Anda di halaman 1dari 14

BAB 1 PENGENALAN TENTANG LATIHAN INDUSTRI

1.1

PENGENALAN

----------1.1.1 Pendahuluan. Latihan industri merupakan satu komponen utama dalam kurikulum pembelajaran Politektik Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPTM). Pelajar disyaratkan lulus latihan industri sebelum diperakukan untuk penganugerahan Sijil atau Diploma Politeknik KPTM. Pelajar akan ditempatkan di organisasi tertentu selama satu semester iaitu selama enam bulan bagi mendedahkan mereka kepada alam pekerjaan yang sebenar.

b)Menanam semangat kerja berpasukan dan perhubungan baik sesama pekerja. b)Merujuk semula kerja yang telah dilakukan semasa latihan industri. Objektif laporan untuk latihan industri adalah untuk membolehkan pelajar : a)Membina personaliti individu.2 Objektif Latihan Industri. Objektif latihan industri adalah untuk membolehkan pelajar : a)Mendedahkan pelajar dengan alam pekerjaan sebenar. bertanggungjawab dan berkeyakinan diri. c)Membolehkan pelajar mengaitkan teori-teori yang telah dipelajari dengan aspek-aspek praktikal atau sebaliknya. e)Mengamalkan peraturan-peraturan keselamatan semasa di industri. .3 Objektif Laporan.1. 1. e)Menyediakan laporan rasmi dan tugasan-tugasan lain yang diarahkan oleh politeknik.1.1. c)Memberitahu kerja-kerja yang telah dilakukan semasa latihan industri. d)Menanam sifat amanah. d)Menguji sama ada pelajar faham tentang kerja yang dilakukan.

1. Latihan Industri ini banyak memberi gambaran tentang apa yang bakal ditempuhi oleh Pelajar di alam pekerjaan nanti. Diharap latihan 3industri ini akan diteruskan untuk menerapkan nilai-nilai murni dalam diri pelajar. Pelajar dapat membina 3suasana yang baru ketika mereka menjalani latihan 3industri ini. Mereka akan menjadi seorang yang lebih matang dalam pemikiran dan lebih bertanggungjawab dalam melakukan tugas mereka. Latihan 3ndustry ini sangat penting bagi pelajar untuk memahami dengan lebih mendalam lagi tentang apa yang mereka pelajari di politeknik. Pelajar juga dapat mempraktikkan kemahiran yang mereka pelajari di politeknik. Latihan 3ndustry ini dapat membantu pelajar melakukan sendiri kerja-kerja yang diberi oleh penyelia mereka.1.4 Kepentingan Latihan Industri Kepada Pelajar. .

2.1.1 Pengenalan Firma .2 LATAR BELAKANG SYARIKAT 1.

Unit High Speed Broadband (HSBB) .BAB 2 RINGKASAN AKTIVITI LATIHAN INDUSTRI 2. Unit Main Distribution Frame (MDF) 2. Banyak aktiviti yang telah saya lakukan. Unit Exchange Side (ESIDE) 7. Semasa berada di organisasi ini saya telah dibahagikan kepada unit-unit berikut : 1. Unit Primer Red Infra (PRI) 8. Unit Restoration Coordination Centre (RCC) 11. Aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan sepanjang latihan industri ini telah memberi pelbagai manfaat dan pengetahuan kepada saya tidak kira pada masa sekarang mahupun di masa hadapan. Selain itu. Unit Ibusawat (SWITCHING) 10.1 PENGENALAN Sepanjang saya menjalani latihan industri di Syarikat Telekom Malaysia ini iaitu dari 4 Julai 2011 sehingga 2 Disember 2011. Unit FIBER 5. Unit (ICC) 9. Unit DSLAM 4.kira-kira selama 20 minggu. saya juga dapat mempraktikkan segala ilmu yang telah dipelajari di politeknik semasa di organisasi ini. Unit Distribution Side (DSIDE) 6. Unit Local Maintainance Group (LMG) 3.

