Anda di halaman 1dari 35

Exam Name___________________________________

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Acetic acid CH 3COOH, has an acid dissociation constant of 1.8 10-5. What is the conjugate base of acetic acid and what is its base dissociation constant? A) CH3CO 2 - , 5.6 10-10 B) CH3 C(OH)2+, 5.6 10-10 C) CH3COOH, 5.6 10-10 D) CH3 C(OH)2+, 5.6 104 2) 1)

2) What is the selenide ion concentration [Se2-] for a 0.200 M H2 Se solution that has the stepwise dissociation constants of Ka1 = 1.3 10-4 and Ka2 = 1.0 10-11 ? A) 1.0 10-11 M B) 1.3 10-4 M C) 2.6 10-5 M D) 5.1 10-3 M

In the following reaction the unshaded spheres represent H atoms.

3) Identify the BrMnsted-Lowry acid/base conjugate pairs. A) (1)/(4) and (2)/(3) 4) Identify the BrMnsted-Lowry bases. A) (2) and (3) B) (2) and (4) C) (1) and (3) D) (1) and (4) B) (1)/(3) and (2)/(4) C) (1)/(2) and (3)/(4)

3)

4)

5) A solution with a hydrogen ion concentration of 3.25 10-5 M is ________ and has a hydroxide ion concentration of ________. A) acidic, 3.08 10-10 M B) acidic, 3.08 10-9 M C) basic, 3.08 10-9 M D) basic, 3.08 10-10 M

5)

6) Which BrMnsted-Lowry acid has the strongest conjugate base? A) HBr B) HF C) HI D) HClO4

6)

7) Calculate the pH of a 0.100 M CH3 NH3 Cl solution. K b for methylamine, CH3 NH2 , is 3.7 10-4. A) 5.78 B) 8.22 C) 11.78 D) 2.22

7)

8) Methylamine CH3 NH2 , has a base dissociation constant of 3.7 10-4. What is the conjugate acid of methylamine and what is its acid dissociation constant? A) CH3NH 3 +, 2.7 10-11 B) CH3 NH2 - , 2.7 10-11 C) CH3NH 3 +, 3.7 10-4 D) CH3 NH3 +, 2.7 103

8)

9) Which one of the following salts, when dissolved in water, produces the solution with the lowest pH? A) NaI B) AlI3 C) KI D) MgI2

9)

10) Indicate all the BrMnsted-Lowry acids in the following chemical reaction HCl(aq) + H2 O(aq) H3 O+(aq) + Cl- (aq). A) HCl, H3 O+ C) HCl, H2 O, H 3O+ B) HCl, H2 O D) HCl, Cl -

10)

11) Ammonia NH3, has a base dissociation constant of 1.8 10-5. What is the conjugate acid of ammonia and what is its acid dissociation constant? A) NH2 - , 5.6 10-10 B) NH 4+, 1.8 10-5 C) NH4 +, 1.9 109 D) NH 4+, 5.6 10-10

11)

12) Aniline, (C6H5 NH2 , Kb = 4.3 10-10 at 25e C) is an industrially important amine used in the making of dyes. Determine the pH of an aniline solution made by dissolving 6.90 g of aniline in enough water to make 100 mL of solution. A) 9.50 B) 9.25 C) 4.75 D) 10.50

12)

13) What is the strongest base among the following? A) ClO2 B) ClO4-

13) C) ClO3 D) ClO-

The following pictures represent equal volumes of aqueous solutions of three acids HA (A = X, Y, or Z); water molecules have been omitted for clarity.

14) Arrange the acids in order of increasing value of Ka . A) Ka (HZ) < Ka (HY) < Ka (HX) C) Ka (HX) < Ka (HZ) < Ka (HY) B) Ka (HY) < Ka (HZ) < Ka (HX) D) Ka (HZ) < Ka (HX) < Ka (HY)

14)

15) Determine the acid dissociation constant for a 0.10 M acetic acid solution that has a pH of 2.87. Acetic acid is a weak monoprotic acid and the equilibrium equation of interest is CH3 COOH(aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + CH3 CO 2 -(aq). A) 1.3 10-2 B) 1.8 10-6 C) 1.3 10-3 D) 1.8 10-5

15)

16) A solution with a hydroxide ion concentration of 4.15 10-4 M is ________ and has a hydrogen ion concentration of ________. A) acidic, 2.41 10-10 M B) basic, 2.41 10-11 M C) acidic, 2.41 10-11 M D) basic, 2.41 10-10 M

16)

The following pictures represent solutions of three salts MA; water molecules have been omitted for clarity. Dotted spheres represent Ay- ions; gray spheres represent Mx+ ions; black spheres represent oxygen atoms; and unshaded spheres represent hydrogen atoms.

17) Which picture represents a neutral salt? A) (1) C) (3) 18) What is the pH of a 0.020 M Ba(OH)2 solution? A) 1.40 B) 12.60 C) 12.30 D) 1.70 B) (2) D) none of the above

17)

18)

19) When dissolved in water, which of the following compounds is an Arrhenius acid? A) NaF B) HCN C) NaOH D) CH3 CH2 OH

19)

20) From the following chemical reactions determine the relative BrMnsted-Lowry base strengths (strongest to weakest). HNO3 (aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + NO3 - (aq) HF(aq) + H2O(l) H3O+(aq) + F- (aq) A) F- > H2 O > NO 3C) HNO3 > H3O+ > HF B) F- > NO3 - > H2 O D) NO3 - > H2 O > F-

20)

21) What is the hydronium ion concentration of an acid rain sample that has a pH of 3.35? A) 4.47 10-4 M B) 3.35 M C) 2.24 10-11 M D) 10.65 M

21)

22) Of the elements indicated on the periodic table shown above, which forms the weakest binary acid, H2X or HX, where X = A, B, C, or D? A) A B) B C) C D) D

22)

23) The percent dissociation of acetic acid changes as the concentration of the acid decreases. A 100-fold decrease in acetic acid concentration results in a ________ fold ________ in the percent dissociation. A) 100, decrease B) 100, increase C) 10, increase D) 10, decrease

23)

24) Which one of the following can behave either as a BrMnsted-Lowry acid or a BrMnsted-Lowry base in an aqueous solution reaction? A) H3 PO4 B) HI C) HSO3 D) NH 3 25) What is the pH of a 2.4 M pyridine solution that has Kb = 1.9 10-9? The equation for the dissociation of pyridine is C5 H5N(aq) + H2 O(l) C5 H5 NH +(aq) + OH-(aq). A) 8.72 B) 9.83 C) 4.17 D) 10.83

