Anda di halaman 1dari 13

1. Which of the following statement is incorrect ? (a) 95% of the countryss trade was through sea lanes.

So to protect the sea lanes, India launched INS Chennai the third missile destroyer of project - 15A. (b) Chennai is the third and last Kolkata class warship, It is propelled by four gas turbines, and is designed to achieve speeds in excess of 30 knots. (c) It is being built for the navy at the Garden rich Shipbuildersand Engineers Ltd. (Kolkata) (d) It will be fitted with the indigenous Supersonic Brah Mos surface to surface missile system. 1. (c) 2. SIMBEX is an annual naval exercise this was formalised in 1994. between India and ? (a) Sri Lanka (b) France (c) USA (d) Singapore 3. Consider the following Statements : 1. Cryogenic engines use liquid oxygen and liquid hydrogen at very low temperatures, 2. This technology is needed to put heavier, Communication Satellites in a geosynchronous transfer orbit with an apogee of 36,000 km and a perigee of 200 km. Which of the above statement is in correct ? (a) 1 Only (b) 2 Only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 4. The Liquid propulsion systems centre (LPSC) of the Indian space Research organisation (ISRO) is at ? (a) Mahendragiri (TamilNadu) (b) Bangalore (Karnataka) (c) Hydrabad (Andhra Prades) (d) Ahmedabad (Gujrat) 5. Consider the following statements : 1. GSLV- D3 has failed to put in orbit an advanced communication satellite calledGSTA-4. 2. The main high lights of GSAT-4 were its communication system in ka band. Its GAGAN Payload which would help in the landing accuracy of commercial aircraft at airports in India. 3. GAGAN Stands for GPS-aided Geo-Augmented navigation System. GPS is short for Global positioning system. Which of the above statement is/are wrong ? (a) 1Only (b) 2 Only (c) 3Only (d) Non of the above

6. Consider the following statements : 1. Cobalt - 60was leaked when a worker cut open a pece of metal in a Delhi market this cobalt-60 is used for medical purposes, industrial radiography for nondestructive testing and in the food processing industry for irradiation process. 2. TheAtomic EnergyRegulatoryBoard (AERB) ismeant tomaintain a Cradle to grave System to keep track of such equipment, including through on-site inspection. Which of the above statement is/are correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) None of the above. 7. In a break through the scientist have isolated an exotic radioactive gas which they claimwould make it easier to detect under ground nuclear tests from air samples. the name of this radioactive gas is ? (a) Xenon - 133. (b) Xenon - 135 (c) Nion - x - 133. (d) Nion - x - 135. 8. TheGardenReachshipbuilder andEngineerslimited hasbuilt the countrys firstAnti submarine warfare corvette (ASWC). The name of this corvette is ? (a) Andaman sea (b) Ganga Sagar (c) Kamorta (d) Kachu baria 9. MALABAR is a naval exercise between India and ? (a) Singapore (b) U.S.A (c) China (d) Britain 10. Consider the following Statements : 1. Brah Mos armed with su- 30MKI would be a game changer in the India ocean because it has a range of 290Kmand Can also travel at a top speed of mach 2.8 barely 3-4 metres above the sea Surface, the missilecannot be intercepted by anyKnown weapon system in the world. 2. Brah Mos Acrospace, a joint venture between India and Russia has started designing a hypersonic Verson of the Brahmos missile Brahmos - II Which of the above statement is / are correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

