Anda di halaman 1dari 4

Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu Tahun 5 Fauziah binti Emran_ SK Jambatan Putih Tawau.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) Mata Pelajaran Tahun Bilangan Murid Tema Tajuk Tarikh Masa Hasil Pembelajaran : : : : : : : : 1.2 Bertanya dan menjawab sesuatu perkara secara bertatasusila. Aras 2 (I) Mengemukakan soalan yang releven tentang topik yang dibincangkan. 8.1 Membina dan menulis perkataan, ayat tunggal dan ayat majmuk. Aras 3 (I) Membina ayat tunggal dan ayat majmuk dengan perluasan subjek dan predikat. Objektif : Pada akhir pelajaran murid dapat : 1. Murid dapat melengkapkan maklumat hasil temubual bersama tokoh. 2. Membina ayat Majmuk dengan menggunakan kata Hubung berdasarkan jawapan yang diperolehi sepanjang temubual. Sistem Bahasa : 1. Tatabahasa ayat Majmuk 2. Kosa Kata Pengisian Kurikulum : 1. Pen. Ilmu 2. Pen. Nilai menghormati. Kemahiran Bernilai Tambah : 1. Kajian Masa Depan 2. Kem. Berfikir kesimpulan, Meramal Meramal Menjana Idea, Membuat Kajian Tempatan, Pendidikan Moral Kerjasama, Tanggungjawab, HormatKata Tanya, Ayat Tanya, Kata Hubung, Mantan, gelaran Tun Bahasa Melayu 5 Amanah 22 orang Masa Depan Cita-cita Saya 9 November 2011 7.30 8.30 pagi (60 minit)

Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu Tahun 5 Fauziah binti Emran_ SK Jambatan Putih Tawau.

Pengetahuan Sedia Ada BBM

: :

Murid mengetahui bahawa mereka mempunyai citi-cita. 1. 2. 3. 4. Gambar tokoh dan kerjaya Tokoh maujud (Cikgu Mustapha Salindri) Lembaran kerja Buku latihan.

Langkah Set Induksi (5 minit)

Isi Pelajaran Guru memulakan pengajaran dengan bertanyakan beberapa soalan: 1. Hari ini hari apa? 2. Tanggal berapa hari ini? 3. Berapa umur murid pada hari ini? 4. Bayangkan apa yang berlaku kepada murid untuk 10 tahun akan datang? Cadangan jawapan: 1. Hari ini hari Khamis. 2. 9 Oktober 2011. 3. 11 Tahun. 4. Polis, doktor, guru, tentera, jurutera dan pelbagai jawapan murid. Guru menerangkan kepada murid bahawa, kepentingan cita-cita yang mesti ada pada setiap murid yang bakal dicapai satu hari nanti.

Catatan Strategi Soal jawab

KBT Kajian Masa Depan

Langkah 1 (10 minit)

Guru menunjukkan gambar kepada murid dan bertanya kerjaya setiap gambar.

Sesi soal jawab

BBM 1. Gambar Dr Sheikh Muszaphar Shukor Al Masrie Gambar tokoh dan bin Sheikh Mustapha pekerjaan 2. Tun Dr. Mahathir bin Mohamad 3. Datuk Nicol Ann David 4. Jururawat 5. Polis Semua murid memberikan jawapan yang tepat dan KBT-

Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu Tahun 5 Fauziah binti Emran_ SK Jambatan Putih Tawau.

betul serta mengenali setiap butir kerjaya yang ditunjukkan dalam gambar. Guru bertanya lagi: Apakah yang murid perlu lakukan untuk mencapai cita-cita? Guru menunjukkan gambar yang terakhir iaitu En Mustapha Salindri: - Semua murid mengenali gambar dan menjelaskan bahawa beliau merupakan Penolong Kanan Kurikulum SK Jambatan Putih. Guru bertanya : 1. Siapa yang bercita-cita ingin menjadi guru suatu hari nanti? 2. Adakah murid mengenali beliau? 3. Adakah murid ingin mengetahui bagaimana Cikgu Mustapha mencapai kejayaan beliau seperti hari ini? Guru menjelaskan bahawa murid-murid boleh mengenali Cikgu Mustapha setelah melalui sesi temu bual yang akan dilakukan sebentar lagi. Langkah 2 (25 minit)

Kajian Masa Depan

BBMGambar tokoh

Guru mengedarkan lembaran kerja yang BBMmengandungi ayat Tanya sebanyak 22 soalan yang 1. Lembaran Kerja telah murid-murid buat pada hari sebelumnya. 2. Tokoh Cikgu - Cikgu Mustapha (tokoh) mula masuk ke dalam Mustapha Salindri kelas. - Murid memberi salam. TeknikTemu bual murid dan tokoh.

- Sesi Temu bual dilaksanakan. Murid bersoal jawab dengan Cikgu Mustapha menggunakan ayat Tanya secara bergilir-gilir sambil melengkapkan Pen. Nilai: jawapan di dalam lembaran kerja yang telah - Hormat-menghormati diedarkan. - Tanggungjawab - Kerjasama (Lembaran kerja lihat lampiran) Selesai sesi temu bual, guru dan murid mengucapkan terima kasih kepada cikgu Mustapha kerana sudi menghadiri sesi tersebut.

Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu Tahun 5 Fauziah binti Emran_ SK Jambatan Putih Tawau.

Langkah 3 (17 minit)

- Guru meminta murid secara berkumpulan untuk menilai semula jawapan dalam lembaran kerja. - Murid berbincang dan membetulkan setiap ayat jawapan mereka agar menjadi lebih gramatis.

TeknikPerbincangan Kumpulan

Contoh soalan : 1. Dimanakah cikgu mendapat pendidikan sekolah rendah? Contoh jawapan : 1. Cikgu mula mendapat pendidikan sekolah rendah di SK Kunak. Di sana cikgu bersekolah dari tahun 1 hingga tahun 3. Kemudian tahun 4 hingga 6 cikgu telah berpindah ke SK Holy Trinity. Pembetulan jawapan : Cikgu Mustapha mula mendapat pendidikan sekolah rendah di SK Kunak selama 3 tahun iaitu dari tahun 1 hingga 3, manakala tahun 4 hingga 6 pula beliau berpindah ke SK Holy Trinity. - Murid digalakkan menggunakan kata Hubung dan Penanda Wacana yang sesuai dalam ayat. - Guru memilih murid secara rawak dan meminta murid membaca ayat mereka. - Murid digalakkan memberi respon mengenai ayat rakan mereka sama ada melalui struktur, penggunaan kata Hubung ataupun Penanda Wacana. - Guru memberi membetulkan dan menjelaskan setiap kesalahan ayat. Penutup - Guru sekali lagi menjelaskan kepentingan citacita dalam kehidupan murid-murid dan usaha yang bersungguh-sungguh untuk mencapainya. - Guru mengingatkan murid lembaran kerja serta ayat pembetulan di buat dalam buku karangan dengan kemas untuk membina karangan Biografi pada hari esok.

Pen. Nilai- Kerjasama kumpulan - Tolong-menolong - Sopan-santun

Kem. Berfikir- Menjana idea - Merumus idea