Anda di halaman 1dari 6

Table of Specifications

Content/Categorie

No. of Hours

Knowledge (40% )

Compr ehensio n (30%) 2 1 1 2 2 2 1 1 12

Higher Thinking Skills(30% ) 2 1 1 2 2 2 1 1 12

Total Items

Item Placement I(a)-1&4, II1&2, III-3&4 I(a)-2&3, II-5, II-6 I(a)-5&(b)-1, II-7, II-8 II-9, III-1 I(b)-2&3, II10&11, II12&13 II-14, III-2 I(a)-4&5, II15, II-16 II-17&18, II19, II-20

1. Functions of Reproductive organs 2. Male Sex Organs 3. Female Sex Organs 4. Stages in Life Development 5. Puberty 6. Proper Attitudes toward Change 7. Menstruation 8. From Fertilized Egg to Human Body Total

3 2 2 3 3 3 2 2 20

2 2 2 2 2 2 2 2 16

6 4 4 6 6 6 4 4 40

Answer Key: I(A) 1. T 2. F 3. T 4. F 5. F I(B) 1. ovulation 2. puberty 3. secondary 4. menstruation 5. womens period

II.

1. a 2. b 3. a 4. c 5. a

6. c 7. c 8. b 9. c 10. a

11. a 12. c 13. b 14. a 15. c

16. c 17. a 18. a 19. a 20. C

III.

1. a. infancy b. childhood c. adolescence d. adulthood

2. Answers may vary but neatness and organization of ideas are considered.

1st Periodical Examination Science 5 Name:____________________________________

September 30, 2011

I. A. Directions: Write T if the statement is true and F if it is not. Write your answer on the space before each number. _________1. The primary sex organs produce sex cells and hormones. _________2. The testes are the secondary sex organs of males. _________3. The male sex hormones are called testosterone. _________4. Organs in the reproductive system are divided into three parts. _________5. Females have two sex hormones---estrogen and androgen. B. Directions: Complete the following statements by supplying the missing word. Write your answer on the space before each number. _________1. The release of an ovum in the ovary is called_______. _________2. Adolescence starts with_______. _________3. Puberty is the period when_______sex characteristics appear. _________4. The periodic shedding of the endometrium is known as_______. _________5. The other term for menstruation is_______.

II.

Directions: Choose the letter of the correct answer. Write your answer on the space before each number.

_________1. Humans cannot reproduce on their own. Thus, they are incapable of a. asexual reproduction b. sexual reproduction c. propagation _________2. Humans cant reproduce on their own because a. they dont have enough number of cells b. they need opposite sex to reproduce c. their reproductive organs do not function well _________3. Which of the following is a good practice on proper hygiene of the reproductive organs? a. wash external reproductive organs properly with soap and water as you take a bath b. external organs are sensitive thats why they should be washed only once a month c. clean external organs weekly

_________4. Which of these health habits keep the reproductive organs healthy? a. girls should not ride a bike b. boys should wear disposable underwear c. wash underwear properly and fold them neatly in clean drawers after drying _________5. Sperm cell is important because a. it fertilizes the egg cell b. it destroys harmful cells c. it produces testosterone _________6. Freddie wants his reproductive organs to be healthy. What practice should he have? a. take a bath twice a week b. visit a doctor thrice a week for a check up c. wash his external reproductive organs regularly with soap and water _________7. Ovaries are important because a. they produce sperm cells b. they produce estrogen and progesterone c. the produce egg cells _________8. What makes the uterus significant? a. it is where fertilization occurs b. it is where the fertilized egg will develop c. it is the primary sex organs of females _________9. The first stage of life development is a. adolescence b. childhood c. infancy _________10. Jonny experiences deepening of the voice and growing of pubic hairs. To what stage of life development does he belong? a. puberty b. adulthood c. infancy _________11. Nikki discovers that her breasts are starting to develop. To whom should she consult about it? a. mother b. sister c. grandmother _________12. How do girls know that they are already getting mature? a. when their mother starts to scold them b. when they start to be attracted to boys c. when they start to menstruate

_________13. When is a girl capable of being pregnant? a. during menstruation period b. during puberty and her fertility period c. after graduating from high school _________14. Jennifer experiences certain changes in her body. What would she normally feel? a. awkward b. happy c. angry _________15. What happens if the egg released by the ovary is not fertilized? a. the egg divides b. dysmenorrhea occurs c. there is menstrual flow _________16. When a girl is having menstruation, what should she do? a. go to the beach with her friends b. engage in heavy activities c. follow hygiene and health practices _________17. Fertilization occurs in the a. fallopian tube b. uterus c. ovary _________18. What does an egg cell need in order to be fertilized? a. sperm cell b. nutrients c. estrogen _________19. Fertilization occurs when a. a sperm cell unites with an egg cell b. an egg cell is released from the ovary c. the girl menstruates _________20. When does life for a new human being begin? a. upon birth b. at age one c. upon fertilization

III.

Directions: Answer the following questions briefly and neatly. Write your answer on the space below each question. 1. Make your own illustration of the stages of life development. Put descriptions in each stage.

2. Many changes occur during puberty. Give some changes that have happened to you. Tell how did you react to these changes.

Assignment in Education 19
A Sample Periodical Exam

Submitted to Dr. Wenny Caseros

Submitted by Rolly Serdan Darryl Demapitan Genace Joy Zapatos Juvielen Dagaang Jenny Ondo