11. The Defence ministry announced plans tomake the Defence Research and Development organisation (DRDO)more accountable and leaner on the basis of the recommendationsmade by ? (a) V.K. Saraswat (b) Mr. Prabhat kumar (c) P. Rama Rao (d) P. Suryakant 12.The unionGovernment has given the approval for the setting up of an autonomous defence university that is expected to provide inputs to strategic policy making. This university will come up in ? (a) Gurgaon (Haryana) (b)Gaziabad (Uttar pradesh) (c)NewDelhi (d) Lucknow (Uttar pradesh) 13. The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)has set upaCommittee to studytheCapability of the nationalAerospaceLaboratory (NAL) tobuild Civil aircraft. The panel is headed by ? (a)V.K. Saraswat (b) K. Kasturirangan (c) A.P.J. Abdul Kalam (d) S. Ramakrishnan. 14. Consider the following Statements : 1. Agni - II is a Surface - to - surface intermediate range missile that can carrynuclear weapons and has a range ofmorethan 2000 km. 2. Themissile re-entry vehicle is madewith C a r b o n - CarbonComposits. towithstood very high temperatures of up to 3,000 degree Celsius. which of the above statements is/are correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 15. Recently whichCountry has Successfuly launched a rocket to probe the planet venus ? (a) China (b) U.S.A (c) European Space Agency (d) Japan 16. TheGaruda Series is ajointAir force exericisewhich started in 2003. In 2010, the singa pore Air force was a part of this exercise. The Garuda exercise is conducted between india and ? (a) U.S.A (b) France

(c) Russia (d) Japan 17. Consider the following statements : 1. Mediumrange surface - to- surface prithni-II ballistic missile is a single stage, liquid propelled missile, that is capable of striking targets at a maximum range of 350km. 2. The Prithvi is the first of the missiles developed under the countrys Integrated Guided missile development programme. It has nowtwovariants -Air force version (Prithvi-II) and Naval (Dhanush) both having a range of 350 km. Which of the above statement is/are Correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 18. C - 130 J Super Hercules is the Worlds most advanced airlifter. IndianAir Force has purchased six of these airlifter from ? (a) U.S.A (b) Russia (c) France (d) Israel 19. Vajra prahar is a bilateralmilitary exercise between India and ? (a) Banladesh (b) Sri Lanka (c) Russia (d) U.S.A 20. Shatrujeet and YudhAbhyas are the two bilateral military exericise between India and ? (a) France (b) Russia (c) U.S.A (d) Israel 21. Hand in Hand is a bilateral military war game between India and ? (a) China (b) Russia (c) France (d) U.S.A 22. Consider the following statements : 1. INSAT - 4 B satellite of the ISRO have developed a glitch power supply from one of its two solar -panels has been cut off, affecting telecast by several channels. 2. INSAT- 4 B, Built by the ISRO Satellite Centre in Bangalore, was put in orbit in March 2007 by an Ariane launch Vehicle from kourou in Franch Guyana.

Which of the above statement is/are in correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 23. Consider the following statements : 1. ISROs Polar Satellite launchVehicle (PSLV- C13) has successfully put five satellite in the orbit. 2. This was the 16th Consecutive Successful fight of PSLV. Which of the above statement is/are correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2. 24. The DRDO is building a new test range for its aeronautics missions for flight-testing sophisticated unmanned aerial vehicles (UAVs) air - to ground weapons, huge parachutes, light combat Aircraft Tejas, aerostates and also for testing electronic warfare system This new test range is in which state? (a) Solapur (Mharashtra) (b) Vishaka patnam (Andhra Pradesh) (c) Chitradurgo (Karnataka) (d) Nagapattinam (TamilNadu) 25. The 600 MW Loharing Pala power Project, Constructed byNTPCis innews recently. It is on the river of ? (a) Bhagirathi (b) Satluj (c) Chenab (d) Indus 26. Consider the following statements : 1. Indias Second moon mission, chandrayaan - II will carry Seven indigenous payloads. 2. TheRs. 425 Croremission isScheduled to be launched in 2013. 3. Chandryaan - 2, with a lift- off weight of 2, 650 kgwill be launched by GSLVfrom the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota. 4. ISROs physical Research Laboratory is in Ahmedabad. Which of the above statements are correct. (a) 1 and 4 (b) 2 and 4 (c) 1 2 and 4 (d) All of the above 27. Consider the following Statements : 1. The Fast Breeder test Reactor (FBTR) is at the heart of the Indira Gandhi Centre for

