ke tandas dengan menggunakan kerusi roda. 3. Lakukan prosedur dengan cekap dan lemah lembut supaya kesakitan dapat dikurangkan. Contohnya semasa propped up pesakit ke kerusi, guna teknik dan cara yang betul dengan letak kaki antara dua kaki pesakit dan bantu pesakit bangun

dan berjalan perlahan-lahan dan letakkan pesakit dengan lemah lembut ke kerusi. 4. Nasihatkan pesakit supaya ampu bahagian yang terlibat dengan bantal kecil dan lembut ketika batuk atau bergerak untuk mengurangkan tekanan ke atas luka pembedahan dan sakit dapat dikurangkan. 5. Ajarkan pesakit senaman pernafasan dalam untuk mengurangkan rasa sakit iaitu tarik nafas dalam-dalam melalui hidung dan hembus nafas perlahan-lahan melalui mulut. Lakukan pernafasan dalam jika terasa sakit terutama selepas bergerak. 6. Berikan ubatan analgesik seperti IV Pethedine50mg dan Cap. Tramal50mg mengikut arahan doktor untuk mengurangkan rasa sakit yang dialami pesakit. DIAGNOSA : Perubahan suhu badan: Demam berkait dengan gangguan fungsi tubuh semasao p e r a tio n. MATLAMAT : Suhu badan pesakit didapati pada paras yang normal iaitu 37C. TINDAKANKEJURURAWATAN : 1. Rehatkan pesakit dalam suasana yang kondusif dan mempunyai pengudaraan yang baik supaya suhu dapat dikurangkan dan pesakit dapat berehat dengan selesa. 2. Lakukan tepid sponging ke atas pesakit bagi menurunkan suhu badan melalui pembebasan haba secara proses evaporasi dan konduksi. Ambil semula suhu badan selepas 30 minit tepid sponging dilakukan untuk mengesan keberkesanan rawatan. 3. Monitor tanda vital terutama suhu badan dan nadi pesakit setiap 4 jam sekali untuk mengesan jika berlaku perningkatan suhu badan bagi mendapatkan rawatan segera. 4. Rancang perawatan bagi mengelak menganggu pesakit rehat. Elak melakukan prosedur semasa pesakit sedang berehat. 5. Galakkan pesakit mengambil soft diet seperti bubur untuk mengurangkan penghasilan haba. 6. Teruskan pemasangan infusi intravena untuk meningkatkan kandungan cecair

badan dan meningkatkan penghasilan urin. Haba dapat disingkirkan melalui pembuangan urin. 7. Berikan pesakit ubat T. Paracetamol 1000mgsta t atas arahan doktor bagi menurunkan suhu badan. DIAGNOSA : Potensi infeksi berkait dengan luka pembedahan MATLAMAT : Pesakit tidak mengalami demam dan luka pembedahan kering serta tidak menunjukkan tanda-tanda infeksi. TINDAKANKEJURURAWATAN: 1. Lakukan pemerhatian ke atas luka insisi di lower abdomen pesakit. jika ada tandatanda infeksi seperti kemerah-merahan, bengkak dand isca j rawatan segera dapat diambil. 2. Ambil tanda vital 4jam sekali terutamanya suhu badan pesakit samaada meningkat (37.5C keatas) untuk mengesan tanda-tanda infeksi. 3. Beritahu pesakit elak menyentuh luka insisi dengan tangan yang kotor untuk elak mendapat infeksi. 4. Nasihatkan pesakit mengambil makanan yang tinggi protein seperti ikan dan ayam untuk mengalakkan proses penyembuhan luka dan mengambil makanan yang tinggi vitamin C seperti sayur-sayuran dan buah-buahan seperti buah betik untuk meningkatkan daya pertahan badan. 5. Nasihatkan pesakit tidak menyapu sebarang ubatan atau ointmen pada luka pembedahan untuk mengelak risiko infeksi. 6. Nasihatkan pesakit menjaga kebersihan diri terutama pada luka pembedahan dengan elak kekotoran pada luka. Beritahu juga pesakit elak kelembapan pada luka kerana kelembapan adalah medium pembiakan mikrorganisma.Keringkan kawasan luka pembedahan dengan kain yang bersih jika basah untuk elak infeksi. 7. Beritahu pesakit tentang kepentingan ubat antibiotik iaitu T. Ceforoxine 250mg BD yang dibekalkan oleh doktor perlu dihabiskan dan diambil mengikut dos dan masa