3. P-N -> Pemasangan baru untuk talian biasa. Puncher Quante -> untuk blok jenis quante. 2. 2. CONTOH BACAN LEN : 000010841 BACAAN DI BUKU “LEN GUIDE” : 7 N / 1 3 Selain itu. MINGGU 2 : Belajar bagaimana cara untuk memasukan data baru kedalam buku pertukaran pair E/SIDE. Selain itu. Diterangkan tentang tugas yang dilakukan di unit ini.2.2 Unit Main Distribution Frame (MDF) MINGGU 1 : Melapor diri kepada En. Puncher Northen -> untuk blok jenis northen. Manakala bagi 1 blok BAR pula terdapat 100 pair. Salah seorang daripada kakitangan MDF iaitu En. Puncher Siemen -> untuk blok jenis siemen. saya diterangkan juga tentang beberapa maklumat tempahan :1. 1 blok LEN terdapat 96 atau 100 pair. Antara peralatan-peralatannya :1. Kemudian melaporkan pula diri kepada En. P-Y -> Pemasangan baru untuk talian streamyx. saya juga diterangkan tentang BAR dan LEN. .Way. Beliau telah mengenalkan kepada saya peralatan-peralatan yang digunakan untuk proses jumpering dan cara untuk menggunakannya. 4. Saya diperkenalkan kepada En.Siva. Puncher Krone -> untuk blok jenis krone. Selain itu.Ahmad Bin Osman di unit MDF.Zailani Bin Mohd Zain di Exchange TM Sg. 3. T-Y -> Pindah dengan talian streamyx. T-N -> Pindah tanpa talian streamyx.Anuar Bin Mohamad di TM Subang Airport. 4. saya diajar bagaimana cara untuk membaca bacaan LEN yang dirujuk dari buku sisi ibusawat “LEN GUIDE”.

24 core .Saiful dan En. Saya akan mendail 1313 untuk memastikan sama ada no. saya juga telah diberitahu tentang sistem fiber untuk talian telefon.1 : jenis-jenis kabel Selain itu.4 core . Setelah selesai proses penyambungan jumper.3. iaitu :Sistem DLC Fujitsu Marconi Permec Mini DC Sistem MSAM Huawei ZTE Marconi Edison Jadual 2.MINGGU 3 : Diberi peluang untuk menarik jumper bagi tempahan jenis P-N.12 core Jadual 2.48 core . Mereka telah Memberikan saya penerangan tentang jenis-jenis kabel yang digunakan di TM dan kabel yang jarang digunakan di TM. Ia terbahagi kepada dua.Fahmi dari unit Dslam.3.3 Unit DSLAM MINGGU 4 DAN 5 : Saya dikenalkan kepada En. Sering diguna oleh TM .144 core Jarang digunakan oleh TM .96 core .telefon sama dengan tempahan yang diterima atau tidak.Siva.2 : jenis sistem .8 core . 2. dibawah pemerhatian En.2 core .

1: untuk fiber optik 2.4 Unit Fiber MINGGU 6 : Saya diperkenalkan kepada En.Jefri dan En.4. Mereka menerangkan tentang kerja-kerja yang dilakukan di unit mereka.Hamizi dari unit LMG. Sumber isyarat Penukar voltan pemodulat LED Penerima Penyahmodulatan Penukar I /V Photo diod Gambarajah blok 2.5 Unit Local Maintanance Group (LMG) MINGGU 7 : Saya diperkenalkan kepada En.2. Beliau memberi penerangan tentang perkara yang perlu dilakukan selepas menerima DOCKET. sama ada dari sistem sipikat ataupun diambil dari pejabat. manual.Afiq dari unit Fiber. .

kabinet E/side D/side Tiada kerosakan Terdapat kerosakan Tiada kerosakan Terdapat kerosakan Perlulah menghubungi unit MDF Hubungi pelanggan untuk memaklumkan Pergi ke premis pelanggan Periksa dibahagian switching Ada tone Periksa telefon untuk kepastian Tiada tone di telefon Periksa semula di E/side (kabinet) Jadual 2. .3 : perkara yang perlu dilakukan selepas menerima DOCKET MINGGU 8 : Mempelajari cara-cara pemasangan talian steamyx dirumah pelanggan dan bagaimana cara penyambungan yang dilakukan di kabinet. saya juga diajar cara untuk menkofigurasi modem bagi talian streamyx. Selain itu.5.