Atomic Research (IGCAR) at kalpakkam, and it is a forerunner to the second stage of the countrys nuclear power programme. 2. Fast Reactors use Fast (high energy) neutrons to sustain the fission process, in contrast to water colled reactors that use thermal (lowenergy) neutrons. Fast reactors are commonly known as breeders because they breed more fuel than they consume. Which of the above statements is /are correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 28. Consider the following statements regarding Indias Nuclear programme 1. In the first stage, India is using natural uranium as fuel to pressurised Heavy water Reactors (PHWR). 2. In the Second Stage, plutonium reprocessed from the spent fuel of the PHWRs, depleted uranium and thorium kept in the blanket form will be used as fuel to power a series of breeder reactors. Thorium used in the breeders gets converted into uranium- 233, a fissilematerial. 3. In the third stage, reactors will use thorium and uranium- 233 to generate electricity. 4. IndiasNuclear Fuel Complex is in Hydrabad. Which of the above statements are correct ? (a) 1 and 3, (b) 1, 3 and 4 (c) 1, 2, and 3 (d) All of the above 29. Indra is abilateralmilitary exercise between India and ? (a) Russia (b) U.S.A (c) France (d) None of the above. 30. Which of the following statement is incorrrect ? (a) Rustom I, a medium altitude and long- endurance UnmannedAerial Vehichle (UAV). (b) Lakshy (UAV) -A drone that is remotely piloted by a ground control station provides aerial subtargets for live fire training. (c) Nishant (UAV) is a Surveillance aircraft primarily tasked with intelligence gathering over enemy territory. (d) All the above UAV are developed by the Hydrabad - based Aeronautical Development Establishment (ADE). 31. Indradhanush is a bilateralAir Exercise between India and ? (a) U.S.A. (b) France

(c) U.K (d) Israel 32. Scorpian Submarins are built by the Mazagaaon Dock limited this is expected to be available to the Indian Navy in 2015. India got the scorpian Submarins from? (a) France (b) Russia (c) U.K. (d) Israel 33. What is Project 75-I ? (a) It is a project for building indigenousAWACS. (b) It is a project for developing Kaveri engine. (c) It is a project for developing Submarines. (d) It is a project for developingArjun- Mark II Tank 34. Connect 2Decode (C2D) Project is related with ? (a) It is related with the biological and genetic information relating to the mycobacterim tuberculosis (M+b) genome. (b) It is related with decoding of HYV virus. (c) It is related with the decoding of Bt brinjal and its effect on human health. (d) None of the above. 35. What is top kill operation ? (a) It is a military operation launched byNATO force in theAf-pak region to kill the top talibani leaders. (b) It is a military operation launched by the Israel force in theGaza area to kill the top hamas leaders. (c) It is the use of heavy drilling fluids that would be injected into the well to stemthe flowof oil and gas in the gulf ofmexico. (d) It is a military operation launched by the Indian force to kill the top naxal leaders. 36. Consider the following Statements : 1. Rare earth elements are a select group of 17 elements that are crucial tomany of the worldsmost advanced technologies, including missiles, mp3,mobile phones. 2. China is estimated to account for more than 95% of the global supply of rare earth elements. Which of the above statement is/are correct ? (a) I only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) None of the above 37. Consider the following statements : 1. Calcium carbide is generally used to ripen fruits. 2. ClalciumCarbide, PopularlyKnown asmasala, It has carcinogenic Properties and is used

in gas welding for steel goods. 3. Other way to ripen fruits is include dipping fruits in a solution of ethephon or exposing fruits to ethylene gas. Which of the above statements is / are correct ? (a) 1 an d 3 (b) 2 and 3 (c) All of the above (d) None of the above 38. India has joined theThirtyMetre Telescope (TMT) project, thenext generationastronomical observatory thatwill be located in ? (a) Hawaii (U.S.A) (b) Tegucigalpa (Honduras) (c) Managua ( Nicaragua) (d) Havana (Cuba) 39. Consider the following statements regardingThirty MetersTelescope (TMT) 1. The proposal to join the TMT Project was initiated by three Indian institutes engaged in astronomy . The IUCAA, The Indian Institute of Astrophysics (IIA) Bangalore, and the Aryabhata Research Institute of observational Sciences (ARIES) Nanital. 2. TMT is scheduled to begain operations in 2018. Which of the above statement is / are correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 40. Inwhich country the archeologists have uncovered an ancient clay fragment dating back some 3,400 years, the oldest ever sample ofwriting found ? (a) Jerusalem (Israel) (b) madurai (India) (c) Jakarta (Indonesia) (d) Athens (Greece) 41. Celebrating 15 years of mobility in India, which company has announced an initiative called project ujwal, It is to provide 100%house holdmobility in five villages inRaebareli. (a) Motorola (b) Nokia (c) Reliance (d) Tata 42. Consider the following statements : 1. The department of Atomic Energy (DAE) is get permission to locate the India- based neutrino observatory(INO) at singara in Nilgiri district in Tamil Nadu. 2. The INO is amajor underground experimental facility to study the elusive and nearlymass- less fundamental particles of nature called neutrinos.

