Anda di halaman 1dari 4

Rancangan Pendidikan Jasmani Mata pelajaran: Pendidikan Jasmani Tunjang: Kecergasan Tajuk: Kelenturan Sub Tajuk: Meleding Tarikh:

8-8-2011 (Isnin) Masa: 7:30-8:00 pagi (30 minit) Tahun: 2 Mawar Bilangan Murid: 30 orang(16 lelaki, 14 perempuan) Pengalaman lepas: Murid pernah melakukan aktiviti membongkok di rumah. Objektif: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, Psikomotor :Murid dapat melakukan pergerakan meleding pada satah yang tetap (bukan lokomotor) dengan kadar 2 daripada 3 percubaan. Kognitif : Murid dapat menyatakan secara lisan 2 perbezaan di antara meleding dan berdiri tegak. Afektif : Murid dapat menunjukkan rasa seronok dan gembira semasa melakukan aktiviti. Penerapan nilai: Bekerjasama, Keyakinan diri KBKK: Kemahiran berfikir secara kreatif dan kritis dengan mengaitkan kehidupan harian. Penggabungjalinan: Kecergasan -koordinasi Kesepaduan: Muzik-melakukan aktiviti kelenturan mengikut iringan muzik

Alatan: skital(4) Wisel (1) Radio Muzik Tali Kad gambar rajah Tiang

Bahagian/ masa Permulaan (4 minit)

Aktiviti 1. Berjalan setempat sambil menghayun kan tangan. 2. Berjalan setempat sambil menggerakk an kaki ke depan dan belakang. 3. Pergerakan tangan dan kaki bergerak serentak.

Butiran mengajar 1. Guru bertanya khabar kepada murid. 2. Guru menegaskan aspek keselamatan sepanjang pengajaran dan pembelajaran dijalankan. 3. Aktiviti memanaskan badan dijalankan dengan iringan muzik fresh women. 4. Guru melakukan demonstrasi pergerakan yang akan dijalankan. 5. Murid melakukan aktiviti mengikut demonstrasi guru dan iringan muzik.

Organisasi

-dalam kawasan 30x50m yang ditandakan dengan skital -murid berdiri menghadap guru

Alatan/ catatan/ strategi Alatan: Wisel, Skital, muzik Kaedah: Demonstrasi, Arahan

Perkemban gan (2 minit)

Meleding ke belakang

-Setiap murid berdiri tegak dan kaki dibuka seluas bahu. -Tangan memegang pundi kacang dan di angkat ke atas seterusnya di bawa ke belakang dengan meledingkan badan ke tahap maksimum. -Pergerakan di ulangi sebanyak 3 kali. - Setiap murid berdiri tegak dan kaki dibuka seluas bahu. -Tangan kiri mencekak pinggang dan meledingkan badan ke sebelah kiri sambil mengangkat tangan kanan yang memegang pundi kacang ke kiri. -Tangan kanan mencekak pinggang dan meledingkan badan ke sebelah kanan sambil mengangkat tangan kiri yang memegang pundi kacang ke kanan. -Pergerakan di ulangi sebanyak 3 kali.

-Murid dibahagikan dalam 5 barisan dan menghadap guru. -Lakukan aktiviti mengikut arahan guru.

Alatan: Wisel Pundi kacang Kaedah: Demonstrasi, Arahan Berpusatkan guru

(3 minit)

Meleding ke sisi