Putih dan biru 2. Kabinet POUYET (Cross Connecting Cabinet) 2.Firdaus dari unit D/Side. En. Kabinet KRONE (Cross Connecting Cabinet) 3. Putih dan kelabu 6. Merah dan hijau 9. Merah dan biru 7. Merah dan oren 8. Putih dan hijau 4. Iaitu :1. Kabinet APO (Australian Post Office) 2.MINGGU 9 : Mengenali jenis-jenis kabinet yang biasa digunakan untuk talian tempatan.Hasyim. Merah dan kelabu Susunan setiap pair ini haruslah mengikut turutan dan dibaca mengikut arah jam.Abu telah menerangkan tentang susunan warna pada kabel kepada saya.Abu dan En. Kabel 10 talian :1. Putih dan coklat 5. En. Merah dan coklat 10.6 Unit Distribution Side (D/SIDE ) MINGGU 10 : Saya dikenalkan kepada En. Putih dan oren 3. .

8 Unit Primer Red Infra (PRI) MINGGU 12 : Pada minggu ini saya telah pergi ke TM Subang Jaya untuk meneruskan Latihan Industri saya. Terdapat 2 jenis kabel yang terdapat dibilik ini iaitu :1.Azhar dari unit PRI. Fullfill Kabel Saya juga diterangkan tentang ‘joint’ yang terdapat didalam bilik ‘CHAMBER’ ini. Echo Kabel 3. Beliau telah menerangkan kepada saya tentang PRI.Ramasamy dari unit E/Side. Terdapat 3 jenis kabel yang terdapat dibilik ini iaitu :1. Saya dikenalkan kepada En.2. Dibawa kebilik ‘CHAMBER’ untuk melihat sambungan kabel dari biliK MDF terus keluar. .7 Unit Exchange Side (E/Side) MINGGU 11 : Saya dikenalkan kepada En. Joint Universal 2. Setiap PRI mempunyai 200 saluran tetapi hanya 30 saluran sahaja yang boleh digunakan dalam satu masa.Param dan En. Joint PSI Closure Dielectric 2. 30 saluran itu termasuklah panggilan masuk dan juga panggilan keluar. Lead Kabel 2.

Beliau telah membawa saya ke bilik bateri dan telah mengajar saya bagaimana cara untuk memeriksa bacaan voltan pada setiap bank-bank bateri yang terdapat dibilik ini. 4.Azmarika.Khairul dari unit Switching. MINGGU 15 : Dibawah tunjuk ajar En. Saya telah diperkenalkan kepada En.10 Unit Ibusawat (SWITCHING) MINGGU 14 : Pada minggu ini pula saya telah dipindahkan ke TM Kelana Jaya pula untuk meneruskan Latihan Industri saya. Didalam sistem ICP ini saya boleh melihat :1. Salah satu sistem yang digunakan ialah sistem I-Careprime (ICP). . 2. 3.2.9 Unit ICC MINGGU 13 : Pada minggu ini saya masih lagi berada di TM Subang Jaya tetapi berada di unit ICC dibawah pemerhatian Pn.Fazilawati dan Pn. saya telah diajar bagaimana cara untuk membuat ‘COMMAND HANDLING’ di dalam sistem. Tempahan untuk talian telefon Tempahan untuk talian telefon streamyx Tempahan yang baru diterima Docket dan lain-lain 2. Di unit ini saya telah ditunjukkan kepada sistem-sistem yang digunakan oleh TM di bahagian RNO.Rosli.

Peralatan yang diperlukan dalam pemasangan UNIFI :1.2. 2.Ramli selaku penyelia di unit ini untuk melapor diri. 2. Kemudian diserahkan kepada Pn.Najib di bahagian pemasangan baru.MZ dan En.11 Unit Restoration Coordination Centre (RCC) MINGGU 16 : Pada mingu ini pula saya telah pergi ke TM Sg. 3.Hidayu untuk diberi tunjuk ajar tentang RCC. MCM & B dan sistem WEBSTAR. Di unit RCC ini saya dapat melihat dengan lebih lengkap tentang data-data pelanggan di dalam sistem I-Careprime (ICP). 4. Saya dibawa berjumpa dengan En.Lina untuk membuat ‘Trouble Report Closing Form’. dimana saya haruslah menjawap panggilan daripada kumpulan docket dan membuat ‘remark’ bagi setiap panggilan yang diterima.Way untuk meneruskan Latihan Industri saya di unit RCC. VDSL2 MODEM / ONU RESIDENTIAL GATEWAY (RG) DECT PHONE MOTOROLA SET-TOP-BOX (STB) . Dan meneruskan Latihan Industri saya di unit HSBB. Saya telah ditugaskan untuk mengikuti En. MINGGU 17 : Saya telah ditugaskan oleh Pn.12 Unit High Speed Broadband (HSBB) MINGGU 18 : Pada minggu ini pula saya berada di TM Subang Airport.