Which of the above statement is /are in correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Nither 1 nor 2. 43. Consider the following statements regardingNagoya protocol ? 1. It is a new international treaty to ensure that the benefit of natural resources and their commercial derivatives were shared with local communities. 2. The protocol was Signed in the Japanese city of Nagoya, hence it is called Nagoya protocol. 3. United states one of the largest users of natural resources is not signed the protocol. 4. The next U.N. Summit on biodiversity is to be held in NewDelhi in 2012. Which of the above statements are correct ? (a) 1, 2, and 4 (b) 1, 2, and 3 (c) 2 and 3 (d) All of the above 44. The first Indian Scientific Expedition to the south pole was launched recently the name of the India station on the antarctic is ? (a) Maitri (b) Sarada (c) Sptami (d) Tawangi 45. Consider the following statements : 1. Synchrotron - a high energy electron - accelerator typically hundreds of metres in diameter, where electrons move at a high speeds close to the speed of light through a circular tunnel generating bright beams of electromagatic radiation. 2. Indian Institute of science is going to install the Synchrotron in its campus. Which of the above statement is/are in correct . (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 46.Match the following List I (wild life Sanctuary) A.Majthal wild life sanctuary B. Chambal river sanctuary C. Kolleru lake Sanctuary D. Narayan sagar sanctuary ABCD (a) 3 2 4 1 (b) 1 2 3 4

List II (States) 1.Andhra pradesh 2. Himachal pradesh 3. Rajas than 4.Gujrat

(c) 2 3 1 4 (d) 4 1 2 3 47. Which Indias national park has the highest density of tigers in the world ? previously this status was held byCorbett Tiger reserve. (a) Kaziranga (b) Manas (c) Sundarban (d) Pench 48. Olive ridley turtle lay their eggs, generally at the nesting site in ? (a) Goa Coast (b) Orissa Coast (c) Bengal Coast (d) Tamil NaduCoast 49. Consider the following statemens : 1. India has released its first green house gas emissions inventory Since 1994 - Showing a 30% fall in the emissions intensity of theGDP fromthat date till 2007. 2. The 30% drop in the emissions per unit of GDP boded well for Indias voluntary target of reducing emissions intensity further by 20 to 25 % by 2025 3. In per Capita terms, emissions rose from 1.4 tonnes to 1.7 tonnes without taking forestary compansations into account. Which of the above statements is/are Correct ? (a) 1 only (b) 1 and 3 only (c) 2 and 3 only (d) All of the above 50. What is REDD+ ? (a) It is theU.N.s programme for Reducing Emission from Deforestation and forest degradation. (b) It is the U.Ns programme for Research in Ecology in Developingworld. (c) It is a programme launched by theRed cross Society for making awarness of blood donation. (d) It is a programme launched by India for Reducing Emission in Defence sector. 51. Consider the following statements : 1. Jarawas people are lived inAndaman Island. 2. Jarawas people livedwith out contact with outsiders for probably about 55,000 years until 1998. Which of the above statement is/are correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