seperti yang telah ditetapkan untuk membunuh mikrorganisma dan mengurangkan risiko infeksi. Pengambilan ubat antibiotik yang tidak mengikut dos dan masa boleh menyebabkan mikrorganismar e sist a n t terhadap ubatan. Persediaan Pre Operative: 1. Semakco n se n t yang telah dilengkapkan oleh doktor dan ditandatangani oleh pesakit selepas penerangan yang jelas diberi sebagai Medical Legal. 2.Nil By Mouth (NBM) y Arahkan pesakit berpuasa 6 jam sebelum hari pembedahan bermula jam 12 tengah malam bagi mengosongkanga st e r dan mengelak terjadiAsp ir a t io n Pneumonia. Beri Ravin Enema untuk mengosongkan rektum untuk mengelak infeksi semasa pembedahan. y Bantu doktor dalam pemasangan infusiin t r a ve n a 3 pint Normal Saline dan 2p in t Dextrose Saline untuk mengekalkan keseimbangan cecair dan elektrolite bagi mengelak pesakit dehidrasi disebabkan pesakit berpuasa dan untuk pemberian ubatan. 3. Lakukan penilaian keatas pesakit: y Monitor tanda vital terutama nadi, suhu dan tekanan darah setiap 4 jam sekali. Jika tekanan darah tinggi pembedahan tidak dapat dilakukan untuk mengelak komplikasi. y Timbang berat badan pesakit untuk pemberiana n e st h e sia . 4. Lakukan penyelidikan: y Blood Uria Serum Electrolyte (BUSE) untuk mengesan keseimbangan cecair

dan elektrolit. y Group Cross Match (GXM) untuk transfudi darah jika berlaku pendarahan yang teruk atau renjatan. 5. Arahkan pesakit mengosongkanb la dd e r untuk mengelak kecederaan padab lad d e r dari terpotong. Masukkan kateter atas arahan doktor dengan mengekalkan teknik aseptik untuk mengosongkanb la d de r. 6. Beri sokongan emosi untuk tingkatkan keyakinan pesakit : y Perkukuhkan penerangan yang telah diterangkan oleh doktor tentang pembedahan yang akan dijalani oleh pesakit iaitu untuk membuang sarung dan membaiki dinding abdomen yang lemah. y Benarkan pesakit meluahkan perasaannya dan dengar aduannya dengan menjadi pendengar yang baik. Jawab soalan yang ditanya dengan jelas dan terang supaya pesakit faham dan yakin. 7. Persediaanr o u t in e : y Sediakan consent dan pastikan pesakit telah ditandatangani y Persedian pesakit untuk lawatan dari anaesthetist untuk ases pesakit dan pra medication. y Checklist telah dilengkapkan. Tanggalkan barangbarang kemas, gigi palsu dan pesakit dipakaikan gown O.T dan cap. Penjagaan pesakit dengan post operative 1. Posisi