MINGGU 19 : Ditugaskan untuk melakukan proses ‘DONE’ bagi proses pemasangan UNIFI yang telah dibuat di premis pelanggan. MINGGU 20 : Mempelajari proses menkonfigurasi VDSL2 MODEM/ONU dan RESIDENTIAL GATEWAY (RG). . Hanya peralatan ini sahaja yang perlu dikonfigurasikan sebelum proses pemasangan dilakukan. Sistem yang perlu digunakan untuk proses ini ialah ‘Nextgen Opportunity and Vibration ‘ (NOVA) .

 Z` TW^  S SV\W^WZSSZW\SVSZ WX^VSZZX]VS^aZ` TW^ W^WS WZW^SZYSZ`WZ`SZYW^SW^S SZYVSaSZVaZ`W^WS    STS^SST[  aZ`aXTW^[\`  Z` [US SZ`SZSZUW ^[a\  9 ° ¯f 9 °f¯ ff° 9 °f $I 9  ¯ ¾ff 9 °f f° ½ ¯ f S SV\W^WZSSZW\SVSZ S VS^aZ` WSaWTW^ \WZW^SZYSZ`WZ`SZY\W^S^S SZY\W^aVSaSZ_WW\S_WZW^S .

 _SSSVSVS^__`W_\S`S`Sa\aZVSTVS^\WSTS`SZaS      .

 f °  $¾  $¾         @f f ¾ff° @ f½f ¾ff° @f f ¾ff° @ f½f ¾ff° 9 f ¯ °– °– °. °– ½ f°––f° ° ¯ ¯f¯f° 9 – ½ ¯¾ ½ f°––f° 9 ¾f ff–f° ¾n°– f° 9 ¾f  €°° ½f¾f° @f f°   €° 9 ¾f¾ ¯f $¾ %f ° % SVaS  \W^S^S SZY\W^aVSaSZ_WW\S_WZW^S.

  % W\WSS^US^SUS^S\WS_SZYSZ`SSZ_`WS V^aS\WSZYYSZVSZ TSYSSZSUS^S\WZ STaZYSZ SZYVSaSZVSTZW`WSZ`a_S SaYS VSS^US^SaZ`aWZ[XYa^S_[VWTSY`SSZ_`^WS  .

 % WZYWZSWZ_WZ_STZW` SZYTS_SVYaZSSZaZ`a`SSZ`W\S`SZ S`a   Z`_`^Ta`[ZVWÈ  STZW` .

a_`^SSZ [_`.

XXUW STZW` .

^[__[ZZWU`ZYSTZW` STZW` .

^[__[ZZWU`ZYSTZW` S SVWZSSZW\SVSZ S_ ZTaVSZZ ^VSa_VS^aZ`ÈVW ZTa`WSWZW^SZYSZ`WZ`SZY_a_aZSZcS^ZS\SVSSTWW\SVS_S S STW    % % `SSZ a`VSZT^a a`VSZ[^WZ a`VSZSa a`VSZU[S` a`VSZWSTa W^SVSZT^a W^SVSZ[^WZ W^SVSZSa W^SVSZU[S` W^SVSZWSTa a_aZSZ_W`S\\S^ZS^a_SWZYa``a^a`SZVSZVTSUSWZYa`S^S S    .