24)

25)

26) What is the conjugate base of the BrMnsted-Lowry acid HPO4 2-? A) HPO4 2B) H3PO4 C) PO43D) H2 PO4 -

26)

27) What is the approximate pH of a solution X that gives the following responses with the indicators shown? Indicators methyl orange methyl red bromthymol blue phenolphthalein A) 4.8 - 6.0 HIn Inred-yellow red-yellow yellow-blue colorless-pink B) 6.0 - 7.6 pH range 3.2-4.4 4.8-6.0 6.0-7.6 8.2-10.0 C) 3.2 - 4.4 Solution X yellow yellow green colorless D) 8.2 - 10.0

27)

28) What is the hydronium ion concentration of a 0.100 M acetic acid solution with a Ka = 1.8 10-5? The equation for the dissociation of acetic acid is: CH3 CO 2H(aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + CH3 CO 2 - (aq). A) 1.3 10-3 M B) 4.2 10-3 M C) 4.2 10-2 M D) 1.3 10-2 M

28)

29) Vinegar is a 5.0% solution by weight of acetic acid (CH3 COOH) in water. Given that the pH for acetic acid is 2.41, the K a = 1.8 10-5 and assuming the density of vinegar to be 1.00 g/cm3 , what is the percent dissociation of acetic acid in vinegar? A) 4.0% B) 5.0% C) 0.47% D) 1.5%

29)

30) Identify the conjugate acid/base pairs present in an aqueous solution of hydrogen sulfate ion, HSO4 -. A) H2 SO4 /HSO4 - and H2 O/OHC) HSO4- /H2 O and H2 SO4 /OHB) HSO4 - /H2 O and H 3O+/SO4 2D) HSO4 - /SO4 2- and H3O+/H2O

30)

The following pictures represent solutions of three salts MA; water molecules have been omitted for clarity. Dotted spheres represent Ay- ions; gray spheres represent Mx+ ions; black spheres represent oxygen atoms; and unshaded spheres represent hydrogen atoms.

31) Which picture represents a basic salt? A) (1) C) (3) B) (2) D) none of the above

31)

32) What is the pH of a 0.10 M H 2Se solution that has the stepwise dissociation constants Ka1 = 1.3 10-4 and K a2 = 1.0 10-11 ? A) 2.44 B) 5.50 C) 4.89 D) 3.89

32)

33) What is the hydroxide ion concentration of a lye solution that has a pH of 11.20? A) 1.58 10-3 M B) 2.80 M C) 6.31 10-12 M D) 11.20 M 34) Calculate the hydronium ion concentration in an aqueous solution that contains 2.50 10-3 M in hydroxide ion? A) 4.00 10-12 M B) 5.00 10-12 M C) 4.00 10-11 M D) 4.00 10-10 M

33)

34)

35) Calculate the concentration of bicarbonate ion, HCO3 -, in a 0.040 M H 2 CO 3 solution that has the stepwise dissociation constants K a1 = 4.3 10-7 and K a2 = 5.6 10-11 . A) 4.3 10-7 M B) 1.7 10-8 M C) 5.6 10-11 M D) 1.3 10-4 M

35)

36) What is the pH of a solution prepared by mixing 100.00 mL of 0.20 M HCl with 50.00 mL of 0.10 M HCl? Assume that the volumes are additive. A) 0.15 B) 1.70 C) 0.78 D) 0.52

36)

37) Which one of the following species acts as an acid in water? A) NaH B) NH4 + C) C6 H6

37) D) CH3 NH 2

38) Of the elements indicated on the periodic table shown above, which forms the weakest oxoacid acid with the formula H2 XO3 or HXO3, where X = A, B, C, or D? A) A B) B C) C D) D

38)

39) Identify the Lewis acid that acts as a reactant in the following reaction Fe(H2 O) 63+(aq) + 6 CN- (aq) Fe(CN)6 3-(aq) + 6 H2 O(l). A) Fe(H2 O)6 3+ B) H2O C) CND) Fe3+

39)

40) A solution with a hydroxide ion concentration of 4.15 10-4 M is ________ and has a hydrogen ion concentration of ________. A) basic, 2.41 10-10 M B) acidic, 2.41 10-11 M C) acidic, 2.41 10-10 M D) basic, 2.41 10-11 M

40)

41) Determine the acid dissociation constant for a 0.010 M nitrous acid solution that has a pH of 2.70. Nitrous acid is a weak monoprotic acid and the equilibrium equation of interest is HNO2 (aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + NO2 - (aq). A) 4.0 10-4 B) 5.0 10-4 C) 8.0 10-3 D) 2.0 10-3

41)

42) Which of the above pictures represents a solution of a weak diprotic acid H2A for which Ka1 >> Ka2? (Water molecules have been omitted for clarity.) A) picture (a) B) picture (b) C) picture (c) D) picture (d)

42)

43) What is the strongest acid among the following? A) H2 O B) HF C) H2 S D) HCl

43)

44) Which of the above pictures represents a solution of a diprotic acid H2 A for which Ka1 = and Ka2 is exceptionally small. (Water molecules have been omitted for clarity.) A) picture (a) B) picture (b) C) picture (c) D) picture (d)

44)

45) What is the hydroxide ion concentration and the pH for a hydrochloric acid solution that has a hydronium ion concentration of 1.50 10-4 M? A) 6.67 10-10 M, 9.18 B) 6.67 10-11 M, 3.82 C) 6.67 10-10 M, 4.82 D) 6.67 10-11 M, 10.18

45)

46) What is the pH of a solution prepared by diluting 25.00 mL of 0.020 M Ba(OH)2 with enough water to produce a total volume of 250.00 mL? A) 2.40 B) 11.60 C) 11.30 D) 2.70

46)

47) A BrMnsted-Lowry acid is best defined as a substance that can A) accept a hydroxide ion. C) accept a proton. B) donate a proton. D) donate a hydroxide ion.

47)

48) Calculate the pH of a 0.200 M NaCH3 CO 2 solution. Ka for acetic acid, CH3 CO 2 H, is 1.8 10-5. A) 4.98 B) 11.28 C) 2.72 D) 9.02

48)

The following pictures represent equal volumes of aqueous solutions of three acids HA (A = X, Y, or Z); water molecules have been omitted for clarity.