52. Consider the following statements : 1. Thenilgiri,Nanda Devi, Sundar bans, Gulf ofmannar, Pachmarhi, Nokrek and simlipal reserves have been included in a world network of biosphere reserves. 2. Biosphere reserves are sites recognised under theMan andBiosphere (MAB) Programme,which Innovate and demonstrate approaches to conservation and sustainable development. 3. In a biosphere reserve, a holistic approach is adoted for conservation of the core, buffer and transition areas to ensure sustainable development. Human occupants of the buffer and transition areas form an integral part of the reserve. 4. Great nicobar,manas and kanjan jangamight bedeclared biosphere reserve in India. Which of the above Statements are correct. (a) 1 and 4 (b) 1, 3 and 4 (c) 1, 2, and 3 (d) All of the above. 53. Consider the following statements regardingVulture conservation : 1. Over the past decade nearly99% of the vultures in India have been brought to the point of extinction with a veterinarydrug,Diclofenac,which leads to kidneyfailure. 2. The valture conservation Breeding centre (VCBC) is in Pinjore(Haryana),Rajabhatkhawa (WestBengal) and in Assam. Which of the above statements is/ are correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 54. Consider the following statements: 1. The Ministry of Environment and Forests and the defence Research and Development organisation have launched a major national initiative for Seabuckthorn cultivation in the high- altitude, cold desert ecosystems under the Leh declaration. 2. Sea buck thorn, also called the wounder plant and Ladakh gold hasmultipurposemedicinal and nutritional properties, and also helps in soil conservation and nitrogen fixation. 3. Long considered a hurble shrub of the himalayas, every part of the plant - fruit, leaf, twig, root and thorn- has been traditionally used for medicine, nutritional supplements, fuel and fencing. 4. The initiative is to be included in the submission on cold desert Ecosystems to beestablished under the green India mission- which is a part of the National Action plan on climate change. Which of the above statements are correct ? (a) 1, 2, and 3 (b) 2, 3, and 4 (c) 1 and 4 (d) All of the above

55. The2000-MWlowersubansiriHydro-Electricproject ofthe nationalHydroelectricpowercoporation(WHPC) is at ? (a) Assam (b) Arunachal Pradesh. (c) West Sengal (d) Bhutan. 56. Maththe following : List I (Grassland) A. Kuno - palpurwild life sanctuaries. B. Nauradehiwild life sanctuaries. C. Shahgarh Landscape D. Manas ABCD (a) 4 2 3 1 (b) 1 2 4 3 (c) 3 4 2 1 (d) 3 1 2 4

List II (State) 1.Assam 2.Rajasthan. 3.Madhy pradesh 4. Madhy pradesh

57. Consider the following statements : 1. Cheetah - the only large wild mammalian species that India has lost. 2. Cheetah will be reintroduced from middleEast, where NorthAfrican Cheetahs are bread. Which of the above statement is/ are incorrect ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 58. Consider the following statements: 1. The Energy and Resources Institute (TERI) based in New Delhi has developed Oilzapper technology for containing the oil leak that happened fromMSCchitra. 2. The process of using oilzapper technology is called bioremediation. In this process a combination of microbes or bacteria is used to clean the oil Spill. The microbes feed on oil and degrade it completely. These microbes die with in few hour and form food for other marineanimal. 3. Another method is chemical method where emulsifyers are Sprayed over the slick. It does not clean up the oil, but makes it invisible, 4. Other method is creating makeshift bioremediation tanks near the affected area. In this method the contaninated Sand has to be physically scooped out and shifted to the tanks.

Answers
2. (d) 3. (d) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (a) 8. (c) 9. (b) 10. (c) 11. (c) 12. (a) 13. (b) 14. (c) 15. (d) 16. (b) 17. (c) 18. (a) 19. (d) 20. (c) 21. (a) 22. (d) 23. (b) 24. (c) 25. (a) 26. (d) 27. (c) 28. (d) 29. (a) 30. (d) 31. (c) 32. (a) 33. (c) 34. (a) 35. (c) 36. (c) 37. (c) 38. (a) 39. (c) 40. (a) 41. (b) 42.

(c) 43. (d) 44. (a) 45. (d) 46. (c) 47. (a) 48. (b) 49. (d) 50. (a) 51. (c) 52. (d) 53. (c) 54. (d) 55. (b) 56. (c) 57. (c) 58. (d)