Anda di halaman 1dari 1

KELEBIHAN DAN KELEMAHAN SISTEM PERNOMBORAN HINDU-ARAB DENGAN SISTEM PERNOMBORAN LAIN. Arab Hindu Kelebihan Mudah difahami.

. Kekurangan Tidak dapat menunjukkan angka yang lebih banyak dan kompleks. Gundalan Kelebihan Sistem pernomboran yang paling mudah di antara semua sistem pernomboran. Kekurangan Nombor yang besar memerlukan simbol individu yang banyak. Sangat sukar untuk membaca nombor yang terdiri daripada nombor yang besar. Mesir Kelebihan Terdapat tanda khusus untuk setiap kuasa sepuluh. Kekurangan Sukar difahami kerana setiap penambahan digit diwakili dengan simbol yang berbeza. Kompleks dari segi penulisan nombor. Roman

Kelebihan Lebih mudah difahami kerana terdapat sistem notasi berangka. Dapat menunjukkan angka yang besar. Prinsip penolakan yang membolehkan nombor diwakili secara lebih ringkas. Prinsip pendaraban yang memudahkan untuk menulis nombor yang bernilai besar.

Kekurangan Sukar untuk mengingati sistem notasi berangka yang lebih kompleks.

Mayan Kelebihan Nombor yang besar lebih senang untuk dinyatakan. Aritmetik mudah untuk diselesaikan oleh pengguna. Kekurangan Menggunakan asas 20 atau sistem vigesimal

Babylonian Kelebihan Lebih canggih daripada sistem pernomboran Mesir. Simbol digunakan untuk mewakili nilai berbeza bergantung kepada tempat yang ditulis. Kekurangan Menimbulkan kekeliruan nilai kerana diletakkan ruang untuk membezakan nilai tempat dalam angka.