49) Arrange the acids in order of increasing value of percent dissociation. A) HZ < HX < HY B) HY < HZ < HX C) HX < HZ < HY D) HZ < HY < HX

49)

50) What is the hydronium ion concentration of an acid rain sample that has a pH of 3.15? A) 3.15 M B) 7.08 10-4 M C) 1.41 10-11 M D) 10.85 M 51) What is the pH of a solution made by mixing 100.0 mL of 0.10 M HNO3 , 50.0 mL of 0.20 M HCl, and 100.0 mL of water? Assume that the volumes are additive. A) 1.10 B) 0.30 C) 1.00 D) 0.82

50)

51)

52) An acidic solution at 25e C will have a hydronium ion concentration ________ and a pH value ________. A) [H3 O+] > 1 10-7 M, pH > 7.00 B) [H3 O+] > 1 10-7 M, pH < 7.00 C) [H3 O+] < 1 10-7 M, pH < 7.00 D) [H3 O+] < 1 10-7 M, pH > 7.00

52)

53) Of the elements indicated on the periodic table shown above, which forms the strongest oxoacid acid with the formula H2 XO3 or HXO3, where X = A, B, C, or D? A) A B) B C) C D) D

53)

The following pictures represent aqueous solutions of three acids HA (A = X, Y, or Z); water molecules have been omitted for clarity.

54) Which acid has the smallest value of Ka ? A) HZ C) HX B) HY D) All have the same Ka value.

54)

55) From the following chemical reactions determine the relative BrMnsted-Lowry acid strengths (strongest to weakest). HClO4 (sol) + CH3 COOH(l) CH3 C2 (OH)2 +(sol) + ClO4- (aq) H2SO4(sol) + CH3 COOH(l) CH3 C(OH)2 +(sol) + HSO4 -(sol) A) HClO4 > H2 SO4 > CH3 C(OH)2 + C) HClO4 > CH3 COOH > H2SO4 56) What is the strongest acid among the following? A) H2 SO4 B) H2SO3 C) H2 SeO4 D) H2 SeO3 B) HClO4 > H2SO4 > CH3 COOH D) HClO4 > CH3 C(OH)2 + > H2 SO4

55)

56)

57) Calculate the pH of a 0.20 M H2 SO3 solution that has the stepwise dissociation constants Ka1 = 1.5 57) 10-2 and K a2 = 6.3 10-8. A) 2.52 B) 1.82 C) 1.26 D) 1.32

10

The following pictures represent aqueous solutions of binary acids of the type HA where the water molecules have been omitted for clarity.

58) Arrange the acids in order of increasing acid strength. A) D < C < B < A B) D < A < C < B C) D < C < A < B D) D < B < A < C

58)

59) What are the BrMnsted-Lowry bases in the following chemical reaction C5 H5N(aq) + H 2 O(l) C5 H5 NH+(aq) + OH-(aq)? A) C5 H5 N, H2 O C) C5 H5 N, C 5 H5 NH + B) C5 H5 N, OHD) C5 H5 N, H2O, OH-

59)

60) Calculate the pH of a 0.020 M carbonic acid solution, H2 CO 3(aq), that has the stepwise dissociation constants Ka1 = 4.3 10-7 and Ka2 = 5.6 10-11 . A) 10.25 B) 4.03 C) 1.70 D) 6.37

60)

61) What is the pH of a solution prepared by mixing 100.00 mL of 0.020 M Ca(OH)2 with 50.00 mL of 0. 100 M NaOH? Assume that the volumes are additive. A) 12.78 B) 13.25 C) 12.95 D) 12.67

61)

62) Determine the ammonia concentration of an aqueous solution that has a pH of 11.50. The equation for the dissociation of NH3 (Kb = 1.8 10-5) is NH 3(aq) + H2O(l) NH4 +(aq) + OH- (aq) A) 2.5 M B) 3.2 10-3 M C) 5.7 10-3 M D) 0.55 M

62)

63) What is the hydronium ion concentration of a 0.100 M hypochlorous acid solution with Ka = 3.5 10-8? The equation for the dissociation of hypochlorous acid is: HOCl(aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + OCl-(aq). A) 5.9 10-5 M B) 1.9 10-4 M C) 5.9 10-4 M D) 1.9 10-5 M

63)

64) What is the pH of a 0.30 M pyridine solution that has a Kb = 1.9 10-9 ? The equation for the dissociation of pyridine is C5 H5N(aq) + H2 O(l) C5 H5 NH +(aq) + OH-(aq)? A) 4.62 B) 10.38 C) 8.72 D) 9.38

64)

11

65) Arrange the following 0.10 M aqueous solutions in order of increasing pH NaOH, HBr, NaCH3 CO 2 , KBr, NH4 Br. A) NaOH, NaCH 3 CO 2 , KBr, NH4 Br, HBr C) NaOH, NaCH 3 CO 2 , NH4 Br, KBr, HBr B) HBr, NH4 Br, KBr, NaCH3 CO 2 , NaOH D) HBr, KBr, NH4 Br, NaCH3 CO 2 , NaOH

65)

66) The compound BF3 can be described as a(n) ________. A) Lewis base C) Lewis acid B) Arrhenius acid D) BrMnsted-Lowry acid

66)

67) Which one of the following salts, when dissolved in water, produces the solution with the highest pH? A) NaHSO4 B) MgO C) LiClO4 D) CH3 NH 3I

67)

68) Which one of the following is expected to be the strongest Lewis acid? A) Fe+ B) Fe3+ C) Fe2+ 69) For Cu2+ and CO2 , which will behave as a Lewis acid toward OH- in water? A) only CO2 C) Cu2+ and CO2 B) only Cu2+ D) neither Cu2+ nor CO2

68) D) Fe 69)

70) CO 2 reacts with H2O to form HCO3- and H+. Which picture below correctly represents the curved arrow notation for the initial Lewis acid-Lewis base interaction in this reaction; what is the Lewis acid and the Lewis base?

70)

A) Picture (2) is correct; CO2 is the Lewis acid and H2 O is the Lewis base. B) Picture (1) is correct; CO2 is the Lewis acid and H2 O is the Lewis base. C) Picture (1) is correct; H2 O is the Lewis acid and CO2 is the Lewis base. D) Picture (2) is correct; H2 O is the Lewis acid and CO2 is the Lewis base.

12

The following pictures represent aqueous solutions of three acids HA (A = X, Y, or Z); water molecules have been omitted for clarity.