 Z` USZYWVWÈVW  S SVWZSSZW\SVSZ S^SVSZZSS_S VS^aZ`ÈVW TScSWT aZ`aWS`_STaZYSZSTWVS^T  `W^a_WaS^W^VS\S` WZ_STW SZY`W^VS\S`VTZS`a WSV STW U[ STW aX STW S SaYSV`W^SZYSZ`WZ`SZY[Z` SZY`W^VS\S`VVSST Z W^VS\S` WZ_STW SZY`W^VS\S`VTZS`a [Z`ZbW^_S [Z` [_a^WWWU`^U %Z` ^W^WV ZX^S   SVSZYYaZ_S S`WS\W^YW aTSZY S SaZ`aWZW^a_SZ S`SZ ZVa_`^_S SS SVWZSSZW\SVSZ S^VS^aZ` WSa`WS WZW^SZYSZW\SVS_S S`WZ`SZY W`S\ W\aZ S `W`S\SZ S _Sa^SZ _Sa^SZ_SSS SZYT[WVYaZSSZVSS_S`aS_S _Sa^SZ`a`W^S_aS\SZYYSZS_aVSZaYS\SZYYSZWaS^     .

%Z`  SVSZYYaZ_S SS_SYTW^SVSV aTSZY S S`W`S\TW^SVSVaZ` VTScS\WW^S`SZ Z S ScS`VSZ Z S^SaZ`Z_S S`WS V`aZaSZW\SVS__`W__`W SZYVYaZSSZ[W VTSSYSZ .

 SS_S`a__`W SZYVYaZSSZSS__`W S^W\^W VSS __`W Z_S ST[WWS`    Z` Ta_ScS`   W\SSZaZ`a`SSZ`WWX[Z W\SSZaZ`a`SSZ`WWX[Z_`^WS W\SSZ SZYTS^aV`W^S [UW`VSZSZSZ SVSZYYaZ\aS_S S`WSV\ZVSSZW WSZS S S\aSaZ`a WZW^a_SZ S`SZ ZVa_`^_S SS S`WSV\W^WZSSZW\SVSZ S^a VS^aZ`c`UZYWSa`WSWTScS_S SWTTS`W^VSZ`WS WZYSS^_S STSYSSZSUS^SaZ`aWW^_STSUSSZb[`SZ\SVS_W`S\ TSZTSZTS`W^ SZY`W^VS\S`VTZ  TScS`aZaSS^Z[__S S`WSVSS^TSYSSZSUS^SaZ`aWTaS` .

  VVSS__`W    .

 Z`W_`[^S`[Z[[^VZS`[ZWZ`^W  SVSZYaZ\aS_S S`WS\W^YW YS aZ`aWZW^a_SZ S`SZ ZVa_`^_S SVaZ`S SVTScSTW^a\SVWZYSZZS_WSa \WZ WSVaZ`ZaZ`aWS\[^V^ WaVSZV_W^SSZW\SVS Z VS a aZ`aVTW^`aZaSS^`WZ`SZY aZ`Z_S SVS\S`WS`VWZYSZWTWZYS\`WZ`SZYVS`SVS`S \WSZYYSZVVSS__`W S^W\^W  VSZ__`W  S S`WSV`aYS_SZ[W Z ZSaZ`aWTaS`^[aTWW\[^`[_ZY [^VSZS_S SS^a_SWZScS\\SZYYSZVS^\SVSa\aSZV[UW` VSZWTaS`^WS^TSY_W`S\\SZYYSZ SZYV`W^S  Z` Y\WWV^[SVTSZV  % SVSZYYaZ\aS_S STW^SVSV aTSZY^\[^`SZWZW^a_SZ S`SZ ZVa_`^_S SVaZ` S S`WSV`aYS_SZaZ`aWZYa` Z VSZZ STVTSSYSZ\WS_SZYSZTS^a W^SS`SZ SZYV\W^aSZVSS\WS_SZYSZ       .

 È.

     .

 .

.

.

 .

.

 .

 % `aYS_SZaZ`aWSaSZ\^[_W_.

TSY\^[_W_\WS_SZYSZ  SZY`WSVTaS`V\^W_\WSZYYSZ_`W SZY\W^aVYaZSSZaZ`a \^[_W_ZSS W `YWZ.

\\[^`aZ` SZVT^S`[Z .

  .

 È.

VSZ   W\WSS^\^[_W_WZ[ZXYa^S_  SZ S\W^SS`SZZ_SSS SZY\W^aV[ZXYa^S_SZ _WTWa\^[_W_\WS_SZYSZVSaSZ   .