y Letakkan pesakit dalam posisi supine (tanpa bantal) dengan dengan kepala di sisi untuk memudahkan pengaliran sekresi dan mengelak lidah dari terbalik dan menutupi saluran pernafasan. y Propped up selepas 4 jam pembedahan untuk bagi mengalakkan pengaliran darah dan mengelak venous return. 2. Pemerhatian y Monitor tanda-tanda vital seperti tekanan darah, nadi, dan suhu 15 minit pada jam pertama, diikuti 30 minit, 2jam pada peringkata cu te dan 4 jam sekali bila pesakit semakin stabil untuk mengesan sebaranf renjatan. y Lakukan pemerhatian pada luka pembedahan samada terdapat pendarahan dan perhatikan discaj dari pembebat luka untuk perawatan selanjutnya. Tanda corak pendarahan dengan menggunakan pen pada pembebat luka sebagai penilaian untuk mengesan pendarahan samada semakin teruk. y Lakukan pemerhatian pada kesakitan yang ditunjukkan oleh pesakit melalui memek muka dan pain score. Beri analgesik atas arahan doctor jika perlu, IV pethedine50mg untuk mengurangkan kesakitan. 3. Nutrisi y Teruskan pesakit berpuasa selama 6 jam atau sehingga pesakit passing flatus bagi mengelak pesakit muntah disebabkan dibawah kesan bius. Mulakan pesakit mengambil clear fluid diikuti dengan nourishing fluid. Jika pesakit muntah arahkan pesakit teruskan berpuasa. Jika tiada masalah teruskan dengan

mengambil soft diet seperti moi untuk membantu dalam penghadaman. Seterusnya akan diberi makanan yang seimbang dan tinggi vitamin untuk membantu dalam penyembuhan luka. y Teruskan pemasangan infusi intravena untuk mengekalkan keseimbagan fluid and electrolyte. 4. Penjagaan luka y Lakukan pemeriksaan luka dari pendarahan,discaj dari segi warna,amaun dan bau. y Perhatikan tanda-tanda infeksi seperti kemerahan, bengkak, discaj dan bau. Pastikan luka sentiasa kering dan jangan menyentuh luka dengan tangan kotor untuk mengelak infeksi. Nursing Diagnosa Download this Document for FreePrintMobileCollectionsReport Document Report this document? Please tell us reason(s) for reporting this document Top of Form
a7f1594423e697

doc

Spam or junk Porn adult content Hateful or offensive If you are the copyright owner of this document and want to report it, please follow these directions to submit a copyright infringement notice. Report Cancel

Bottom of Form This is a private document. Info and Rating Reads: 482

Uploaded: 11/01/2010 Category: Uncategorized. Rated:


0 5 false false 0

Follow

Kyn Sakinasi Share & Embed Related Documents PreviousNext

p.

p.

p.

p.

p.

p.

p.

p.

p.

p.

p.

p.

p.

p.

p.

p.

p.

More from this user PreviousNext

2 p.

3 p.

25 p.

Add a Comment Top of Form


a7f1594423e697

Submit Characters: 400


document_comme

4gen

Bottom of Form

Print this document High Quality Open the downloaded document, and select print from the file menu (PDF reader required). Sign up Use your Facebook login and see what your friends are reading and sharing. Other login options Login with Facebook Top of Form
http://w w w .scrib http://w w w .scrib

Bottom of Form Signup

I don't have a Facebook account Top of Form


a7f1594423e697

default

email address (required) create username (required) password (required) Send me the Scribd Newsletter, and occasional account related communications. Sign Up Privacy policy You will receive email notifications regarding your account activity. You can manage these notifications in your account settings. We promise to respect your privacy. Bottom of Form Why Sign up? Discover and connect with people of similar interests.

Publish your documents quickly and easily.

Share your reading interests on Scribd and social sites.

Already have a Scribd account? Top of Form


a7f1594423e697

email address or username password Log In Trouble logging in?

Bottom of Form Login Successful Now bringing you back...

Back to Login Reset your password Please enter your email address below to reset your password. We will send you an email with instructions on how to continue. Top of Form
a7f1594423e697

Email address: You need to provide a login for this account as well. Login: Submit Bottom of Form Upload a Document Top of Form
Search Boo

Search Documents

Bottom of Form Follow Us! scribd.com/scribd twitter.com/scribd facebook.com/scribd About Press

Blog Partners Scribd 101 Web Stuff Scribd Store Support FAQ Developers / API Jobs Terms Copyright Privacy