71) Arrange the three acids in order of increasing acid strength. A) HY < HZ < HX B) HZ < HY < HX C) HZ < HX < HY D) HX < HZ < HY

71)

72) Potassium hydrogen phthalate (molar mass = 204.2 g/mol)is one of the most commonly used acids for standardizing solutions containing bases. KHP is a monoprotic weak acid with Ka = 3.91 10-6. Calculate the pH of the solution that results when 0.80 g of KHP is dissolved in enough water to produce 25.0 mL of solution. A) 5.41 B) 1.95 C) 4.60 D) 3.11

72)

73) Determine the ammonia concentration of an aqueous solution that has a pH of 11.00. The equation for the dissociation of NH3 (Kb = 1.8 10-5) is NH3 (aq) + H2 O(l) NH4 +(aq) + OH- (aq). A) 1.8 10-2 M B) 0.055 M C) 1.0 10-3 M D) 3.0 M

73)

74) Which one of the following salts, when dissolved in water, produces the solution with the highest pH? A) MgO B) CH3 NH3 I C) LiClO4 D) NaHSO4

74)

75) What is the pH of a solution prepared by diluting 50.00 mL of 0.10 M HCl with enough water to produce a total volume of 100.00 mL? A) 2.00 B) 2.60 C) 1.00 D) 1.30

75)

13

76) From the following chemical reactions determine the relative BrMnsted-Lowry base strengths (strongest to weakest). 2 NaH(s) + H2 O(l) 2 NaOH + H2 (g) NH3 (aq) + H2 O(l) NH4 +(aq) + OH- (aq) A) OH- > NH3 > HC) H- > OH- > NH3 B) OH- > H- > NH3 D) H- > NH3 > OH-

76)

The following pictures represent aqueous solutions of three acids HA (A = X, Y, or Z); water molecules have been omitted for clarity.

77) Which acid solution has the lowest pH? A) HX C) HY B) HZ D) All have the same pH.

77)

In the following reaction the unshaded spheres represent H atoms.

78) Identify the BrMnsted-Lowry acids. A) (2) and (3) B) (1) and (4) C) (1) and (3) D) (2) and (4)

78)

14

79) What is the strongest acid among the following? A) Cl3 CCOOH B) CH3 COOH C) Cl2 CHCOOH D) ClCH2COOH

79)

80) Which one of the following salts, when dissolved in water, produces the solution with a pH closest to 7.00? A) NaHSO4 B) NH4 Cl C) RbI D) BaO

80)

81) What is the hydronium ion concentration of a 0.200 M acetic acid solution with K a = 1.8 10-5? The equation for the dissociation of acetic acid is: CH3 CO 2H(aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + CH3 CO 2 - (aq). A) 4.2 10-2 M B) 4.2 10-3 M C) 1.90 10-3 M D) 1.90 10-2 M

81)

82) At 25eC, the pH of a vinegar solution is 2.60. What are the values of [H3 O+] and [OH-] in the solution? A) 3.99 10-12 M, 2.51 10-3 M B) 2.51 10-3 M, 3.99 10-12 M C) 2.60 M, 11.40 M D) 2.51 10-3 M, 11.40 M

82)

83) Benzoic acid (C6 H5COOH = HBz) solutions are sometimes used in experiments to determine the molarity of basic solution of unknown concentration. What is the pH of a 0.100 M solution of benzoic acid if K a = 6.5 10-5 and the equilibrium equation of interest is HBz(aq) + H2O(l) H3O+(aq) + Bz- (aq). A) 2.59 B) 5.19 C) 1.00 D) 4.19

83)

84) Calculate the pH of a 0.40 M H2 SO3 , solution that has the stepwise dissociation constants Ka1 = 1.5 10-2 and Ka2 = 6.3 10-8. A) 1.11 B) 2.22 C) 1.82 D) 1.15

84)

85) Which one of the following is least able to behave as a Lewis base? A) CH3NH 2 B) (CH3 )3NH + C) (CH3 )3 N

85) D) (CH3 )2 NH

86) Of the elements indicated on the periodic table shown above, which forms the strongest binary acid, H2 X or HX, where X = A, B, C, or D? A) A B) B C) C D) D

86)

15

87) Calculate the pH of a 0.020 M carbonic acid solution, H2 CO 3(aq), that has the stepwise dissociation constants Ka1 = 4.3 10-7 and Ka2 = 5.6 10-11 . A) 6.37 B) 1.70 C) 4.03 D) 10.25

87)

The following pictures represent aqueous solutions of binary acids of the type HA where the water molecules have been omitted for clarity.

88) Determine the strongest acid of the set. A) A B) B C) C D) D

88)

89) From the following chemical reactions determine the relative BrMnsted-Lowry acid strengths (strongest to weakest). HCl(aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + Cl-(aq) HCN(aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + CN- (aq) A) HCl > H3 O+ > HCN C) H3 O+ > HCl > HCN B) HCl > HCN > H3O+ D) HCN > H3 O+ > HCl

89)

90) When dissolved in water, which compound is generally considered to be an Arrhenius acid? A) K CN B) NaOH C) CH3 OH D) H2 CO 3

90)

91) Which one of the following salts, when dissolved in water, produces the solution with the highest pH? A) KCl B) KBr C) KI D) KF

91)

92) Dihydrogen phosphate H2PO4 -, has an acid dissociation constant of 6.2 10-7. What is the conjugate base of H2 PO4 - and what is its base dissociation constant? A) HPO4 2-, 1.6 106 C) HPO4 2-, 1.6 10-8 B) H3 PO4 , 1.6 10-8 D) H3 PO4 , 1.6 106

92)

93) Calculate the pH of a of 0.100 M KBrO solution. Ka for hypobromousacid, HBrO, is 2.0 10-9. A) 9.15 B) 3.15 C) 4.85 D) 10.85

93)

16

94) What are the BrMnsted-Lowry acids in the following chemical reaction HBr(sol) + CH3COOH(sol) CH3 C(OH)2 +(sol) + Br-(sol)? A) CH3COOH, BrC) CH3COOH, CH3 C(OH)2+ 95) Identify the set of Lewis acids. A) BH3 , BF3, Cu 2+, CO2 C) H3 PO4, H2PO4 -, HPO4 2-, PO4 3B) HBr, CH 3 C(OH)2 + D) HBr, CH 3 COOH

94)

95) B) CH3 - , NH2- , OH - , FD) Cl- , OH - , NH3 , H2 O 96)

96) What is the selenide ion concentration [Se2-] for a 0.100 M H2 Se solution that has the stepwise dissociation constants of Ka1 = 1.3 10-4 and Ka2 = 1.0 10-11 ? A) 1.0 10-11 M B) 1.3 10-5 M C) 1.3 10-4 M D) 3.6 10-3 M

The following pictures represent aqueous solutions of three acids HA (A = X, Y, or Z); water molecules have been omitted for clarity.

