Anda di halaman 1dari 11

Kecederaan Dalam Sukan

Esei

Pencegahan Kecederaan Dalam sukan


DEFINISI Pencegahan kecederaan - dalam kamus dewan edisi keempat , pencegahan kecederaan memberi maksud mencegah dari berlakunya kecederaan yang tidak diingini ketika melakukan aktiviti sukan.

PRINSIP PENCEGAHAN
1) Prinsip latihan Penambahan beban senaman secara beransur-ansurTempoh latihan Berlatih pada paras yang boleh dilakukan dan jangan berlatih hingga badan menjadi terlalu letih. Tempoh masa yang sesuai adalah 1 hingga 1 jam 30 minit sehari. Intensiti Motivasi Pengkhususan - Senaman yang dipilih haruslah khusus dan sesuai untuk mencapai tujuan dan objektif Relaksasi - Dapat mengurangkan ketegangan atau kelesuan Rutin 2) Memanaskan badan Tujuan - sediakan otot-otot untuk melakukan aktiviti serta kemahiran , melonggarkan otot-otot dan sendi-sendi yang tegang dan mencergaskan reaksi atau reflek atlet-atlet.

3) Ansur maju latihan Mengandungi latih tubi secara beransur-ansur bagi menyediakan atlet supaya kembali beraksi. Faedah ansur maju : memulihkan kecederaan meningkatkan perkembangan meningkatkan keyakinan diri 4) Aktiviti bagi menggelakkan kecederaan - Meninggikan suhu badan dengan berlari perlahan-lahan atau jogging, melunjur, berlari pecut, senaman khusus, memilih permainan yang sesuai kepada kebolehan atlet dan mengajar kemahiran asas.

5) Keselamatan kemudahan dan peralatan Berlaku sekirannya gelanggang atau kemudahan peralatan tidak sempurna dan tidak mengikut piawaian yang telah ditetapkan.Keadaan disekeliling gelanggang, padang dan dewan.

6) Peralatan perlindungan Alatan yang digunakan bagi melindungi diri atau anggota badan dari sebarang kecederaan semasa melakukan aktiviti sukan.Alatan perlindungan diri adalah sebahagian daripda peraturan sesuatu permainan tersebut. Penguatkuasaan peraturan akan menjamin ahli sukan mendapat kecederaan yang minimum sekiranya berlaku.

Pelaksanaan Prinsip Pencegahan Kecederaan


1. Menguasai teknik yang betul 2. Menguasai komponen-komponen kecergasan spesifik Latihan Fizikal betul 3. Menggunakan kemudahan dan pakaian yang sesuai- Etika yang betul 4. Peraturan dan penguatkuasaan undangundang- Patuh pada peraturan 5. Pengurusan Emosi yang betul

Heat Stroke (Strok haba)


Gejala : Menyerang secara tiba-tiba dan menyebabkan mangsa tidak sedarkan diri dalam beberapa minit. Sistem pendingin seseorang, yang dikendalikan oleh otak, telah berhenti bekerja, dan suhu dalaman telah naik ke titik di mana kerosakan otak atau kerosakan organ dalaman yang lain boleh menyebabkan (suhu boleh mencapai 105 + F).

Tanda - tanda (Heat Stroke)


-1. Pening kepala, pitam dan tidak selesa. -2. Lesu dan kebingungan. -3. Kulit kering, merah dan panas. -4. Darjah gerakbalas menurun dengan pantas. -5. Denyutan nadi yaqng penuih dan melantun. -6. Suhu badan lebih 40 darjah Celcius.

Cara-cara mengatasi(Heat Stroke)


Menyesuaikan diri dengan keadaan, cuaca dan suhu yang panas sekurang-kurangnya seminggu sebelum hari pertandingan. Minum air sebelum, semasa dan selepas sesuatu sesi latihan atau pertandingan. Pakaian diperbuat daripada 100% kapas adalah yang paling sesuai dalam cuaca yang panas. Pemakaian topi digalakkan bagi mengelakkan kehilangan 40% haba dibahagian kepala. Elak daripada berlatih dalam cuaca panas.

Kemudahan Peralatan Pertolongan Cemas


Keadaan disekolah jika anda seorang guru , bagaimana hendak menguruskan peralatan dan kemudahan untuk murid-murid. Rawatan Untuk Murid..? Sebagai guru juga macm ner nak setelkan

6 kitaran Kecederaan
1. Kenal pasti simtom2nya 2. Kurangkan pergerakan bahagian yang tercedera 3. Lakukan bantuan awal ikut kecederaan 4. Dapatkan rayatan susulan 5. Dapatkan rehat yang secukupnya mengikut kecederanan 6. Sesi latihan simulasi

Anda mungkin juga menyukai