97) Which acid, if any, is a strong acid? A) All are strong acids. C) HX and HZ B) HY D) None are strong acids.

97)

98) What is the pH of a solution prepared by dissolving 0.75 grams of solid CaO (lime) in enough water to make 2.00 L of aqueous Ca(OH)2 (limewater)? CaO(s) + H2 O(l) Ca2+(aq) + 2 OH- (aq) A) 11.83 B) 1.87 C) 2.17 D) 12.13

98)

17

99) Which of the following are weak diprotic acids? A) carbonic acid - H2CO 3 , oxalic acid - H2 C2 O4 , sulfurous acid - H2 SO3 B) hydrocyanic acid - HCN, sulfuric acid - H2SO4, phosphoric acid - H3 PO4 C) carbonic acid - H2CO 3 , hydrosulfuric acid - H2 S, acetic acid - CH3 COOH D) formic acid - HCOOH, acetic acid CH3 COOH, benzoic acid C6 H5 COOH In the following reaction the unshaded spheres represent H atoms.

99)

100) Identify the BrMnsted-Lowry acids. A) (1) and (3) B) (2) and (3) C) (2) and (4) D) (1) and (4)

100)

101) What are the conjugate acid-base pairs in the following chemical reaction NH3 (aq) + H2 O(l) NH4 +(aq) + OH- (aq)? A) NH3 and NH4 + C) NH3 , NH4 + and H2 O, OHB) NH 3, OH - and H2 O, NH4 + D) NH 3, H2O and NH4 +, OH -

101)

102) Potassium hydrogen phthalate (molar mass = 204.2 g/mol) is one of the most commonly used acids for standardizing solutions containing bases. KHP is a monoprotic weak acid with Ka = 3.91 10-6. Calculate the pH of the solution that results when 0.40 g of KHP is dissolved in enough water to produce 25.0 mL of solution. A) 3.26 B) 4.30 C) 2.10 D) 5.41

102)

103) What statement is most consistent for an acid with a pH = 3? A) half a strong as an acid with a pH = 5 B) one hundred times as strong as an acid with a pH = 5 C) twice as strong as an acid with a pH of 5 D) one one-hundredth as strong as an acid with a pH of 5 104) Calculate the hydroxide ion concentration in an aqueous solution that contains 3.50 10-3 M in hydronium ion. A) 2.86 10-12 M B) 2.86 10-4 M C) 3.50 10-12 M D) 2.86 10-11 M 105) What is the pH of a 0.10 M H2Se solution that has the stepwise dissociation constants Ka1 = 1.3 10-4 and K a2 = 1.0 10-11 ? A) 2.44 B) 5.50 C) 4.89 D) 3.89

103)

104)

105)

18

106) What is the pH of a solution prepared by diluting 25.00 mL of 0.10 M HCl with enough water to produce a total volume of 100.00 mL? A) 2.00 B) 1.60 C) 3.20 D) 1.00

106)

107) If the ionization constant of water, Kw, at 40eC is 2.92 10-14 then what is the hydronium ion concentration for a neutral solution? A) [H3 O+] < 1.71 10-7 M B) [H3 O+] > 1.71 10-7 M C) [H3 O+] > 1.00 10-7 M D) [H3 O+] = 1.71 10-7 M

107)

108) What is the relationship between Ka and Kb at 25e C for a conjugate acid base pair? A) Kb/Ka = 1 10-14 C) Ka Kb = 1 10-14 B) Ka /Kb = 1 10-14 D) Ka + Kb = 1 10-14

108)

The following pictures represent aqueous solutions of three acids HA (A = X, Y, or Z); water molecules have been omitted for clarity.

109) Which acid has the lowest percent dissociation? A) HZ C) HX B) HY D) All have the same percent dissociation.

109)

110) A solution with a hydrogen ion concentration of 3.25 10-2 M is ________ and has a hydroxide concentration of ________. A) acidic, 3.08 10-12 M B) acidic, 3.08 10-13 M C) basic, 3.08 10-13 M D) basic, 3.08 10-12 M

110)

19

The following pictures represent solutions of three salts MA; water molecules have been omitted for clarity. Dotted spheres represent Ay- ions; gray spheres represent Mx+ ions; black spheres represent oxygen atoms; and unshaded spheres represent hydrogen atoms.

111) Which picture represents an acidic salt? A) (1) C) (3) B) (2) D) none of the above

111)

112) What is the percent dissociation of a benzoic acid solution with pH = 2.59? The acid dissociation constant for this monoprotic acid is 6.5 10-5. A) 2.5% B) 0.50% C) 3.5% D) 1.5%

112)

113) Calculate the pH for an aqueous solution of acetic acid that contains 2.15 10-3 M hydronium ion. A) 2.67 B) 11.33 C) 2.15 10-3 D) 4.65 10-12

113)

The following pictures represent equal volumes of aqueous solutions of three acids HA (A = X, Y, or Z); water molecules have been omitted for clarity.

114) Arrange the conjugate bases (A- = X- , Y-, or Z- ) in order of increasing base strength. A) Z- < Y- < XB) X- < Z- < YC) Z- < X- < YD) Y - < Z- < X115) What is the strongest acid of the following? A) HOBr C) HOCl B) HOI D) All are equivalent.

114)

115)

116) Calculate the pH for an aqueous solution of pyridine that contains 2.15 10-4 M hydroxide ion. A) 4.65 10-11 B) 2.15 10-4 C) 10.33 D) 3.67

116)

20

117) An acidic solution at 25e C has A) [H3 O+] = [OH-] > 1 10-7 M. C) [H3 O+] > 1 10-7 M > [OH- ].

117) B) [H3 O+] < 1 10-7 M > [OH- ]. D) [H3 O+] > [OH- ] > 1 10-7 M. 118) D) F119)

118) Which BrMnsted-Lowry base has the strongest conjugate acid? A) CNB) CH3 CO 2C) NO3 -

119) Calculate the concentration of bicarbonate ion, HCO3 -, in a 0.010 M H2 CO 3 solution that has the stepwise dissociation constants K a1 = 4.3 10-7 and K a2 = 5.6 10-11 . A) 5.6 10-11 M B) 4.3 10-7 M C) 6.6 10-5 M D) 4.3 10-9 M

120) If an equal number of moles of the weak acid CH3 CO 2 H and the strong base KOH are added to water, is the resulting solution acidic, basic, or neutral? A) neutral B) basic C) acidic D) There is insufficient information provided to answer this question. 121) What is the pH of a solution prepared by dissolving 0.15 gram of solid CaO (lime) in enough water to make 2.00 L of aqueous Ca(OH)2 (limewater)? CaO(s) + H2 O(l) Ca2+(aq) + 2 OH- (aq) A) 2.57 B) 11.43 C) 11.13 D) 2.87

120)

121)

21

122) The following pictures represent solutions of three salts NaA (A- = X- , Y- , or Z-); water molecules and Na + ions have been omitted for clarity. Arrange the three A- ions in order of decreasing base strength.

122)

A) X- > Y- > Z-

B) X- > Z- > Y-

C) Z- > Y- > XZ-

D) Y - > Z- > X123)

123) From the following chemical reactions determine the relative BrMnsted-Lowry acid strengths (strongest to weakest). HClO4 (aq) + H2 O(l) H3O+(aq) + ClO4 - (aq) HNO2 (aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + NO2 - (aq) A) H3 O+ > HNO2 > HClO4 C) H3 O+ > HClO4 > HNO2 B) HClO4 > H3O+ > HNO2 D) HClO4 > HNO2 > H3 O+

124) Calculate the hydroxide ion concentration in an aqueous solution that contains 3.50 10-3 M in hydronium ion? A) 2.86 10-4 M B) 2.86 10-11 M C) 3.50 10-12 M D) 2.86 10-12 M 125) What is the strongest acid among the following? A) HBr B) HF C) HCl D) HI

124)

125)

22

The following pictures represent equal volumes of aqueous solutions of three acids HA (A = X, Y, or Z); water molecules have been omitted for clarity.

126) Arrange the acids in order of increasing acid strength. A) HZ < HY < HX B) HZ < HX < HY C) HY < HZ < HX D) HX < HZ < HY

126)

127) What is the hydronium ion concentration of a 0.100 M hypochlorous acid solution with Ka = 3.5 10-8? The equation for the dissociation of hypochlorous acid is: HOCl(aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + OCl-(aq). A) 1.9 10-5 B) 1.9 10-4 C) 5.9 10-5 D) 5.9 10-4

127)

128) SO3 reacts with H2 O to form H2 SO4 . Which picture below correctly represents the curved arrow notation for the initial Lewis acid-Lewis base interaction in this reaction; what is the Lewis acid and the Lewis base?

128)

A) Picture (2) is correct; SO3 is the Lewis acid and H2 O is the Lewis base. B) Picture (2) is correct; H2 O is the Lewis acid and SO3 is the Lewis base. C) Picture (1) is correct; H2 O is the Lewis acid and SO3 is the Lewis base. D) Picture (1) is correct; SO3 is the Lewis acid and H2 O is the Lewis base. 129) Calculate the pH of a 0.100 M CH3 NH3 Cl solution. K b for methylamine, CH3 NH2 , is 3.7 10-4. A) 5.78 B) 11.78 C) 8.22 D) 2.22 130) D) CH4 129)

130) Which acid of the following set has the strongest conjugate base? A) HF B) NH3 C) H2 O

23

131) Para-Aminobenzoic acid (PABA), p-H 2 NC6H4 (COOH), is used in some sunscreens and hair conditioning products. Calculate the pH of an aqueous solution with [PABA] = 0.030 M and Ka = 2.2 10-5. A) 6.18 B) 1.52 C) 4.66 D) 3.09

131)

132) Which of the following BrMnsted-Lowry acids does not behave as a strong acid when it is dissolved in water? A) HBr B) HCl C) HClO4 D) HNO2

132)

133) Write a balanced equation for the dissociation of the BrMnsted-Lowry acid HSO4 - in water. A) HSO4- (aq) + H2 O(l) H2 SO4 (aq) + OH- (aq) B) HSO4- (aq) + H2 O(l) SO3 (g) + OH- (aq) + H2 O(l) C) HSO4- (aq) + H2 O(l) SO4 2-(aq) + H3 O+(aq) D) HSO4- (aq) + H2 O(l) SO3 2-(aq) + OH- (aq) 134) What is the pH of a solution prepared by mixing 100.00 mL of 0.020 M Ca(OH)2 with 50.00 mL of 0.100 M NaOH? Assume that the volumes are additive. A) 13.25 B) 12.78 C) 12.95 D) 12.67

133)

134)

135) What is the weakest acid among the following? A) H2 S B) HCl C) SiH 4 D) PH3

135)

136) What is the second stepwise equilibrium constant expression for phosphoric acid H3 PO4? A) Ka2 = ([H3O+][HPO4 2-])/([H2 PO4- ]) C) Ka2 = ([H3O+]2[HPO4 2-])/([H3 PO4 ]) B) Ka2 = ([H3 O+]3[PO43-])/([H3PO4 ]) D) Ka2 = ([H3 O+][H 2 PO4- ])/([H3 PO4 ])

136)

The following pictures represent equal volumes of aqueous solutions of three acids HA (A = X, Y, or Z); water molecules have been omitted for clarity.

137) Arrange the conjugate bases (A- = X- , Y-, or Z- ) in order of increasing value of K b. A) Kb(X- ) < K b(Z-) < Kb(Y- ) C) Kb(Z- ) < K b(X-) < Kb(Y- ) 138) What is the strongest acid among the following? A) H2 O B) H2Te 24 C) H2 S D) H2 Se B) Kb(Y- ) < Kb(Z- ) < Kb(X- ) D) Kb(Z- ) < Kb(Y- ) < Kb(X- )

137)

138)

139) What is the hydronium ion concentration and the pH for an aqueous solution of NH3 that has a hydroxide ion concentration of 2.25 10-3 M? A) 4.44 10-12 M, 2.65 C) 4.44 10-11 M, 3.65 B) 4.44 10-12 M, 11.35 D) 4.44 10-11 M, 10.35

139)

The following pictures represent equal volumes of aqueous solutions of three acids HA (A = X, Y, or Z); water molecules have been omitted for clarity.

140) Arrange the acids in order of increasing pH. A) HY < HZ < HX B) HZ < HY < HX C) HX < HZ < HY D) HZ < HX < HY

140)

141) BF3 and NH3 undergo a Lewis acid-base reaction forming an adduct. Which picture below correctly represents the curved arrow notation for the initial Lewis acid-Lewis base interaction in this reaction; what is the Lewis acid and the Lewis base?

141)

A) Picture (2) is correct; BF3 is the Lewis acid and NH3 is the Lewis base. B) Picture (1) is correct; NH3 is the Lewis acid and BF3 is the Lewis base. C) Picture (4) is correct; BF3 is the Lewis acid and NH3 is the Lewis base. D) Picture (3) is correct; NH3 is the Lewis acid and BF3 is the Lewis base.

25

142) What is the hydronium ion concentration and the pH for an aqueous solution of NH3 that has a hydroxide ion concentration of 2.25 10-3 M? A) 4.44 10-12 M and 11.35 C) 4.44 10-12 M and 2.65 143) An Arrhenius base is best defined as a A) substance that dissociates in water to produce aqueous hydroxide ions. B) hydroxide acceptor. C) substance that dissociates in water to produce aqueous hydrogen ions. D) proton donor. 144) Identify the Lewis acid that acts as a reactant in the following reaction Co(H 2 O)6 3+(aq) + 6 NH3 (aq) Co(NH 3)6 3+(aq) + 6 H2 O(l). A) NH3 B) Co(H 2 O)6 3+ C) Co3+ D) H2 O B) 4.44 10-11 M and 3.65 D) 4.44 10-11 M and 10.35

142)

143)

144)

145) Which one of the following salts, when dissolved in water, produces the solution with a pH closest to 7.00? A) NH4 I B) CsCl C) Na2 O D) KHCO3

145)

146) Which one of the following is not considered to be a Lewis base? A) NH3 B) NH4 + C) H2 O

146) D) Cl147)

147) What is the geometric shape of the hydrated proton; that is, the hydronium ion H3 O+? A) angular B) tetrahedral C) trigonal planar D) pyramidal

148) Which one of the following salts, when dissolved in water, produces the solution with the lowest pH? A) MgCl 2 B) NH4 Cl C) AlCl3 D) NaCl

148)

149) What is the hydroxide ion concentration of a lye solution that has a pH of 10.20? A) 1.58 10-4 M B) 6.31 10-11 M C) 10.20 M D) 3.80 M 150) What is the equilibrium constant expression (Ka ) for the acid dissociation of hydrocyanic acid HCN? The equation of interest is HCN(aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + CN- (aq). A) Ka = ([HCN][H2 O])/([H3 O+][CN -]) C) Ka = ([H3 O+][CN -])/([HCN][H 2 O]) B) Ka = ([HCN])/([H3O+][CN- ]) D) Ka = ([H3O+][CN- ])/([HCN])

149)

150)

151) What is the pH of a solution made by mixing 100.00 mL of 0.20 M HCl with 50.00 mL of 0.10 M HCl? Assume that the volumes are additive. A) 0.78 B) 1.70 C) 0.15 D) 0.52

151)

26

152) Which of the following salts are acidic? A) LiCl, NaCl, KCl C) NH4 Cl, CuCl2 , AlCl3 B) NaCH 3CO 2 , KCH3 CO 2 , RbCH3 CO 2 D) NaCl, NH 4 Cl, Na2 CO 3

152)

153) Calculate the pH for an aqueous solution of acetic acid that contains 4.15 10-3 M hydronium ion. A) 2.41 10-12 M B) 11.62 C) 4.15 10-3 M D) 2.38 154) In the following chemical equation indicate the reactant that is a BrMnsted-Lowry acid HCN(aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + CN- (aq). A) HCN B) H3O+ C) CND) H2 O

153)

154)

155) If an equal number of moles of the weak acid HCN and the strong base KOH are added to water, is the resulting solution acidic, basic, or neutral? A) neutral B) acidic C) basic D) There is insufficient information provided to answer this question. 156) Calculate the pH of a 0.100 M KBrO solution. K a for hypobromous acid, HBrO, is 2.0 10-9. A) 4.85 B) 3.15 C) 10.85 D) 9.15

155)

156)

157) What is the pH of a 0.100 M NH3 solution that has Kb = 1.8 10-5 ? The equation for the dissociation of NH3 is NH 3(aq) + H2O(l) NH4 +(aq) + OH- (aq)? A) 12.13 B) 1.87 C) 11.13 D) 2.87

157)

158) What is the hydroxide ion concentration and the pH for a hydrochloric acid solution that has a hydronium ion concentration of 1.50 10-6 M? A) 6.67 10-8 M, 6.82 C) 6.67 10-9 M, 8.17 B) 6.67 10-9 M, 5.82 D) 6.67 10-8 M, 7.18

158)

159) Determine the acid dissociation constant for a 0.020 M formic acid solution that has a pH of 2.74. Formic acid is a weak monoprotic acid and the equilibrium equation of interest is HCOOH(aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + HCO2- (aq). A) 1.8 10-3 B) 1.8 10-4 C) 3.6 10-5 D) 3.6 10-4

159)

27

In the following reaction the unshaded spheres represent H atoms.

160) Identify the BrMnsted-Lowry bases. A) (2) and (4) B) (2) and (3) C) (1) and (3) D) (1) and (4)

160)

161) What is the pH of a 0.040 M HClO4 solution? A) 0.080 B) 0.040 C) 1.40 D) 12.60

161)

162) Equal volumes of 0.10 M NH3 (K b = 1.8 10-5) and 0.10 M HCN (Ka = 4.9 10-10 ) are mixed together. Will the resulting solution be acidic, basic, or neutral? A) basic C) neutral B) acidic D) insufficient information to solve

162)

163) Which BrMnsted-Lowry acid is not considered to be a strong acid in water? A) HBr B) H ClO4 C) HCl D) H NO2

163)

164) Vinegar is a 5.0% solution by weight of acetic acid (CH3 COOH) in water. Given that Ka = 1.8 10-5 for acetic acid and assuming the density of vinegar to be 1.00 g/cm3 , what is the pH of this vinegar solution? A) 2.41 B) 2.00 C) 2.87 D) 4.74

164)

In the following reaction the unshaded spheres represent H atoms.

165) Identify the BrMnsted-Lowry acid/base conjugate pairs. A) (1)/(3) and (2)/(4) B) (1)/(4) and (2)/(3) C) (1)/(2) and (3)/(4)

165)

28

166) What is the pH of a 0.100 M NH3 solution that has Kb = 1.8 10-5? The equation for the dissociation of NH3 is NH 3 (aq) + H2 O(l) NH4 +(aq) + OH- (aq). A) 12.13 B) 11.13 C) 1.87 D) 2.87

166)

167) What is the conjugate acid of the BrMnsted-Lowry base HAsO4 2-? A) H2 O B) H2AsO4 C) AsO43D) H3 O+

167)

168) Calculate the pH of a 0.100 M NaCH3 CO 2 solution. Ka for acetic acid, CH3 CO 2 H, is 1.8 10-5. A) 2.87 B) 8.87 C) 5.13 D) 11.13

168)

169) A tablet containing 500.0 mg of aspirin (acetylsalicyclic acid or HC9 H7O4 ) was dissolved in enough water to make 100 mL of solution. Given that Ka = 3.0 10-4 for aspirin, what is the pH of the solution? A) 1.57 B) 3.52 C) 5.08 D) 2.54

169)

170) What is the strongest BrMnsted-Lowry acid in the chemical reaction shown below? 2 HNO3 (aq) + Ba(OH)2 (aq) Ba(NO3)2 (aq) + 2 H2 O(l) A) Ba(OH)2 B) HNO3 C) H2 O D) Ba(NO3 )2

170)

171) Which one of the following salts, when dissolved in water, produces the solution with the highest pH? A) KI B) KF C) KCl D) KBr

171)

172) Calculate the hydronium ion concentration in an aqueous solution that contains 2.50 10-4 M in hydroxide ion. A) 5.00 10-11 M B) 4.00 10-10 M C) 4.00 10-11 M D) 4.00 10-9 M 173) What is the strongest acid among the following? A) HIO4 B) HIO C) HIO3 D) HIO2

172)

173)

174) What is the strongest monoprotic acid of the following set if all the acids are at 0.100 M concentration? A) hypochlorous acid with K a = 3.5 10-8 B) benzoic acid with Ka = 6.5 10-5 C) acetic acid with Ka = 1.8 10-8 D) hydrofluoric acid with K a = 3.5 10-4

174)

29

175) What is the approximate pH of a solution X that gives the following responses with the indicators shown? Indicators methyl orange methyl red bromthymol blue phenolphthalein A) 6.0 - 7.6 HIn Inred-yellow red-yellow yellow-blue colorless-pink B) 8.2 - 10.0 pH range 3.2-4.4 4.8-6.0 6.0-7.6 8.2-10.0 C) 3.2 - 4.4 Solution X yellow yellow green colorless D) 4.8 - 6.0

175)

176) Calculate the pH for an aqueous solution of pyridine that contains 6.15 10-4 M hydroxide ion. A) 10.79 B) 3.21 C) 1.63 10-11 D) 6.15 10-4 177) An Arrhenius acid is best defined as a A) proton acceptor. B) substance that dissociates in water to produce aqueous hydrogen ions. C) hydroxide donor. D) substance that dissociates in water to produce aqueous hydroxide ions. 178) What is the equilibrium constant expression (Ka ) for the acid dissociation of nitrous acid HNO2 ? The equation of interest is HNO2 (aq) + H2 O(l) H3 O+(aq) + NO2 - (aq). A) Ka = ([H3 O+][NO 2 -])/([HNO2]) C) Ka = ([HNO2 ])/([H3 O+][NO 2 -]) B) Ka = ([H3O+][NO2 - ])/([HNO2 ][H 2 O]) D) Ka = ([HNO2 ][H 2O])/([H3 O+][NO 2- ])

176)

177)

178)

179) What is the approximate pH of a solution X that gives the following responses with the indicators shown? Indicators methyl orange methyl red bromthymol blue phenolphthalein A) 6.0 - 7.6 HIn Inred-yellow red-yellow yellow-blue colorless-pink B) 8.2 - 10.0 pH range 3.2-4.4 4.8-6.0 6.0-7.6 8.2-10.0 C) 4.8 - 6.0 Solution X yellow yellow green colorless D) 7.6 - 8.2

179)

180) What is the pH of a solution prepared by diluting 50.00 mL of 0.020 M Ba(OH)2 with enough water to produce a total volume of 250.00 mL? A) 11.90 B) 2.40 C) 2.10 D) 11.60

180)

30

181) What is the pH of a 0.020 M HClO4 solution? A) 0.020 B) 12.30 C) 1.70 D) 0.040

181)

182) How many grams of pyridine are there in 100 mL of an aqueous solution that has a pH of 9.00? The Kb for pyridine is 1.9 10-9 and the equation of interest is C5 H5N(aq) + H2 O(l) C5 H5 NH +(aq) + OH-(aq). A) 7.9 g B) 0.42 g C) 0.053 g D) 0.79 g

182)

183) What is the pH of a 0.040 M Ba(OH)2 solution? A) 12.60 B) 1.40 C) 13.90 D) 1.10

183)

184) Aniline, (C6H5 NH2 , Kb = 4.3 10-10 at 25e C) is an industrially important amine used in the making of dyes. Determine the pH of an aniline solution made by dissolving 3.90 g of aniline in enough water to make 100 mL of solution. A) 9.13 B) 4.87 C) 10.74 D) 9.74

184)

31

Answer Key Testname: CHEM 1B_CH15_PT.TST

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) 14) 15) 16) 17) 18) 19) 20) 21) 22) 23) 24) 25) 26) 27) 28) 29) 30) 31) 32) 33) 34) 35) 36) 37) 38) 39) 40) 41) 42) 43) 44) 45) 46) 47) 48) 49) 50)

A A B A A B A A B A D B D B D B C B B A A A C C B C A A C D A A A A D C B C D D B C D B B B B D B B 1

Answer Key Testname: CHEM 1B_CH15_PT.TST

51) 52) 53) 54) 55) 56) 57) 58) 59) 60) 61) 62) 63) 64) 65) 66) 67) 68) 69) 70) 71) 72) 73) 74) 75) 76) 77) 78) 79) 80) 81) 82) 83) 84) 85) 86) 87) 88) 89) 90) 91) 92) 93) 94) 95) 96) 97) 98) 99) 100)

A B B C D A D B B B A D A D B C B B C B D D B A D C C A A C C B A D B D C B A D D C D B A A B D A D 2

Answer Key Testname: CHEM 1B_CH15_PT.TST

101) 102) 103) 104) 105) 106) 107) 108) 109) 110) 111) 112) 113) 114) 115) 116) 117) 118) 119) 120) 121) 122) 123) 124) 125) 126) 127) 128) 129) 130) 131) 132) 133) 134) 135) 136) 137) 138) 139) 140) 141) 142) 143) 144) 145) 146) 147) 148) 149) 150)

C A B A A B D C C B B A A B C C C C C B B B B D D C C A A D D D C B C A A B B C A A A C B B D C A D 3

Answer Key Testname: CHEM 1B_CH15_PT.TST

151) 152) 153) 154) 155) 156) 157) 158) 159) 160) 161) 162) 163) 164) 165) 166) 167) 168) 169) 170) 171) 172) 173) 174) 175) 176) 177) 178) 179) 180) 181) 182) 183) 184)

A C D A C C C B B D C A D A A B B B D B B C A D A A B A D A C B C A